Guest papillonek Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Ślicznotek z niego i jakie ładne tło :D Co do popularności to jest nie do pomyślenia co oni robią z tymi yorkami. na 30 stron na allegero tylko 5 z rodowodem koszmar... Quote
Hawanka Posted January 28, 2011 Author Posted January 28, 2011 Pedruś Lubi Pozować :D Fajny chłopaczek z niego :)Hihi A wracając do popularności nie tylko jest tak z yorkami ale np z shih tzu czy maltańczykami tez na allegro maltańczyków pełno tylko ze bez papierów... Quote
Guest papillonek Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Ale yorki to jakaś przesada. Zgadzam się,że shih-tzu ,maltańczyki i westy też nie świecą wzorem,ale yorki za 400zł kiedy z rodowodem kosztuja 1000??? Quote
Guest papillonek Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 i bardzo dobrze ma nauczkę na przyszłość :) U nas zato chodzi piekny shih-tzu krótkowłosy właścicielka nakrywa go ubrankiem :D Quote
Hawanka Posted January 28, 2011 Author Posted January 28, 2011 mojego sąsiada córka kupiła yorka za 500 zł na giełdzie wyrósł piękny kundelek :D Quote
Guest papillonek Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 To ma nauczkę na przyszłość :) U nas zato chodzi piękny shih-tzu krótkowłosy a właścicielka nakrywa go ubrankiem :evil_lol: Quote
Hawanka Posted January 28, 2011 Author Posted January 28, 2011 No ja sie nie dziwie ze tak jest tylko szkoda tych biednych psiaków :-( Quote
ann1gorszapolowa Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Hawanka napisał(a): A wracając do popularności nie tylko jest tak z yorkami ale np z shih tzu czy maltańczykami tez na allegro maltańczyków pełno tylko ze bez papierów... Hawanko nie ma tym nic dziwnego, a w zasadzie dziwne jest, że "aż tyle" jest ogłoszeń piesków z papierami. W ZK zarejestrowanych jest coś około 75 000 psów (widziałem też dane niższe i ciut wyższe). Liczbę psów w Polsce szacuje się na ok. 8 000 000. Oznacza to, że w Polsce ok. 1% psów (słownie: jeden procent) to psy z papierami. 99% to kundelki (także te w typie rasy). Kiedy przeczytałem, że w krajach skandynawskich ok. 90% psów to psy z papierami...o mało palipitacji serca nie dostałem :) Quote
Hawanka Posted January 28, 2011 Author Posted January 28, 2011 trzeba nowy temat na taka pogadanke wymyślić :D A galeria niech zostanie galeria Pedrusia :) i oto jeszcze jedna Foteczka .... http://i52.tinypic.com/n1ymqd.jpg Quote
Guest papillonek Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 myślę ,ze popularność dużo zależy od wyglądu ,a mało kto kieryje się charakterem. hawańczyki nie wyglądaja jakośwyjątkowo(nie mają cech charakterystycznych). Wiele ludzi pomyliło by je np.z pudlem ,bo wielkiej róznicy między nimi nie ma. No i te włosy na pewno wymagają pielęgnacji ,więc ktoś mógłby się przestraszyć i niekoniecznie chcieć zostac niewolnikiem szczotki. Pozatym 6 kg nie zmieści się do torebki jak yorki ,czy maltańczyki miniaturki,więc co do popularności to chyba trzeba będzie na nią trochę poczekać... Co nie zmienia faktu ,że s cudne :) Quote
