salomea Posted March 11, 2007 Posted March 11, 2007 Ja tez nie płace od 2 lat, ale chyba w tym roku trzeba bedzie...sąsiedzi sa różni.Jak cie któryś poda, zeby sprawdzili, czy płacisz , to wtedy mozesz zapłacić wysoką kare... Quote
Kaliope Posted March 11, 2007 Posted March 11, 2007 Jeśli mieszka się na wsi to wiele gmin ma tak, że na jedno gospodarstwo, przypada jeden pies za darmo. Lub czasem jest tak, że na każdą osobe w gospodarstwie przypada jeden pies za którego nie trzeba płacić podatku. U mnie jest akurat ta pierwsza wersja. Quote
Vella Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 W Lublinie podatek wynosi 50 zł, dla emerytów i rencistów - 25 zł. Numerka sie nie dostaje, zniżek czy darmowych szczepień nie ma, o czipowaniu nie wspominając. Quote
Jotbe Posted April 4, 2007 Posted April 4, 2007 [quote name='Vella']W Lublinie podatek wynosi 50 zł, dla emerytów i rencistów - 25 zł. Numerka sie nie dostaje, zniżek czy darmowych szczepień nie ma, o czipowaniu nie wspominając. W Warszawie emeryci, renciści i właściciele psów ze schroniska są zwolnieni z opłaty. Otrzymują numerek. Byłam w sprawie Bastka, miałam przy sobie papiery ze schroniska, nikt o nic nie pytał. Wystarczyła im ustna informacja. Quote
Rejestracja Psow Poznan Posted May 7, 2009 Posted May 7, 2009 Szanowni Państwo! Informujemy, że w roku 2009 zgodnie z Uchwałą Rady Miasta Poznania ustanowiono opłatę od posiadania psów na rok 2009 - w wysokości 55 złotych.* Pobór opłaty przeprowadzany jest przez jednostki wyznaczone przez Radę Miasta. Opłata jest płatna bez wezwania, jednorazowo do 30 czerwca. Biuro Rejestracji Psów (ul. Fredry 7) prowadzone jest przez Stowarzyszenie "Czysty Świat".** Opłaty mogą dokonać Państwo na organizowanych przez nas dyżurach w różnych częściach miasta lub w stałych punktach. Miejsca dyżurów oraz ich terminy znajdą Państwo na stronie: http://www.rejestracjapsow.org/punkty.php oraz na mapie. Punkty Biura Rejestracji Psów w Poznaniu - Mapy Google Prosimy o zabranie ze sobą dowodu osobistego oraz aktualnego szczepienia psa przeciwko wściekliźnie. W przypadku podstawy do zwolnienia z opłaty prosimy o wzięcie z sobą dokumentu uprawniającego do zwolnienia (szczegółowy wykaz zwolnień z opłaty na stronie REJESTRACJA PSÓW). Uprzejmie prosimy również o podkreślenie przy rejestracji tego, że informację o obowiązku rejestracji uzyskali Państwo z forum internetowego - chcąc wyjść naprzeciw Państwa oczekiwaniom staramy się informować Państwa za pomocą różnorodnych mediów, a uzyskane od Państwa informacje zwrotne pomogą nam dopasowywać się do Państwa potrzeb. Informujemy również że od roku 2009 w mieście Poznaniu obowiązuje oznakowanie psa poprzez wszczepienie mikroczipa. Planowane rozpoczęcie akcji - maj/czerwiec 2009. Dodatkowe informacje: Biuro Rejestracji Psów ul. Fredry 7, pok. 51 (róg Kościuszki) tel: 061 853 40 33 tel kom: 0 691 33 60 10 tel kom: 0 505 787 020 e-mail: rejestracjapsow@gmail.com e-mail: biuro@rejestracjapsow.org oraz Urząd Miasta Poznania, Wydział Finansowy, ul. Libelta 16/20 Informacji nt. nowej uchwały porządkowej, wybiegów dla psów, psich toalet, zasad wyprowadzania psa luzem, na smyczy czy w kagańcu, zasad utrzymywania psów ras uznawanych za agresywne itp. udziela: Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej UMP, pl. Kolegiacki17 tel.: 061 8785559 (pon i czw 9.00 - 17.00; wt, śr, pt 7.30 - 15.30) Zgłoszenia wykroczeń popełnianych przez właścicieli psów, Straż Miejska: (całodobowy) numer tel. 986 Zgłoszenia o wałęsających się psach, Schronisko Na Bukowskiej: tel. 061 868 10 86 Wyciąg z uchwały dla właścicieli psów: http://rejestracjapsow.org/pliki/Reg...0_luty_209.doc * Na podst. art 18a i art. 19 pkt 1f, pkt 2 i 3 ustawy z nia 12 stycznia 1991 r., o podatkach i opłatach lokalnych; Dziennik Ustaw z 2006 r., nr. 121, poz 844 oraz Uchwały nr XXV/243/V/2007 Rady Miasta Poznania z dnia 6 listopada 2007 r. ** Zgodnie z umową zawartą w dniu 2 stycznia 2009 r.(Fn.I/3420-2/09 Fn376/09) w Poznaniu pomiędzy Wydziałem Finansowym Urzędu Miasta Poznania a Stowarzyszeniem Czysty Świat z siedzibą w Poznaniu Quote
