Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Guest Elżbieta481
Posted

Czy tutaj można wkleić dzisiejszy artykuł z Polityki czy nie?
Elżbieta

• Replies 609
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest Elżbieta481
Posted

No to najwyżej nie wkleiłam tego artykułu.Najczęściej tak jest,że ludzie tak samo myślący nie mogą się porozumieć.Najważniejsze jest jednak to,że psy wyjeżdżają z tego miejsca.Elżbieta

Guest Elżbieta481
Posted

Podobno jest dzis nowy artykuł tylko w Superexpresie-można prosić na PW,bo gazety nie dostałam,bo nie wyłaziłam dziś..
E/W

Guest Elżbieta481
Posted

Miałam nadzieję,że może ktoś doszedł do wniosku i to takich z sensem.A tu nic,nikt,nigdzie..Beznadzieja.
Elżbieta

Posted

Fantastycznie...
naprawdę, Dziewczyny trzeba zebrac w kupę zdjęcia psów takich jak Ajaks, Amanda, Ninka itd...
Sam wątek zdjęcia psa i informacje, bez dyskusji. Dac tytuł, by wyskakiwał jak ktoś będzie szukał w internecie.

Posted

Im prawdziwsze tym lepsze.... wiem, że łatwo pisac. Bo to multum pracy, bo i setki psów.. ja tam jeszcze nigdy osobiście nie byłam, chyba że łatwiej by Wam było (Zofio, Aniu, CC) wysłac komuś na maila zdjęcia i w kilka osób stworzyć "niemy" wątek.. bez komentarzy same fakty..

Posted

Dobrze, zajme sie tym. Ale nie dam rady bez Waszej pomocy.
Tak, czy inaczej zbieramy teraz raporty ostanie zdrowia wszystkich zwierzat, ktore wyszly z Boguszyc.
Tzn zbieramy je od poczatku, ale powiedzmy sobie szczerze wielu jeszcze nie mamy.
Mysle, ze ten watek, to bedzie taka swoista "odpowiedz bez slow".
W kazdym poscie mozna wkleic 5 zdjec, kolejnosc nie musi byc zachowana, wiec mozemy to zrobic na Dogo.
Umowmy sie, ze nie bedziemy nic pisac w tym watku.
Tylko zdjecia psa przed zabraniem, zdjecie po metamorfozie plus raport wet ewentualnie opis jego stanu.
I tu zaczyna sie prosba o Wasza pomoc.
Najlepiej zeby taki pakiet wyslal kazdy, kto wzial zwierzaka z Boguszyc.
Zdjecie przed zabraniem zakladam, ze mamy, interesuje nas dobre zdjecie po i raport.
O raporty medyczne prosilam juz troche ludzi i czesc dostalismy.
Jesli kogos jeszcze nie prosilam, to po prostu nie dotarlam do Niego jeszcze)

Reasumujac.

Wszystkich, ktorzy wzieli pod opieke zwierzeta z Boguszyc prosimy o wyslanie raportow o ich stanie zdrowia, ewentualnym zastosowanym leczeniu i ich aktualnych zdjec.
Raporty nie bede skanowane i wklejane.Nazwiska weterynarzy nie beda na forum. Pozostana do informacji OS. Tu po prostu przepiszemy najwazniejsze rzeczy.

mail: a.kosiniak@gmail.com

Podam kilka przykladow, jak to mniej wiecej wyglada:

1.Halka.Od pani Ireny.Koteczka, około 3 lat.Wychudzona, brudna, ropny wypływ z nosa, koci katar. Lekko załzawione oczy . Silne ataki kichania. Wzdęte, bolesne omacywaniem jelita.Testy FelV/FiV – ujemne.Świerzbowiec uszny.Duża ilość kamienia nazębnego i zniszczonych zębów – głównie siekaczy,zapchlona. Grzeczna i miła.od 15.03.przebywala lecznica CoolCaty 16.03. Sterylizacja, sanacja jamy ustnej ultradzwiekami,zeby w fatalnym stanie, musiala dlugo glodowac..Kąpiel w hexodermie.Założono szwy dexon 2-0, wykąpana, wykonana sanacja jamy ustnej ultradźwiękami - zęby w fatalnym stanie - musiała długo głodować.19.03-Nie kicha, wypływ z nosa mniejszy, wesoła, bawi się z innymi kotami, chętnie zjada royala sensitivity control. Leki:·Linco-spectin· Lydium· Inmodulen·Fiprex·Crotamiton do uszu· TESTY; Tolfine, Ketofen, Milbemax. 21.03 trafia do DT Irysek_wroc;
od 26.03 przebywa DT Kasia79

2.
Wiera.Bialo czarna kotka. Przebywa: dt u Kordonii 19.03.: ropień na macicy. Nie ropomacicze, ale wielki ropień, z żółta substancją w środku, o bardzo już cienkich ściankach.Całe szczęscie,ze nie czekałam ze sterylką, bo by pękł w środku pewnie. kotka odżyła- jest bardzo ciekawska, miła, kochana. Towarzyszy we wszystkim człowiekowi, chce na kolana, bodzie łepkiem psa, śpi w jednym kłębuszku z moimi kotami. MIała świerzb uszny i katar, była zarobaczona i zapchlona.
Teraz- zupełnie zdrowa, czeka ją jeszcze drugi Advocat, i moze iść do nowego domu.Znalazla Dom Staly.

