Barteks Posted June 26, 2009 Author Posted June 26, 2009 [quote name='karjo2']Tiaaa, jaki handlarz, tacy nabywcy, jedno warte drugiego... PS. Aaa i jak badanie moczu? Jaki wynik? Nic mi o tym nie wiadomo, hodowca nic o tym nie wspominal i ja tez nie bylem na zadnym badaniu moczu, hodowca mi powiedzial jak odbieralem szczeniaka zebym za 2 tyg psozedl na odrobaczenie. A ze mam go juz tydzien, no to w nastepny piatek mam ta wizyte u weterynarza i wtedy sie ew. spytam o te badania itd. A i jeszcze jedno, chyba zaczyna sie juz tak bardziej sluchac, przestal juz tak bardziej grysc i zamiast tego zaczol lizac jak mowilem "nie, nie wolno" :) I pozwolcie ze przedstawie tutaj Tiki'ego :) [FONT=MS Shell Dlg 2] [/FONT][FONT=MS Shell Dlg 2][/FONT] [FONT=MS Shell Dlg 2] [/FONT] Quote
karjo2 Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 Cala diagnostyka weterynaryjna do ciebie nalezy. Badanie moczu, bo czesto psiak sika, moze ma infekcje. Zreszta nie ma co czekac 2 tygodnie na weta, juz szukaj polecanego i idz sie skonsultowac. Na tych zdjeciach pies jest po jedzeniu? A taka mala kostke wywal, nim sie nia nie zadlawil, badz nie polknal i nie dostal skretu jelit. Quote
*Monia* Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 karjo2 napisał(a):Tiaaa, jaki handlarz, tacy nabywcy, jedno warte drugiego... Tylko ja brałam kundla ze wsi i nie spodziewałam się rewelacji :roll:. Gnatów nie daję odkąd mi się parę razy Hexa dusiła kawałkiem główki z kości :shake: i stąd moje rady odnośnie kości z zoologa. Barteks napisał(a):hodowca mi powiedzial jak odbieralem szczeniaka zebym za 2 tyg psozedl na odrobaczenie. To wet a nie hodowca decyduje o wizytach u weta :cool1:. Quote
karjo2 Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 Monia, mialam na mysli zalozyciela watku i jego zrodlo "chodoffli" ;). Co do gnata, oczywiste jest, ze malucha sie pilnuje, coby sie nie przydlawil. Natomiast kosci z zoologa sa "lyse", preparowane, zadna atrakcja dla psa, poza waleniem nim po podlodze :evil_lol:. Quote
Barteks Posted June 26, 2009 Author Posted June 26, 2009 karjo2 napisał(a):Monia, mialam na mysli zalozyciela watku i jego zrodlo "chodoffli" ;). Powialo krytyka -.-" A co do tego czy piesek an zdjeciu jest najedzony to nie... minely juz 3h od jego posilku... *Monia* napisał(a): To wet a nie hodowca decyduje o wizytach u weta :cool1:. Napisalem ze hodowca mi tylko powiedzial zebym zglosil sie na odrobaczenie za 2tyg, ale wiadomo ze to wet zadecydowal o tym. Quote
M@d Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 W tym miesiącu jesteś 3 albo 4 osobą (z tych tematów które czytałem) z praktycznie identycznym problemem: a/ pies z pseudohodowli b/ pies wydany za wcześnie z nie zakończonym etapem socjalizacji (psa od matki i rodzeństwa nie powinno się oddzielać przed 10 tygodniem, a absolutne minimum to 8 tyg.) W tym BARDZO ważnym okresie m.in. pies uczy się od rodzeństwa, że ugryzienie boli... c/ pies boleśnie gryzie Dlatego też najpierw poczytaj w dziale wychowanie, użyj wyszukiwarki, bo trudno co kilka dni pisać każdemu to samo! ... :roll: Quote
*Monia* Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 [quote name='karjo2']Monia, mialam na mysli zalozyciela watku i jego zrodlo "chodoffli" ;-). Wolałam dopisać, żeby nie było jakichś wątpliwości ;) [quote name='Barteks']Napisalem ze hodowca mi tylko powiedzial zebym zglosil sie na odrobaczenie za 2tyg, ale wiadomo ze to wet zadecydowal o tym. Przy takim 'hodoffcy' pierwsze co ja bym zrobiła to wizyta u weta. Nawet tylko obejrzenie, osłuchanie jest ważne. Rady od weta też można dostać. M@d zauważyłam, że dużo ostatnio przybyło tematów o tym samym. Ale łatwiej założyć nowy temat niż poszukać :shake:. Quote
puli Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 [quote name='M@d'] b/ pies wydany za wcześnie z nie zakończonym etapem socjalizacji (psa od matki i rodzeństwa nie powinno się oddzielać przed 10 tygodniem, a absolutne minimum to 8 tyg.) W tym BARDZO ważnym okresie m.in. pies uczy się od rodzeństwa, że ugryzienie boli... Czy nam sie to podoba czy nie, regulamin hodowli ZKwP mówi: :roll: Hodowca ma obowiązek: j) wydawać nabywcom szczenięta po ukończeniu 7 tygodni wraz z metrykami (wzór zał. nr 6) i książeczkami zdrowia, zaś nabywcom zagranicznym dostarczyć rodowód eksportowy, Quote
aina155 Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 Mogli nie bycwstawiani i dlatego szczeniak nie ma metryki, na podstawie ktorej wyrabia sie rodowod Quote
Barteks Posted June 26, 2009 Author Posted June 26, 2009 [quote name='puli']Czy nam sie to podoba czy nie, regulamin hodowli ZKwP mówi: :roll: Hodowca ma obowiązek: j) wydawać nabywcom szczenięta po ukończeniu 7 tygodni wraz z metrykami (wzór zał. nr 6) i książeczkami zdrowia, zaś nabywcom zagranicznym dostarczyć rodowód eksportowy, Dziwne, mi powiedziala ze nie moze miec metryki -.-", a rodzice szczeniaka maja. Quote
karjo2 Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 Bo rodzice moga byc: spokrewnieni, bez hodowlanki, z wadami wykluczajacymi hodowle, bez wymaganych badan. Powodow moze byc wiele, dlatego to sie nazywa rozmnazalnia a nie hodowla... Quote
Barteks Posted June 26, 2009 Author Posted June 26, 2009 jeszcze zapomnialem zapytac o istotnej dla mnie rzeczy... o toz moj maluch jak robi siku to robi na stojaco, nie podnosi nogi do gory i leje w kat tylko na stojaco czy to normalne u szczeniakow i dopiero pozniej samo im to minie? Quote
aina155 Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 Normalne. Jak pies zacznie dorastac to zacznie sie zalatwiac w typowy sposob. Quote
Recommended Posts