asia35382 Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 cześc bardzo chciała bym aby moja suczka miała szczeniaki. Niektórzy mówią że powinna miec chociaż raz szczeniaki a inni mówią że nie. Proszę odpiszcie (Sisi ma 2 latka) Quote
tigrunia Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 asia35382 napisał(a):cześc bardzo chciała bym aby moja suczka miała szczeniaki. Niektórzy mówią że powinna miec chociaż raz szczeniaki a inni mówią że nie. Proszę odpiszcie (Sisi ma 2 latka) Jeśli Sisi ma rodowód to możemy dyskutować odnośnie za i przeciw. Jeśli nie ma dyskusji nie będzie - nie może mieć po prostu szczeniaczków! Quote
mArGoSiA Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 To,że suka musi mieć raz w życiu szczeniaki to mit i dlatego tak dużo jest niechcianych psów w schroniskach :-( poczytaj linki w moim podpisie. Quote
Gioco Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 tigrunia napisał(a):Jeśli Sisi ma rodowód to możemy dyskutować odnośnie za i przeciw. Jeśli nie ma dyskusji nie będzie - nie może mieć po prostu szczeniaczków! Zapewne miałaś na myśli, że jeśli Sisi ma rodowód i wstemplowane/wpisane w niego uprawnienia hodowlane to urodzi szczeniaczki rodowodowe, czyli rasowe. W przeciwnym wypadku będą to tylko pieski w typie rasy. Quote
nane Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 [FONT=Courier New]generalnie zasada jest taka masz suczkę z rodowodem idziesz do ZK rejestrujesz wystawiasz po ukończeniu 15 miesięcy na 3 wystawach (jedna międzynarodowa lub klubowa i 2 krajowe) musisz mieć minimum oceny bardzo dobre w przypadku suczki piesek musi być doskonały jak suczka skończy 18 miesięcy wówczas idziesz do Związku z kartami ocen i rodowodem jeżeli wszystko się zgadza wówczas suczka ma wpisywane w rodowodzie "suczka hodowlana" oczywiście wybierasz reproduktora z uprawnieniami ;) jeżeli suczka jest bez rodowodu albo z rodowodem a nie chcesz jeździć na wystawy to nie rozmnażaj wystarczy nam już duuużo piesków w schroniskach [/FONT][FONT=Courier New]:-([/FONT][FONT=Courier New]także Y.T. lub w typie rasy jeżeli masz rozmnażać suczkę tylko raz w życiu to lepiej wcale :shake: proponuję ją po prostu wysterylizować i oszczędzić cierpień z powodu np. ropomacicza etc. [/FONT] Quote
tigrunia Posted June 25, 2009 Posted June 25, 2009 [quote name='Gioco']Zapewne miałaś na myśli, że jeśli Sisi ma rodowód i wstemplowane/wpisane w niego uprawnienia hodowlane to urodzi szczeniaczki rodowodowe, czyli rasowe. W przeciwnym wypadku będą to tylko pieski w typie rasy. Nie - nie to miałam na myśli. Wyraźnie napisałam, że jeśli ma rodowód to możemy dyskutować dalej! Więc najzwyczajniej w świecie czekałam na odpowiedź założycielki wątku aby zbędnie się nie rozpisywać :p Quote
Gioco Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 [quote name='nane'][FONT=Courier New]wystawiasz po ukończeniu 15 miesięcy na 3 wystawach (jedna międzynarodowa lub klubowa i 2 krajowe) musisz mieć minimum oceny bardzo dobre w przypadku suczki piesek musi być doskonały jak suczka skończy 18 miesięcy wówczas idziesz do Związku z kartami ocen i rodowodem jeżeli wszystko się zgadza wówczas suczka ma wpisywane w rodowodzie "suczka hodowlana" [/FONT][FONT=Courier New] [/FONT] Przepraszam, że delikatnie ale jednak zwrócę uwagę o poprawienie formy tej informacji, dlatego, że można ją odczytać iż należy zrobić 3 wystawy w przeciągu 3 miesięcy, czyli pomiędzy 15 a 18 miesiącem życia psiaka by uzyskać uprawnienia suka hodowlana/reproduktor. Zdobycie tych uprawnień można rozpocząć od 15 miesiąca życia pieska/suczki a zakończyć - nawet po 3 latach. Quote
