Jump to content
Dogomania

FRED i Baca za TM, teraz majestat rządzi a rudy dodaje kolorytu ;)

Recommended Posts

Posted

Baner ma za zadanie zwrócić uwagę na istotny problem jakim jest niedofinansowanie Boguszyckich kaukazów. Jeśli ten stan miałby się chronicznie przeciągnąć to mógłby postawić Biafrę przed wyborami o których nawet nie chcemy myśleć. Chyba lepsze jest wskazywanie możliwych dalekich konsekwencji zanim się pojawią jakiekolwiek przesłanki do ich spełnienia.
Co więcej nie jest on skierowany do obecnych na tym wątku, ma zwrócić uwagę tych których los Boguszyckich wielkopsów jeszcze nie wzruszył...

A co do kaukaziej skarpety. tak pamietam ten pomysł ale zupełnie nie wiem jakby miało to wyglądać od strony organizacyjnej i realizacyjnej, chyba że założymy z góry że jest to skarpeta z baaardzo wielkim (jak kaukaz) debetem...
Brakuje pieniędzy na Boguszyckie. Zbieramy deklaracje na następne, i nigdzie nie ma na razie zamknięcia. Więc jak miałaby powstać górka na skarpetę ?

Posted

Nie czytałam całego wątku ale gdyby ktoś wielkim skrócie streścił może do mnie do hoteliku zamiast do Boguszyc? Takie psy oczywiście nie w domu tylko na dworze potrzebny byłby kojec tak że musiałabym wiedzieć wcześniej.

Posted

Nie czytałam całego wątku ale gdyby ktoś wielkim skrócie streścił może do mnie do hoteliku zamiast do Boguszyc? Takie psy oczywiście nie w domu tylko na dworze potrzebny byłby kojec tak że musiałabym wiedzieć wcześniej.

Posted

AlinaS napisał(a):

Alino, dzięki wielkie za ofertę, ale problem polega nie na braku miejsca - bo psy przecież są już w hotelu u Biafry, ktora zna sie na kaukazach jak nikt - ale na braku funduszy na ich utrzymanie.

3x, dzięki za kolejny bazarek!!!

Waldi, napisać do hodowców można - może na jakimś forum kaukazim wpisac prośbę o wpłaty.. Bo tego nam tak naprawdę potrzeba: PIENIĘDZY LUB DS.

Co do ds, to myslałam długo gdzie szukać domu dla Freda.. I pomyślałam, że dla niego byłby idealny dom w lesie, z dala od ludzi, z panem, który sam twardym czlekiem jest, ale na zwierzetach się zna, gości raczej nie miewa. No, gdzie takich znaleźć? Stwierdziłam, że leśniczówki to jest to. Może napisać do kilku nadlesnictw czy nie wiedzą, czy gdzieś nie potrzeba wielkiego psa? Oczywiscie nie na łańcuch! Bo choć ja wszystkie psy widzę na kanapie, to Fredzia jednak chyba nie ;-)

Posted

Ano, gdyby Fred trafił na kanapę, szybko mogłoby się okazać, że jest jedynym domownikiem tego mebla używającym.B
Ja najspokojniejsza byłabym, gdyby miał dożywocie u Biafry, ale to - w związku z problemami finansowymi - jest nie fair w stosunku do Niej ...

Posted

[quote name='Ewa i flatki']Ano, gdyby Fred trafił na kanapę, szybko mogłoby się okazać, że jest jedynym domownikiem tego mebla używającym.B
Ja najspokojniejsza byłabym, gdyby miał dożywocie u Biafry, ale to - w związku z problemami finansowymi - jest nie fair w stosunku do Niej ...

Ha, albo że jest jedynym domownikiem w ogóle ;-)

Kaukazy u Biafry są najbezpieczniejsze, ale tak myślę o nich i pewnie każdy z nich chcialby nie kojec, ale całe podwórko dla siebie - teren, na którym mógłby pracować. W hotelu jets im dobrze - są syte, bezpieczne, dopieszczone, ale nie pracują... Tylko tak ciagle czekają, czekają...

