jo_ann Posted August 20, 2007 Posted August 20, 2007 ja mam pytanie o zachowania agresywne i ich podloze. forest kiedy do mnie trafil szalenczo szczekiwal kazdego psa na horyzoncie. z tym mniej wiecej sobie poradzilam, ale wyglada to mniej wiecej tak-forest zobaczy psa-jesli on jest calkiem obojetny albo idzie w inna strone, to sie pobudzi ciut,spina, szybciej oddycha, ale mozna go odwolac i nagordzic /jest na smyczy/. jesli pies jesli blizej i pozwole mu podejsc, to on podchodzi na smyczy ciagnac, popiskuje z emocji-wachaja sie, forest znow sie spina, ogon w gore, jesli zaden nie zawarczy to mozna go zawolac i zwykle sie uda je rozdzielic od kontaktu. jednak jesli ten 2 warknie, a nie jest maly pieskiem, to forest zaczyna szczekac, szczerzyc sie itp-nadal spiety, ogon w gore. najgorzej jest kiedy duzy pies biegajacy luzem leci na foresta-to zazwyczaj wywoluje od razu atak oszczekiwania, mysle, ze bylby w stanie wtedy pogryzc. czy takie zachowania /podobnie byloby bez smyczy/ maja podloze lękowe? czy to po prostu brak socjalizacji?? /forest ma ulamane zeby,byc moze od gryzienia klatki, pretow i zachowania psa przebywajacego w zamknieciu-chodzi w kolko np po balkonie/ czy on jest takim nerwusem i tyle? jak sie pozna z psem i pierwszy kontakt jest ok, to nastepne przebiegaja dobrze, sa psy ktore calkiem ignoruje. w stosunku do ludzi jest lagodny, mozna mu kosci zabierac itp;) trzymalam sie wersji o agresji lękowej, ale nie wiem, czy slusznie... ps.nie mam oczywiscie takich zdjec,moze jak bedziemy z kims na spacerze to wam pokaze ;) Quote
jo_ann Posted August 20, 2007 Author Posted August 20, 2007 alfa, nie alfa... teraz wlasnie wrocilismy ze spaceru-mijalismy kilka psow w odleglosci i bylo ok. a potem chciala do niego podbiec sznaucerka-szczeniaczek. a ze biegla, to forest sie pobudzil, przybral pozycje cos jakby zaproszenie do zabawy /tzn ma przod nizej, ale nie lezy calkiem/ i zaczal histerycznie szczekac. nienawidze takich jego zachowan:shake: ale to chyba nie ze strachu akurat tak szczeka na malutkiego pieska? a potem wyszedl na nas wielgachny dog, nie doszlo do konfrontacji, ale forest bez problemu dal sie skupic na mnie. ps.jak z niego zrobic niealfe? ;] poprosze porady w fotografiach :D Quote
Emilgon Posted September 27, 2010 Posted September 27, 2010 Ja również mam problem z moim psem i proszę o rade bo nie wiem już co robić Mam owczarka niemieckiego i przyznam szczerze ze gdy do mnie trafil nie przejawial zadnej agresji ani do ludzi ani zwierząt w domu jest starsza sunia coś w podobie sznaucera odrazu ja polubił.Jednak pies jest od jakiegoś czasu agresywny do innych zwierząt i ludzi(jednak nie do wszystkich) chce też dodać ze pies jest agresywny do brata ze gdy on wchodzi to pies szczeka jeży się czasem pokazuje zęby ale tak niepewnie i zaraz się kolo mnie chowa problem w tym że brat nigdy za bardzo za psem nie był nie to zęby go bil czy coś takiego ale zawsze krzyczał i wyganiał go od siebie rzadko kiedy go pogłaszcze czy tez pobawi się z nim. Ale dlaczego atakuje innych ludzi i zwierzęta poza sunia Bela i sąsiadki sunia Tiną którą my żeśmy zresztą wychowywali bo trafiła do nas gdy miała 2 tygodnie nawet mój owczarek się nią opiekował gdy sunia szla na spacer on kładł się kolo malej i ja sobą ogrzewał a moja sunia ja myła i karmiła mimo iż to nie jej maleństwo Zapewne nasuwa się pytanie z kąd zatem moja suka miała mleko nie mając szczeniąt?otóż moja sunia odkąd miała 2 lata ma ciąże urojona i choć miała 2 razy pieski dalej zbiera się jej pokarm w cyckach. Nadmienię jeszcze że pies nie przejawia codziennej agresji ale tylko czasem gdy brat źle się spojrzy czy tez próbuje do mnie dojść jednak na dworze jest gorzej warczy na praktycznie każdego psa z ludźmi rożnie bywa czasem się rzuca czasem nie:( (pies jest zawsze na smyczy) Quote
Recommended Posts