Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Już nie wiem, co robić, może niepotrzebnie panikuję, ale: moja bokserka ma od jakichś trzech tygodni - z przerwą - rankę na pyszczku, niewielką, ale taką rozjątrzoną, cieknącą. Byliśmy u weta od razu, jak zobaczyliśmy - zdiagnozował zapalenie skóry i zalecił terapię antybiotykiem. Po kuracji wszystko wróciło do normy - tzn, rana przyschła i wydawało się ok. Tydzień po odstawieniu antybiotyku - powtórka z rozrywki. Teraz suńka jest leczona maścią - z zawartością dwóch antybiotyków. Może ktoś zna skuteczne lekarstwo na tę dolegliwość, które mogłabym podpowiedzieć wetowi. Bardzo proszę o radę/ [/b]

Posted

A czym to jest spowodowane? Coś wet mówił na ten temat?
Być może pierwszy antybiotyk został za szybko odstawiony?
A może trzeba zrobić dodatkowe badania z antybiogramem, żeby odpowiedni antybiotyk podać...

Posted

prawdopodobnie zaczęło się od rany zadanej kocim pazurem, nasz kot i bokusia namiętnie ze sobą "walczą". Podobna sytuacja miała miejsce, kedy psinka była maleńka, ale wtedy zauważylismy wcześniej i szybko udało sie opanować sytuację. Teraz infekcja ulokowana jest między fałdami skóry na pysku, dlatego trudniej było dostrzec. Zasugeruje wetowi ten antybiogram, ale może jest tu ktoś, kto borykał się z podobną dolegliwością u swojgo psa i może coś podpowiedzieć?

Posted

Moja sunia miała zapalenie skóry połączone z grzybicą. Wet leczył antybiotykami w zastrzyku, dodatkowo jednocześnie smarowałam zmiany maścią i do tego Efa Olie na poprawę i przyspieszenie regeneracji sierści i skóry. Ale zanim wet podjął leczenie pobrał próbkę skóry ze zmiany i zbadał co jest dokładnie przyczyną oraz na jakie antybiotyki bakterie są wrażliwe. Twój wet leczy psa na oko. Dlatego ma nawroty. A na oko, to chłop w szpitalu umarł :wink: 2 tygodnie trwało leczenie antybiotykami, 2 miesiące znikały zmiany.

Posted

arnika,dysponujesz może namiarem na Nią? Byłabym bardzo wdzięczna.
A propos psa: jest lepiej, dostała jeszcze Biostyminę na zmobilizowanie sił witalnych. Ale mimo to chętnie skonsultuję się z kimś jeszcze.

Posted

tak jak napisałam, jej nick na dgm to Agnieszka-Małek, wyślij jej wiadomość na priva po prostu. jak ją złapię na gg i nie będzie miała nic przeciwko to Ci podam jej gg, ale tak jak mówię, spróbuj na priva:)