mch Posted February 23, 2005 Posted February 23, 2005 a ja płaczę i płacę .W lublinie to 50 zł na rok. Jeśli się juz raz zapłaciło to po 15 lutym kolejnego roku kalendarzowego w przypadku braku wpłaty za rok kolejny zostaje wysłana inf. do US . Większość nie płaci oczywiście albo własnie kombinuje z babciami ,ciociami emerytkami .moim zdaniem to nie wporządku i już.Opłata oczywiściejest za wysoka powinno się to zmienić ale za to mamy darmowe chipowanie po okazaniu dowodu wpłaty podatku ,książeczki zdrowia i świadectwa szczepienia. Quote
Katcherine Posted February 23, 2005 Posted February 23, 2005 a my w Warszawie z dwóch powodów- z tego ze przybłeda i z tego ze wykastrowany;). Ale nie mamy darmowego chipowania.... Quote
tufi Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 W tym roku w Poznaniu wynosi 50zł, nalezy go uregulowac do 31 marca 2005r. Zwolnione sa zwierzeta: - wykastrowane/wysterylizowane (warto skorzystac z akcji sterylizacji) - ze schroniska przy Bukowskiej - nalezace do osob niepelnosprawnych, ulatwiajace im zycie - nalezace do osob po 65. roku zycia - nalezace do rolnika, maksymalnie dwa psy Jesli psa nabedzie sie po 31 marca, to podatek nalezy uiscic w ciagu dwoch tygodni. -------------------------------------- inna sprawa, ze podatek nie wiadomo na co idzie, ale na pewno nie na cele prozwierzece :evil: Prosze moderatora o nie przenoszenie watku do dzialu prawo - tu zaglada wiecej osob. Chcialabym rowniez, aby kazdy przedstawiciel danego miasta wpisal tu aktualne informacje w formacie, jaki przedstawilam wyzej - bedziemy mieli porownanie cen i przepisow z calej Polski, a osobom zainteresowanym ulatwi to zycie :) Quote
coztego Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 W Zabrzu w 2005 r. podatek za jednego psa wynosi 50 zł, należy go uregulować do 30 czerwca 2005 r. Wyjątki: 1. Emeryci powyżej 60 r.ż. prowadzący samodzielne gosp. dom. płacą 30 zł. 2. Mieszkańcy, którzy zarejestrowali psa po 30 czerwca płacą 50%. 3. Inwalidzi płacą 30 zł. Zwolnione od podatku są zwierzęta: 1. Poddane kastracji lub sterylizacji (zwolnienie obowiązuje od dnia przeprowadzenia zabiegu do końca roku i przez następny rok podatkowy) 2. Psy nabyte z zabrzańskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt (zwolnienie obowiązuje od dnia nabycia psa do końca roku i przez następny rok podatkowy). Quote
julita104 Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 coztego napisał(a): 2. Mieszkańcy, którzy zarejestrowali psa po 30 czerwca płacą 50%. em a gdzie ja mam psa zarejestrowac? :o pytam bo nie wiem po prostu psa mam pol roku a jesio podatku nie placilam jak mieszkalam z rodzicami to co jakis czas ktos chodzil i pobieral oplaty, a u mnie teraz nie bylo nikogo takiego. Quote
coztego Posted March 1, 2005 Posted March 1, 2005 julita104 napisał(a): em a gdzie ja mam psa zarejestrowac? :o Zwykle w Urzędzie Miasta lub Gminy (zależy gdzie mieszkasz ;) ). Jak zadzwonisz do Urzędu to z pewnością ponformują Cię gdzie, co i jak i za ile 8) Quote
julita104 Posted March 2, 2005 Posted March 2, 2005 hmmm przejrzalam wsystkie tematy nt podatku za psa i nasunelo mi sie jeszcze pare pytan 1. co mi zrobia jak nie zarejestruje psa? tzn wiem ze moze przyjsc straz miejska, ale znajac ludzi w mojej okolicy to zarejestrowanych jest moze 5 % psow. Czy zeby straz przyszla to nie musi ktos mnie podkablowac ze nie place? 2. nalicza mi jakies odsetki? Tak jak pisalam mieszkajac u rodzicow chodzil poborca i zbieral kaske. tak to jeszcze bym zaplacila:-) ale jak mam biegac bog wie gdzie zeby wzieli ode mnie 50 zyla to szczerze mi sie nie chce :-) Quote
KaRa_ Posted March 2, 2005 Posted March 2, 2005 Czyli jak ja mam dwa psy z schroniska z Bukowskiej to nie płace? ale mam też 2 psy na gospodarstwo, to za ostatniego piatego psa płace?Bo przecież mam piatkę :-? Quote
Basenji Posted March 2, 2005 Posted March 2, 2005 A u mnie jest to chyba 30zł, a inwalidzi mają 50% zniżki. Zdrówko Quote
Gwarek Posted March 2, 2005 Posted March 2, 2005 W Tarnowskich Górach podatek wynosi 50 zł. Emeryci płacą 50% a osoby, które ukończyły 65 lat są zwolnione z podatku. Gdy ktoś rejestruje psa w czerwcu płaci połowę podatku. Nie słyszałam o jakichkolwiek ulgach dla osób posiadających psy wykastrowane lub ze schroniska. :( Ściągalność podatku jest minimalna. Nie słyszałam, żeby ktoś miał jakiekolwiek kłopoty z powodu niepłacenia. Nawet gdy straż miejska utrudnia życia z powodu braku smyczy lub kagańca u psa, nie interesuje się zapłaconym podatkiem. Quote
Marta Chmielewska Posted March 2, 2005 Posted March 2, 2005 Dlatego mało kto płaci podatek od przyjemności posiadania psa... :evilbat: :evilbat: powinnam jeszcze zapłacić za królika :evilbat: i za każdą pchłę na psie... sorki, nie ma pcheł, ale może mieć! :o Quote
