akodirka Posted April 30, 2008 Posted April 30, 2008 a moze ktos wie, co oznacza wachanie ucha drugiemu psy? albo podnoszenie łapki, podczas pierwszego wachania sie psy? Quote
Tośka_m Posted April 30, 2008 Posted April 30, 2008 Podnoszenie łapy jest jednym z sygnałów uspokajających - póz, które przyjmują psy, aby zakomunikować swoje pokojowe zamiary i zapobiec ewentualnej agresji ze strony drugiego osobnika. Co do wąchania uszu - wydzielina z uszu jest bardzo aromatyczna, a jej zapach charakterystyczny dla każdego psa. Wąchanie uszu jest więc niczym innym jak chęcią poznania zapachowej wizytówki, dowiedzenia się czegoś więcej o "rozmówcy". Quote
akodirka Posted May 1, 2008 Author Posted May 1, 2008 a ja myslalam, ze podnoszzina lapka to bardziej do ataku, bo zawsze jak maluch zobaczy jakiegos psa to robi postawe, podnosi lapke i sie gapi, a czasem szczeka, a co do kwasti jej podnoszenia, zauwazylam, ze moj pies tez czesto ja podnosi jak wacha cos Quote
SZPiLKA23 Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 ale to chyba zalezy jak podnosi czy wyprostowana czy zgięta mysle ze zajęta oznacza zainteresowanie i pokojowe zamiary.... Quote
chicken Posted May 1, 2008 Posted May 1, 2008 akodirka napisał(a):a ja myslalam, ze podnoszzina lapka to bardziej do ataku, bo zawsze jak maluch zobaczy jakiegos psa to robi postawe, podnosi lapke i sie gapi, a czasem szczeka, a co do kwasti jej podnoszenia, zauwazylam, ze moj pies tez czesto ja podnosi jak wacha cos My tu nie mowimy o stojce, tylko o wyprostowanej postawie psa i zgjetej lapce podniesionej do gory... Quote
akodirka Posted May 1, 2008 Author Posted May 1, 2008 [quote name='chicken']My tu nie mowimy o stojce, tylko o wyprostowanej postawie psa i zgjetej lapce podniesionej do gory... ja o tym samym Quote
yuki Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 A ja gdzieś też słyszałam , że psy wąchają się po uszach i ludzi też, gdy chcą okazać sympatię. Moja suka notorycznie wącha moje uszy, a myję je codziennie, więc raczej żadnych wydzielin tam nie mam :p Często robi to by mnie powitać, ale także zupełnie bez powodu podchodzi np. do łóżka i mi nos wściubia do ucha, merdając przy tym wesoło ogonem :) Wachają Wasze uszy Wasze psy? Quote
Laima Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 yuki napisał(a):A ja gdzieś też słyszałam , że psy wąchają się po uszach i ludzi też, gdy chcą okazać sympatię. Moja suka notorycznie wącha moje uszy, a myję je codziennie, więc raczej żadnych wydzielin tam nie mam :p Często robi to by mnie powitać, ale także zupełnie bez powodu podchodzi np. do łóżka i mi nos wściubia do ucha, merdając przy tym wesoło ogonem :) Wachają Wasze uszy Wasze psy? Koty też tak robią i też oznacza to sympatię/przywiązanie. :) Quote
yuki Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 Mi to kiedyś powiedział tato , jeszcze jak byłam mała. Szukam czy jest to gdzieś potwierdzone naukowo, czy są tylko nasze domysły, w które na marginesie wierzę :) Laima przyznam się szczerze, że sama wącham uszy mojej suce, tak w ramach odwzajemnienia miłośći :loveu:(też żebysprawdzić czy nic tam się zlłego nie dzieje.) Quote
Koreksonowa Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 Korczysław tez mi stara się wcisnąć nochal do ucha i jeszcze najlepiej jęzorem przejechać:D Nie wiedziałam że to z sympatii, podejrzewałam go raczej o złośliwość:P Quote
Laima Posted September 9, 2009 Posted September 9, 2009 Ja widzę, że koty myją sobie nawzajem uszy, kiedy są wyluzowane i w dobrych humorach. Może ktoś do tego dorabia jakąś teorię o dominacji (kto myje, ten ma wyższą pozycję), ale ja nic o tym nie wiem. Mi też wsadzają czasem nochal do ucha i myją :p - zawsze jak są rozluźnione i rozmruczane. Quote
Recommended Posts