cardea Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 Wystawy możesz zrobić nawet w ciągu 3 dni przykład Majowy weekend wystawowy, bądź 3 tygodni i dłuuużej :diabloti: Warunek 1 sucz/ pies musi mieć pełne 15 mies odpowiednie oceny uzyskane na wystawie, a i tak w rodowód oraz kartę sztywną ( która leży w macierzystym ZK - psa/ sucz gdzie jesteś zarejestrowana), zostanie wpisane po ukończeniu 18 m-ca życia. Może zaistnieć inna sytuacja, że pan Kowalski zrobi warunki i leżą sobie w szufladzie czekając na moment kiedy się zdecyduje na dzieci i idzie sobie przed 8 rokiem życia, ponieważ tak mu się to podoba tym samym od kierownika sekcji otrzyma wpis suka hodowlana. Pan Kowalski może sobie nawet pokryć suczkę 8 letnią jeśli jego suczka jest w stanie urodzić i odchować szczeniaczki. Nota bene reg. hodowli nie określa w jakim Państwie może mieć pies suka zrobione warunki- jest określona tylko ranga, więc można domniemywać, iż nawet w Bangladeszu właściciel ps/ suki może zrobić war jeśli min 1 wystawa będzie miała rangę CACIB bądź Klubowej a 2 pozostałe mogą być krajowe czyt CAC Więc kochana Gioco nie wiem o co ten dym :crazyeye: Dziewczyny zadały Pani pytanie i czekają na uzyskanie odpowiedzi :cool3: A teraz do P. asia35382 Pani Asiu Niech zada sobie Pani następujące pytania i odpowie Czy Pani jest w stanie znaleźć dla szczeniąt dom , czy jeżeli zaistnieje taka sytuacja, że szczenię wróci, ponieważ odwidzi się właścicielowi piesek znajdzie Pani mu nowy domek ???? Czy zaznajomiła się Pani z następstwami ciąży ??? Możliwe choroby bądź zespoły, których poród może mieć następstwa?? A i jeszcze nawet jak pieski nie Maja rodowodu i tak ludzie z nimi siedzą po kilka kilkanaście miesięcy :-o chcąc je sprzedać W schroniskach również już bywają "Yorki" Tak od siebie dodam, że zawsze łatwiej jest znaleźć domek dla szczyla z rodowodem niż bez ;) Dla takich następstw " po ciąży" w późniejszym okresie może być: ciąża urojona, zapalenie gruczołu mlekowego, itp. I jeszcze ciąża nie chroni przed ropomaciczem ;) ,a sama patologia samej ciąży to :angryy: Ojjj mogłabym wymieniać w nieskończoność :evil_lol: ale mam lenia z rana :razz: Najważniejsze w tym momencie, że nie jest to rasa "zagrożona" i nie wymiera, więc nic dobrego dla rasy się raczej nie zrobi ;);). Nooo chyba, że sucz jest fenomenem eksterierowym do tego genialny Fenotyp wraz z genotypem, ale do tego musiałby być suuper rep :roll:, który swietnie przekazuje "swój komplet" genów. Jeżeli spotkają sie nam 2 takie super pieski które świetnie przekazują swoje cechy to mamy gwiazdy eksterierowe. Popularyzacja rasy ma swoje "przykre następstwa" więc ... :shake: szkoda słów Czy Pani pokryje czy nie nikt w kraju nie jest Policjantem stojącym na straży prawa Ja jestem za mądrymi kryciami i mądrymi hodowcami. Tak naprawdę nie tytuł jest miara wartości reproduktora, a jego potomstwo. Pies możne mieć zrobionych 16 championatów a nic się po nim ciekawego nie urodzi. Tylko dlatego, że jeżdżą do niego przeciętne suki, które na dodatek silnie przekazują swój genotyp. Ja mogę tylko wypisać przykre następstwa ciąży odchowu przypadki kiedy umierają suczki przy porodach nic więcej reszta to Pani sumienie Quote
