Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wieczorem lustrowałam podwóreczko, woda troszkuuu opadła i byle tylko nie przybyło nowej (deszcz), bo jeszcze kilka takich akcji jak dzisiaj i Basza nie będzie podobny do onka. Skubaniec nawet wieczorem rwał do piłki, o zgrozo również o 22.30 według relacji mamy.

Jestem natomiast szczęśliwa - pięknie zjadł wieloskładnikową kolację (a miałam o to pietra, bo śniadaniowo strajkował). Mama mu dogadza, a raczej stara się ale Basza przyjął kierunek, w jego mniemaniu najwłaściwszy - wołowinka, wołowinka, wołowinka i pasztet (w którym są przemycane tabletki z tym, że coraz bardziej po mistrzowsku obrabia w pycholu pociski leczące i wypluwa wkładkę). Ponadto, mama oblepia mu makaronikiem lub ryżem wołowinkę, efekt jest taki, że wołowinka trafia do żołądka, a panierka ląduje na podłodze.

Przykro patrzeć, bo biiidna kobieta :-( nastoi się przy gotowaniu, robieniu wywarku, miąchaniu w garnku, by max rozdrobnić przemycane ważności, a on odgrywa selekcjonera oportunistę. :roll:
Żeby to był tylko jeden Basza z takim cyrkiem to byłoby pół biedy ale podobna bonanza jest z Zofią i Genowefą. Kolejny, wcale niefajny moment jest, kiedy na stole ląduje psio - kocia apteka i mama porcjuje lekarstwa. Chylę czoła, że jej się to nie popierniczy, bo sporo tego jest.

Posted

Bo niejadalne się wypluwa. Mój nieżyjący jamnik też zdrowy na głowę był i robił tak całe życie. Tylko pluł na ścianę tym ryżem.

Posted

majqa napisał(a):
Nie ma to jak słowa pocieszenia. ;-) Na szczęście Basza nie wpadł jeszcze na opluwanie ścian.

Nie mów hop, póki nie przeskoczysz :D:D Kto wie co mu do głowy przyjdzie :D:D:D

Posted

Była sr...ka jak ta lala, w mieszkaniu i na kostce przy domu (jak Baszka kuca, by się załatwić, kucając chodzi, tak mu widać łatwiej). Sprzątanie poezja.
Znamy i przyczynę. Jest już wynik: zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki. :-(

Kierunek leczenia Baszy więc to:
- leki p/ zapalne na kręgosłup i wspomagacze stawów
- leki na trzustkę i zapewnienie mu właściwej karmy

Posted

majqa napisał(a):
Była sr...ka jak ta lala, w mieszkaniu i na kostce przy domu (jak Baszka kuca, by się załatwić, kucając chodzi, tak mu widać łatwiej). Sprzątanie poezja.
Znamy i przyczynę. Jest już wynik: zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki. :-(

Kierunek leczenia Baszy więc to:
- leki p/ zapalne na kręgosłup i wspomagacze stawów
- leki na trzustkę i zapewnienie mu właściwej karmy

Przykro mi ale to tez oznacza bardzo rygorystyczna diete a juz na pewno bez wolowiny, wiele psow reaguje bardzo zle na wolowine/ begunka/.Zewnątrzwydzielnicza niewydolność trzustki.
Cel: Zapewnienie wysokostrawnej diety pacjentom ze zmniejszoną aktywnością enzymów trzustkowych. Przydalaby by sie karma Hill'sa i/d niestety na razie nie mam, bede sie rozgladac.

Posted

Się nie stało nic Wuniuś :loveu:, połapać się w tych karmach to naprawdę sztuka, ja to ukierunkowanie na wątrobę zobaczyłam przecież po czasie. :oops:

Posted

Basza po raz pierwszy dał głos i to solidnie. Obcy ludzie przeszli obok drzwi i się rozpętało. Mam nadzieję, że jutro będzie miły dla gości. Na wszelki wypadek najpierw z nim wyjdę, byśmy do mieszkanka weszli razem. Hm... ostatni raz ten tubalny szczek słyszałam, gdy stukałam do drzwi jego byłego pana.

Posted

Po totalnym upitoleniu jęzorka Baszka zasuwa do pojemnika z wodą, a jeśli akurat ma mu się na wejście do mieszkanka pędzi do swojego gara więc woda zaraz jest do wymiany. :evil_lol:

Posted

majqa napisał(a):
Się nie stało nic Wuniuś :loveu:, połapać się w tych karmach to naprawdę sztuka, ja to ukierunkowanie na wątrobę zobaczyłam przecież po czasie. :oops:

L/D jest na wątrobę a I/d (intestinal) na trzustkę. i/d dostawał Boni z z łodzi 3xdziennie a do tego enzymy trzustkowe:
kreon lub lipancrea (ten jest tańszy).