3 x Posted May 25, 2010 Author Posted May 25, 2010 [quote name='MagdaNS']Dla wyjaśnienia, żeby nie było zaraz jakiś "kwasów": Lori to nie jest prywatny pies Murki, (...)i. ja znam Lorka, nie pisze ale zaglądam do niego :) wieczorem napiszę do moda zeby wyjasnić co i jak na razie róbmy bazarki na pomoc popowodziową zwierzętom co w moim rozumieniu obejmuje też zabezpiczenie kojców wszyscy wiemy ze to nie jest tak, ze Iza chce mieć porcelanową zastawe w domu wiec zbieramy pieniązki to jest naprawdę wyjątkowa i bardzo trudna zwłaszcza dla niej sytuacja oczywiście nie możemy "przeginać" pokoresponduję z modem i bedziemy wiedziec co i jak :) ja rozumuję to tak, ze im więcej uda nam się odciazyć Fundacje tym samej Biafrze będzie łatwiej :) allegro trochę staneło :( i niestety pojawiły sie inne powodziowe-pomocowe allegra które w mojej pesymistycznej ocenie wygladaja na naciąganie (ale to tylko moja ocena) cieszę się, że pieniązki na allegro zbierane są na fundację nikt nie posadzi mnie/nas o wyłudzenia kosztem tragedii innych damy rade :) Quote
Soema Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 [quote name='Soema']A czy pochłaniacze wilgoci u Biafry się nie przydadzą? Bo tam zaraz grzyb, pleśń... Będę szukała najtańszych. Wrócę do pochłaniaczy ;) My od kilku lat używamy tych - http://www.evimax.pl/index.php?akcja=kontakt i wg mnie są najskuteczniejsze. W domu na pewno jest wilgotno, to pożywka dla grzybów bakterii, trzeba szybko zacząć działać żeby córeczka nie łapała po powrocie choróbsk. Chciałam tam dzwonić.. ale jako kto? I skąd wziąć pieniądze na nie.. Jakby się chciało hurtowo zamawiać, np. dla rodzin popowodziowych, musiałby to ktoś koordynować. Marlenie: ) z forum też by się przydało.. Może jakoś taniej by sprzedali, w zamian za reklamowanie ich na forum tu i teraz.. nie wiem.. jeśłi chodzi o bazarki, mówię o regulaminie i niekiedy nadgorliwości modów, stąd była wzmianka. Quote
Jana-J Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 http://www.dogomania.pl/threads/186340-Niepowtarzalne-kolczyki-i-wisiorki-na-pomoc-Biafrze-KUP-TERAZ-do-30.06.10 Bazarek dla Biafry, ręcznie robiona biżuteria. Zapraszam! Quote
emilia2280 Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 [quote name='3 x'] allegro trochę staneło :( i niestety pojawiły sie inne powodziowe-pomocowe allegra które w mojej pesymistycznej ocenie wygladaja na naciąganie (ale to tylko moja ocena) cieszę się, że pieniązki na allegro zbierane są na fundację nikt nie posadzi mnie/nas o wyłudzenia kosztem tragedii innych damy rade :) Kochana 3x (dobra jestes kobita i troisz sié ;pp na kilku wátkach które obserwujé, podziwiam Twoje dzialania), ja myslé ze STETY, ze sá inne allegra pomocowe dla powodzian. na pewno czésc bédzie naciáganych, ale to nie jest zadna nowosc i tylko podczas powodzi. Co wazniejsze, czésc z tych ogloszen jest uczciwa i niesie pomoc nie jednemu domowi, ale np. zwierzétom na okreslonym terenie. Bardzo doceniam Waszá chéc pomocy i kazdy wydaje pieniádze jak chce, ale ja wolé wyddac swoje na te zwierzéta które w tej chwili glodujá setkami biegajác wokól rozlewisk, czy co gorsza, nadal sá uwiézione. To nie jest przytyk do domy Biafry, ale moze staram sié zapobiec pohopnym decyzjom, bo wizja remontu domu przy obecnej tragedii zwierzát nie jest dla mnie priorytetem. Quote
