Jump to content
Dogomania

FRED i Baca za TM, teraz majestat rządzi a rudy dodaje kolorytu ;)

Recommended Posts

Posted

Biafra,
dziekuje z zdjecia. Baca jest tak piekny i dostojny, ze chyba zostane wielbicielka kaukazow, a Brutusek jest slodki. Mam nadzieje, ze wszyscy trzej szybko do siebie dojda pod Twoja troskliwa opieka.

Guest Elżbieta481
Posted

Baca smutny-będzie dobrze kolosie!Trzeba pomyśleć o paczce dla Bacuni..
E

Posted

W najśmielszych marzeniach nie przypuszczałam, że Fred wyjedzie z Boguszyc nie mówiąc o Bacy i Brutusie.:multi::multi::multi: Tydzień przed wyjazdem Freda próbowałam zaaplikować mu fiprex, jak tylko zobaczył, że coś mam w ręku i nie jest to jedzonko ( skąd o tym wiedział ?! ) zwiał. Zostaliśmy teraz na pastwę dwóch Zołz ( jedna z nich jest matką Amandy i Frodo ) Murzyna i Rudego :evil_lol: U Freda widać było, że ma zmiany skórne i wiem, że nie po raz pierwszy. Nie raz P. Józef go leczył i próbował strzyć. O ile Baca przed wyjazdem grzecznie leżal na pleckach, przewracał się na boczki i dawał się ostrzyć o tyle Fred wykonywal jakieś dziwne tańce i tarzanie. Głaskanie, mizianie a jakże ! ale jakieś zabiegi za nic w świecie.
Biafro :loveu::loveu::loveu:.
Na leczenie Brutusa dorzucimy 150 zł. Na finiszu szczepienia i sterylki ,czas będzie się solidnie, systematycznie wziąć za inne schorzenia, zwłaszcza skórne na które cierpi niemała grupa naszych podopiecznych a uszy....:placz:
Ewa

Posted

=agata51;Biedactwa...

Liczę i liczę i wychodzi mi 230zł miesięcznych deklaracji dla Brutusa.

;)Agata;
Dzisiaj wplacilam na Brutusa 180zl za nastepne miesiace, ale chyba troche za duzo bo mam 45zl m-cznie , jak jest nadwyzka to przekazcie Fredowi.. zadecydujcie same (Brutus niech ma 4 miesiace oplacone)

:multi::multi:Ciesze sie, ze pieski juz w DT...:multi::multi::multi:

Posted

Na tym wątku dobre wiadomości przeplatają się ze złymi:shake:.
Bardzo się martwię o Brutusa, za to Fred z tym zakopywaniem michy jest śmieszny:evil_lol:. Jakiś bunt chyba ogłasza i protest, coś mu się nie podoba.
Może nasza kochana Biafra?;)
Może jakąś bułeczkę z szyneczką mu zrobić Biafro?;)

Sonikowa:loveu: w sprawie tych pieniędzy które są wpłacone na transport musisz mieć deklarację od osób, że wyrażają zgodę na przekazanie ich na konto Brutusa.

Posted

[quote name='coronaaj']=agata51;Biedactwa...

Liczę i liczę i wychodzi mi 230zł miesięcznych deklaracji dla Brutusa.

;)Agata;
Dzisiaj wplacilam na Brutusa 180zl za nastepne miesiace, ale chyba troche za duzo bo mam 45zl m-cznie , jak jest nadwyzka to przekazcie Fredowi.. zadecydujcie same (Brutus niech ma 4 miesiace oplacone)

:multi::multi:Ciesze sie, ze pieski juz w DT...:multi::multi::multi:

Coronaaj:loveu: Ty jesteś jak Święty Mikołaj tylko w lipcu:evil_lol:
Zawsze wiesz, gdzie trzeba się pokazać i pomóc. Dziękuję!!!

Posted

irenaka napisał(a):
Sonikowa:loveu: w sprawie tych pieniędzy które są wpłacone na transport musisz mieć deklarację od osób, że wyrażają zgodę na przekazanie ich na konto Brutusa.

masz rację, jutro porozsyłam PW..

Pinkmoon, dziękuję!

Posted

Udało się nakarmić całą trójkę z ręki.
Próbowałam wszystkiego. :shake: Rozmaite karmy i paskudztwa.
Jedzą tylko boczek wędzony i Frolic :crazyeye: (nie pamiętam jak się to pisze)
Do kupienia chyba tylko w hipermarketach. Okrągłe, gąbczaste twory.

Te same twory włożone do miski :
Brutus przewraca
Fred zakopuje
Baca oglada , a następnie kładzie się w kącie.
Jakiś problem mają z korzystaniem z misek :cool1:

Brutus jest najbardziej kontaktowy i najwięcej czasu z nim spedzam, bo albo badania, albo zastrzyki.
Fred nie może tego znieść.
Wczoraj patrzył na niego ze złością i powarkiwał. Dzisiaj jak tylko wyszedł z kojca pobiegać , podbiegł do Brutusa i przez drzwi próbował go zamordować :evil_lol:
Karmić Brutusa też nie mogę. Fred ma na niego jakieś uczulenie.

Biedny Brutus natomiast dalej kuleje.
Poprosiłam wetkę, żeby sprawdziła to, co pisała CoolCaty.
Z mięśniem jest wszystko w porządku. Zero odczynu, krwiaka czy ropnia.
On ma prawdopodobnie jakiś problem z miednicą, albo gdzieś wysoko .

Z krwi wyszła leukocytoza, podwyższone parametry wątrobowe.
Natomiast nerki na granicy normy.

Dostaje antybiotyk, leki przeciwzapalne i przeciwbólowe.
Może humor mu wróci i apetyt. Z tabletkami byłoby łatwiej.
Cierpi przy zastrzykach bardzo :shake:. Maleńkie ukłucie powoduje gigantyczne wycie. Najpierw próbuje obezwładnić lekarza "z misia" :evil_lol: waląc łbem z kagańcem. Jak nie pomaga to leci do kojca z całym osprzętem wlokąc mnie jako balast za sobą.

Baca bez zmian. W spokoju obserwuje sobie otoczenie.

Posted

Jako balast, to chyba za mala jestes, choc duchem wielka)))
Ogolnie widac, ze na brak zajec nie mozesz sie uskarzac :evil_lol:
Odnosze wrazenie, ze dla Brutusa to byl najwyzszy czas zeby zmienic miejsce zamieszkania.
Fredowi wysyp jedzonko na gola ziemie, lub przytargaj drewniana palete i na nia nasyp ;-) ciekawe jak palete zakopie...w Boguszycach jedzenie (lapki) bylo wlasnie serwowane w ten sposob..

Dzis odbylam wizyte w nowym domu do ktorego trafila szczesliwie jeszcze jedna kaukaska boguszycka :-)
Pies wyglada na szczesliwego,wlasciciele tez :-) Jutro moze wkleje zdjecia.
Tez nie chce jesc, ale to juz chyba norma.
Trzeba przyznac,ze to byl szczesliwy tydzien, 4 wielkie miski znalazly nowe miejsce...:multi:

Posted

Biafra wleczona jako balast przez Brutuska :megagrin:
Przepraszam, ale sobie to wyobraziłam :lol:
Kciuki za zdrówko Brutuska bardzo mocne.
Standardem jest to, że psiaki z tych wybiegów nie chcą jeść. Baksio z wybiegu Bacy najpierw nie jadł u nas trzy dni, a potem jadł tylko surową wołowinę (sparzonej, podgrzanej w mikrofalówce nie ruszył). Dopiero po tygodniu zaczął kombinować z suchą karmai to bardzo powoli.
Helenka, która teraz jest u nas, tez nie umiała jeść z miski. Powoli musieliśmy ją tego uczyć.