Gioco Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 cardea napisał(a):Więc kochana Gioco nie wiem o co ten dym :crazyeye: Przepraszam jaki dym? Uzupełniłaś wypowiedź siostry i jest prawidłowo. Pani zadająca pytanie przypuszczalnie oczekiwała rzetelnej i rzeczowej informacji i po Twoim uzupełnieniu ma taką. I wybacz ale kochana wolę być przez płeć przeciwną :oops: Quote
nane Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 [FONT=Courier New]widzę, że Gioco bardzo się skupiła na moich postach :evil_lol: co do mojej wypowiedzi napisałam wszystko ogólnikowo jeżeli założycielka wątku czegoś nie zrozumiała to mogła się odezwać i napisać :roll: jeżeli się jeszcze nie odezwała tzn. że wszystko było jasne :p zresztą temat robienia "hodowlanki" już nie raz był poruszany na dogo również w dziale Y.T. :cool1: Edit: na dogo mogą pisać wszyscy również osoby o odmiennej orientacji seksulanej [/FONT] Quote
tigrunia Posted June 26, 2009 Posted June 26, 2009 [quote name='Gioco']Przepraszam jaki dym? Uzupełniłaś wypowiedź siostry i jest prawidłowo. Pani zadająca pytanie przypuszczalnie oczekiwała rzetelnej i rzeczowej informacji i po Twoim uzupełnieniu ma taką. I wybacz ale kochana wolę być przez płeć przeciwną :oops: Ja się założę, że owa Sisi rodowodu nie posiada więc nie wiem po co ta dyskusja w ogóle :p Quote
Gioco Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='tigrunia']Ja się założę, że owa Sisi rodowodu nie posiada więc nie wiem po co ta dyskusja w ogóle :p[/quote] Jeżeli dla Ciebie jest niepotrzebna to przecież nie musiałaś w niej brać udziału :p Jeżeli Sisi jest tylko w typie yorka to nie jest równoznaczne z tym, ze dzieci mieć nie może, jak to wcześniej ktoś nadmienił. Kwestia czy mają rozmnażać się pieski w typie zostają w gestii właściciela - dopóki prawo jest jakie jest. Quote
tigrunia Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='Gioco']Jeżeli dla Ciebie jest niepotrzebna to przecież nie musiałaś w niej brać udziału :p Jeżeli Sisi jest tylko w typie yorka to nie jest równoznaczne z tym, ze dzieci mieć nie może, jak to wcześniej ktoś nadmienił. Kwestia czy mają rozmnażać się pieski w typie zostają w gestii właściciela - dopóki prawo jest jakie jest.[/quote] To nie zauważyłaś, że nie brałam w niej udziału ?? :crazyeye: Może masz przewidzenia? Zwyczajnie odpowiedziałam na post założycielki wątku eta wsio :cool3: Nie bywasz na tym forum to możesz nie wiedzieć, że mu tu wszyscy równo próbujemy uświadomić każdego nowego użytkownika, że rozmnażanie bez rodowodu (dodam, że bez warunków bo zaraz się uczepisz, że sam rodowód nie wystarczy:p) jest bee :p I w wielu przypadkach się to udaje! Wiele osób przychodzi tu już po zakupie pseudo i potem żałuje .. P.S. W jakim celu biegasz za każdym moim postem z uszczypliwościami na nie odpowiadając? Masz jakiś problem? To powiedz głośno! Quote
Gioco Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='tigrunia']To nie zauważyłaś, że nie brałam w niej udziału ?? :crazyeye: Może masz przewidzenia? Zwyczajnie odpowiedziałam na post założycielki wątku eta wsio :cool3: Nie bywasz na tym forum to możesz nie wiedzieć, że mu tu wszyscy równo próbujemy uświadomić każdego nowego użytkownika, że rozmnażanie bez rodowodu (dodam, że bez warunków bo zaraz się uczepisz, że sam rodowód nie wystarczy:p) jest bee :p I w wielu przypadkach się to udaje! Wiele osób