Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Hej!

Mam takie drobne pytanie: Czy 6 miesięczny AM może mieć jeszcze "klapciate" uszy?

Od pewnego czasu widuję pod szkołą mojej córki "młodziana" z czarno-bialym szczenięciem-samcem AM. Pies wygląda na sporego i o mocnym kośccu, ale ma "klapciate" uszy. I nie są to bynajmniej obwieszające się końcówki, lecz całkowicie "klapciate" jak i niekopiowanego boksera np. Któregoś dnia nie wytrzymałam i zapytałam ile on ma i co z tymi uszami. Na co otrzymałam odpowiedź, że pies ma 6 m-cy, a "... z uszami jest wszystko w porządku, bo Pani hodowczyni powiedziała, że najpierw u AM rozwijają się kości, a potem chrzastki i uszy mają czas do 8 m-ca, żeby sie podnieść...". Nie ukrywam, że trochę mnie ta odpowiedź zdziwiła :o .

Hodowcy i wlaściciele AM: i co Wy na to?

pozdrawiam

Posted

Malamutka napisał(a):
...rownie dobrze mozebyc bezrodowodu .

Dzięki MALAMUTKA i TANANA za odzew :lol: .

No właśnie jest z rodowodem, ale nie będę podawała jego pochodzenia, bo nie chcę, żeby już zaraz powstawały "insynuacje" w temacie spraw genetycznych konkretnych psów (ostatnio bowiem w taki wlaśnie sposób "ukamienowano" niemalże mlodego reproduktora innej rasy gr.V :wink: )

No Twoje zdanie Edyta to znam i w pełni się z nim zgadzam :D i dziękuję jeszcze raz za cierpliwość w wyjaśnianiu mi tego zagadnienia 8) No ale chciałam tak drążąc ten temat dotrzeć do Waszych doswiadczeń z "klapciatymi" uszami. Zwłaszcza, że intryguje mnie cały czas, twierdzenie, że najpierw rosną kości a potem chrząstki, zatem uszy mają czas stanąć do 8 m-ca :o .

pozdrawiam

Posted

wiecie co ostatnio czytałam w mądrej książce że klapniecie uszu moż być spowodowane złym karmieniem, brakiem pewnych składników.
ale jeżeli to jest pies rodowodowy od hodowcy i nie stoja mu uszy to może być jakas wada genetyczna również u rodziców :P

Posted

Ciekawe czy tylko u tego jednego pieska z mitu? Jak dowiemy sie tego dopiero możemy gdybać.
Z mojego doświadczenia wiem ze wieksze szczeniaki tak maja, i wyrastają z nich naprawde ogromne psy........... ale ten wiek 6 miesiecy to coś nie tak.

Posted

Gdyby klapnięte uszy wynikały ze złego karmienia to tym bardziej kościec tego psa powinien być zdeformowany.
To raczej sprawa osobnicza, choć może być o podłożu genetycznym :roll:
Były już takie przypadki w Polsce... o ile dobrze pamiętam to kilka lat temu pewna dosć znana dziewczyna weszła z powodu niestanięcia uszu w posiadanie 2 malamutów z rodowodami :)