Posted

Frolic to w większości zwykłych spożywczaków mozna dostać.
Nazywamy to lekarstwem na poprawę słuchu (psa na spacerze ;) ), koordynację ruchową (zawołany pies biegnie prosto do ciebie a nie jakimiś dziwnymi łukami przez różne krzaki). Frolic daje wielką energię (nawet leniwa staruszka leci pędem) :evil_lol: Generalnie dobrze mieć froliki na spacerze :p Tylko że jestem taka wredna (i nie tylko ja), że kroję je na cztery kawałki, żeby pies za dużo nie dostawał :diabloti: no bo nasze mordy są trochę mniejsze niż kaukaziki.

Anna_33 - która sunia znalazła dom?

Posted

Biafra, a Brutus może dostawać te leki w tabletkach zamiast zastrzykach? To może warto zainwestować? Napisz czy to możliwe i ile by kosztowało. Warto zaoszczędzic mu stresu.

Fred wychodzi pobiegać! No proszę, jakie postępy. I nawet cię nie zjadł :cool3:
A poważnie, to wielki szacunek za znajomość rasy i umiejętność postępowania z kaukazami.

Baca może potrzebuje trochę więcej czasu, żeby się oswoić..
A Brutek jeśli ma w sobie choć trochę niufa, to one takie sa, wrazliwce ;-) I mogą nawet nie jeść, użalając się nad sobą.. Mam tez nadzieję, że to jego utykanie to sprawa zapalenia i minie. Czy wetka ma jakiś scenariusz na przyszłość? Jakie badania trzeba by mu zrobic?

Posted

[quote name='coronaaj']Dzisiaj wplacilam na Brutusa 180zl za nastepne miesiace, ale chyba troche za duzo bo mam 45zl m-cznie , jak jest nadwyzka to przekazcie Fredowi.. zadecydujcie same (Brutus niech ma 4 miesiace oplacone)

Ala, jesli masz 45 miesięcznie dla Brutuska to wychodzi, że zapłaciłaś za 4 miesiące z góry. Fred jest zabezpieczony jeśli chodzi o hotelikowanie, więc myślę, że dobrze jest zapisać twoja wpłatę jako 4 miesiące Brutuska.
Bardzo dziękujemy!

I tylko jeszcze się upewnię, wpłacałaś na Brutuska, tak? Bo jeszcze masz deklarację na Bacę... Czy może podzielić wpłatę - 2 miesięczne deklaracje na Brutuka, 2 na Bacę?

Posted

Z tego co tu czytam, co sama doświadczyłam, w zasadzie wszystkie zwierzaki z Boguszyc, które przebywały tam co najmniej rok, mają problemy z korzystaniem z miski a jedzenie poza "ulubionymi" łapkami
jest feee :evil_lol: Quenni pierwsze półtora tygodnia jadła tylko z ręki, Dzidziuś ; mokra karma, gotowane mięsko z warzywkami czy suchą w misce ...a fuj ! A. A teraz ? Wsuwają aż miło patrzeć. Wiecie jak pięknie wygląda Dzidziuś zwany też Dzidkiem ? a jakie ma miłe futerko...:lol: i nareszcie przestał... śmierdzieć. Wyjątkowo długo boguszycki zapaszek się go trzymał. Zatem, poza szczeniaczkami; dostają w miskach specjalną karmę dla maluchów, gotowanego kurczaka i suchą , ewentualnych właścicieli i tymczasy trzeba uprzedzać o paściach z naszymi czworonogami. Po tygodniu , mniej więcej ,przechodzą :multi:
No i sprawa druga już mniej przyjemna, u wielu psów po opuszczeniu Boguszyc ujawniają się schorzenia somatyczne, które tam na miejscu nie dawały widocznych objawów. Jakim cudem? Pozornie pies zdrowy, biega, żre a w nowym domu zaczynają się problemy wymagające długofalowego leczenia.Ech...

