Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam
czy ktos ma pomysl jak postepowac z psem ktory sika podczas emocji- zarowno strachu jak i radosci. Nie jest to takie "popuszczanie" jak czasem maja suczki tylko normalne lanie wielkiej kaluzy =] Dodam jeszcze ze pies we wtorek wyszedl ze schronu i jest u mnie na tymczasie, ma ok 4 lat i mogl wczesniej nie przebywac w domu, suczka jest bardzo wystraszona, boi nie prawie wszystkiego- na szczecie mnie sie juz nie boi. Ma ktos jakis pomysl?

Posted

siemionka napisał(a):
Witam
czy ktos ma pomysl jak postepowac z psem ktory sika podczas emocji- zarowno strachu jak i radosci. Nie jest to takie "popuszczanie" jak czasem maja suczki tylko normalne lanie wielkiej kaluzy =] Dodam jeszcze ze pies we wtorek wyszedl ze schronu i jest u mnie na tymczasie, ma ok 4 lat i mogl wczesniej nie przebywac w domu, suczka jest bardzo wystraszona, boi nie prawie wszystkiego- na szczecie mnie sie juz nie boi. Ma ktos jakis pomysl?

daj jej czas i dużo miłości-zwróci Ci po stokroć.jak dojdzie do tego że nic jej nie grozi z Twojej strony i poczuje się stabilnie i bezpiecznie-powinna przestać sikać.nie karć jej za to-bo to odruch bezwarunkowy.jak będzie wiedziała ze to jej dom docelowy to nabierze pewnosci siebie.

Posted

Tak wystraszonego psa nigdy bym nie karcila, probuje jej tlumaczyc ze to FE =] a jak zalatwia sie na spacerze to dostaje nagrode, mam nadzieje ze taki system przyniesie pozytywne rezultaty chociaz boje sie ze w jej przypadku moze to byc bardzo silne, lub zaniknie u mnie bo poczuje sie calkowicie bezpieczna a jak pojdzie do domu stalego to bedzie od poczatku. Ale trzeba miec nadzieje, dzis jeszcze nie nasikala =]

Posted

też mi się wydaje, że jaj to po prostu z czasem minie - jeśli to jest tak bardzo przestraszony pies jak piszesz to myślę, że i mówienie FE nic nie da bo ona to robi bezwarunkowo. Jak nabierze pewności siebie biedactwo to pewnie zacznie kontrolować oddawanie moczu.

Jak już sie z tobą trochę oswoi to może byłoby dobrze żebyś pochodziła z nia do znajomych zeby obyła się z innymi ludźmi i mieszkaniami - może to zmniejszy szansę, że zacznie sikać w domu docelowym.