Kero Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 papillonek napisał(a):myślę ,ze popularność dużo zależy od wyglądu ,a mało kto kieryje się charakterem. hawańczyki nie wyglądaja jakośwyjątkowo(nie mają cech charakterystycznych). Wiele ludzi pomyliło by je np.z pudlem ,bo wielkiej róznicy między nimi nie ma. No i te włosy na pewno wymagają pielęgnacji ,więc ktoś mógłby się przestraszyć i niekoniecznie chcieć zostac niewolnikiem szczotki. Pozatym 6 kg nie zmieści się do torebki jak yorki ,czy maltańczyki miniaturki,więc co do popularności to chyba trzeba będzie na nią trochę poczekać... Co nie zmienia faktu ,że s cudne :) z pudlem to może nie za bardzo, większość hawańczyków ma ładny prosty, ewentualnie lekko falujący włos, nie wspominając o innej budowie. A cechą charakterystyczną wg mnie jest właśnie charakter hawańczyków. Są to bardzo pocieszne pieski uwielbiające towarzystwo ludzi. Jeśli chodzi o pielęgnację włosa, to po prostu trzeba trafić na dobrą jakość. Jeden z moich hawanków ma koszmarny w pielęgnacji włos, mimo iż pięknie on wygląda. Drugi natomiast pomimo iż jest lekko falowany, to prawie nie muszę go czesać. Robię to naprawdę sporadycznie w co trudno uwierzyć, raz na miesiąc;) Czemu nastała moda na yorki? Te pieski traktowane są po prostu jako zabaweczki dla pań i dzieci. Te wszystkie ubranka, kokardeczki, falbaneczki, torebeczki, itp. są chyba namiastką utraconego dzieciństwa i zabaw lalkami. Klientami moich sklepów zoologicznych są właśnie głównie właścicielki "yorków" - czyli psów w typie yorka, kupionych na placu lub w pseudohodowlach. 99,9% tych yorków oczywiście jest ostrzyżona, bo każdy właściciel marzył o pięknym długowłosym psie rodem z reklamy Royal Canine, ale praktyczna pielęgnacja na codzień przerosła możliwości właścicieli. 85% kupowanych karm u mnie w 2 sklepach to Chappi lub Purina Dog Chow, szampon "jednorazówki" lub jak ktoś ma chwilę słabości na szaleństwo to dr Seidel, odżywki czy olejki do pielęgnacji to zbędny wydatek. Witaminy? po co. Przecież na reklamie Chappi piesek jest szczęśliwy aż mu latają uszka, bo je PEŁNOWARTOŚCIOWĄ karmę ;) Gdy pierwszy raz przyprowadziłam moją hawankę do sklepu ludzie byli zaskoczeni istnieniem takiej rasy. Po pewnym czasie gdy mój piesek urósł, nabrał włosa, zachwyty zamieniły się w żal za tym, że nie poczytali i kupili tego wrednego hałaśliwego "yorusia", a nie Hawańczyka. Obecnie kilku klientów i sąsiadów czeka z niecierpliwością na szczeniaczki po moich pieskach. Na wystawie we Wrocławiu 2 osoby pytały się o adres "mojej hodowli", gdyż tak spodobały im się moje psiaki ;) Myślę, że Hawańczyki staną się za kilka lat bardziej popularną rasą. Świadomość ludzi wzrasta, wielokrotnie klienci pytali się mnie jakie poleciłabym im rasy piesków - coś w stylu yorka, ale nie tak popularne jak york. Dużym atutem tej rasy jest także to, iż nadaje się dla alergików ( z tego powodu kupowane są także yorki). Sama mam alergię, płaczę i kicham gdy tylko mojemu kotu przyjdzie ochota na pieszczoty ze mną. Przy pierwszym psie nie miałam aż takich problemów, ale przy kocie się to bardziej nasiliło. Szukając jakiś czas temu odpowiedniej rasy, sama byłam już zdecydowana na yorka, bo wiedziałam że yorki mają włosy (shih tzu odpadało, bo lubię psy z pyszczkami). Ba.. już byłam umówiona na wizytę w pewnej hodowli, która pewnie zakończyłaby się zakupem, ale jeszcze postanowiłam poszukać w internecie jakiś ras psów i tak dopiero trafiłam na Hawańczyka ;) Ludzie po prostu są jeszcze nieświadomi istnienia tej wspaniałej rasy, nie szukają alternatyw albo po prostu idą za modą. Quote