julita104 Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 to ja bym ci radzila zadbac zeby nie mial bo jak np bedzie mial 10 pchel to jest 10x50=500 zł. lepiej kupic cos za to psu niz opodatkowywac psy :-) a jak straz miejska stwierdzi ze zle policzylas i znajdzie 15 pchel to dopiero bedzie raban :o Quote
Ewa&Riva Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 Hej, witam kto wie ile w tym roku w stolycy trzeba beknac? W zeszlym to byla zlotowka, ale niektorzy twierdzili, ze to po to zeby sie wszyscy ujawnili a w nastepnym podskoczy :)) Ile za pierwszego, ile za drugiego? Dobrze, ze za koty nie kaza placic, bo musialabym pojsc z torbami, hihihi. Quote
zaba14 Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 [quote name='coztego']W Zabrzu w 2005 r. podatek za jednego psa wynosi 50 zł, należy go uregulować do 30 czerwca 2005 r. Wyjątki: 1. Emeryci powyżej 60 r.ż. prowadzący samodzielne gosp. dom. płacą 30 zł. 2. Mieszkańcy, którzy zarejestrowali psa po 30 czerwca płacą 50%. 3. Inwalidzi płacą 30 zł. Zwolnione od podatku są zwierzęta: 1. Poddane kastracji lub sterylizacji (zwolnienie obowiązuje od dnia przeprowadzenia zabiegu do końca roku i przez następny rok podatkowy) 2. Psy nabyte z zabrzańskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt (zwolnienie obowiązuje od dnia nabycia psa do końca roku i przez następny rok podatkowy). Natalia, a wiesz na co idą te pieniądze ?? Quote
coztego Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 zaba14 napisał(a):Natalia, a wiesz na co idą te pieniądze ?? Sądzę, że te pieniądze po prostu wzbogacają budżet miasta, nie mam pojęcia, czy jest to jakaś "celowa dotacja". :niewiem: Ale jak zajrzysz na strony UM, znajdziesz tam w BIP uchwałę budżetu miasta, to można się z niej m.in. dowiedzieć, że np. wydatki na utrzymanie schroniska są znacznie większe niż wpływy z podatku od psów. :roll: Oczywiście skwerów ani wybiegów dla psów się nie buduje... Ani się po psach nie sprząta... Możesz też napisać pismo do Prezydenta z prośbą o wyjasnienie tej kwestii (może być mail), z pewnością stosowny Wydział UM Ci odpowie 8) Quote
nice_girl Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 U nas podatek wynosi 50 zł. Na pewno zniżkę mają emeryci, jak jest osobami z innych grup społecznych, nie wiem. Mam za to pewnośc, że te pieniądze na psy, niestety, nie idą. :roll: A sciągalność nawet nie jest taka niska. Po kupieniu lisicy nie miałam głowy do tego, aby zapłacić podatek. Za jakiś czas przyszło do mnie pismo z naganą za niezapłacenie podatku, było również napisane, że gdybym w przeciągu 14 dniu( nie pamiętam dokładnie) tej wpłaty nie uisciła, to prawdopodobnie miała bym sprawę karną z tego powodu. :roll: Quote
julita104 Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 :o a to skad oni wiedza kto kiedy psa kupuje??? :o wielki brat patrzy czy co Quote
zaba14 Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 coztego napisał(a):zaba14 napisał(a):Natalia, a wiesz na co idą te pieniądze ?? Sądzę, że te pieniądze po prostu wzbogacają budżet miasta, nie mam pojęcia, czy jest to jakaś "celowa dotacja". :niewiem: Ale jak zajrzysz na strony UM, znajdziesz tam w BIP uchwałę budżetu miasta, to można się z niej m.in. dowiedzieć, że np. wydatki na utrzymanie schroniska są znacznie większe niż wpływy z podatku od psów. :roll: Oczywiście skwerów ani wybiegów dla psów się nie buduje... Ani się po psach nie sprząta... Możesz też napisać pismo do Prezydenta z prośbą o wyjasnienie tej kwestii (może być mail), z pewnością stosowny Wydział UM Ci odpowie 8) dzięki ;-) Quote
nice_girl Posted March 3, 2005 Posted March 3, 2005 julita104 napisał(a)::o a to skad oni wiedza kto kiedy psa kupuje??? :o wielki brat patrzy czy co Takie to są uroki życia w małym mieście. :roll: Quote
Marta Chmielewska Posted March 4, 2005 Posted March 4, 2005 W naszym mieście nic się dla psów nie robi, nie pomaga się im, nie ma schroniska, strażnicy olewają psy niezachipowane, nie pomaga sie sterylizować psów biednym ludziom i dlatego nie wiem czemu mam nabijać kasę Urzędu. Podatki i tak są ściagnięte w każdej karmie, kurczaku i lekach które pies potrzebuje. Powinniśmy jeszcze płacić podadek od podatku. Quote
julita104 Posted March 5, 2005 Posted March 5, 2005 Justa napisał(a):A w Warszawce 1zł :D jak sie mieszka w miescie w ktorym nawet kaczor moze zostac prezydentem to wszystko jet po zwierzecej znajomosci :lol: Quote
Weronika Posted March 5, 2005 Posted March 5, 2005 JAK 1 ZŁ to im nie zapłace- co im po mojej złotówie. Quote
Recommended Posts