Saint Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 ELO !!! Intersuje mnie co nieco o pamięci psów. Mechanizmy zapamiętywania, to ile komend potrafi (teoretycznie) zapamiętać pies itd. Bede wdzięczny za każdą informacje 8) Pozdrawiam :drinking: :wink: Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 Z tego co wiem psy są bardzo inteligentne.Zależy jeszcze od rasy, ale niektóre potrafią bardzo bardzo wiele spamiętać komend.Np. ja nauczyłam swojego psiaka 3 komend w jeden dzień, które pamięta do dziś :wink: . Quote
M@d Posted March 2, 2005 Posted March 2, 2005 Zanotowany rekord to chyba ponad 300 komend. Jak jednak patrzę na swojego potwora, który podsłuchuje nas i reaguje zgodnie z tym o czym mówimy między sobą, to sądzę, że granice psiej percepcji zależą od naszej cierpliwości i czasu mu poświęconego, oraz JEGO CHĘCI nauki... W każdym gatunku są "inteligenci" i "tępole" więc to też ma wpływ... Ostatnio uczę sie od żony j. francuskiego, bo niestety angielskie zamienniki używane w celu zmylenia psa, gdy mówimy o wyjazdach etc. już nie działają - pies je już zna :lol: A to oznacza nieprzespaną noc, bo przed wyjazdem podniecony pies łazi całą noc od łóżka do drzwi itd... :wink: Pozdrawiam P.S. Polecam "Mądrzejszy niż myślisz" Paul Loeb :wink: Jego pies sam robi zakupy w sklepie, a obsługa sklepu dopisuje to do rachunku właściciela :lol: Quote
kayla Posted March 2, 2005 Posted March 2, 2005 Dodatkowo - jak z kazdym obcym jezykiem - rzeczy niecwiczone wylatuja z pamieci. Dlatego ja z Bonuskiem trenuje nie tylko nowe rzeczy, ale od czasu do czasu dla przypomnienia te, ktore swietnie umie. (Na razie mam niespelna 3 tygodniowe doswiadczenie, ale planuje tak robic tez w przyszlosci). Quote
gwiezdny-wyslannik Posted March 2, 2005 Posted March 2, 2005 Co do "Mądrzejsze niż myszlisz" to mam tę książke, ale w którymś temacie dogomaniacy pisali, że to nie jest najlepsza książka. :-? Quote
Saint Posted April 16, 2005 Author Posted April 16, 2005 tez nie slyszalem za dobrych opini o tej ksiazce :-? Quote
twa1001 Posted May 4, 2005 Posted May 4, 2005 No to ja się wypowiem na temat tej pozycji . O mądrzejsze niż myślisz dowiedziałem się od znajomej treserki z długoletnim stażem , co prawda kobita jest bardzo postępowa jeśli chodzi o metodologię szkolenia ale ta książka to dla niej była rewolucja , co prawda miała sporo problemów żeby pewne rzeczy wykonać prawidłowo ( nawet ona ) więc pozycja jest w jej opinii doskonała tylko że ciężko przyswajalna i stawia bardzo wysokie wymogi przed szkoleniowcem . Quote
Marmasza Posted May 5, 2005 Posted May 5, 2005 Nie zamierzałem komentować akurat tej pozycji (chodzi o książkę "Mądrzejsze niż myślisz") gdyż mam wobec poglądów autora mieszane uczucia. Ale Twa1001 ma w jednym niewątpliwie rację - nie jest to książeczka do przeczytania w jeden wieczór (acz objętość wskazuje na taką możliwość). Lektura bardzo wymagająca :D Ponadto zawierająca moim zdaniem wiele bardzo trafnych rad i zaleceń. Quote
Recommended Posts