Marcino1978 Posted May 14, 2009 Posted May 14, 2009 pytanko dotyczace podatku: załózmy że prawny właściciel psa mieszka w gminie A a pies w gminie B gdzie należy zapłacić podatek za psa? tam gdzie zameldowany jest właściciel czy gdzie aktualnie przebywa pies? Quote
Ppx Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 Na co idą podatki za psa? Jak to sprawdzić? Patrząc na google, doczytałam się tylko, że niby w jakimś mieście idą na schronisko, ale chyba byłos specjalnie tak napisane, żeby na to wyglądało. pieniądze które daje miasto dla schroniska i dla porównania, suma podatków za psy wpłacona przez ludzi Ale gdyby te obydwa dodać, byłoby więcej dla schroniska. A chyba bez podatków, tamto miasto i tak by płaciło schronisku. Tyle, że nie mam pojęcia, czy podatki są wliczane w to co daje miasto schronisku, czy też nie. I tylko wyskoczyły mi jeszcze tematy związane ze sprzątaniem po psach... Ogółem dziś od dziewczyny z klasy usłyszałam, że kiedyś jakiejś tam jej koleżance zabrali psa do schroniska, bo nie płaciła podatków. Żałosne. oO" Tyle psów szuka domu, a Ci jeszcze nawalają te co mają dom. >.< Pozatym niewiadomo na co idą te podatki... Ale dziwne, że nie mandat, grzywna lub coś tylko psa do schroniska zabierają. o; Quote
Kaidar Posted June 9, 2009 Posted June 9, 2009 w Zamościu opłata za psa wynosi koło 30 zł.. przez pierwsze 3 lata płaciliśmy co roku podatek za psa... 4tego roku jak poszliśmy powiedzieli nam że już nie trzeba było płacić podatku.. skoro urzędniczka nam sama powiedziała że w tamtym roku nie trzeba było płacić to nie płaciliśmy Quote
Ylia Posted June 16, 2009 Posted June 16, 2009 Trochę odświeżę temat. W mojej gminie podatku się nie płaci i mądrze!!! Zniesiono go w 2008 uzasadniając w ten sposób: „Nie opłacało się” - opowiada skarbnik miasta, Emilia Wojtuściszyn i dodaje, że po przeliczeniu zysków i strat, miasto spróbowało nie pobierać tych opłat. Koszt poboru podatku od posiadania psa był tak wysoki, że władze musiałby ustalić nową opłatę na poziomie 150 złotych. Tak więc nawet gdyby te pieniądze, które zostałyby po opłaceniu całej biurokracji z nimi związanej i egzekwowaniu płacenia były wydawane na schronisko to byłyby to marne grosze. Wiadomo "młotek kupiony przez państwo jest 10x droższy". Zamiast tego lepiej organizować zbiórki dla lokalnych schronisk w szkołach. Jak Polakowi każą to za żadne skarby nie zrobi, jak dziecko poprosi "dla piesków" to serce na oścież... nie mówiąc o rywalizacji wśród dzieci pod hasłem :kto przyniesie ładniejszy kocyk:evil_lol: Quote
Kaidar Posted June 22, 2009 Posted June 22, 2009 u mnie nawet nie wiem czy jeszcze się płaci... w zeszłym roku znieśli podatek... a w tym roku to nawet nie wiem.. Quote
Martyna&Zara Posted June 23, 2009 Posted June 23, 2009 A ja mam takie pytanko... Gdzie się zgłosić, jeśli pierwszy raz chcemy zapłacić podatek od psa? Dowiedziałam się, że będzie jakaś bezpłatna akcja chipowania psów których właściciele płacą podatek od psa, więc czemu nie? Czy płaci się co miesiąc, raz na rok, czy jeszcze inaczej? I jeszcze jedno... Jeśli psy wykastrowane są zwolnione z podatku, to czy to samo tyczy się wysterylizowanych suk? Jeśli np. ma się młodą sukę(przed pierwszą cieczką) i zacznie się płacić podatek, a po pierwszej cieczce się ją wysterylizuje, to czy wtedy zaprzestaje się płacenia? Quote
