Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ELO !!!

Intersuje mnie co nieco o pamięci psów. Mechanizmy zapamiętywania, to ile komend potrafi (teoretycznie) zapamiętać pies itd. Bede wdzięczny za każdą informacje 8)

Pozdrawiam :drinking: :wink:

Posted

Zanotowany rekord to chyba ponad 300 komend.
Jak jednak patrzę na swojego potwora, który podsłuchuje nas i reaguje zgodnie z tym o czym mówimy między sobą, to sądzę, że granice psiej percepcji zależą od naszej cierpliwości i czasu mu poświęconego, oraz JEGO CHĘCI nauki...
W każdym gatunku są "inteligenci" i "tępole" więc to też ma wpływ...
Ostatnio uczę sie od żony j. francuskiego, bo niestety angielskie zamienniki używane w celu zmylenia psa, gdy mówimy o wyjazdach etc. już nie działają - pies je już zna :lol:
A to oznacza nieprzespaną noc, bo przed wyjazdem podniecony pies łazi całą noc od łóżka do drzwi itd...
:wink:
Pozdrawiam
P.S. Polecam "Mądrzejszy niż myślisz" Paul Loeb :wink:
Jego pies sam robi zakupy w sklepie, a obsługa sklepu dopisuje to do rachunku właściciela :lol:

Posted

Dodatkowo - jak z kazdym obcym jezykiem - rzeczy niecwiczone wylatuja z pamieci. Dlatego ja z Bonuskiem trenuje nie tylko nowe rzeczy, ale od czasu do czasu dla przypomnienia te, ktore swietnie umie.
(Na razie mam niespelna 3 tygodniowe doswiadczenie, ale planuje tak robic tez w przyszlosci).

• 1 month later...
  • 3 weeks later...
Posted

No to ja się wypowiem na temat tej pozycji .
O mądrzejsze niż myślisz dowiedziałem się od znajomej treserki z długoletnim stażem , co prawda kobita jest bardzo postępowa jeśli chodzi o metodologię szkolenia ale ta książka to dla niej była rewolucja , co prawda miała sporo problemów żeby pewne rzeczy wykonać prawidłowo ( nawet ona ) więc pozycja jest w jej opinii doskonała tylko że ciężko przyswajalna i stawia bardzo wysokie wymogi przed szkoleniowcem .

Posted

Nie zamierzałem komentować akurat tej pozycji (chodzi o książkę "Mądrzejsze niż myślisz") gdyż mam wobec poglądów autora mieszane uczucia. Ale Twa1001 ma w jednym niewątpliwie rację - nie jest to książeczka do przeczytania w jeden wieczór (acz objętość wskazuje na taką możliwość). Lektura bardzo wymagająca :D Ponadto zawierająca moim zdaniem wiele bardzo trafnych rad i zaleceń.