Jump to content
Dogomania

FRED i Baca za TM, teraz majestat rządzi a rudy dodaje kolorytu ;)

Recommended Posts

Posted

Chcę wpłacić np na te kojce....nie rozumiem tych kont. a te cegiełki na allegro z dopiskiem dla Biafry to ogólnie na wszystko?

a może podpowiecie co jest najpilniejszego? bo mam ok. 150 zł. Proszę PW

Posted

Bambino, anhata - nr konta wyślę za dnia

ze spraw najpilniejszych - wykopanie rowu pozawalającego zatrzymać zjezdzająca górę a co za tym idzie ocalenie ocalałych kojców i domu
ze spraw karmowych ustaliłam z Biafrą że zbieramy na kolejną tone siana, ktora trzeba bedzie zakupić w okolicach 3-4 czerwca czyli za tydzień
brakuje ok 140 zł

co do innych spraw to:
1. pochłaniacz wilgoci - Biafra nie orientuje się
wilgoc pewnie miec będzie bo ma wode w piwnicy
ale niewymieniała pochłaniacza jako pilnej potrzeby czytaj. nie myslała o nim ;)
2. koce szmaty - koce ok, co do szmat Biafra preferuje ręczniki i prześcieradła
poniewaz mości kotom posłania z kocy które potem przykrywa recznikami i przescieradłami, które potem sciaga i pierze/wygotowuje
szmaty nie zabardzo bo pocięte a nie zakńczone do prania sie nie nadadzą a wyrzucić Biafra nie ma ich zwyczajnie gdzie
co jest logistycznie łatwiejsze do ogarnięcia niż samo pranie kocy
3. co do karm poda mi dzisiaj jakie doszły - kurier był 3 x ;)
co by sie zgadzało z wiadoma mi ilością zamówień czyli karma od Kropy, nasza wspólna co ja zamawialam i dla kotów z miau
kurierzy byli dzisiaj a Biafra wrecz przeciwnie dzisiaj u tej kolezanki nie była spi u innej skad ma blizej do siebie

4. pomoc techniczna
drenaż, budowa kojców, droga - tutaj Biafra sobie poradzi nie oznacza to ze sama bedzie wozic gruz do drogi (chociaz kto wie) ale ze jest zorientowana w temacie lub/i ma pomoc/inf. na miejscu
problemem jest przekrzywiony dom, co co pisała Anna ze dom jednym naroznikiem osiadł
jeśli ktoś ma jakiegoś fachowca budowlańca od budownictwa i znajomosci gruntów - tel do Biafry
gdybanie na forum nam nic nie da Biafra i tak przy swoim szalonym łączu i systematyczym wyłączaniu prądu nie jest w stanie wejsc na dogo

o pomocy od rzadu pisala Anna
Biafra jako ze ma dom, nie dostanie ot tak 6 tys
najprawdopodobniej 6 tys nie dostanie wogole
być może jakąś sporo mniejsza sumę
6 tys podobno dostają Ci co stracili dom

co do pozostałej obiecanej pomocy - Biafra mówiła sporo, o procedurze jaką trzeba przejsc zeby uzyskać pomoc, z czego ja zapamiętalam - ostatni rzeczoznawcza odwiedza ją za poł roku i wtedy dopiero może liczyć na pieniądze :shake:

i zgadza się był dzisiaj u nich Tusk ale na górze gdzie ocalało 5 domów
Biafra mieszka posrodku zbocza

i jeszcze wspomniala ze dzisiaj zawalił się kolejny dom :(

Posted

Szarotka napisał(a):
Ja pisalam pare razy, ze moge wplacic w czerwcu.

Tak mi się wydawało ale i tak musiałam to napisać żeby ci, którzy porównają wpłaty z listą nie mieli pretensji. Tego, co zadeklarowałaś już nie będziesz wpłacać do mnie ale chyba bezpośrednio do Biafry albo na inne konto pomocowe.

Posted

Szarotko, w czerwcu deklarowana kwote mozesz wplacic na konto 3x, koniecznie z odpowiednim dopiskiem. Zreszta, jak zawolasz o konto wszystko dokladnie podamy :-)

3x, co do wilgoci, to jest na bank, to od niej luszczy sie i odpada platami farba w domu. Woda w piwnicy=wilgoc wchodzi w sciany.
To jest ogromne zagrozenie, plesn itd. Kiedys przez rok mieszkalam w zawilgoconym domu ( jak wynajmowalam nie wiedzialam, ze taki jest).
Wtedy rozbuchala mi sie astma oskrzelowa, silne ataki itd. A ja jestem dorosla. Iza ma niespelna 2 letnie dziecko, wiec ryzyko, ze Ono za to zaplaci zdrowiem jest bardzo duze.Pochlaniacze beda na pewno potrzebne. Nie od razu, nie jutro, ale ta potrzeba wyjdzie.

Tak jak napisalas, teraz potrzeba nr 1 dla ratowania kocjow, zwierzat i domu to rury drenazowe, folia izolacyjna i min 3 wywrotki kamienia.

Iza wczoraj wozila taczkami jakies resztki gruzu, dachowek itp., starala sie podreperowac droge dojazdowa do domu, bo przeciez ciagle parkuje prawie 1 km od domu.
Nie mam pojecia jak Ona sobie z tym radzi, przeciez to normalna dziewczyna, a nie robocop. Mi juz dawno pekl by kregoslup i lezalabym w poprzek drogi jako dodatkowe wypelnienie..

Pieknie idzie zbiorka kociej karmy na Miau. Zdaje sie, ze dziewczyny zbieraja juz na 5 worek.
Siano o ktorym pisala 3 x. Tego jest ciagle malo i malo. Konie stracily laki i musza odzywiac sie tak, jak w zimie...
Biafra ponaprawia co sie da w kojcach, ale tam ciagle jest woda, wiec bez rur, kamienia i folii to jak syzyfowe prace.
Czyli kolko sie zamyka i nadal pierwsza potrzeba, to zebranie na to kasy.

Tu mamy sliczny obraz z jamnikiem, na ten cel wlasnie. Prosimy o podbijanie, bo zginal w tlumie :-(

Posted

Anna_33 napisał(a):
Szarotko, w czerwcu deklarowana kwote mozesz wplacic na konto 3x, koniecznie z odpowiednim dopiskiem. Zreszta, jak zawolasz o konto wszystko dokladnie podamy :-)

3x, co do wilgoci, to jest na bank, to od niej luszczy sie i odpada platami farba w domu. Woda w piwnicy=wilgoc wchodzi w sciany.
To jest ogromne zagrozenie, plesn itd. Kiedys przez rok mieszkalam w zawilgoconym domu ( jak wynajmowalam nie wiedzialam, ze taki jest).
Wtedy rozbuchala mi sie astma oskrzelowa, silne ataki itd. A ja jestem dorosla. Iza ma niespelna 2 letnie dziecko, wiec ryzyko, ze Ono za to zaplaci zdrowiem jest bardzo duze.Pochlaniacze beda na pewno potrzebne. Nie od razu, nie jutro, ale ta potrzeba wyjdzie.

Tak jak napisalas, teraz potrzeba nr 1 dla ratowania kocjow, zwierzat i domu to rury drenazowe, folia izolacyjna i min 3 wywrotki kamienia.

Iza wczoraj wozila taczkami jakies resztki gruzu, dachowek itp., starala sie podreperowac droge dojazdowa do domu, bo przeciez ciagle parkuje prawie 1 km od domu.
Nie mam pojecia jak Ona sobie z tym radzi, przeciez to normalna dziewczyna, a nie robocop. Mi juz dawno pekl by kregoslup i lezalabym w poprzek drogi jako dodatkowe wypelnienie..

Pieknie idzie zbiorka kociej karmy na Miau. Zdaje sie, ze dziewczyny zbieraja juz na 5 worek.
Siano o ktorym pisala 3 x. Tego jest ciagle malo i malo. Konie stracily laki i musza odzywiac sie tak, jak w zimie...
Biafra ponaprawia co sie da w kojcach, ale tam ciagle jest woda, wiec bez rur, kamienia i folii to jak syzyfowe prace.
Czyli kolko sie zamyka i nadal pierwsza potrzeba, to zebranie na to kasy.

Tu mamy sliczny obraz z jamnikiem, na ten cel wlasnie. Prosimy o podbijanie, bo zginal w tlumie :-(

Jaka jest możliwość "fizycznej" pomocy.
Rozumiem, że na razie wstep mają tylko osoby zameldowane, jak to będzie później?
Na pewno teraz przydałby się jakiś darmowy mięśniak (np. Łobuz od Doroty ;) :D )

Posted

[quote name='Anna_33']Juz lece sprawdzic skrzynke.
Gremlin, na razie nie wiemy, ale osilek to jest to, co przydaloby sie najbardziej. Jak bedzie taka mozliwosci, to napisze od razu :-)

Zapomnialam link wkleic do bazarku: http://www.dogomania.pl/threads/186446-Milosnicy-Jamnikow-na-pomoc-zwierzetom-u-zatopionej-Biafry-Do-1.06.?p=14759201#post14759201
Ani jedna osoba nie zajrzala :-( a obraz sliczny, z jamniorem>

tja, a ja bazarek znalazlam wstawilam linka do pierwszego postu z rana
ale juz podniesc bazarek to dopiero teraz polecialam :oops:

Posted

Wpłacę na siano 150 zł (jutro lub w poniedziałek, to zależy, kiedy przeleją wypłatę). Tylko trochę się zagubiłam w akcji i zupełnie nie wiem, na czyje konto. Proszę podać na priv.