przychodzi tu już po zakupie pseudo i potem żałuje .. P.S. W jakim celu biegasz za każdym moim postem z uszczypliwościami na nie odpowiadając? Masz jakiś problem? To powiedz głośno![/quote] Zauważyłam, ze brałaś udział w tej dyskusji, wypowiadając się nawet, że jeśli suczka nie ma rodowodu to nie może mieć dzieci - co do końca nie jest precyzyjne. Dzieci może mieć w każdym momencie gdy osiągnie dojrzałość i możliwość rozrodu. Decyzja o tym czy kryć leży w gestii właściciela i ta decyzja jest miarą jego dojrzałości - czy chce namnażać szczenięta w typie. Nie biegam za Tobą, na forum nie było mnie od 3 dni. Zarzucasz mi, ze się nie udzielam na forum a jak się odezwę to też masz pretensje. Jakiś kompleks? Czy usiłujesz mnie skutecznie zniechęcić? Quote
nane Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='Gioco']Jeżeli dla Ciebie jest niepotrzebna to przecież nie musiałaś w niej brać udziału :p Jeżeli Sisi jest tylko w typie yorka to nie jest równoznaczne z tym, ze dzieci mieć nie może, jak to wcześniej ktoś nadmienił. Kwestia czy mają rozmnażać się pieski w typie zostają w gestii właściciela - dopóki prawo jest jakie jest.[/quote] [CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]tak masz rację przyklaskujmy wszystkim pseudohodowlom wszystkim tym którzy chcą mieć raz szczeniaczki a potem coraz częściej bo to łatwy pieniądz nie ? :cool3: a schroniska niech się przepełniają :angryy: forum jest po to aby ludzi uświadamiać czyli co niepotrzebne są strony typu rasowy = rodowodowy stop pseudohodowcom i wiele innych ? w takim razie po co my się tu wszyscy produkujemy nad wątkami tego typu :roll: [/COLOR][/FONT] [/CENTER] Quote
tigrunia Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='nane'][CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta] w takim razie po co my się tu wszyscy produkujemy nad wątkami tego typu :roll: [/COLOR][/FONT] [/CENTER] [/quote] Żeby przyszła taka profesjonalna hodowczyni jak Gioco i opowiadała wszem i wobec "Że pseudo-yorki mogą mieć dzieci" :megagrin: Swoją drogą pierwszy raz słyszę taki tekst z ust hodowcy :p Do Gioco : .. nie mam nic :p Dyskusja z kimś takim powala mnie na kolana :evil_lol: Zamiast jako doświadczony hodowca próbować założycielce wybić z głowy krycie jej suni ta jeszcze popiera :cool1: Bez komentarza.. Quote
Gioco Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='tigrunia']Żeby przyszła taka profesjonalna hodowczyni jak Gioco i opowiadała wszem i wobec "Że pseudo-yorki mogą mieć dzieci" :megagrin: Swoją drogą pierwszy raz słyszę taki tekst z ust hodowcy :p Do Gioco : .. nie mam nic :p Dyskusja z kimś takim powala mnie na kolana :evil_lol: Zamiast jako doświadczony hodowca próbować założycielce wybić z głowy krycie jej suni ta jeszcze popiera :cool1: Bez komentarza..[/quote] Proponuję nauczyć się czytać ze zrozumieniem i podgonić edukację z biologii, dlatego, że każdy ssak osiągnąwszy dojrzałość płciową osiąga ją w celu rozmnażania a nie innym. Szczenięta nie są dziećmi? Więc czym są? Małymi bonami, które wymieniasz na mile szeleszczące papierki stanowiące bilety Narodowego Banku Polskiego lub innego kraju? Dlaczego pseudo - yorki nie mogą mieć dzieci? Dlatego, że nie mają uprawnień? Myślę, że pies suki przed kryciem nie pyta o certyfikat i psy nie sprawdzają sobie rodowodów. Nie popieram rozmnażania i taśm produkcyjnych lecz zrozum, że to iż napiszesz, że suczka nie może mieć szczeniąt ponieważ nie ma papierów nic nie da. Należy tłumaczyć do bólu a i tak decyzja w rękach właściciela. Inna sprawa, ze prawo powinno być zmienione. Nane - jako moderator znasz regulamin? Jest taki Punkt 5, ppkt. c) Nadużywanie emotikonek, dużych liter, kolorowych czcionek – jest zakazane. Quote