3 x Posted May 25, 2010 Author Posted May 25, 2010 emilia2280 napisał(a):Kochana 3 x (dobra jestes kobita i troisz sié ;pp na kilku wátkach które obserwujé, podziwiam Twoje dzialania), ja myslé ze STETY, ze sá inne allegra pomocowe dla powodzian. na pewno czésc bédzie naciáganych, ale to nie jest zadna nowosc i tylko podczas powodzi. Co wazniejsze, czésc z tych ogloszen jest uczciwa i niesie pomoc nie jednemu domowi, ale np. zwierzétom na okreslonym terenie. Bardzo doceniam Waszá chéc pomocy i kazdy wydaje pieniádze jak chce, ale ja wolé wyddac swoje na te zwierzéta które w tej chwili glodujá setkami biegajác wokól rozlewisk, czy co gorsza, nadal sá uwiézione. To nie jest przytyk do domy Biafry, ale moze staram sié zapobiec pohopnym decyzjom, bo wizja remontu domu przy obecnej tragedii zwierzát nie jest dla mnie priorytetem. myślę ze wszyscy mają swiadomośc zeby się nie zagalopowac i dlatego anna rozmawia z Izą o bieżacych potrzebach nie chce tutaj tez nikogo urazić czy podwazac słusznosci czyichkolwiek decyzji ale ja wychodzę z załozenie że im bardziej odciązymy Biafrę pomagając Fundacji tym łatwiej jej będzie uporac się ze tak to napiszę "prywatnie" co do kolejnych allegro powodziowych to wyrazilam tylko swoje zdanie na temat tego które znalazłam nie liczyłam na to ze moje allegro bedzie jedynym niepowtarzalnym i wogole bo każdy szuka pomocy jak umie i gdzie może cieszę się, ze w przypadku Biafry pieniązki zbierane są na fuundacje bo niestety juz w mediach się słyszy o przypadkach podszywania sie pod np wolontariuszy Caritasu i zbieraniu pienidzy "na powodzian" niestety ludzie są rózni w celu pomocy Biafrze jako Biafrze koleżanka zrobiła stronę/blog - kto będzie chciał to się tam zgłosi :) (link m.in. napierwszej stronie) tak samo tutaj ktos chce wpłacić na psy wpłaca na psy, ktoś preferuje koty - dostaje konto przeznaczone dla kotów, ktos woli konie - sprawa prosta inny znów zechce wesprzec Izę prywatnie a ktos inny tylko i wyłacznie przez Fundację nikt nikogo do niczego nie zmusza mam nadzieję, ze pomoc dla Biafry uda nam się przeprowadzić na tyle czytelnie i wyraziście ze nie bedzie zadnych watpliwości iż zgromadzone fundusze zbierane m.in. na moje konto, zostały wykorzystane w niebudzacych wątpliwości celach Quote
__Lara Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 3 x - dobrze napisane. Niepotrzebne są wszelkie kwasy :shake: Quote
Szarotka Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Poza tym kazdy ma prawo sam oceniac komu chce pomoc. Ja uwazam, ze Biarfa bardzo pomagala i pomaga koniom, psom, kotom i ludziom, chociazby Rodzina spod Tarnowa, pojawila sie na dogo dzieki Biafrze i absolutnie dla mnie jest osoba, ktorej trzeba pomoc. Quote
punk Posted May 25, 2010 Posted May 25, 2010 Wpłaciłem na Fundację, wpłaciłem na karmę. Czy mam wpłacić znowu na karmę, czy na prywatne konto Biafry? Druga sprawa, mam kilka kocy, szmaty i jakies grube spódnice, które można pociąć na szmaty/koce. Dostałem to od komisji charytatywnej "Dar Serca" z Gdańska. Miałem to zawieźć do schniska pod Wejherowem. Czy Biafrze może się to przydać? Jeżeli tak, to wyślę do niej Quote
3 x Posted May 26, 2010 Author Posted May 26, 2010 na razie kupiliśmy 2 woki karmy dla wielkospów po 15 kg kazdy kupiliśmy 120 kg musli dla koni uzbieralismy tez na tonę siana ,które Iza kupi na miejscu miau nazbierało bodajże na 4 worki kociej karmy dzsiaj postaram sie do Biafry zadzwonić i dopytac o karmę mam też jeszcze kilka nowych wpłat na karmę - zapytam Biafrę co z karmy będzie teraz najbardziej potrzebne nie wiem jak dziewczyny stoją z funduszami "budowlanymi" skopiuję jeszcze sienei z miau bo tam wywiazała sie dyskusja na temat tego czy Biafra może działac w ramach rzadowej pomocy powodzianom czy musi liczyć na pomoc dobrych ludzi :) dziewczyny to nie jest tak ze Iza siedzi i czeka aż jej pomożemy co prawda na temat rowu odwadniajacego z nią nie rozmawialam ale np odnosnie spychacza, drogi itd Iza chodzi do wojta/gminy po urzedach i próbuje załatwiać obiecali jej prowizoryczną drogę mieli przywiezc 5 ciezarówek gruzu przywiezli jedną (tak było kilka dni temu, moze coś sie zmieniło) nei znam sie ale moja logika mi podpowiada że wszystkei te odwodnienia mozna zrobić z pomocy od rzadu tylko pytanie kiedy ta pomoc będzie? a to są rzeczy potrzebne raczej na juz! bo od nich zalezy czy dom/kojce ustoją a od czwartku zapowiadaja wszedzie deszcze :( Quote