Posted

GoskaM napisał(a):
Wpłacę na siano 150 zł (jutro lub w poniedziałek, to zależy, kiedy przeleją wypłatę). Tylko trochę się zagubiłam w akcji i zupełnie nie wiem, na czyje konto. Proszę podać na priv.

poszło pw z numerem

teraz wszystko jest na moje konto
z dopiskiem
KARMA - bede doliczała do karmy i siana (priorytety zakupowe wskazuje Biafra)
BUDOWLANE - pomoc w usuwaniu skutków osuwiska w terenie wokół domu

Posted

__Lara napisał(a):
Kochani, przepraszam, zgubił mi się prywatny nr konta Biafry, czy mogę prosić jeszcze raZ?

poszło pw

dziekuje :)

edit: Neigh trzy razy oczy przecierałam ze zdumienia i omało co nie zemdlałam jak zobaczyłam cyferki od Pani Ligii na koncie
toż to anioł nie człowiek :angel:

Posted

Proszę na pw numer konta, na które teraz najlepiej i najpilniej należy przelać pieniążki, postaram się jak najszybciej wykonać przelew (wypłata przyszła... hura :D ).

Biafrze kibicuję od dawna i bardzo bym chciała cokolwiek dorzucić.

Posted

3x jutro jadę do schronu. Nie wiem, czy zdążę przelać pieniądzę. Najpóźniej zrobię to w poniedziałek.

3x proponuję, jeśli mogę, zeby rozliczenia pisać na pierwszej stronce i uzupełniać, co jakiś czas. W dobrej wierze to piszę, bo wątek się rozrasta i ciężko znależć potem, co i jak.

Posted

anhata napisał(a):
3x jutro jadę do schronu. Nie wiem, czy zdążę przelać pieniądzę. Najpóźniej zrobię to w poniedziałek.

3x proponuję, jeśli mogę, zeby rozliczenia pisać na pierwszej stronce i uzupełniać, co jakiś czas. W dobrej wierze to piszę, bo wątek się rozrasta i ciężko znależć potem, co i jak.

rozliczenia sa na pierwszej stronie w 3 poscie
trzy pierwsze posty dotyczą powodzi i sytuacji popowodziowej i tam sa bieżace inf i rozliczenia
wczesniej pieniązki na cele "budowlane" zbierane były na konto Modjeski (i tego rozliczenia brakuje , musze przekleić z miau)
natomiast rozliczenia karmowe sa aktualizowane codziennie :)

pozniejsze posty - rozliczenia Bacy i Freda.

na pieniązki spokojnie poczekamy
dziękuję :)

Posted

Dodam, ze pieniadze zebrane na koncie Modjeski juz dotarly do Biafry :-) Mamy ten fart, ze Iza dostaje potwierdzenie wplaty smsem :-)
Iza serdecznie wszystkim dziekuje, nie spodziewala sie, ze zechcemy i ze uda sie w ogole je zebrac.
Modjeska wklei ostateczne podsumowanie, bo jeszcze moze splynac jakas wplata.

Rozmawialam z Iza i w tej chwili okropnie leje, woda wali rynnami, jak z wodospadu.
Trzeba bedzie podliczyc ile wplynelo na fundusz ratunkowo budowlany. I moze juz pierwsza partie wyslac.
Ile zostanie z funduszu samochodowego jeszcze nie wiemy.
Pojawila sie nastepna potrzeba, ale to juz groszowa w porownaniu z poprzednimi. Chodzi o wapno gaszone i jeszcze cos, czego nazwy zapomnialam ((
Bedzie uzyte do kojcow i do domu. W celu odkazenia. Biafra bedzie zbierac wszystkie paragony, faktury itd.
Ale szybko ich nam nie wklei. Bedzie dyktowac, my z 3x bedziemy zapisywac i umieszczac na dogo i miau. Na skany z przyczyn wiadomych troche musimy poczekac.
Dzis np u Biafry nie ma netu, ale dla rownowagi jest prad :-)
Elektrycy codziennie cos naprawiaja przy kablach, padly wszystki slupy i teraz kable sa podwieszone na drzewach...totalna prowizorka.
To co Biafra wczoraj zwozila taczkami zeby udeptac troche dojazd, rozryli dzis jacys fachowcy, chyba wlasnie elektrycy.
Zaryli sie, zabuksowali, ulazami i czyms jeszcze.
Wyciagali sie na linach, a efekt taki, ze robota Izy poszla w dym, dziury wieksze niz byly..
Normalne syzyfowe prace.
To tyle na dzisiaj optymistycznych relacji ...

Dodam, ze dotarlo juz kilka przesylek. Nie wiemy jeszcze co i od kogo, bo kolezanka u ktorej towar jest skladowany nie smiala cudzych paczek otwierac.:-)
Jak tylko Iza sprawdzi, to podyktuje mi przez tel i napiszemy w watku.
Na rozmowy tel nic juz nie wydajemy, bo Iza dodala sobie moj numer i ma polaczenia ze mna za darmo. To wazne, bo teraz liczy sie kazda oszczednosc.

Biafra ma pod opieka nastepnego psa, sadze, ze nie ostatniego. Ludzie pouciekali z domow. Jeden pan poprosil zeby Iza zaopiekowala sie jego psem.
Chciala go zabrac, ale nie bardzo sie daje..lezy na ganku, pilnuje i teskni..wiec Iza codziennie nosi mu jedzenie.