tigrunia Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='Gioco']Proponuję nauczyć się czytać ze zrozumieniem i podgonić edukację z biologii, dlatego, że każdy ssak osiągnąwszy dojrzałość płciową osiąga ją w celu rozmnażania a nie innym. Szczenięta nie są dziećmi? Więc czym są? Małymi bonami, które wymieniasz na mile szeleszczące papierki stanowiące bilety Narodowego Banku Polskiego lub innego kraju? Dlaczego pseudo - yorki nie mogą mieć dzieci? Dlatego, że nie mają uprawnień? Myślę, że pies suki przed kryciem nie pyta o certyfikat i psy nie sprawdzają sobie rodowodów. Nie popieram rozmnażania i taśm produkcyjnych lecz zrozum, że to iż napiszesz, że suczka nie może mieć szczeniąt ponieważ nie ma papierów nic nie da. Należy tłumaczyć do bólu a i tak decyzja w rękach właściciela. Inna sprawa, ze prawo powinno być zmienione. Nane - jako moderator znasz regulamin? Jest taki Punkt 5, ppkt. c) Nadużywanie emotikonek, dużych liter, kolorowych czcionek – jest zakazane.[/quote] Najpierw przeczytaj tytuł wątku a potem ciągnij dyskusję :p Wejdź sobie np. rasowy=rodowodowy, poczytaj jakich tam użyto argumentów i wtedy się wymądrzaj na temat biologii :p Quote
nane Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [CENTER][FONT=Courier New][COLOR=Magenta]Gioco widzę, że bardzo Ci przeszkadza to, że jestem modem :p ja swoje obowiązki wypełniam regulaminu też nie łamię ponieważ nie piszę całego zdania używając różnych kolorów czcionki jak pokemon :evil_lol: a używam jednego koloru od zawsze jakoś nikt nie miał do mnie pretensji o to jak piszę :lol: [/COLOR][/FONT][/CENTER] Quote
Chefrenek Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [COLOR=SeaGreen][B]Radzę przystopować bo co poniektórzy wezmą urlop od dogo zanim zdążą się na niej zadomowić.[/B][/COLOR] Quote
Gioco Posted June 29, 2009 Posted June 29, 2009 [quote name='Chefrenek'][COLOR=SeaGreen][B]Radzę przystopować bo co poniektórzy wezmą urlop od dogo zanim zdążą się na niej zadomowić.[/B][/COLOR][/quote] Dziękuję za miłe przyjęcie i powitanie. Pozdrawiam :) Quote
Balbina. Posted July 30, 2009 Posted July 30, 2009 I założycielka wątku się przestraszyła:roll:Pytała się za i przeciw rozmnażaniu suczki a wy już od razu,że na pewno nie ma rodowodu .Popieram zdanie Chefrenek -nie długo zostaną tu tylko stali użytkownicy:roll: Quote
eve86 Posted July 31, 2009 Posted July 31, 2009 Autorka zapytała... Ale już nie napisała potem żadnego postu. Kobieta się przestraszyła wojny którą wszczęli użytkownicy :roll: Quote
Balbina. Posted July 31, 2009 Posted July 31, 2009 tigrunia napisał(a):Ja się założę, że owa Sisi rodowodu nie posiada więc nie wiem po co ta dyskusja w ogóle :p O, mamy jasnowidza:evil_lol: Jeśli dla Ciebie dyskusja jest bez sensu to się nie udzielaj:roll: Quote
tigrunia Posted July 31, 2009 Posted July 31, 2009 Balbina12 napisał(a):O, mamy jasnowidza:evil_lol: Jeśli dla Ciebie dyskusja jest bez sensu to się nie udzielaj:roll: Jasne Balbinko bardzo przepraszam, że się odezwałam :grins: Nie chciałam Cię zdenerwować :placz: :megagrin: Quote
Recommended Posts