Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.
Z moja suka mam tylko jeden problem na wystawach, jak wchodzi na ring łapie muła - nie chce biegac, jest ospała. Z jednej strony dobrze bo moge ja ustawic jak chce, a zdrugiej głupio mi jak ja ciągne za soba w biegu.Suka jest rasy Amstaff i prubowałam juz chyba wszystkich metod ( smakołyk, piłeczka, osaba wołająca ) :-? . Wiem ze jest to na jej niekożysć, nie raz sędziowie napisali w ocenie "ospała w ringu ".
Macie moze jakieś sztuczki na takie zachowanie??
Prosze o pomoc

Posted

Crazy - moze sunia nie bardzo lubi wystawy...? Moze by jej pokazac ze wystawy to super zabawa i na nich bawic sie z nia, tarmosic, biegac skakac ;)? A moze wyczuwa twoje zdenerwowanie - jesli mowisz ze to nastepuje po wejsciu na ring?

Posted

Mój sharpek też się nudzi :-? na ringu i ma wtedy głupi wygląd,nie wygląda jak piękny dorodny samiec ale jak jakaś ciamajda.Próbowałam już podnosić adrenalinę różnymi sposobami(samiec-dominator,suczka po cieczce,znienawidzony inny pies)ale było jeszcze gorzej.Wtedy się strasznie wiercił,szczekał,nie dał się wcale ustawić (bo czuł się jak macho)-uważam ,że było jeszcze gorzej-dlatego Crazy mogę Ci jedynie współczuć bo wiem co to znaczy.... :wink:

Posted

A czy ktos ma sposob na to, zeby pies stal? A raczej na nieudolna wlascicielke, ktora psa nie potrafi nauczyc?
Moj co prawda jeszcze zadnego ringu nie zaszczycil swoja obecnoscia, ale jak tak dalej pojdzie to nie mamy po co jechac do Katowic, bo on po prostu nie chce stac. Mniej wiecej do 6 miesiaca szlo mu niezle, potrafil sie skoncentrowac przez chwile i stac w miejscu, a teraz... skacze, siada, tanczy dookola reki ze smakolykiem/zabawka, waruje... jednym slowem wszystko oprocz tego, czego od niego chce :(
Przepraszam, ze tak dyletanckie pytanie zadaje, ale naprawde wydaje mi sie, ze probowalam juz wszystkiego :( i teraz licze jedynie na jego oszolomienie wystawa, moze sie uspokoi (albo bedzie na odwrot...)

Posted

A ja się mogę pochwalić pięknie stojącym zwierzem. :D
Takie "tańce" przed smakołykiem są normalne u psów, które nie są nauczone cierpliwości. :( Jeśli pies jest w stanie warować przez 15 minut, kiedy właściciel od niego tego wymaga, to też stać tyle będzie.
Na początku było z lisicą bardzo trudno. Ona uwielbia jeść, więc motywacje miała. Nagradzałam ją dostałwnie za 30 s grzecznego stania, wycałowywałam ją, pieściłam. Zobaczyła, że stanie to jest coś fajnego, bo ona może się najeśc, a i pańcia jest bardzo zadowolona. :D
Każdy pies ma jakąś rzecz, którą uwielbia. Trzeba tylko umieć go na nią odpowiednio pobudzić. :wink:

Posted

Nice_girl, on waruje ile mi sie zachce, moge fikolki robic, ale jak ma powiedziane "czekaj" to waruje/siedzi i czeka, ale stal nie bedzie :(
Zreszta mam powazne obawy jak zareaguje na taka ilosc psow, przeciez on z kazdym bedzie chcial sie bawic...
Jednym slowem jak ktos chce sie posmiac to zapraszam na ring nr 3 w sobote okolo 1030 - mamy "tylko" 16 konkurentow, bedzie hmmm... interesujaco :lol:
Musze sobie chyba sprawic grubsza ringowke - czy orientujecie sie moze gdzie w sieci mozna nabyc takie cus? (widzialam na czyjejs stronie psa w takiej gruuubej, wygladala solidnie)

Posted

ja mam 4 miesiecznego grzywacza, na szczescie probelmow ze staniem nie mamy. Stoi bardzo cierpliwie (jeszcze nie wiem jak mu to bedzie wychodzilo na wystawach, ale jak cwiczymy w domku to wystawia sie na 6+) :D

nie znam jakiejs metody, ale hodowczyni pokazala mi, ze "sciska" sie psa palcami pod gardlem i trzyma za zadek :) Moj psiak jest amly wiec mi latwo.... ale ona wczesniej miala mastiffy i tez tak robila. Zycze pwoodzenia!!!! :wink:

Posted

Moze warto by bylo za kazdym razem kiedy zaczynasz go ustawiac mowic jakas jedna komende, np. PRACA. Jak pies Ci zacznie figle wyprawiac - powiedz stanowczo FE, i ustaw od poczatku z komenda PRACA - pies po pewnym czasie zalapie o co Ci chodzi na komende bedzie sie juz ustawial sam.

Ja wlasnie tak nauczylam swojego Asta, teraz wie ze jak jest praca to nie ma sie rozgladania i wachania innych pieskow tylko ma stac i pokazywac to co w sobie ma najlepsze :)

Jest to kwiestia wycwiczenia - wystarczy dwa razy dziennie po 5-10 minut i na efetky dlugo czekac nie trzeba bedzie - napewno do Katowic jeszcze zdarzysz.

A jak juz zalapie w domu jak go bedziesz ustawiala spotkaj sie ze znajomymi ktorzy maja pieski i wtedy go tez sprobuj ustawic - jezeli Ci ladnie stanie i nie bedzie zwracal uwagi na inne psy juz jestes pewna ze na wystawie bedzie tak samo - jezeli nie ustawiaj przy innych psach do bolu, oczywiscie przez caly czzas powtzrzajac komende :)

Posted

golden_owner ja w ubieglym sezonie wystawialm goldena mojego znajomego,dodam ze pies byl przez wiele miesiecy tresowany do PT i przygotowany do wystaw.Jednak ten golden jest tak niesforny ze nie ma sily na piekne stanie w ringu.Udalo mi sie kilka razy doslownie na kilka minut jednak do opisu ustawiam go doslownie co chwilke,Probowalm wszystkiego,zabawek,przysmakow,komend-nic nie pomaga.Najlepszym rozwiazaniem jest nawolywanie przez osobe ktorej nie widzi,ustawia sie wtedy na chwile i pieknie wyglada jednak to rozwiazanie tez jest na kilka minut. :wink: