Amigo1 Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 Mój seter irlandzki ma już przeszło dwa lata a jego szata jest bardzo uboga. W prawdzie słyszałam ,że szata irlanda ostatecznie kształtuje się w wieku 3-4 lat ale mój rudzielec od dłuższego czasu wygląda jak młodzik i nic nie wskazuje na zmiany. Włos jest krótki i lichy przede wszystkim na brzuchu natomiast na grzbiecie lekko sterczący i matowy. Mam wielką nadzieję,że poradzicie mi co robić z takim problemem! Proszę o pomoc! Quote
Daria_13 Posted September 13, 2009 Posted September 13, 2009 Próbowałaś odżywek dr. Lucy albo dr. Seidla? Możesz wstawić fotkę psa i napisz mi czy jest rodowodowy czy nie? Quote
Tecia Posted September 14, 2009 Posted September 14, 2009 Amigo1 napisał(a):Mój seter irlandzki ma już przeszło dwa lata a jego szata jest bardzo uboga. W prawdzie słyszałam ,że szata irlanda ostatecznie kształtuje się w wieku 3-4 lat ale mój rudzielec od dłuższego czasu wygląda jak młodzik i nic nie wskazuje na zmiany. Włos jest krótki i lichy przede wszystkim na brzuchu natomiast na grzbiecie lekko sterczący i matowy. Mam wielką nadzieję,że poradzicie mi co robić z takim problemem! Proszę o pomoc! Pierwsze najwazniejsze pytanie czym zywisz psa?? Odpowiednia dieta to niemal polowa sukcesu, drugą część stanowia uwarunkowania genetyczne (czy mlodziak mial po kim odziedziczyc dobry gatunek wlosa) no a na samym koncu choc nie marginalna sprawa jest nalezyta dbalosc o wlos - czytaj stosowanie odpowiednich odzywek i preparatow wzmacniajacych wlos:) Quote
Amigo1 Posted September 15, 2009 Author Posted September 15, 2009 Teciu dorga mój apel o pomoc w/s szaty Amigo zamieściłam na Dogo już dość dawno i niestety nikt mi nie odpowiedział więc szukałam pomocy gdzie indziej....;) Przeszłam z RC na eukanubę z linii Wild Nature z łososiem , właśnie kończymy pierwsze opakowanie i jest lepiej! Włos się wzmocnił, jest zdrowszy bardziej lśniący....do karmy dodaję regularnie olej rydzowy lub z łososia i dla urozmaicenia gotowane warzywa np. marchew, burak, seler. Jeśli chodzi o pielęgnację zewnętrzną to tylko od czasu do czasu spray Ring5 z proteinami i codzienne szczotkowanie. Amigo nie jest już często kąpany bo wycofałam się z wystawiania i nie ma takiej potrzeby więc nie używam szamponu i odżywki po kąpieli. Słowem jest lepiej ale do ideału jeszcze bardzo, bardzo daleko więc każda pomoc i rada będą dla mnie na wagę złota! Quote
Recommended Posts