Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

U mojej siostry suka de Bordeux ze względu na problemy przy porodzie musiała mieć cesarkę. Szczenięta udalo się weterynarzowi ocalić. Suka niestety nie ma mleka i nie karmi szczeniąt. Szczenięta karmimy sztucznym "psim" mlekiem. Niestety jeden szczeniak już umarł. Chcemy ocalić pozostałe (zostalo jeszcze 5). Będę wdzięczna ze wszystkie rady osób, które spotkaly sie z podobną sytuacją.

Posted

dorotal napisał(a):
U mojej siostry suka de Bordeux ze względu na problemy przy porodzie musiała mieć cesarkę. Szczenięta udalo się weterynarzowi ocalić. Suka niestety nie ma mleka i nie karmi szczeniąt. Szczenięta karmimy sztucznym "psim" mlekiem. Niestety jeden szczeniak już umarł. Chcemy ocalić pozostałe (zostalo jeszcze 5). Będę wdzięczna ze wszystkie rady osób, które spotkaly sie z podobną sytuacją.

hej, to chyba megapilne???
w górę!!!

Posted

Niestety z 6 szczeniat przezyły tylko trzy, ale mają się dobrze i rosną bardzo ladnie. Najgorsze były pierwsze dni i brak jakiejkowiek wiedzy co robić. Dziekuje osobom, które przesłamy mi artykuły na priv. Podstawialiśmy uparcie szczenięta do suki, chociaż nie miala mleka i dziś karmi już sama. I praktycznie przestalismy dokarmiac szczenieta z butelki. Cieszymy sie wiec z tego niesamowicie.
Pozdrawiam
DorotaL

Posted

dorotal,
fajnie, że się udało tej trójce!
Nie chciałam tego pisać, żeby Was nie dołować. Ale kiedyś pytałam weta co robić w takiej sytuacji, to od razu powiedział, że utrzymanie przy życiu nowonarodzonych szczeniąt bez pomocy suki jest niezwykle trudne. Już dwutygodniowe maluchy są o wiele łatwiejsze w pielęgnacji, ale noworodki mają minimalne szanse! A Wam się udało!!!

Gratuluję! Najważniejsze, że sunia się nimi zajęła!
Niech rosną zdrowo! Trzymam kciuki za maluchy! :kciuki:

Posted

A więc po kolei:
- kupilismy specjalne mleko dla szczeniat zastępujące mleko matki (mozna samemu probować robić mieszankę, ale trzeba wiedzieć jak),
- szczenięta karmiliśmy z buteli ze smoczkiem co dwie godziny, trzeba bardzo uważać, aby szczeniak sie nie zachłysnął bo moze to mieć fatalne skutki ze śmiercią włącznie, problem jest niestety w tym, że jak się karmi psa pierwszy raz to nie wiadomo jak duża ma być dziurka w smoczku, jak jest za duża pies się może zachłysnąć, jak za mała dziurka się zatyka (ale sądzę, że lepiej niech będzie trochę za mała niż za duża),
- zadbać aby szczeniakom było ciepło (mozna postawić specjalną lampkę, ale przykrywać kocykami),
- my mieliśmy "goracą" linię z weterynarzem i zamęczaliśmy go najglupszymi pytaniami, niestety trzech szczeniąt nie udało sie uratować nawet pomimo, iz wozilismy je do lecznicy i dostaly zastrzyki (ale były niestety zbyt słabe),
- po cesarce suka jest "ogłupiona" a więc trzeba uważać, aby nie przydusila niechcąco szczeniaka,
- cały czas podstawiać szczenięta do sutków, niech ssą, jest wówczas duża szansa, że mleko sie pojawi (i u nas tak się stało),
- gdyby ktoś mial zaprzyjażnioną suke, która ma szczenięta to najlepiej byłoby z skorzystać z mamki (my niestety nie mielismy takiej mozliwosci, a do schroniska ze względu na panujące tam warunki obawialismy się jechać),
- poprosic weterynarza, aby podawal suce środek hormonalny wywołujący laktację (naszej suce weterynarz podał tylko raz, a póżniej inny hodowca podpowiedział, że nalezy częściej i jak poprosilismy to okazało się, że oczywiście można).
My cieszymy się, że udalo sie nam uratować trójkę. Ładnie przybierają na wadze i suka praktycznie sama zaczęła się nimi opiekować.
Pozdrawiam
DorotaL

Posted

ja się mogę podzielić doświadczeniem tylko jeśli chodzi o małego kociaczka. w sumie maluch to maluch, więc..

to było łaaadnych parę lat temu. znalazłam u siebie w piwnicy kociczkę, która miała tydzień, może dwa. wet sugerował, żeby ją uśpić, bo jest zbyt maleńka, żeby przeżyć. nie daliśmy za wygraną. trzymałam ją cały czas w rękawicy kuchennej i karmiłam co jakieś pół godziny w porywach do godziny silnie rozcienczonym mlekiem (nie wiedziałam o istnieniu specjalnego) za pomocą zakraplacza. po każdym karmieniu masowałam maluszkowi brzuszek (na którym z trudem mieścił się mój mały palec :lol: ), co jak się dowiedziałam od weta, jest niezbędne w procesie trawienia (kotki wylizują małym brzuszki). po ok. tygodniu całe szczęście udało mi się znaleźć mamkę dla kotka i choć jej kociaki były o kilka tyg. starsze, przyjęła i odchowała małą, tak więc historia z happy endem :D

Dorotal, może zmień tytuł np na szczenięta bez matki albo coś w tym stylu - jak ktoś będzie szukał to łatwiej znajdzie:) poczochraj ode mnie maluszki i mamę i życzę powodzenia w dalszym wychowaniu :wink:

Posted

Dziękuję, przekazałam szczeniętom :D Tytuł zmienilam. Moze komus przydadzą się nasze doświadczenia.
Szczenietom też koniecznie trzeba masować brzuszki, jeżeli suka ich nie liże.
DorotaL