Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[FONT=Arial Narrow]Witam ponownie mam problem kolejny z Fafciem.To może napoczątku przypomne : Fafik jest hawańczykiem ma prawie 10 lat (skończy w sierpniu) Fafik ma stwierdzone powiekszone serce dostaje lek Prilenal 2,5 mg -jest to zamiennik fortekooru 5. Dodatkowo wrazie pogorszenia zdrowia dostaje (vetmendin 2,5 mg).Psiak od jakiegoś czasu zaczoł gorzej sie meczyć zieje po każdym spacerku nawet 3 minuty zabawy jest strasznie męczące dla niego (nie wiem czy nie jest to przez to że ma lekką nadwage ok 2 kg) Dodatkowo psiak nawet jak sie podrabie w okolicy gardła to meczy go suchy kaszel...:-( Tak nie było.I od roku ma koło ucha kroste nie rosnie ale cały czas jest vet nie kazał tym sie martwić powiedział że człowiek też ma krosty :mad:[/FONT]
robiłam rok temy badania przypomne:
UREA 37,2 MG/DL
CREA 0,760 MG/DL
GPT 45,8 U/L 37 C
GOT 20,7 U/L 37
GLU 66,0 MG/DL

Dodam ze jest to najlepszy weterynarz w kołobrzegu do innego nie mam po co iść byłam to kazali fafcia uspać 3 lata temu ;(

Posted

Niestety o tym się w naszym kraju nie mówi, ale hawańczyk nalezy do tych ras, które za granicą podlegają obowiązkowym badaniom takim jak: PRA i catarct ( oczy), patella ( rzepki kolanowe) jak również dobrze jest przebadać psy przeznaczone do hodowli pod kątem czynności pracy serca.
Niestety jedną z nielicznych chorób, które dotykają tą piękną rasę są wrodzone wady serca, są to przypadki bardzo sporadyczne, ale jednak występujące i nalezy sie z tym liczyć, u Twojego psiaka właśnie taka wada się ujawniła, dobrze że w tak późnym wieku i że do tej pory żyliście spokojnie ( w zalezność od wady może się ona ujawnić na różnych etapach zycia psiaka ), bez dodatkowych stresów wynikających ze świadomości tej przykrej choroby. Niestety na to nie ma rady, badanie które to potwierdzi na 100% to EKG oraz USG serca, najlepiej wykonane przez jakiegoś dobrego specjalistę, w południowej Polsce takim specjalistą jest P. Pasławska we Wrocławiu, na północy nie mam pojęcia. Jednynie jak można pomóc takiemu psiakowi to .1 odchudzić,absolutnie nie może mieć nadwagi, bo to dodatkowe obciążenie serducha, 2. regularne podawanie leków wg. wskazań weta, 3. nie narażać psiaka na zbędny wisiłek, a więc żadnych dalekich spacerów, intensywnych zabaw itp. 4. żadnych spacerów podczas upału - skwar i duchota mogą go tylko dobić, przy odpowiedniej opiece ma szansę jeszcze pożyć kilka lat czego Wam życzę
Hawan

Posted

[quote name='HAWAN']Niestety o tym się w naszym kraju nie mówi, ale hawańczyk nalezy do tych ras, które za granicą podlegają obowiązkowym badaniom takim jak: PRA i catarct ( oczy), patella ( rzepki kolanowe) jak również dobrze jest przebadać psy przeznaczone do hodowli pod kątem czynności pracy serca.
Niestety jedną z nielicznych chorób, które dotykają tą piękną rasę są wrodzone wady serca, są to przypadki bardzo sporadyczne, ale jednak występujące i nalezy sie z tym liczyć, u Twojego psiaka właśnie taka wada się ujawniła, dobrze że w tak późnym wieku i że do tej pory żyliście spokojnie ( w zalezność od wady może się ona ujawnić na różnych etapach zycia psiaka ), bez dodatkowych stresów wynikających ze świadomości tej przykrej choroby. Niestety na to nie ma rady, badanie które to potwierdzi na 100% to EKG oraz USG serca, najlepiej wykonane przez jakiegoś dobrego specjalistę, w południowej Polsce takim specjalistą jest P. Pasławska we Wrocławiu, na północy nie mam pojęcia. Jednynie jak można pomóc takiemu psiakowi to .1 odchudzić,absolutnie nie może mieć nadwagi, bo to dodatkowe obciążenie serducha, 2. regularne podawanie leków wg. wskazań weta, 3. nie narażać psiaka na zbędny wisiłek, a więc żadnych dalekich spacerów, intensywnych zabaw itp. 4. żadnych spacerów podczas upału - skwar i duchota mogą go tylko dobić, przy odpowiedniej opiece ma szansę jeszcze pożyć kilka lat czego Wam życzę
Hawan