Havany Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Trochę się z Tobą nie zgodzę - w kwestii świadomości ludzi. Choć być może inaczej to wygląda w dużych miastach, gdzie ludzie jednak mają nieco inny światopogląd. 80% ludzi, którzy dzwonią do mnie w sprawie szczeniąt nadal nie potrafi zrozumieć po co psu rodowód. Przecież i tak nie będą wystawiać psa ! Karma - przecież reklamuja Pedigree. A skoro reklamują w TV to znaczy, że to najlepsza karma. Po co kupować psa z hodowli - skoro jedno z rodziców ma rodowód (chociaż szczeniaczki i matka nie mają) to i tak na pewno jest hawańczyk. Takich przykładów każdy z hodowców może podać setki. Z drugiej strony cieszy mnie, że ta rasa staje się w końcu bardziej popularna. Bo w porównaniu z np. yorkami jest zdecydowanie bardziej atrakcyjna. Quote
Hawanka Posted January 28, 2011 Author Posted January 28, 2011 Przypominam to jest galeria Pedra ... :offtopic: http://i53.tinypic.com/2j4ypoh.jpg http://i54.tinypic.com/kqmbd.jpg http://i53.tinypic.com/zlu5g8.jpg Quote
Havany Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Fakt. Niech galerie naszych piesków pozostaną galeriami. Prosimy zakładać nowe wątki. Quote
Hawanka Posted January 28, 2011 Author Posted January 28, 2011 martika5 napisał(a):Superowe foteczki :lol: Dzięki :D Dzisiaj miałam zadzwonić do ciebie no ale jakos ten dzień zleciał... Quote
martika5 Posted January 28, 2011 Posted January 28, 2011 Szykujcie się na wystawę w Opolu ,już wam zazdroszczę bo będzie Was sporo i będzie na co popatrzeć . Quote
Guest papillonek Posted January 30, 2011 Posted January 30, 2011 ślicznocha i te kucyki :) Większość ludzi kupuje psa ,bo zobaczy u kogoś ,a co zobaczy?yoreczka!rodzice kupują ,bo dziecko chce ,a yorki wygldają jak milion dolarów szczególnie ich szczeniaki. Druga sprawa koszt.Yorka kupisz bez rodowodu ,a hawańczyka?po co przepłacać za psa 2 tys.jak kupisz yoreczka za 500 i też pociecha.Pytałam się dzieci na placu zabaw jakiegoby chciały pieska oczywiście yorka miniaturkę.Dlaczego?bo są słodziutkie,a rodzic ma gdzieś piesek malutki nie gubi włosa i nie ma nic przeciwko. Trzecia sprawa dostępność.Jechać po psa do jakiegoś miasta(hodowli).Ale po co!Na miejscu ma yoreczki! Zapewne jeśli nie będą,,produkować"nierodowodowych=tanich hawańczyków nie będą popularne tak jak yorki.trzeba pamietać ,że ludzie nie znaja się na rasach,rodowodach tak jak miłośnicy psów i im to wisi i powiewa ,bo przecież oby taniej. Ja też chcę jechać do opola pooglądać hawany ,ale to cała polska drogi.... Quote
Hawanka Posted February 5, 2011 Author Posted February 5, 2011 tak śpi Pedruś :DPogoda masakryczna 3 razy dziennie mycie Ehhhh Jutro troszke musimy poczesać bo chłopak tydzień urolu miał :P http://i55.tinypic.com/2ps51tc.jpg A tak Kituś :D http://i53.tinypic.com/241193l.jpg Quote
Hawanka Posted February 5, 2011 Author Posted February 5, 2011 Ppx napisał(a):o, masz też kota ;) ? Tak wykarmiłam go bo ktoś mi w worku podrzucił jeszcze ślepy był....na ta chwile ma 4 latka :) Quote
Guest papillonek Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Serce dla zwierząt -chwali się :) Quote
Recommended Posts