rufus295 Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 Witam. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć, czy psa należy uczyć posłuszeństwa w obroży czy szelkach( i dlaczego)? Generalnie kupiłem to i to ale nie chciałbym popełniać błędów. Dzięki za rady;) Quote
**Villemo** Posted June 28, 2009 Posted June 28, 2009 Co to znaczy uczyć posłuszeństwa?Przychodzic na komende czy wogóle nauka komend? Quote
rufus295 Posted June 28, 2009 Author Posted June 28, 2009 Może źle to ująłem, ale chodzi głównie o chodzenie przy nodze:roll:, jest jakaś różnica czy szelki czy obroża? Quote
rufus295 Posted June 29, 2009 Author Posted June 29, 2009 Jak bym mógł kolczatkę dla yorka?!?:lol: Quote
Jagoodkaxd Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='rufus295']Jak bym mógł kolczatkę dla yorka?!?:lol:[/quote] Masz yorka? :crazyeye::crazyeye: Pierwszy raz się spotykam ,aby ktoś uczył yorka chodzenia przy nodze. Zawsze yorki na flexi , max rozciągniętej . :roll: GRATULUJE I ŻYCZE SUKCESÓW !:loveu::loveu::loveu::loveu: Quote
rufus295 Posted June 29, 2009 Author Posted June 29, 2009 Dobrze że flexi nie robią 50m, bo właściciel mógłby się pogubić gdzie psa ma:evil_lol: Quote
vege* Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='Jagoodkaxd']Masz yorka? :crazyeye::crazyeye: Pierwszy raz się spotykam ,aby ktoś uczył yorka chodzenia przy nodze. Zawsze yorki na flexi , max rozciągniętej . :roll: GRATULUJE I ŻYCZE SUKCESÓW !:loveu::loveu::loveu::loveu:[/quote] Ta kolczatka by była cięższa jak ten york:eviltong::evil_lol: hahhah xD I ja też nigdy nie widziałam nie tylko yorka ale każdego małego pieska na normalnej nie automatycznej smyczy xD:eviltong: wszystkie zawsze na flexi i w szeleczkach i ciągnęły właściciela, że nie wiem xD :evil_lol: Ale ja tobie polecam lekką parcianą obróżkę i jeśli np. będziesz uczył tego swojego pieska uczyć chodzić przy nodze na smyczy i będzie gryzł smycz to kup metalową to przestanie bo ja na takiej wychodziłam z moją suczka (co prawda to kundelek 20kg :lol:) ale się nauczyła, że nei wolno smyczy gryźć bo to nie ładnie tak :lol: i jak teraz próbuje złapać smycz to mówię jej stanowczo "Nuka nie wolno" i się od razu uspokaja i idzie ładnie przy nodze (na żadnej kolczatce ani zacisku, chodzi na normalnej obroży z zatrzaskiem i czasem szeleczki) Powodzenia i pozdrawiam (wymiziaj yoreczka odemnie ;)) Quote
Jagoodkaxd Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 rufus295 napisał(a):Dobrze że flexi nie robią 50m, bo właściciel mógłby się pogubić gdzie psa ma:evil_lol: :-D:-D:-D Fajnie to by wyglądało xD , ale i tak większość nie umie sobie poradzić z 5 m ,a co dopiero z 8m:crazyeye: ( Oczywiście nie obrażając nikogo) Quote
Karilka Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Gratulacje! Wreszcie normalny własciciel yorka!:diabloti::diabloti::diabloti: Quote
rufus295 Posted June 30, 2009 Author Posted June 30, 2009 Dzięki, dzięki, w Łodzi są przecież sami normalni ludzie:evil_lol: Żona się śmieje że drugiego cywila z Meli zrobię, no to ja jej na toYouTube - Policie ČR šetří - Yorkshirský teriér místo Ovčáka Polewka niezła:crazyeye::crazyeye: Quote
puli Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Karilka napisał(a):Gratulacje! Wreszcie normalny własciciel yorka!:diabloti::diabloti::diabloti: Istny unikat :loveu::loveu: rufus295 napisał(a):Dzięki, dzięki, w Łodzi są przecież sami normalni ludzie:evil_lol: Żona się śmieje że drugiego cywila z Meli zrobię, no to ja jej na toYouTube - Policie ČR šetří - Yorkshirský teriér místo Ovčáka Polewka niezła:crazyeye::crazyeye: Rufus gdybys nie miał żony adoptowałabym Cie w ciemno. :loveu: Dzieki za filmik. Lece go pokazać pańciom papilotowanych kanapowców. :evil_lol: Ucząc takiego mikrusa chodzenia przy nodze najpierw powinienes dostosowac swoje ruchy i tempo do jego mozliwości. W ten sposób znacznie mu ułatwisz nauke. Zapnij go na luźna smycz, koniec przywiąz sobie do łydki i postaraj sie poruszac tak płynnie i ostroznie żeby psiakowi nie urwać głowy. Quote