zWiErZaKoMaNkA Posted July 5, 2009 Posted July 5, 2009 Martyna&Zara napisał(a):Gdzie się zgłosić, jeśli pierwszy raz chcemy zapłacić podatek od psa? Czy płaci się co miesiąc, raz na rok, czy jeszcze inaczej? I jeszcze jedno... Jeśli psy wykastrowane są zwolnione z podatku, to czy to samo tyczy się wysterylizowanych suk? Zgłosić się do Urzędu Miasta. Płaci się raz na rok. Jeżeli chodzi o wysterylizowane psy/suczki to trzeba zajrzeć do Uchwały Rady twojego miasta,bądź spytać się w urzędzie :) Ale co nam z tego podatku,jak i tak nic z tego nie mamy. U nas niby kosze na "niespodzianki" od psiaków postawili. Tylko,że w kilku wybranych punktach, nic więcej. A przydały by się też przy ulicach. Przecież nie będę z psim "prezentem" przez całe miasto latać tylko dlatego,że w jednej części miasta są te kosze (T_T) Miały być też dostępne w kioskach (darmowe?) torebki na "niespodzianki". Yhy,doczekaliśmy się, ale w snach xD U weterynarza na wolontariacie rozmawialiśmy na temat czipowania psów za pieniądze od podatku na psa,które i tak płacimy (niektórzy :]). Oczywiście wet poruszył tą sprawę w naszym urzędzie. Nie zgodzili się,bo po co wydawać kasę na zwierzęta. Chociaż są same plusy zaczipowanego psiaka-szybciej odnaleźć lub ukarać właściciela za wypuszczanie psa samopas, a mandaty lecą przecież do kasy urzędu. Nie ma też żadnych placów dla psów odgrodzonych. Ehh... Szkoda gadać :/ Quote
_Chomusia_ Posted July 6, 2009 Posted July 6, 2009 W naszej gminie podatek od psa zniesiono jakieś chyba 2 lata temu. A mimo to na plantach mamy postawione kosze z woreczkami na "niespodzianki". Quote
zWiErZaKoMaNkA Posted July 6, 2009 Posted July 6, 2009 Dla mnie ten podatek jest niepotrzebny (jak już wcześniej pisałam). U was są wzniesione,a i tak macie wszystkie przywileje jakie my mamy jak zapłacimy xD Ehh... Paranoja jak dla mnie z tymi urzędasami ^^ Quote
shin Posted July 7, 2009 Posted July 7, 2009 Chyba kiedys na wylew zejde z wami, drodzy dogomaniacy. Nauczcie sie wreszcie, ze podatek od posiadania psa w Polsce przestal juz obowiazywac jakis czas temu, a jezeli teraz cos placicie, to jest to oplata. Jezeli macie bardziej samobojcze tendencje, to mozecie kazdego, kto od was zazada zaplacenia podatku poinformowac, ze wlasnie popelnia czyn zabroniony, bo usiluje od was wyludzic pieniadze :evil_lol: Co do innych spraw: jezeli w danej gminie jest uchwala na temat zwolnienia z oplat psow wykastrowanych, to dotyczy rowniez sterylizowanych suk. Dalej - jezeli znika obowiazek placenia tej oplaty [pies umarl, zostal oddany, sprzedany, wykastrowany], to trzeba pojsc w odpowiednie miejsce [w Szczecinie biuro TOZu, nie wiem jak w innych miastach - generalnie chodzi o tego, kto oplate pobiera w imieniu miasta] i zglosic, to wszystko. Quote
asiajarzynska Posted July 19, 2009 Posted July 19, 2009 W 2009 roku w Bydgoszczy nie płaci się podatku od posiadania psa. Quote
shin Posted July 20, 2009 Posted July 20, 2009 [quote name='asiajarzynska']W 2009 roku w Bydgoszczy nie płaci się podatku od posiadania psa.Od 2008 roku w calej Polsce nie placi sie podatku od posiadania psa, co najwyzej oplate, ale nie wszedzie :eviltong: Quote
shin Posted July 21, 2009 Posted July 21, 2009 [quote name='Kinia']W Cieszynie ciągle się płaciPlacic moze i sie placi, ale nie podatek :eviltong: Quote
isabelle30 Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 czy ktos moze cos naopisac jak to jest w tej chwili w warszawie? Quote
shin Posted July 24, 2009 Posted July 24, 2009 Wydaje mi sie, ze w Warszawie zniesli oplate, ale glowy za to nie dam. Sam nie sprawdze [internet = slimak na wstecznym], ale zobacz strone Strona główna Biuletynu Informacji Publicznej m.st. Warszawy - szukaj hasel typu 'oplata za psa', 'regulamin utrzymania czystosci', cos w tym stylu. Quote