Guest Elżbieta481
Posted

1.KWL-czy ja mówiłam coś o debecie na skarpecie Kaukazów?Jeśli od samego początku mówimy o debecie to po co się wogóle za coś brać?To jak działają jamniki ze swoją skarpetą?A tak wogóle to myśmy w tamtym momencie przedstawiali założenia dla takiej skarpety i nie było żadnej reakcji.Zaraz sie wszyscy obrażą,ale może uczciwie będzie powiedzieć,że debet gdziekolwiek nie zależy od niczego innego tylko od ludzi jacy biorą udział w akcji.I od ich poczucia przyzwoitości.A może zamiast zabierać te 3 kolosy należało zabrać tylko Bacę i jemu zapewnić warunki do życia?W końcu w tamtym czasie on był w największym niebezpieczeństwie.
2.Czekamy na Biafrę.
3.Po przybyciu Biafry przedstawiamy jej wzorcową treśc pisma do hodowców i pytamy czy się podpisze pod nim jako organizacja.
4.Od rozmowy z Biafrą uzależniamy czy zakładać watek na biglach.
5.Wogóle jesteśmy przeciwni adopcjom zagranicznym,ale swego czasu głośno było o organizacji w Dani zajmującą się pomocą rotkom.Może ktoś słyszał o takiej co pomaga Kaukazom?
Elżbieta

Guest Elżbieta481
Posted

Dalej nie idzie edycja-sorry,ale dalej będę pisać j/w.Wiadomo było od samego poczatku,ż najgorzej będzie z organizacją pomocy Kaukazom.Psy wielkie,grożne,nielubiane.Zawsze łatwiej nakarmić np.jamnika niż kaukaza.
Póki nie będzie burzy mózgów-bo tutaj są mądrzy ludzie!!!-to będziemy stali w miejscu...
E

Posted

Waldi, bo to tak jest, że nikt się nie odezwie.. Trzeba założyć i tyle. Kto będzie chciał, to będzie wpłacał, niech sobie skarpeta istnieje. Też się czaiłam z bokserową, ale w końcu ją zrobiłam. Ja mam trochę inaczej, bo są dwie prężnie działające fundacje i np. jak pieniądze zbierane są na konto jednej (do których Fundacja nie ma żadnego prawa) to i tak wolontariusze drugiej nie wpłacą nawet złotówki.
A czasem brakuje np. na transport, a bokser nie jest pod opieką żadnej Fundacji i wtedy będziemy mogli wesprzeć. Wpłaty miesięczne są niewielkie, ale nam się nie spieszy, bo niestety zawsze będzie na co te pieniądze wydać.

Szanuję i podziwiam Sonikową, że się porwała na taki czyn i wzięła 3 wielkopsy, zamiast jednego.. Ja jej od razu wtedy napisałam pw, co do jednej osoby, by nie brała na poważnie deklaracji. Dużo ryzykowała, biorąc na siebie taką odpowiedzialność, ale to by była w jakiś sposób jej klęska, gdyby pies musiał wrócić do Boguszyc.. Niestety, w tym momencie trzeba się skupić na zbieranie funduszy tylko na te psy, a nie na żadne inne. Bo to by było nie fair wobec Biafry...
Czy kaukazy mają odnawiane ogłoszenia?

Sonikowa, wpisz na czarną listę, te osoby które nie wpłaciły żadnej deklaracji. Po to Emilia2280 stworzyła wątek "z balonem":roll:
nie ma co brać poważnie takich deklaracji. A komuś można będzie może zaoszczędzić w przyszłości problemu.

Guest Elżbieta481
Posted

My niezwykle lubimy Sonikową.Porządny z niej człowiek!!!
Powinna napisać na wątku niki osób co nie wpłaciły,bo rozumieć można wszystko.Jednak czy to jest taka sztuka napisac,,sorry,straciłem prace,nie mam przepraszamm.I jasne,A nie dyrdymały...I Baca i Fred są w zawieszeniu.
Mam jeszcze takie pytanie-może ktoś zna jakiegoś grafika co podjąłby się zrobienia takich pocztóweczek z głowa np.kaukaza?Oczywiście za satysfakcję moralną..Możnaby je sprzedawać np na allegro..Biafra jako organizacja..
Czy w tej organizacji jest ktoś oprócz Biafry?
waldi481

Posted

[quote name='Soema']
Czy kaukazy mają odnawiane ogłoszenia?