Guest Elżbieta481
Posted

Zastanawiam się od pewnego czasu na taką sprawą:
założeniem skarpety na Owczarki Kaukaskie-wzorem jamniczej skarpety.
Fani jamników są dobrze zoorganizowani...
1.Trzeba pomysleć nad kontem dla takiej skarpety.Ja jestem przeciwna by ew.zbieranie odbywało się na prywatne konto.Należy bowiem liczyć się z możliwością poinformowania pewnych organów przez uczynnych ludzi:angryy:
Trzebaby było poprosić jakąś fundację o utworzenie subkonta.
I tu pojawiłby sie problem do której z fundacji się zwrócić-oczywiście jeśli zgodzilibyście się z tym pomysłem.
2. Po załatwieniu sprawy konta wpłaty w wysokości dobrowolnej comiesięcznej.
3.Oczywiście bazarki z,których dochód do skarpety.
4.Opracowanie zasad w oparciu o które pomagamy Kaukazom.Podstawa
faktury.
5.Myslę też by ew.bazarki odbywały się pod szyldem,,sklepik,,

Teraz proszę o opinie i pomysły,należy bowiem liczyć sie z tym,że Kaukazów będzie coraz więcej i będą potrzebne pieniądze.
Elżbieta

Posted

Przynioslam kilka zdjec suni kaukazopodobnej, ktora trafila do ds w zeszly czwartek.
Morissowa,gdzies byly jej zdjecia jeszcze z Boguszyc, ale jakos trafic nie moge.
Panna jest mloda, nie ma jeszcze 2 lat. Trzeba bedzie sie doliczyc ile kaukazow zostalo jeszcze w Boguszycach.

Zdjecia z ds:

Posted

Przepiękna dziewczynka! A ona nie jest młodsza? Bo łapy ma takie długaśne, jakby jeszcze miala rosnąć, tzn obrastać w masę..

Waldi, to świetny pomysł i dobrze, że do niego wracasz. Myślę, że o subkoncie można pogadać z Biafrą, ale od razu mówię, że nie mam o takich sprawach większego pojęcia więc nie wiem jak to prawnie i finansowo wygląda...

Guest Elżbieta481
Posted

Żeby sie Biafry spytać o mozliwość utworzenia subkonta trzeba poznać stanowisko co do projektu skarpety innych ludzi-czekać zatem trzeba na nie dalej.Muszę zajrzeć do jamników jak oni sobie radza..
I bolseromaniacy tez się organizują..
Strasznie wylatuje dziś z dogo wolno wysyłam PW jak mi sie uda tu wogóle dostać.
A może ktoś mógłby banerek skarpecie zrobić?
Powiadamiajcie znajomych o pomyśle co?
E

Posted

=sonikowa;Ala, jesli masz 45 miesięcznie dla Brutuska to wychodzi, że zapłaciłaś za 4 miesiące z góry. Fred jest zabezpieczony jeśli chodzi o hotelikowanie, więc myślę, że dobrze jest zapisać twoja wpłatę jako 4 miesiące Brutuska.
Bardzo dziękujemy!

I tylko jeszcze się upewnię, wpłacałaś na Brutuska, tak? Bo jeszcze masz deklarację na Bacę... Czy może podzielić wpłatę - 2 miesięczne deklaracje na Brutuka, 2 na Bacę?

:loveu::loveu:Kochane podzielcie tak zeby zadnemu;);) nie zabraklo, nie zapomnialam o Bacy. Chyba Baca i Brutus mieli juz zaplacone po 2 miesiace?. Te 180 to jest ekstra wczoraj wplacone:oops:.

Posted

waldi481 napisał(a):
Żeby sie Biafry spytać o mozliwość utworzenia subkonta trzeba poznać stanowisko co do projektu skarpety innych ludzi-czekać zatem trzeba na nie dalej.Muszę zajrzeć do jamników jak oni sobie radza..
I bolseromaniacy tez się organizują..
Strasznie wylatuje dziś z dogo wolno wysyłam PW jak mi sie uda tu wogóle dostać.
A może ktoś mógłby banerek skarpecie zrobić?
Powiadamiajcie znajomych o pomyśle co?
E

Pani Elu, widzi Pani nasze trudy (moje) na bokserach. Warto założyc prowizoryczny wątek i zobaczyc, jak z frekwencją. A między czasie dowiadywać się jak jest z kontem. My za subkonto płacimy 15 zł miesięcznie..