rufus295 Posted June 30, 2009 Author Posted June 30, 2009 puli napisał(a):Istny unikat :loveu::loveu: Rufus gdybys nie miał żony adoptowałabym Cie w ciemno. :loveu: Dzieki za filmik. Lece go pokazać pańciom papilotowanych kanapowców. :evil_lol: Ucząc takiego mikrusa chodzenia przy nodze najpierw powinienes dostosowac swoje ruchy i tempo do jego mozliwości. W ten sposób znacznie mu ułatwisz nauke. Zapnij go na luźna smycz, koniec przywiąz sobie do łydki i postaraj sie poruszac tak płynnie i ostroznie żeby psiakowi nie urwać głowy. Ale ja rodowodu nie mam!! A co do smyczy to kupiłem rogza z dwoma karabińczykami to obwiązać się można;), tylko faktycznie jak ona za mną nadąży przy moim wzroście??? Za rok będzie najszybszym yorkiem w województwie:multi::multi::multi: Quote
puli Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 rufus295 napisał(a):Ale ja rodowodu nie mam!! Dlatego powiedziałam o adopcji a nie o kupnie. :evil_lol: No ale skoro masz właścicielke to sie jej trzymaj. Z pewnościa karmi lepiej niż ja :evil_lol: A co do smyczy to kupiłem rogza z dwoma karabińczykami to obwiązać się można;), tylko faktycznie jak ona za mną nadąży przy moim wzroście??? Za rok będzie najszybszym yorkiem w województwie:multi::multi::multi: Znalazłam Ci fachową instrukcję: :lol: Szkolenie psów małych ras - Zofia Mrzewińska - Onet.pl Pies Widziałam szybkiego yorka na zawodach agility w Ostravie. A własciwie to nie widziałam bo zasuwał tak że nie nadazałam za nim wzrokiem. :evil_lol: Rewelacyjny był .:loveu: Quote
rufus295 Posted June 30, 2009 Author Posted June 30, 2009 Dzięki bardzo, w sumie jeszcze nie byłem na tej stronie( a propos, chodzić z butelką przywiązaną do łydki po osiedlu= 5 minut i wiozą mnie do czubków:evil_lol:) Na dzisiaj starczy tej wiedzy bo mózg mi się zlasuje. Dobranoc;) Quote
Czasowa Posted July 7, 2009 Posted July 7, 2009 Nie no... witaj w klubie. Co prawda Fudzi jest westem ( rasowym) to i tak mały. My na flexi chodzimy tylko na krótkie wychodki, a On i tak przy nodze łazi, dopiero na łaczce lata, a ja za Nim, po za wakacjami, bo nie biorę linki do wybiegania, a tak to na normalnej. Póki co kantarek, po tygodniu spróbujemy z szelkami ( Fudzi na obróżce się poddusza, podczas samego szczekania nawet). No, a tak po za wakacjami na obróżce chodzimy, i na flexi, na wychodki, na dłuzsze spacerki już na normalnej na szelach. Mam zamiar kupic Fudziowi na wigilię zabawkę, nowe ID, nową smycz i obrożę ( łańcuszek albo pół zaciskową rogza). A co do yorkowatego- nauczysz go i to szybko. To bardzo pojętne psy. :loveu::loveu::loveu: Jeszcze raz WITAJ W KLUBIE Nie mówię że flexi to coś złego, właściwie w pewnym sensie dobrze, że jest coś takiego, bo w przypadku takich psów , jak mój, co bez smyczy nie potrafią chodzić, a na dłuzszae spacerki dopiero bieze się linkę, czycos w tym stylu, to można sobie z psiakiem pobiegac,m a On Cię nie ciągnie. Jednak gdy widzę duze psy na takowych smyczach, to słabo mi się robi. Jak Ci właścicielowie mogą je utrzymać( psy znaczy). Jeśli chodzi o duze psy, bądź srednie, flexi nie polecam. Quote
rufus295 Posted July 7, 2009 Author Posted July 7, 2009 Dzięki za przywitanie:lol:. Póki co kwarantanna alei tak nie mogę małej nic założyć bo wszystko za duże, ale jeszcze ze dwa tygodnie i będziemy ćwiczyć;) Quote
Czasowa Posted July 7, 2009 Posted July 7, 2009 Nie no... kwarantanna. Nienawidzę tego. Wygłaszcz małego ode mnie. Jak On w ogóle ma na imię? :oops: Quote
Czasowa Posted July 7, 2009 Posted July 7, 2009 http://img17.imageshack.us/img17/3511/p1120745.jpg Faktycznie bestia :diabloti: Quote
rufus295 Posted July 7, 2009 Author Posted July 7, 2009 Małego mogę też wygłaskać:evil_lol::evil_lol::evil_lol:, ale psinka to mała i Mela się wabi:lol: http://img17.imageshack.us/img17/3511/p1120745.jpg Quote
Recommended Posts