MagdaNS Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 Niestety, 3x i dziewczyny z miau maja rację, w mediach dużo się mówi o pomocy, ile tego faktycznie trafi do ludzi - nie wiadomo. Niech Iza na wszelki wypadek bierze na wszystko rachunki, żeby mogła tę ewentualnie otrzymaną pomoc rozliczyć. Domów takich jak Izy jest dużo, ilu gmina pomoże, a ilu będzie musiało rodzić sobie samemu, nie wiadomo. Niestety, deszcze mają zacząć padać podobno dzisiejszej nocy, nawet nie mam ochoty myśleć, co to dla nas na południu oznacza, co to oznacza dla domu Izy, odwodnienia są pilnie potrzebne, żeby ta woda spływała w sposób kontrolowany, a nie żłobiąc kolejne dziury, powodując zagrożenie kolejnych osuwisk. Tu nie ma czasu czekać, czy za tydzień albo dwa Iza dostanie pomoc rządową albo z gminy. Quote
irenaka Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 Może źle myślę, ale myślę, że pomoc dla powodzian dotyczy tylko utraty dobytku i odbudowy domu a nie obejmuje dróg dojazdowych. Tymi chyba zajmuje się tylko gmina. Jeżeli gmina stara się kiepsko, to drogi Iza mieć nie będzie. Nie wiem, czy to dobry pomysł, ale przyszło mi do głowy, że może MagdaNS da radę zadzwonić do tej nieszczęsnej gminy i pogadać bardziej fachowo, pogonić i dopytać o szczegóły. Przepraszam:oops: MagdaNS, że Ciebie proponuję i proszę o to, ale widać, że siedzisz w temacie i chyba najlepiej do tej misji specjalnej ;)się nadajesz. Może wcześniej tylko trzeba od Izy wyciągnąć informację do kogo konkretnie dzwonić. Quote
3 x Posted May 26, 2010 Author Posted May 26, 2010 poczekajmy na rozliczenie dziewczyn od "amortyzatorów" zobaczymy na czym stoimy osobiscie proponowałabym skupić sie na potrzebach sygnalizowanych przez Biafrę, ona jest na miejscu i po prostu zaufajmy ze wie czego potrzebuje myślę ze wszystkie rady techniczne są mile widzane ale wiemy ze Biafra nie może wejśc na dogo więc proponuję telefonicznie się z nią kontaktować bo tutaj zrobi się zaraz niepotrzebne zamieszanie i tak jak pisalam pamiętajmy ze Biafra nie siedzi z założonymi rękami i nie zastanawia sie nad wyborem koloru farby do pokoju który wyremontuje się za pieniądze z dogo Biafra na miejscu też działa tyle ze nie pisze o tym tutaj bo nie ma jak także: zakup karmy dla zwierzat - moje konto pomoc bieżaca - zabezpieczająca - inf. Anna_33 Quote
Perfi Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 witam, jaka jest decyzja odnosnie naprawy samochodu? mam umawiac terenowcow? czy Iza nie potrzebuje wywiezc z domu jakis cenniejszych rzeczy na wszelki wypadek? Quote
Neigh Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 Pewna nieprawdopodobna kobieta o wdzięcznym imieniu Ligia - będąca prywatnie moją koleżanką wpłaciła na moje ( o zgrozo ! ) konto jakąś oszałamiającą kwotę z przeznaczeniem na pomoc powodzianom. Bardzo proszę prześlijcie mi na priv numer konta, na który trzeba wpłacić na to co najpilniejsze. W pas się kłaniam:-) Quote
Kropa Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 Mam prośbę Jeśli ktoś bedzie dziś rozmawiał z Biafrą, niech zapyta czy dotarła karma Trovet dla nerkowców. Dziś powinien być kurier. Jeśli nie dotarła, trzeba interweniować. Nie chcę Izie specjalnie głowy zawracać, bo na głowie to ona ma dużo. Quote
3 x Posted May 26, 2010 Author Posted May 26, 2010 Perfi, Neigh - poczekajmy na Annę bo ja w sprawach potrzeb bieżacych moge miec nienajnowsze informacje Kropa - zapytam pozotałe osoby które prosiły o numer konta - poczekajmy na Annę, ustalimy priorytety i będziemy działac dalej :) Quote
