Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Podnoszenie łapy jest jednym z sygnałów uspokajających - póz, które przyjmują psy, aby zakomunikować swoje pokojowe zamiary i zapobiec ewentualnej agresji ze strony drugiego osobnika.

Co do wąchania uszu - wydzielina z uszu jest bardzo aromatyczna, a jej zapach charakterystyczny dla każdego psa. Wąchanie uszu jest więc niczym innym jak chęcią poznania zapachowej wizytówki, dowiedzenia się czegoś więcej o "rozmówcy".

Posted

a ja myslalam, ze podnoszzina lapka to bardziej do ataku, bo zawsze jak maluch zobaczy jakiegos psa to robi postawe, podnosi lapke i sie gapi, a czasem szczeka,
a co do kwasti jej podnoszenia, zauwazylam, ze moj pies tez czesto ja podnosi jak wacha cos

Posted

akodirka napisał(a):
a ja myslalam, ze podnoszzina lapka to bardziej do ataku, bo zawsze jak maluch zobaczy jakiegos psa to robi postawe, podnosi lapke i sie gapi, a czasem szczeka,
a co do kwasti jej podnoszenia, zauwazylam, ze moj pies tez czesto ja podnosi jak wacha cos

My tu nie mowimy o stojce, tylko o wyprostowanej postawie psa i zgjetej lapce podniesionej do gory...

• 1 year later...
Posted

A ja gdzieś też słyszałam , że psy wąchają się po uszach i ludzi też, gdy chcą okazać sympatię. Moja suka notorycznie wącha moje uszy, a myję je codziennie, więc raczej żadnych wydzielin tam nie mam :p Często robi to by mnie powitać, ale także zupełnie bez powodu podchodzi np. do łóżka i mi nos wściubia do ucha, merdając przy tym wesoło ogonem :)
Wachają Wasze uszy Wasze psy?

Posted

yuki napisał(a):
A ja gdzieś też słyszałam , że psy wąchają się po uszach i ludzi też, gdy chcą okazać sympatię. Moja suka notorycznie wącha moje uszy, a myję je codziennie, więc raczej żadnych wydzielin tam nie mam :p Często robi to by mnie powitać, ale także zupełnie bez powodu podchodzi np. do łóżka i mi nos wściubia do ucha, merdając przy tym wesoło ogonem :)
Wachają Wasze uszy Wasze psy?

Koty też tak robią i też oznacza to sympatię/przywiązanie. :)

Posted

Mi to kiedyś powiedział tato , jeszcze jak byłam mała. Szukam czy jest to gdzieś potwierdzone naukowo, czy są tylko nasze domysły, w które na marginesie wierzę :) Laima przyznam się szczerze, że sama wącham uszy mojej suce, tak w ramach odwzajemnienia miłośći :loveu:(też żebysprawdzić czy nic tam się zlłego nie dzieje.)

Posted

Ja widzę, że koty myją sobie nawzajem uszy, kiedy są wyluzowane i w dobrych humorach. Może ktoś do tego dorabia jakąś teorię o dominacji (kto myje, ten ma wyższą pozycję), ale ja nic o tym nie wiem.
Mi też wsadzają czasem nochal do ucha i myją :p - zawsze jak są rozluźnione i rozmruczane.