Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jestem posiadaczem pary psów rasy syberian husky. Psy są na ogół towarzysko nastawione do otoczenia spokojne i raczej nie sprawiają kłopotów.No właśnie prawie.Problemem jest mianowicie to że jeżeli jakaś kura lub kot przeskoczą przez ogrodzenie na moja posesje raczej nie mają szans na przeżycie jezeli psy biegają po podwórku.Skasują wszystko co przeskoczy.Jakie konsekwencje mogą mnie spotkac ze strony sąsiada jezeli zgłosi to gdzie kolwiek na policję lub SM?

Posted

[quote name='haida']Jestem posiadaczem pary psów rasy syberian husky. Psy są na ogół towarzysko nastawione do otoczenia spokojne i raczej nie sprawiają kłopotów.No właśnie prawie.Problemem jest mianowicie to że jeżeli jakaś kura lub kot przeskoczą przez ogrodzenie na moja posesje raczej nie mają szans na przeżycie jezeli psy biegają po podwórku.Skasują wszystko co przeskoczy.Jakie konsekwencje mogą mnie spotkac ze strony sąsiada jezeli zgłosi to gdzie kolwiek na policję lub SM?[/quote]

Ty mozesz doniesc na niego ze nie potrafi zabezpieczyc swoich zwierzat.

Jesli dzieje sie to na Twoim podworku - nic ci nie grozi

Posted

Prawnie nic.
Natomiast dla wlasnego komfortu (bo po co bezsensowne smierci i nakrecanie sie psow na atakowanie innych zwierzat?) zadbalabym o dobrze zabezpieczony kojec, by takie sytuacje sie nie zdarzaly.
A i tak hasiory wymagaja co najmniej 3-4 spacerow dziennie, w tym jednego dlugiego, na zmeczenie, trening i szkolenie.
Poza tym, przyda sie mozliwosc zabezpieczenia i odizolowania, w przypadku cieczki suki (no chyba, ze po sterylce, wtedy wystarczy jeden wspolny kojec).

Posted

[quote name='karjo2']Prawnie nic.
Natomiast dla wlasnego komfortu (bo po co bezsensowne smierci i nakrecanie sie psow na atakowanie innych zwierzat?) zadbalabym o dobrze zabezpieczony kojec, by takie sytuacje sie nie zdarzaly.
A i tak hasiory wymagaja co najmniej 3-4 spacerow dziennie, w tym jednego dlugiego, na zmeczenie, trening i szkolenie.
Poza tym, przyda sie mozliwosc zabezpieczenia i odizolowania, w przypadku cieczki suki (no chyba, ze po sterylce, wtedy wystarczy jeden wspolny kojec).[/quote]

ale po co psy maja siedziec w kocju jak moga miec mozliwosc ganiania po ogrodku?? wiadomo smiersc innego zwierzaka bez sensowna i trzeba by raczej sporobowac hcociazby jakos zapanowac nad psami, ale wiadomo ciezko bedzie, tym bradziej ze haszczaki lubia sobie pogonic, a bedac w 2 nawzajem sie nakrecaja...

Posted

Zaba, zastanowilas sie, co piszesz?
Obejscie nie jest miejscem, gdzie psy maja sie wybiegac, trudno je tak zabezpieczyc, by nie nawialy. A zaprzegowce sa utalentowane wyjatkowo..
Chyba sensowniej przygotowac kojec, nie pisze przeciez o klatce 1mx1m :shake:.
Skoro sie nakrecaja, lubia sobie pogonic, tym wiecej pracy wymagaja, chyba ze maja robic za ozdobki i same zapewniac sobie swiezego barfa :roll:.

Posted

ok... ale czemu mają psy siedzieć ok 8-10 godzin w kojcu jeśli mogą swobodnie pohasać po ok 1 ha podwórku w czasie nie obecności właściciela a nawet jego obecności w domu... :roll:

[B]Na Twoim miejscu poszła bym do sąsiada aby lepiej pilnował swoich zwierząt. Wiadomo że nie potrzebna i bez sensowna jest ich śmierć ale niestety to nie z Twojej winy one giną ani z winy Twoich psów...

[/B]i dlaczego one mają cierpieć??

Jak haida zamknie je w kojcu na te nawet pewnie 12 godzin to ją zjedziecie że takie psy są w kojcu...;)

[SIZE=1]niektórym huszczakom nawet 4 godziny porządnych spacerów z treningiem umysłowym i ganianiem z innymi psami nic nie da :lol:[/SIZE]

Posted

[quote name='karjo2']Prawnie nic.
Poza tym, przyda sie mozliwosc zabezpieczenia i odizolowania, w przypadku cieczki suki (no chyba, ze po sterylce, wtedy wystarczy jeden wspolny kojec).[/quote]

Ja bym powiedzial ze wlasciciel kur powinien je trzymac w odpowiednim kurniku, tak aby one nie przechodzily na cudzy teren. Piszac "odpowiednim" mam na mysli okratowany z kazdej strony

Posted

Rzecz oczywista, ze wlasciciel(e) kotow, drobiu maja obowiazek zabezpieczyc zwierzeta przed opuszczeniem posiadlosci.
Natomiast mam na mysli dobrze pojety interes wlasny, by psy sie nie nakrecaly w polowaniu.
Podobnie tez trudno uwierzyc w dobre zabezpieczenie kilkunastu km ogrodzenia, by znudzone hasiory nie zrobily sobie wycieczek, badz sasiad od zagryzionych kur nie zrobil niemilego prezentu.

Posted

Dzieki za wszystkie odpowiedzi. Psy mają dobrze zabezpieczony kojec ale nie o to chodzi żeby większość czasu tam spędzały i wyprowadzać je tylko na spacer.podwórko jest dobrze zabezpieczone i psy sie same jeszcze nie wydostały.Było pare ucieczek ale to tylko przez nasza nieuwage wykorzystały moment.A kot przelazł przez płot przy swojej włascicielce widziała gdzie idzie i dobrze wiedziała o psach na podwórku ale dla niej było ciekawsze podsłuchiwanie przy płocie.Nasze domy stoją w odległosci póltora metra tylko jej troche bardziej do przodu jest wysuniety.Tak więc bezsensu trzymac psy w kojcu gdy mam dobrze zabezpieczone duże podwórko,a po za tym psy dużą czesc dnia wylegują sie.