Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!
Od kilku dni mój psiak nie załatwia się regularnie tak jak zwykle. Wyglądało to tak, że rano zawsze robił kupkę, często po obiadku i później podczas wieczornej zabawy z innymi psami. Klika dni wcześniej przestał robić kupkę wieczorami, a rano też trzeba było go wyciągać na dwór, co mnie trochę zaniepokoiło. Trwało to ok. 3 dni, aż pewnej nocy średnio co 1,5 h musiałam z nim wychodzić i za każdym razem robił kupkę. Po tej nocy znowu wieczoram się nie załatwia, a tak jak dziś rano jeszcze do tej pory nie był na dworze. Czy to może być coś poważnego i czy powinnam udać się do weta? Pomóżcie!

Posted

Pies to nie maszyna, nie zawsze jest taki "regularny". 8)
Problem byłby poważny, gdyby się nie załatwiał w ogóle. A to, że załatwia się o innych porach... może coś zmieniłaś w diecie? A może piesek sobie coś zmienił w diecie? 8)

dziś rano jeszcze do tej pory nie był na dworze.

Do 11:30 pies nie był na dworze? Siku też nie robi?

Posted

No właśnie nie... :-? Wieczorem nie robi kupki, siku owszem. A rano, tak jakby mu się wogóle nie chciało wychodzić. Dzisiaj wyszłam z nim zaraz po tym jak napisałam poprzedni topic. To nie wydaje mi się normalne... :(

Posted

A w jakim on jest wieku?

Mój Filip też potrafił spać do południa, a już jak padał deszcz to mógłby w ogóle nie wychodzić i to by go uszczęśliwiło... 8) Tylko, że starałam się nie dopuszczać do takiej sytuacji, ze pies nie sika przez kilkanaście godzin i nawet jeśli nie prosił o spacer, albo spał i nie miał najmniejszej ochoty na wyjście to go wyprowadzałam "na siłę" najpóźniej ok. 9 rano. Pies w nocy zwykle nie pije więc potrafi długo wytrzymać.

Jeśli jesteś zaniepokojona to idź do weta, niech psa obejrzy, z pewnością mu nie zaszkodzi. Ale jeśli apetyt i humor psu dopisuje to myślę, że nie ma co się martwić. Kupka i siku nie muszą być zawsze o tej samej porze, ważne, żeby były.

Posted

hmmm a ja gdzies wyczytalam ze pies powinien miec spacery regularnie co do 1h
i ja tak wyprowadzam malego, czy chce czy nie (rano zreszta nie ma wyboru bo jest po nocy a ja musze isc do pracy).
a wy wyprowadzacie dopiero na zadanie?

Posted

Rocco ma 7 m-cy.

Jak pada deszcz to też mu się nie spieszy z wyjściem, ale śnieg to jego żywioł :wink: więc jak już wyjdzie na dwór to cieżko jest go zaciągnąć spowrotem do domu :roll: Co do picia to Rocco dzisiaj w nocy wyjątkowo był spragniony, tata musiał specjalnie wstać i mu nalać wody. Stąd też moje zdziwienie, że tak długo śpi i go nie "goni" do "wc" :D . Zwykle też wyciągam go na siłę, ale dzisiaj to moje lenistwo wzięło górę :wink:

Dzięki za radę, wydaje mi się, że może jestem trochę nadwrażliwa :wink:
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam!

Posted

Rocco dzisiaj w nocy wyjątkowo był spragniony

Zakręcona, obserwuj go uważnie. To, że wyjątkowo dużo pije może być niepokojące ... (tym bardziej, że mało sika). Co prawda jest zima, powietrze w mieszkaniach suchutkie od kaloryferów więc pieski się męczą ;)... ale przy takich objawach uważaj na piecha. Jeśli to się będzie utrzymywać to skonsultuj z wetem. Nadmierne pragnienie bywa objawem różnych chorób...
[quote name='julita104']]hmmm a ja gdzies wyczytalam ze pies powinien miec spacery regularnie co do 1h
Są różne szkoły ;) Jak chodziłam do pracy na 7 to Kreska była na dworze codziennie o 6 i nie było dyskusji... (w weekendy też nie było i o 6 byłam na nogach :roll: ). Ale teraz mogę wstawać później to i Krecha wstaje później, wychodzi między 8 a 9.
Ja nie lubię jak pies ma takie regularne spacerki co do godziny, bo potem organizm ma też jak zegarek i jak coś się stanie, że nie może wyjść o ustalonej godzinie (wypadki chodzą po ludziach) to jest dla psa męczarnia. A tak raz wyjdzie o 13 popołudniu, raz o 15, a czasem o 16 i nie ma żadnych problemów. 8)