Anna_33 Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 Jestem, melduje sie, przepraszam, ale caly dzien latalam po miescie. Z Iza rozmawialam kilka razy, krotko, ale zawsze ) Jesli chodzi o pomoc finansowa od Panstwa, o te 6 tys. To nie wyglada wcale tak rozowo. Pewnie nie powtorze dokladnie, ale wyglada to mniej wiecej tak. Dostaje sie do wypelnienia cos w rodzaju ankiety, gdzie opisujemy straty i szkody. Jesli ktos stracil dom, jasne, ze dostanie 6 tys. Jesli ktos nie stracil dachu nad glowa, dostanie mniej. Pozniej przychodzi pomoc spoleczna i sprawdza, czy napisalo sie prawde w ankiecie. Pozniej jeszcze jakas kontrola. Iza ma mi to opisac. Ale badzmy realistami, Biafra nie stracila domu, wiec pewnie jesli cos dostanie, to niewiele. Inaczej ma sie sprawa ze zbieraniem rachunkow i faktur. To robic musi. Sprawa naprawy samochodu. Dzis w koncu zdecydowalysmy wspolnie z Modjeska i Iza, ze Iza zamowi czesci na miejscu, przez warsztat. Tak bedzie najpewniej i najszybciej... Powiedziala, ze wysle mi pozniej skany rachunkow. Mamy zebrane chyba 1400 zl ( to sa wplaty). Koszt czesci bedzie ok 1 200 zl( chyba) Czyli na rury, folie i kamien nie mamy prawie nic. Na fundusz remontowo-popowodziowy wplacamy na konto 3 x:-) Ide zalozyc bazarek z pieknym jamnikiem ( olejna na desce) Neigh, moze wlasnie na ten fundusz na konto 3 x? Quote
3 x Posted May 26, 2010 Author Posted May 26, 2010 Anna_33 napisał(a): Neigh, moze wlasnie na ten fundusz na konto 3 x? tylko błagam o dopisek -jakis identyfikujacy cel wpłaty bo wszelkie tytuły "Biafra" to bede rozumowała na karmę chyba ze ktoś się upomni na watku nie wiem jaki "folie" "dreny" no cokolwiek innego niż sama Biafa lub Biafła - karma czy Biafra Konie Quote
Modjeska Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 [quote name='Modjeska'] Lista wpłat na amortyzatory: Osoby, które podały nick :1luvu: 100,- Kroook 100,- progect 100,- SZOLKA 20,- Wisełka 100,- Agneska 100,- bromba 100,- zabers 120,- Femka 150,- Ja-Ba 50,- bbd2 30,- Jo37 50,- margi 50,- PAJDA67 70,- MIODALIK 70,- betka 50,- malicja 20,- Małgorzata S. Rawa Mazowiecka (Markofix1, Dogo) Osoby, które nie podały nicka: :1luvu: 50,- Iza D. Warszawa Do dziś wpłynęło jeszcze 6 wpłat:Niestety mój komputer ni pokazuje mi tytułów wpłaty, sprawdzę to dopiero jutro w robocie. Mam również problem z wpłatami, które nie zostały wcześniej zadeklarowane, czyli Anna_33 nie umieściła ich na liście. Jeśli wpłacił na samochód ktoś, kto wcześniej nie deklarował to proszę o sygnał. Również proszę o sygnał osoby, których nie ma na liście. A to wczorajsze i dzisiejsze przelewy (w nawiasie piszę prawdopodobny nick, proszę potwierdzić lub mnie poprawić) 50,- Ewa z Iławy (Ewka64, Miau) 50,- Wirginia z Sulechowa (Wiga, Dogo) 100,- Aleksandra z Warszawy (Aleksandra59, Miau) 50,- Lidka z Katowic (Lidka, Miau) 20,- Małgorzata z Warszawy (Miau) 17,- Bambino, Dogo) Więcej niż deklarowały wpłaciły Femka (+20,0) i Miodalik (+20,-) ale już wiem, że to za szczurzaki od Thorkatt Quote
Modjeska Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 Nie mam przelewu od Szarotki ale za to mam dwa przelewy spoza listy 30,- Jo37 20,- Małgorzata z Warszawy (Miau) Z tego wynika, że Markofix1 to Małgorzata z Rawy Mazowieckiej i wpłaciła 20,- Mam na koncie 1617,- i tę sumę dziś przeleję Biafrze na konto. Quote
Anna_33 Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 Olu, wszystkie deklaracje, ktore dostalam umiescilam na liscie :-) Nadplata Femki (20zl ) 9 Miodalik (20) to jest wlasnie wplata od Thorkata:-) Czyli wszystko sie zgadza. Quote
Bambino Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 modjeska - moje dane są ok. Katarzyna z Grodziska Wlkp- bambino 3x - poproszę o numer konta na pomoc budowlaną dla Biafry. Quote
Anna_33 Posted May 26, 2010 Posted May 26, 2010 Bazarek, obraz z jamnikiem: http://www.dogomania.pl/threads/186446-Obraz-Jamnik-%28akryl%29-na-pomoc-zwierzetom-u-zatopionej-Biafry-Do-1.06.?p=14759201#post14759201 Quote
Recommended Posts