[FONT=Arial Narrow]Po przeczytaniu ścieło mnie z nóg :-(Hawańczyki mogą mieć problemy z sercem :placz:Tak nas to dotyczy w 100% Fafik ma stwierdzone że urodził sie z chorym serduszkiem dopiero od 5 lat choroba daje sie we znaki (dodam ze psa nie mam od szczeniaka tylko jak skończył 3 lata) .Fafik dodatkowo ma problemy z tylnimi nóżkami właśnie z rzepkami :shake: Właściwe to dzięki mnie i wkładom dużym psiak żyje PSA CHCIELI UŚPIĆ POPRZEDNI WŁAŚCICIELI W WIEKU 3 LAT!!:angryy: I naprawde nie wyobrażam sobie życia bez niego.Dodam że mam szczeniaka hawańczyka ma 3 miesiące.I jakie badania trzeba zrobić takiej małej kruszyńce ?? Nikt mi Nigdy nie powiedział że hawany mogą mieć chore serducha wszyscy mówili ta rasa jest wolna od chorób :-(I jak wyglądają te badania i gdzie moge je zrobić bo obawiam sie ze kołobrzeg nie robi takich badań ....PRA i catarct ( oczy), patella ( rzepki kolanowe) jak również dobrze jest przebadać psy przeznaczone do hodowli pod kątem czynności pracy serca...[/FONT]

Posted

[quote name='Hawanka'][FONT=Arial Narrow]Nikt mi Nigdy nie powiedział że hawany mogą mieć chore serducha wszyscy mówili ta rasa jest wolna od chorób :-(I jak wyglądają te badania i gdzie moge je zrobić bo obawiam sie ze kołobrzeg nie robi takich badań ....PRA i catarct ( oczy), patella ( rzepki kolanowe) jak również dobrze jest przebadać psy przeznaczone do hodowli pod kątem czynności pracy serca...[/FONT]

Nie ma ras wolnych od chorób.

Posted

zacznijmy od tego, że nie istnieje takie pojęcie jak rasa wolna od chorób, każda rasa ma jakieś problemy, tylko o jednych się mówi a o innych nie:angryy:, to tak jak z ludźmi - jedno chorują inni nie, jedni się badają inni nie, jedni są bardziej narażeni, drudzy mniej itd. to trudny temat... zwłaszcza wśród polskich hodowców, którzy na temat badań swoich psów nie chcą nawet słyszeć, a co dopiero je wykonywac....

Malucha 3 miesiące - na razie nie przebadasz pod kątem PRA, patelli - ponieważ te badania wykonuje się i minimum po ukończeniu przez psiaka 1 roku życia - usg serducha - można zrobic, ale pamiętaj że psiak się teraz intensywnie rozwija pewne rzeczy dopiero się pokażą, najlepiej zgłos się do weterynarza a on powinien pokierować Cię do specjalistów.
Patella to nic innego jak RTG :) + opis specjalisty, PRA i catarcta - to badanie okulistyczne - specjalista P. Garncarz, serducho - EKG i USG.
Aby dowiedzieć się o dobrą klinikę weterynaryjną w Twoim rejonie - proponuję zapytaj na dogomani - na pewno dobrze Ci doradzą.
Powodzenia życzę i głowa do góry, Twój maluch wcale nie musi być chory, choroby serca zdarzaja sie sporadycznie, a Twój Fafcio miał wiele szczęscia że trafił na kochająca właścicielkę, choroba serca to nie wyrok - z ta wadą może dożyć słusznego wieku, tak samo z chorymi kolanami, tyle tylko że pies potrzebuje opieki, leków i odpowiedniego traktowania, a nie podejścia jak do zabawki, jak się zepsuła to po co naprawiać, najlepiej wyrzucić i kupić nową:angryy::mad: