siemionka Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 Witam czy ktos ma pomysl jak postepowac z psem ktory sika podczas emocji- zarowno strachu jak i radosci. Nie jest to takie "popuszczanie" jak czasem maja suczki tylko normalne lanie wielkiej kaluzy =] Dodam jeszcze ze pies we wtorek wyszedl ze schronu i jest u mnie na tymczasie, ma ok 4 lat i mogl wczesniej nie przebywac w domu, suczka jest bardzo wystraszona, boi nie prawie wszystkiego- na szczecie mnie sie juz nie boi. Ma ktos jakis pomysl? Quote
ayla1 Posted August 8, 2008 Posted August 8, 2008 siemionka napisał(a):Witam czy ktos ma pomysl jak postepowac z psem ktory sika podczas emocji- zarowno strachu jak i radosci. Nie jest to takie "popuszczanie" jak czasem maja suczki tylko normalne lanie wielkiej kaluzy =] Dodam jeszcze ze pies we wtorek wyszedl ze schronu i jest u mnie na tymczasie, ma ok 4 lat i mogl wczesniej nie przebywac w domu, suczka jest bardzo wystraszona, boi nie prawie wszystkiego- na szczecie mnie sie juz nie boi. Ma ktos jakis pomysl? daj jej czas i dużo miłości-zwróci Ci po stokroć.jak dojdzie do tego że nic jej nie grozi z Twojej strony i poczuje się stabilnie i bezpiecznie-powinna przestać sikać.nie karć jej za to-bo to odruch bezwarunkowy.jak będzie wiedziała ze to jej dom docelowy to nabierze pewnosci siebie. Quote
siemionka Posted August 8, 2008 Author Posted August 8, 2008 Tak wystraszonego psa nigdy bym nie karcila, probuje jej tlumaczyc ze to FE =] a jak zalatwia sie na spacerze to dostaje nagrode, mam nadzieje ze taki system przyniesie pozytywne rezultaty chociaz boje sie ze w jej przypadku moze to byc bardzo silne, lub zaniknie u mnie bo poczuje sie calkowicie bezpieczna a jak pojdzie do domu stalego to bedzie od poczatku. Ale trzeba miec nadzieje, dzis jeszcze nie nasikala =] Quote
Olga132 Posted August 12, 2008 Posted August 12, 2008 też mi się wydaje, że jaj to po prostu z czasem minie - jeśli to jest tak bardzo przestraszony pies jak piszesz to myślę, że i mówienie FE nic nie da bo ona to robi bezwarunkowo. Jak nabierze pewności siebie biedactwo to pewnie zacznie kontrolować oddawanie moczu. Jak już sie z tobą trochę oswoi to może byłoby dobrze żebyś pochodziła z nia do znajomych zeby obyła się z innymi ludźmi i mieszkaniami - może to zmniejszy szansę, że zacznie sikać w domu docelowym. Quote
Recommended Posts