w tym tyg będę robiła dla nich allegro adopcyjne
no i przy okazji na kaukazki zrobie cegiełkowe :)

a i jeszcze mam prośbę o podbijanie bazarku co dalam linkę na poprzedniej stronie, alebo kupowania
wiem, ze jest on wspołdzielony
ale tez był współtworzony przez kilka osób
są naprawdę ładne i oryginalne rzeczy
a jak zejdzie wszystko przynajmniej po minimalnych cenach to będzie 1/4 na kaukazy
a moze byc ok 100 zł a takei pieniądze na ulicy nie leżą a już na pewno nie w okolicy Bacy i Freda

możektoś moze sobie wrzucić linkę w podpis albo zrobić ładny banerek reklamujący bazarek ?

zaraz podam jeszcze raz link

edit:
mam linkę :
http://www.dogomania.pl/threads/175042-A-wiAE-teczne-ozdoby-choinkowe-rAE-cznie-robione-CUDA-na-4-cele-do-13-12-do-21

Guest Elżbieta481
Posted

ladySwallow-zaprojektuj takie pocztówki.Tak aby Biafra mogła jak się tu pojawi mogła zobaczyć i ew.wystawić.Prywatne osoby nie mogą-my idziemy zobaczyć te kalendarzyki.
Widzieliśmy-jesteś genialna!!!I np.kalendarzyki z głową Bacy..My byśmy z 5 kupili...Kochamy tego kolosa...
waldi481

Posted

Pocztówki oczywiście zrobię, kalendarzyki właśnie wystawiłam i zmieniłam opcję, bo robię też z takim zdjęciem, z jakimś ktoś sobie życzy ;) Więc zapraszam do zamawiania na bazarku :) Co do pocztówki - postaram się jutro, dziś nie mam jak, poproszę jednak na maila: psyipsiaki@gmail.com zdjęcia Bacy w oryginalnym rozmiarze.

Posted

Widzę, ze sie wątek rozkręcił :-) to juz coś.

Pocztowki i kalendarzyki - świetny pomysł! dziękiuję.

Dziękuję też za miłe słowa.. Kiedy braliśmy psy był wielki entuzjazm. Baca poruszył wiele osób i nagle okazalo się, że kaukazy mają przyjaciół. Niemożliwe stawało się możliwe. Chcę jednak podkreślić, że w chwili wyjazdu psów Baca i Fred miały PEŁNE DEKLARACJE. Jedynie Brutus miał częściowe, ale on szybko - zgodnie z przewidywaniami - trafił do DS. Trzeba się cieszyć, że Biafra zachowała zimną krew i wzięła Brutusa a nie Dianę z OS, bo ona pewnie siedziałaby u niej podobnie jak pozostałe..

Nie wiem czy ma sens tu wyszczególniać kto nie płaci, wszystko jest w pierwszych postach, niczego nie ukrywam.
Ani jedna deklaracja nie wpłynęła od Mosii (30 zł miesięcznie czyli teraz 150 zł długu) anonima KWLowego (40 zł na Bacę czyli dług 200zł + brak jednorazowej wpłaty 100 zł). Nie ma też deklaracji Nanhoo na Bacę, na Freda wpłynęła tylko jedna. Nie mam też z nią żadnego kontaktu, jednak we wrześniu potwierdzała swoją deklarację na Freda, więc ciągle mam nadzieję... No i Ninka po pierwszej wpłacie deklarowanej 130 zł, musiała zmniejszyć ją do 50 zł - m-cznie.
Na kwiatki nie będę wpisywać, bo nie mam już siły się teraz handryczyć na innym watku - napisałam kilka pw do Mosii, nigdy nie dostałam żadnej odpowiedzi, to co wpiszę ją i coś się zmieni?. Anonim jest nieuchwytny. Z Nanhoo nei mam kontaktu. Ninka jako jedyna odpisała od razu na pw i przegadałyśmy sprawę.
Teraz sporządzanie takiej listy nie ma juz sensu, potrzebna nowa lista deklaracji.

LadySwallow, na zdjecia musisz poczekac, zawsze bylo z tym kiepsko, Biafra nie bardzo ma czas...

Ogłszenia - nie maja odnowionych. Nie bardzo wiedziałyśmy kogo i jak ogłaszać. Freda? chyba nie.. Najbardziej adopcyjne są starzy Baca i Siwa. 3x obiecała allegro, Anna 33 zapłaci za jego wyróźnienie.

Tak jak napisalam w pierwszym poście - znów trzeba walczyć o nasze kaukazy. Jeszcze chwilę do ostatecznej katasrofy mamy...
Dziękuję wszystkim za obecnośc i wspólne obgryzanie paznokci z nerwów (czy co tam kto woli;-)).

Posted

[quote name='sonikowa']
Na kwiatki nie będę wpisywać, bo nie mam już siły się teraz handryczyć na innym watku (...) to co wpiszę ją i coś się zmieni?

zmieni, nie dla kaukazów bo one juz dostały niespełnione deklaracje, ale dla innych psów które nie będa oczekiwałay od tych osób wpłat się zmieni, nikt nei bedzie zył nadzieją, ze a moze jednak wpłaca tylko ideklaracje tych osób bedzie się brać pod uwagę z duzą rezerwą

ale całkowicie rozumiem niechęć "uzewnętrzniania się" na innych wątkach

ps. kupowac ozdoby choinkowe dla kaukazów :mad::mad:

Posted

Ło Matko Boska :crazyeye:
Człowiek sobie poszedł na L4 pierwszy raz od 10 lat a tu biednego Freda mi w walizkę pakują :placz:
Fakt, jest ciężko ale jeszcze nie umieramy z głodu ;)

1. Fundacja Ostatnia Szansa zadeklarowała na chłopaków jednorazowo 600 zł, przelew jest w drodze.

2. Wspólnymi siłami zbudowaliśmy "kojec Borysa" który miał służyć dla starego nieadopcyjnego kaukaza.
Teraz w nim mieszkają Siwa i Dakota.
Nie widzę przeciwwskazań, żeby w przyszłości zamieszkał w nim Fred - z łatką nieadopcyjny...
Być może łatka z czasem mu odpadnie, jednak w chwili obecnej adopcja tego psa nie mieści mi się w głowie :shake:
Być może Fred nabierze pewności siebie i osiągnie spokój wewnętrzny i zewnętrzny, bo stresy powodują , że od razu zaczyna się drapać do krwi. A brak pewności siebie u tak dużego psa zawsze kończy się katastrofą. Zwłaszcza, że Fred jest przy tym bardzo dumny i ambitny...tylko nie tam gdzie trzeba.

3. Żeby powyższe stało się możliwe trzeba koniecznie wydać to, co nadaje się do adopcji.
Siwa -urocza staruszka bez wad. Do każdego domu...może bez kotów.

Baca- bardzo kontaktowy, serdeczny pies, który uwielbia spacery i jest bardzo nieufny w stosunku do osób obcych. Mimo łatki z którą przyszedł mogę spokojnie podpisać się pod jego adopcją obiema rękami. Wiele razy pisałam, że współczuję Zofii , ze stała się jego ofiarą, ale - zabijcie mnie- ten pies ma dobry charakter.
Warunek absolutny adopcji- pomieszczenie do zamykania na czas przyjmowania gości i listonosza.

Dakota- dla kogoś kto ma dużo czasu i ambicje sprawdzenia się z psem psychopatą :roll:
Główna i najważniejsza lokatorka "kojca Borysa" . Stara i nieadopcyjna.
W przeciwieństwie do Freda jest przewidywalna i zupełnie podporządkowana. Ewentualny upór manifestuje rozpłaszczając się na ziemi. Mimo miliona prób nie udało mi się nauczyć ją chodzenia na smyczy. Zawsze jest ryk i pokładanie się na ziemii. Uwielbia własną budę i nie potrafi się od niej oddalić bardziej niż 30 metrów.
Poza tym do domu z ogrodzeniem i bez kotów w sam raz. Duża, puchata, bardzo czujna.
Obcym nie okazuje podporządkowania ;). Rzuca się na koty. Konfliktowa w stosunku do psów.

Poza tym w związku z narastającym problemem owczarków kaukaskich w potrzebie, zdecydowałyśmy się z Camarą wydać Igora.
Dla niewtajemniczonych Igor przyjechał do mnie umrzeć.
Nikt nie chciał pielęgnować trudnego kaukaza z czerniakiem tęczówki, któremu najlepsi specjaliści dawali 7 miesięcy życia - chciałyśmy żeby je spędził w czystym i spokojnym miejscu.
Ponieważ oko dramatycznie rosło w największe upały zdecydowałam się je usunąć zanim pęknie i się wyleje. Okres opieki pooperacyjnej i fanaberii Igora pominę milczeniem.
To było 3 lata temu...
Nikt nie wie czemu Igor nie umarł. Badany regularnie nie ma żadnych przerzutów.
Igor ma teraz około 5-6 lat. Ma dobry charakter, ewentualne wady naprawiliśmy ;).
Mógłby mieć dom z ogrodem, jest przyjacielski do psów i kotów, chodzi na smyczy...i po drabinach -ale tylko w jedną stronę :evil_lol:

Odnośnie skarpety czy pisma do hodowców jestem za .
Mogę napisać co tylko chcecie, jeśli przyda się wielkopsom.

Dostałam też gigantyczne obrazy z aniołami od P. Marzanny na aukcje dla koni. Odłożę jednego dla Freda :loveu:

Posted

Biafra, czemu ty nie w łózku??:mad::mad::mad:

A tak na serio -- dzięki, że to wszystko napisałaś. Wiemy juz co robić - musimy wydadoptowac Bacę i Siwą i Igora. Kasę zdobywać swoją drogą ;-)
Niesamowita jesteś, naprawdę. Dziękuję za wszystko!

Posted

Biafra - jesteś niesłychanie wielkoduszną osobą a Twój post mnie wzruszył.
Mam bardzo fajny imbryczek z Św. Mikołajem, może 3x wzięłaby na bazarek? Cały czas kombinuję, coby jeszcze ciekawego wypatrzyć w domowych zakamarkach :P

Posted

To ja w sprawie Nanhoo. Sonikowa, moze mi sie myli, ale chyba zwolnilysmy Ja z innych deklaracji poza Fredem?
Kazalas Jej przekazac, ze "tylko" 400 zl miesiecznie na Freda zostaje.Skad wiec Baca? Moze cos przegapilam, u mnie o to latwo))
Probuje zlapac Nanhoo, milczy, ale ja nie wierze, ze to specjalnie. Tak szczerze, to sie zaczynam troche martwic, czy u niej wszystko ok..

Posted

Mhmm, a moze z drugiej strony sprobujmy? Ja np szukam namietnie czarnych plyt, duzo zaplacic nie moge, ale ostatnio na miau kupilam 12 szt za 60 zl, gdzie indziej za 80 zl, a jeszcze wieksza paczke za stowe.
Moze ktos ma, kurza sie u niego, nei kocha ich, sprzedalby, a kasa na kaukazy?
Szukam tez kilku ksiazek taniej niz w sklepie. To taka odwrotnosc bazarku, ale z gory okreslonym celem: nasze kaukazy.

Guest Elżbieta481
Posted

Biafra-dzięki za to,że jesteś.Nie chcę być żle zrozumiana,ale poprostu jestem,,spragniona,,kontaktu z takimi ludżmi jak TY.
Jutro od rana szykuję pismo.Wzór tu zamieszczę.Może pomogą szukac domu?Tak bym chciała aby Baca znalazł swoją przystań.Oczywiście wzó tu zamieszczę.Po uzgodnieniu treści gdybyś to wydrukowała to wyślemy.Myślę,że zgromadzć tu koperty dmy radę i rozesłać.Mnie się zawsze wydawało,żebyć hodowcą to wielkie zoobowiązanie,ale nie każdy musi czuć się odpowiedzialni za swoja rasę.
Teraz tak:1.czekamy na projekt takiej pocztówki.Oby mógł być b.bproszę o przesłanie do ladySwllow fotografii
Bacuni.
2.My spisujemy nazwy hodowli i szykujemy pismo,którego treśc zamieszczamy.
3.Biafra czyta treść,zatwierdza.
4.Drukuje na firmówce fundacji,a następnie wysyła do mnie.
5.My rozsyłamy
6.Upowazniamy Biafrę o założenie subkonta dla skarpety kaukaziej.Po założeniu prosimy o poinformowanie.
7.Zatwierdzamy wzór pocztówki z kaukazami - po wydrukowaniu kto wystawia allegro?
Narazie tyle.
waldi481

Guest Elżbieta481
Posted

A umieszczenie ników jest konieczne.Dlaczego?A dlatego,żeby inne psy nie wpadły w tarapaty...
E/W