3.
Tasza. Przebywa w lecznicy w Warszawie. 18.03.09r. jest odwodniona, wychudzona, zaświerzbiona i zagrzybiona. Infekcja gornych drog oddechowych.Dziś pojawił się krwawo-ropny wyciek z dróg rodnych - podejrzenie ropomacicza; zrobione usg - żadnej patologii w macicy, na rozcinanie kota by się upewnić za wcześnie, bo może narkozy nie przeżyć.Ten wyciek jest z jelit (powiększone, o bardzo cienkich ściankach).Kotka bardzo zaglodzona.Jest nieslyszaca. Badanie krwi - wysokie leukocyty, reszta w normie. PP wykluczona. Powtórzono test na białaczkę - ujemny. 4.04.DT u RustyTasza nabiera sił, trochę ma watrobę ruszoną (najpierw zagłodzona, teraz je bez opamiętania), dostaje hepatil,Zentonil.

4.Jancia - Suczka, 7 tygodni, wodnisty wypływ z nosa, bardzo brudna, rozdęty, powiększony brzuch, odgryziony ogon, kikut zakażony, z ropą i martwicą, z wystającą kością kręgosłupa Kikut jest zakażony. Ma lekki kaszel. Tak potwornie zmęczonego szczeniaka, to ja już dawno nie widziałam. Po dotarciu do domu spała 9 godzin i musiałam ją obudzić żeby zjadła. Je tak zachłannie, że aż się krztusi. Amputacja wystającej kości kikuta, usunięcie martwicy, oczyszczenie kikuta ogona, kąpiel.Codzienna higiena kikuta i leki osłonowo.Leki: -test parwo – ujemny-test nosówka – ujemny-szczepienie Nobivac DP-betamox-engystol-mucosa-euphorbium,-tolfine-ketofen. Od 21.03.Przebywa DT CoolCaty.
2.04.09r znalazla Dom Staly Lodz.

5.Bazyli ( Szczepan) pies. Od 9.05.09r. DT w Poznaniu. ( Nadzieja Dobermana)
Pies ma wodobrzusze w fazie sredniozaawansowanej, znaczenie powiekszona sledzione i znacznie powiekszona watrobe.Niewydolnosc krazeniowo - oddechowa, zastoj krwi w krazeniu plucnym i zwiazane z tym szmery w plucach i przesaczanie plynow do jamy brzusznej.Temp 39,2.Zrobiono: usg, zabieg chirurgiczny, szerokie badania laboratoryjne.
Zalecone leki:antybiotyk (na stan zapalny)Vetmedin (na serce) Furosemidum (na wode zbierajaca sie w brzuchu)Sylimarol (na watrobe oslonowo)Hepachol (na pobudzenie apetytu)

Szansa. Byla u p.Marzeny.Przebywa na DT u Jany
Koteczka, około 3 lat, silnie wychudzona, koci katar, świerzbowiec uszny, początki grzybicy skórnej, silne zapchlenie, wzdęte jelita. Kotka po wypadku komunikacyjnym i uszkodzeniu miednicy. Obecnie wstaje i porusza się, czucie w nózkach i ogonie w pełni zachowane. Jest cała przesiąknięta moczem i ma odbarwioną od niego skórę i sierść. Musiała długo nie wstawać i załatwiać się pod siebie. Słabo je, odwodniona. Dostaje dopalacze dożylnie.Leki: crotamitonlinco-spectinvecortcatosalglukoza 5% 500mlduphalyte 20ml,LydiumInmodulenCatosal Testy FelV/FiV ujemne. 1.04.09r. amputacja glowki kosci udowej i sterylizacja. Kochana na maxa, podstawia główeczkę do głaskania.
-----------------------------------------------------------------------------------------

Posted

Poproszę Anię o kilka zdjęć i króciutki opis szorściaków.. one były 'tylko' niewyczesane, z kilkoma rankami, no i przerażone..

Wg mnie na pierwszą stronę powinny iśc : Ajaks, Ninka, Amanda(?), Zegaryna.. nie wiem, tyle ich było :shake: