pycia Posted June 30, 2009 Author Posted June 30, 2009 powinny yorka polubić:)A jakie są potrzebne kosmetyki do pielęgnacji?
eve86 Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 Radze przejrzeć forum... jest taki dział jak pielegnacja... Kazdy york jak człowiek różnie reaguje na dany szampon... Na pewno musisz kupic szampon, odżywkę, spray do rozczesywania... Oczywiście dla yoreczków... najlepiej z olejkiem norkowym...
pa-ttti Posted June 30, 2009 Posted June 30, 2009 myślę że w tej sytuacji kosmetyki dobre nie będą potrzebne...nie ma co się oszukiwać z "yorka" za 200zł prawdziwy york nie wyrośnie, włos jeśli będzie miał to pewnie niezbyt dobry. a jeśli wyrośnie psiak wprzypominający trochę tylko yorka(np z koloru) to nawet kosmetyki mu nie pomogą żeby włos urósł. widzę że jesteś osobą która naprawdę pragdzie mieć pieska tej rasy. nie stać cię- no trudno, nie każdego stać. zamiast jednak wspierać jakąś pseudohodowlę, lepiej podzwoń trochę po hodowlach. czasem zdarzają się pieski np z krzywym zgryzem, jakąś wadą itp i wtedy są często nawet do oddania w dobre ręce. w dobre ręce nie znaczy byle komu- często takie psiaki trafiają tylko do bliskiej rodziny hodowcy, ale warto próbować. jeśli to się nie uda- pojeździj po schroniskach. za 200zł NAPRAWDĘ nie kupisz yorka. a w schronisku znajdziesz dorosłego psa, więc widzisz co z niego wyrosło, po drugie możesz znaleźć pieska malutkiego z długim włosem, czasem może starszego trochę, ale za to będzie ci bardzo wdzieczny że dałaś mu nowy dom.
eve86 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 jesli bys juz znalazła yorka za 200 zł to radze nie wybrzydzac czy piesek czy suczka... tak piesek jak i suczka potrzebuja duzo milosci i poswiecenia im uwagi...:loveu:
karjo2 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 No nie, normalnie rece opadaja, nie ma jak to podpuszczac na zakup w rozmnazalni kundelka za kilkaset zl... Co jesli z niego wyrosnie 10 kg futrzak, moze jeszcze schorowany, nawet sasiadom sie nie bedzie mozna pochwalic :roll:? Poza tym oczekiwania co do adopcji szczyla, "rasowego", niesterylizowanego bron Boze... Ale na transporterki, gumki, *******ki kasa jest :angryy:.
Marzenuś Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Rasowego yorka nikt nie oddaje. Na te psy jest zbyt więc nawet jak sprzeda za 600 zł to ma z tego zysk. Za grosze dostaniesz mieszańca. Wiesz czego jest pełno? Przygarne yorka, bo mi sie podobają ale mnie nie stać. Albo przygarne yorka dla chorego dziecka. Nagle wszystkie dzieci są chore i muszą mieć akurat yorka. York to wydatek. Nie tylko przy zakupie ale i utrzymaniu. Najpierw piszesz, że taki zakup musi być przemyślany. Więc zastanów się dobrze, odkładaj pieniądze zamiast napędzać pseudohodowle pseudoyorków. To nie jest wcale trudne. York jest fajny bo jest mały i można go wszędzie zabrać? Ratlerek też a do tego tańszy. Jamnik tak samo. Skoro zależy Ci na psie, żeby szpanować "mam yorka z kokardkami" kup z hodowli. Swoją drogą to będzie słodki widok. Yorczek w kokardeczkach i pewnie w idiotycznych ubrankach, bo już prawie nikt nie traktuje ich jak psy tylko zabawki a drugi pies w budzie.... ;/ To sie nazywa odpowiedzialny i kochający właścicel. A jak kupisz za 200 zł i wyrośnie kupa futra nie podobna do yorka i będzie ważyła 10 kg to co wtedy?
Kaladan Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 Piszesz, ze kochasz zwierzęta. Odnoszę wrażenie, że dość wybiórczo. Dla yorka kokardki i ubranka, a dla innego psa buda...może jeszcze łańcuch? Normalnie ręce opadają...:shake: Może najpierw zajmij się poprawianiem losu tych zwierząt które już masz?
Marzenuś Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 W schroniskach jest pełno małych kundelków, które ważą 3 kg są małe i słodkie. A to że będziesz miała yorka wcale nie oznacza, że będziesz mogła wszędzie zabierać. Bo to jest pies. Jak każdy inny.
pycia Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 To chyba dobrze ze maja bude,w środku mają posłanka itd.a nie spia w rurach czy na betonie jak to inne przykute do łańcucha:(Skąd możesz wiedziec jak maja;/?
eve86 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 a jak jest zima minus 20 stopni???? tez spia w budach??? a jesli z pieska nie wyrośnie york to co zrobisz??? oddasz go ????
eve86 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 karjo2 napisał(a):No nie, normalnie rece opadaja, nie ma jak to podpuszczac na zakup w rozmnazalni kundelka za kilkaset zl... Co jesli z niego wyrosnie 10 kg futrzak, moze jeszcze schorowany, nawet sasiadom sie nie bedzie mozna pochwalic :roll:? Poza tym oczekiwania co do adopcji szczyla, "rasowego", niesterylizowanego bron Boze... Ale na transporterki, gumki, *******ki kasa jest :angryy:. Nie podpuszczam... nawet w pseudohodowlach za 200 zł nie dostanie sie pieska w typie... Znam przypadki... Miał byc york a urosło cos zupełnie innego nawet do yorka niepodobnego :shake:
pycia Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 Moje psy są podwórkowe i zachartowane nie lubią być w domu!!!!Urodziły się w zimę jak było -30stopni mrozu(to nie umie tylko u sąsiadów) bez budy!!!Moje pieski mają najlepiej z całego osiedla,mojej koleżanki pies nigdy nie był z puszczony z łańcucha bo szczeka ,a obok psy są przywiązane bez najmniejszego schronienia na pustej działce,albo psy są przywiązane pod schodami lub wogóle bez budy to jest straszne są głodne biedaki .Niektórzy się śmieją jak ide z psami na spacer i mówia ze ta ciągle z tymi psami łazi i wogóle.Nie wszystkie psy są przywiązane psy innych moich koleżanek,które biorą udział w agility tam gdzie ja ,mają budy i są wychowane.Moje pieski moga swobodnie biegać po łąkach i lasach,wychodzę z nimi na długie spacery i biorą udział w różnych sportach,idą z nami nawet nad wodę czy jezioro.Moji dziadkowie zawsze mieli psy na łańcuchu a jak pies do domu wejdzie to zagłada ,ale jak teraz jestem starsza to psy podratowałam i są w ogrodzie :)Ja niewyżuce yorka bo wyrosnie większy to tak jakbym miała wyżucić moje psy,bo wszyscy mówią że kiedy mi przejdzie ta miłość do zwierząt :angryy:Mam nadzieje że yoreczka polubi się także z kundelkami i bede mogła je razem brać na spacerki.Moje pieski są bardzo przyjazne do zwierzątek oprócz kotów.Koty gonia niestety jak i sarny i zające.Czasem musze godzinę na polu czekać aż wrócą z łowów:loveu:taki instynkt mysliwski:lol:Wiele moich znajomych wyżuca na ulicę swoje psy nawet rasowe bo wyjeżdzaja na wakacje lub coś podobnego ja niewiem jak mozna tak robic bo pies to nie rzecz i sie do człowieka przyzwyczaja !
eve86 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 No ale skoro mówiesz ze wielu Twoich znajomych wyrzuca psy (nawet rasowe) to może byś takiego przygarneła albo spróbowała mu znaleźc dom u znajomych... przeglądnij temat czy to york na forum i zobacz co moze wyrosnac z pieska za 200 zł zeby nie było rozczarowania. :-( Z przyzwyczajeniem twoich piesków do nowego kolegi (yorka) może różnie byc wiem jak jest u mnie mój kundelek (stary) który tez mieszka w domu nie toleruje go zbytnio... On potrzebuje spokoju a yorki sa bardzo zaczepne... :lol:poza tym jest zazdrosny ze nosze malego na rekach... on pewnie tez by chciał tyle ze trudno nosic na rekach 12 kg spaślaczka... :p Poza tym jesli pracujesz albo studiujesz musisz wiedziec ze york nie lubi zostawac sam w domu... Przynajmniej mój... ale podobnie maja moi znajomi... on potrzebuje bliskosci domowników :cool3:
eve86 Posted July 1, 2009 Posted July 1, 2009 http://www.dogomania.pl/forum/f67/czy-jest-york-104606/ to jest link do strony, warto przejrzeć ku przestrodze :razz:
pycia Posted July 1, 2009 Author Posted July 1, 2009 Ja chodze do gimnazjum,piesek nie będzie zostawał sam bo zawsze w domu ktoś jest więc nie będe miec tego problemu.Moje pieski bardzo lubia sie nawzajem bawić,mam 2 kundelki (jeden 13kg,drugi15kg)miałam jeszcze owczarka niemieckiego,który nigdy nie słuchał i pewnego dnia odjechał autobusem w świat:placz:Jeśli york jest tak samo przyjazny jak moje kundelki to powinny sie polubić.
