Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 223
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Cirilla888 napisał(a):
Bo miała wcześniej jeden zabieg i dość ciężko przeszła narkozę, dlatego lepiej było jej tego nie powtarzać, tylko spróbować drugiej metody...
Zycze, zeby przy nastepnej urojonej metoda nie byla powtarzana.

Posted

[quote name='KONICZYNKA 47']a w Pruszczu Gdańskim ściągalność podatku bardzo dużaI na cholere sie tu w ogole produkowac x postow, skoro przychodzi kolejna osoba i znowu sadzi podatek?

Dobra, ustalilismy, ze to nie podatek, a oplata, przejdzmy dalej - czy mozesz powiedziec z czego wynika ta sciagalnosc?

Posted

shin napisał(a):
I na cholere sie tu w ogole produkowac x postow, skoro przychodzi kolejna osoba i znowu sadzi podatek?

Osoba ,,sadzi" podatek a Ty znów możesz produkowac kolejne posty.
Cóż każdy ma swoje hobby... :evil_lol:

Posted

Karmi napisał(a):
Osoba ,,sadzi" podatek a Ty znów możesz produkowac kolejne posty.
Cóż każdy ma swoje hobby... :evil_lol:
Post byl na temat, wiec o co ci chodzi?

Posted

[quote name='coztego']
Zwolnione od podatku są zwierzęta:
1. Poddane kastracji lub sterylizacji (zwolnienie obowiązuje od dnia przeprowadzenia zabiegu do końca roku i przez następny rok podatkowy)
2. Psy nabyte z zabrzańskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt (zwolnienie obowiązuje od dnia nabycia psa do końca roku i przez następny rok podatkowy).

Czy takie coś jest możliwe?? może ktoś wie coś na ten temat ??;);););)

Posted

shin napisał(a):
I na cholere sie tu w ogole produkowac x postow, skoro przychodzi kolejna osoba i znowu sadzi podatek?

Dobra, ustalilismy, ze to nie podatek, a oplata, przejdzmy dalej - czy mozesz powiedziec z czego wynika ta sciagalnosc?

Wiem, że to opłata ale ma tak wiele cech podatku, że ja zwykłam nazywać podatkiem. A z czego wynika ta ściągalność? Cóż z szeregu działań podjętych przez urzędników np z zatrudnienia przez UM ludzi, którzy chodzą po domach i sprawdzają liczbę psów...,

Posted

Czy takie coś jest możliwe?? może ktoś wie coś na ten temat ??;);););)
Musisz sprawdzic w lokalnych przepisac obowiazujacych na terenie twojej gminy - w ustawie raczej nie ma nic o schroniskowcach i wycietych. A warto sprawdzic, bo w niektorych gminach za nie sie nie placi nie tylko rok-dwa, a w ogole.

Wiem, że to opłata ale ma tak wiele cech podatku, że ja zwykłam nazywać podatkiem.
Pies tez ma wiele cech kota, ale nie nazywa sie go kotem ;)

A z czego wynika ta ściągalność? Cóż z szeregu działań podjętych przez urzędników np z zatrudnienia przez UM ludzi, którzy chodzą po domach i sprawdzają liczbę psów...
Dzieki, o to mi chodzilo.

Posted

KONICZYNKA 47 napisał(a):
Cóż z szeregu działań podjętych przez urzędników np z zatrudnienia przez UM ludzi, którzy chodzą po domach i sprawdzają liczbę psów...,

ciekawe rozwiązanie:roll:
sensowne może z punktu widzenia walki z bezrobociem bo ekonomicznie i prawnie zupełnie chybione.
Idę o zakład, że koszty egzekwowania w ten sposób opłaty znacznie przewyższają samą zebraną opłatę czyli jest to ekonomiczny nonsens.
I druga sprawa - tylko policja ma prawo ( i to tez w określonych sytuacjach) wkraczać na teren domostwa bez zgody lokatorów. Czyżby więc taki inkasent( w najlepszym razie pracownik UM a w praktyce "ludź" na jakiejś umowie-zlecenia lub prowizji) miał jakieś specuprawnienia do rewidowania domów? :crazyeye: No no , gratulacje dla UM za praworządność i gospodarność.

Posted

taks napisał(a):
I druga sprawa - tylko policja ma prawo ( i to tez w określonych sytuacjach) wkraczać na teren domostwa bez zgody lokatorów.
O czym duza czesc spoleczenstwa i tak nie wie, wiec urzedy [i nie tylko] korzystaja :evil_lol:

Wiesz, to pewnie jest na zasadzie 'Dziendobrybardzo czy ma pani psa? Aha, to poprosze xx zl w ramach oplaty.' i wsio.

Posted

Taa a jak sie znajdzie jakiś pomysłowy ludek to pochodzi po domach i przedstawiając się za "urzędowego" szybciutko uzbiera na winko.
Wiem co mówię bo "przerabiałam" to u siebie - wystarczyło wywieszone na bramie ( widoczne dla przechodniów) ogłoszenie o odczycie liczników aby jakiś przedsiębiorczy "ludek " z lekkim wyprzedzeniem obleciał kilka mieszkan w moim bloku i zrobił "inkaso"na winko. Jak dotarł prawdziwy pracownik elektrowni to mu się zdrowo oberwało od oburzonych emerytek ( bo kto najczęsciej jest do południa do zastania w mieszkaniu?) że przecież "inkasent juz był przed chwilą i nie tylko odczytał licznik ale i wyręczył w chodzeniu na pocztę z rachunkiem":diabloti:
Zrobiliśmy awanturę w elektrowni i teraz takie ogłoszenia są wywieszane tylko wewnątrz budynku.
Uważam że to obowiązkiem instytucji , urzędów itd jest dbałość o bezpieczeństwo mieszkańców i nieprowokowanie kryminogennych sytuacji. Właśnie byłam na urlopie i siedziałam trochę do południa w domu. Przerażona jestem ilością wszelakiej masci przedstawicieli rozlicznych instytucji i firm drzwoniących do mieszkań. Domofon to żadna bariera:shake:. Strach pomysleć na co narazone są samotne, starsze i ufne osoby w takich wyludnionych w tych godzinach blokowiskach. Prawdziwe eldorado dla oszustów.

Posted

W Szczecinie co kilka tygodni albo biora kase metoda 'na wnusia', albo 'pracownicy gazowni montujacy czujniki' - najgorsze, ze wiecznie o tym w gazetach pisza, a ciagle ktos sie nabiera :cool1:

Posted

W szczególności to ludzi starszych lbuią wrabiać niestety:shake:
Moja babcia po podsumowaniu to grube tysiące utraciła przez takich "akwizytorków" z gazowni, telekomunikacji, elektrowni, poczty, wodociągów, albo z "kościoła"...Dlatego trzeba pilnować normalnie a i tak się nie zawsze da, bo nie sposób warować 24h/dobę... nawet analfabetom wywieszka z zakazem akwizycji i zakłócania spokoju też nie pomogła, telefony do firm przyłażących z zastrzeżeniem ich wstępu też gówno dały niestety:shake: Ale taki młody nawet owczarek, jak kiedyś koleżanka przyszła, to skutecznie odstraszył panów samym swoim wyglądem:razz::eviltong:

Posted

to może każda babcia powinna posiadać psa groźnie wyglądającego :lol: wtedy żaden oszust się nie odważy wejść do takiego mieszkania :lol: tylko jakoś sobie nie wyobrażam staruszki idącej z psem rasy np amstaff pobiegać na pole 3-4 h :evil_lol:

• 1 month later...
Posted

u mnie wynosi za 2009r.30zł
ja niestety zapomniałam zapłacic-byłam w styczniu chora i mąz miał to zrobić-jakoś zapomniałm go spr. i przysżło mi upomnienie
w pn idę zaplacic-i zrobic awanture:juz w 2008r jak placiclam to robilam to na nowe nazwisko i wypelnialam druk ze zmienilo mi sie nazwisko a oni ponaglenia napisali mi na stare dane,bo nikogo nie inf.o zmianie nazwiska+za2008r.jest odznaczone ze zaplacilam-a ja mam druczek za2008r na nowe nazwisko:ciekawe z kad oni sobie potwierdzili moja wplate?
pozatym okazalo sie w polowie roku,że moj psiak jest nie wyrejestrowany-odeszedl od nas:rak...w ten sam dzien zglaszalam,dalam opdowiednie pismo i ksero z ksiazeczki od weta,ze pieska juz nie ma-musialam to 2 razy zalatwiac.
ja jestem za podatkami za psiaki-ale niech beda kosze na psie kupki,pojemniki z woreczkami dostepne w calym miesicie i w parku calym-niech na cos ida te ;pieniadza

Posted

[quote name='...::Basia::...']Hej
Wiecie może ile wynosi podatek za psa w warszawie? I jeśli gmina sie nie upomina nie trzeba płacic? I podatek sie płaci w gminie czy ZK:roll:? Z góry wielkie dzięki za odpowiedź

Podatek, a w zasadzie opłatę lokalną płacisz w gminie. Urzędy muszą ją naliczać, bo prawo mówi, że ona MUSI być, nie mogą jej samorządy znieść. Ale ponieważ z jej ściąganiem są kłopoty i nie jest to opłacalne (za małe kwoty do ściągnięcia, ze duże koszty egzekucji), gminy radzą sobie w ten sposób, że ustalają jej wysokość na 1 zł i nie ścigają za niepłacenie, bo jest to znikoma kwota i znikoma szkodliwość.

Tak było przez parę lat w Warszawie i chyba tak jest dalej.

Posted

[quote name='wandko']Podatek, a w zasadzie opłatę lokalną płacisz w gminie. Urzędy muszą ją naliczać, bo prawo mówi, że ona MUSI być, nie mogą jej samorządy znieść. Ale ponieważ z jej ściąganiem są kłopoty i nie jest to opłacalne (za małe kwoty do ściągnięcia, ze duże koszty egzekucji), gminy radzą sobie w ten sposób, że ustalają jej wysokość na 1 zł i nie ścigają za niepłacenie, bo jest to znikoma kwota i znikoma szkodliwość.

Tak było przez parę lat w Warszawie i chyba tak jest dalej.

Od 1.01.08 Podatek został zastąpiony fakultatywną opłatą od posiadania psów. Oznacza, że o jej wprowadzeniu na terenie danej gminy zdecyduje rada gminy w drodze uchwały.Z kolei brak odpowiedniej uchwały będzie oznaczać rezygnację z wprowadzenia na obszarze danej gminy opłaty, a tym samym brak podstaw prawnych do jej pobierania od mieszkańców gminy posiadających psa. http://isip.sejm.gov.pl/servlet/Search?todo=file&id=WDU19910090031&type=3&name=D19910031Lj.pdf
U mnie nie ma opłaty. Jak jest w W-wie trzeba sobie sprawdzic w lokalnych przepisach.

Posted

Warszawa nie wprowadziła opłaty lokalnej za psa, więc od chwili zniesienia podatku w Warszawie nie płaci się za psa nic. Przedtem, gdy podatek za psa jeszcze obowiązywał i Warszawa musiała go pobierać, wynosił on w Warszawie najmniej, jak to było możliwe, czyli 1 zł rocznie.

• 3 months later...
Posted

Witam!
Mam pewne wątpliwości czy trzeba płacić tzw podatek od posiadania psa? Ja mam 5 psów, to jest już konkretna kwota, którą wolała bym przeznaczyć na pomoc jakiejś biedzie z Dogo, a nie dawać gminie.

A może wiecie, na co idą te podatki płacone do gminy?
Żeby to choć jeszcze na schronisko przekazali :roll:

Posted

Witam, sama szukałam - więc może sie przyda:)

CYTUJĘ:

[FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]

Uchwała nr XLVIII/991/09
Rady Miasta Katowice
z dnia 26 października 2009 r.
w sprawie opłaty od posiadania psów obowiązującej na terenie miasta Katowice

[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]
Na podstawie art. 18 ust.2 pkt 8, art. 40 ust.1, art. 42 ustawy z dnia
8 marca 1990 r. o samorządzie gminnym (Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591 z późn. zm.)
oraz art. 18a , 19 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych
(Dz. U.z 2006r. Nr 121 poz. 844 z późn. zm.)

[/FONT][FONT=TimesNewRomanPS-BoldMT]
Rada Miasta Katowice
u c h w a l a :

[/FONT][FONT=TimesNewRomanPSMT]
§ 1. Wprowadza się na terenie Miasta Katowice opłatę od posiadania psów.
§ 2. Stawkę roczną opłaty od posiadania psów ustalić w wysokości 48,00 zł od jednego psa oraz
za każdego następnego psa posiadanego przez osobę fizyczną.
§ 3. 1. Opłata od posiadania psów płatna jest bez wezwania jednorazowo /w terminie do dnia
15 marca/ lub w dwóch równych ratach:
- I rata do 15 marca,
- II rata do 15 września.
2. W przypadku powstania obowiązku uiszczenia opłaty od posiadania psów w trakcie roku
podatkowego , należna opłata płatna jest proporcjonalnie do ilości miesięcy trwania
obowiązku w dwóch równych ratach:
- I rata w ciągu 14 dni od dnia powstania obowiązku,
- II rata – terminie płatności II raty.
3. Obowiązek uiszczenia opłaty od posiadania psów powstaje od pierwszego dnia miesiąca
następującego po miesiącu, w którym powstały okoliczności uzasadniające powstanie tego
obowiązku i wygasa z upływem miesiąca, w którym ustały okoliczności uzasadniające ten
obowiązek.
§ 4. Opłata od posiadania psów płatna jest:
a) w kasie Urzędu Miasta Katowice,
b) za pośrednictwem poczty lub banku na rachunek bankowy: Nr

27105012141000000700005457.

ZZNACZAM: każde miasto uchwala własną stawkę lub jej brak, warto poszukać w uchwałach Rady Miejskiej - wszystko publikowane MUSI być na Biuletynie Informacji Publicznej :)
[/FONT]

Posted

zadaj pytania należnej jednostce samorząowej - Urzędowi Miejskiemu, a konkretnie Radziej Miejskiej/Gminy, w zależności jaka jednostka sprawuje nadzór :)

nie wiem jak jest w Twojej gminie, jednak wiem, że są to zalezności czy mieszkasz na wsi czy w mieście,
w Katowicach nalezy płacić za każdego posiadanego psa, ale gdzie pieniądze wędrują, nie dociekałam ;(