nane Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 [quote name='pycia']Ja chodze do gimnazjum,piesek nie będzie zostawał sam bo zawsze w domu ktoś jest więc nie będe miec tego problemu.Moje pieski bardzo lubia sie nawzajem bawić,mam 2 kundelki (jeden 13kg,drugi15kg)miałam jeszcze owczarka niemieckiego,który nigdy nie słuchał i pewnego dnia odjechał autobusem w świat:placz:Jeśli york jest tak samo przyjazny jak moje kundelki to powinny sie polubić. a twoi rodzice wiedzą, że chcesz kupić sobie psa? wiesz to raczej powinna być wspólna decyzja a nie powinno to wyglądać tak, że ty go chcesz i koniec :roll: zastanowiłaś się co zrobisz jak pies zachoruje ? czasami leczenie kosztuje nawet 1000zł skąd weźmiesz na to pieniądze? co z pielęgnacją ? dobre kosmetyki dużo kosztują co z jedzeniem ? przecież nie będziesz go karmić pedigree :shake:
eve86 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Teraz są wakacje a jak przyjdzie rok szkolny to kto sie pieskiem będzie zajmował???? :roll: Nauka obowiązki... Za co go utrzymasz przeciez nie pracujesz karma dla yorków jest bardzo dorga... U mnie w miescie kilogram royala kosztuje 30 zł... Albo trzeba mu gotować to co on lubi... Te pieski mają bardzo wrażliwy żoładek.. :crazyeye:On nie zje resztek ze stołu czy tego co inne pieski. Ja ci nie odradzam ale ostrzegam bo sama mam yorka i wiem jak to jest. :roll: Jesli znasz kogos kto ma yorka wybierz sie do niego i zapytaj... :razz: Tylko nie rozmawiaj z koleżanką która ma tyle lat co ty :shake: tylko z dorosłą osobą np. z rodzicami koleżanki. Oni ci dokładnie opowiedzą ile poświecenia i wymaga posiadanie takiego pieska... Moze i jest on cudny piekny ładny i każdy sie zachwyca kiedy widzi yorka na ulicy ale rzeczywistosc nie jest az tak kolorowa... :cool3:
pycia Posted July 2, 2009 Author Posted July 2, 2009 Tak,to jest wspólna decyzja szukamy yorka już od dawna.Moja mama co prawda za zwierzętami nie przepada bo moich kundelków nawet nie dotchnie ale małe pieski lubi i sie cieszy ze bedziemy miec.Jak bede w szkole bedzie z nim w domu.Ja właśnie chciałam pieska taniej żeby miec pieniądze na rzeczy dla niego.Dlaczego yorki nie mogą jeść pedigree?
pycia Posted July 2, 2009 Author Posted July 2, 2009 Zastanawiam się czy nie licytowac sie o taka sunie na allegro ale niewiem czy to jest prawdziwy york,co z niej wyrośnie:roll:Na tym forum raczej propozycji nie otrzymam:roll:
eve86 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Nie otrzymasz dlatego ze nie ma yorków za 200 zł... Na allegro tez raczej nie wylicytujesz za 200 zł psa... zazwyczaj ludzie chcą konkretną cenę albo aukcja jest albo informacyjną albo jest cena minimalna... :shake: Yorki nie mogą jesc pedigree zreszta żaden pies nie powinien bo to świństwo. Sama chemia i brak mięsa...:mad: Możesz podac linka która sunia ci interesuje na allegro to mysle ze ludzie na forum powiedzą ci czy to jest york:cool3:
eve86 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Poza tym kupujac psa na allegro moze okazac sie ze popierasz pseudohodowlę gdzie zwierzęta są źle traktowane...:-( traktowane jak maszynka do robienia pieniedzy... :placz:
ola46 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Wiesz za te 200 zł to raczej na pewno nie wyrośnie york. A tak nawiązując to przejrzyj sobie temat http://www.dogomania.pl/forum/f67/yorki-na-allegro-60156/index113.html#post12554152 tam na ostatniej stronie są do sprzedania yorki z rodowodem już od 450zł to naprawdę nie jest drogo, a wiesz że to będzie piesek rasowy a nie jakiś taki ala'york co waży 10 kg. Co do dawania pieskowi karmy typu pedigree chappi itp. to przeczytaj sobie temat http://www.dogomania.pl/forum/f863/czy-prawda-110194/ i wyciągnij z niego wnioski;) Miłej lekturki:p
eve86 Posted July 2, 2009 Posted July 2, 2009 Powiem szczerze przeglądałam :multi: super pieski :loveu: Ten za 450zł to na prawdę bardzo bardzo tanio!!!! Zreszta i innych cena jest okazyjna.... Są takie słodziutkie :sweetCyb:Dziewczyno jak juz jestes taka uparta niech ci rodzice dołożą trochę dozbieraj i kup pieska z rodowodem!!!! Prawdziwego yorka!!!! :bigcool:
pycia Posted July 2, 2009 Author Posted July 2, 2009 O jej!A ja zawsze myslałam że pedigree to najlepsza karma:O A jaką karme mogą jeść? ja mam dla moich BOZITA.To link link usunięty
Recommended Posts