Cirilla888 Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 W Szczecinie wygląda to tak: W sprawie opłaty od posiadania psów na lata 2008 - 2009 Zgodnie z Uchwałą Rady Miasta Szczecin stawka roczna opłaty od posiadania jednego psa wynosi: 50 zł rocznie Opłata płatna jest bez wezwania do 31 marca 2008 r., a w przypadku powstania obowiązku uiszczenia opłaty w ciągu roku - w terminie 14 dni od dnia powstania obowiązku uiszczenia opłaty. Opłatę ustala się proporcjonalnie do liczby miesięcy, jeśli obowiązek powstał lub wygasł w ciągu roku podatkowego. Obowiązek uiszczenia opłaty od posiadania psów powstaje od pierwszego dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym powstały okoliczności uzasadniające powstanie tego obowiązku i wygasa z upływem miesiąca, w którym ustały okoliczności uzasadniające ten obowiązek.Opłaty nie pobiera się: z tytułu posiadania psów będących pomocą dla osób niepełnosprawnych w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych /niewidomych, głuchoniemych, niedołężnych/, z tytułu posiadania psów utrzymywanych w celu pilnowania gospodarstw rolnych – z tytułu posiadania nie więcej niż dwóch psów, od osób w wieku powyżej 65 lat – z tytułu posiadania jednego psa, od właścicieli szczeniąt w wieku do 4 miesięcy, za psy, które zostały poddane zabiegowi sterylizacji lub kastracji, a także za psy, które zostały nabyte ze schroniska dla bezdomnych zwierząt. Poboru opłaty w drodze inkasa dokonuje: Towarzystwo Opieki nad Zwierzętami w Polsce Oddział w Szczecinie Al. Wojska Polskiego 198A 71-347 Szczecin Formy płatności podatku: gotówką w kasie inkasenta, Al. Wojska Polskiego 198A, czynnej od poniedziałku do piątku, w godz. od 9 00 - 19 00 przelewem na rachunek Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami: Bank PKO BP II O/ Szczecin numer konta 63 1020 4795 0000 9402 0103 5419 Podstawa prawna: art. 14 ustawy z dnia 12 stycznia 1991 r. o podatkach i opłatach lokalnych (tj. DZ. U. z 2006 r. Nr 121, poz. 844 ze zm), Uchwała Nr XV/401/07 Rady Miasta Szczecin z dnia 19 listopada 2007 r. w sprawie opłaty od posiadania psów (Dziennik Urzędowy Województwa Zachodniopomorskiego z dnia 13.12..2007 r. Nr 121, poz. 2257). Szczegółowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu inkasenta 091 487-04-37. A moje pytanko do tego jest takie, co jeżeli pies jest u weterynarzy na mnie i w książeczce też jest wpisane, że sunia jest moja, ale mieszkam z babcią ponad 80-cio letnią? Może wtedy przysługiwać zwolnienie od podatku? W sumie zawsze mogę powiedzieć, że to jej pies przy czym ja chodzę do weta i tak dalej, więc przez to jest tam na mnie... Jak myślicie? Quote
shin Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 Czy jak tramwajem jedziesz, to babci zakladasz czarne oksy i dajesz do reki biala laske, zeby sie wywinac z oplaty za przejazd, no bo jestes opiekunka niepelnosprawnej? Juz calkiem abstrahujac od prawa, to jesli to twoj pies, to wykaz sie odpowiedzialnoscia. Pies to nie tylko przyjemnosci, ale i cala masa wydatkow. Jak chcesz przyoszczedzic, to albo zaczipuj [o ile pamietam, oplata wtedy jest 37 z czyms], albo sypnij groszem raz a dobrze i wykastruj, tylko poczytaj o tym najpierw. Btw, nie przysluguja zadne zwolnienia od podatku od posiadania psa, bo taki podatek nie obowiazuje w Polsce - nawet w cytowanym przez ciebie tekscie stoi jak wol, ze to oplata. Quote
Cirilla888 Posted August 23, 2009 Posted August 23, 2009 shin napisał(a):Czy jak tramwajem jedziesz, to babci zakladasz czarne oksy i dajesz do reki biala laske, zeby sie wywinac z oplaty za przejazd, no bo jestes opiekunka niepelnosprawnej? Juz calkiem abstrahujac od prawa, to jesli to twoj pies, to wykaz sie odpowiedzialnoscia. Pies to nie tylko przyjemnosci, ale i cala masa wydatkow. Jak chcesz przyoszczedzic, to albo zaczipuj [o ile pamietam, oplata wtedy jest 37 z czyms], albo sypnij groszem raz a dobrze i wykastruj, tylko poczytaj o tym najpierw. Btw, nie przysluguja zadne zwolnienia od podatku od posiadania psa, bo taki podatek nie obowiazuje w Polsce - nawet w cytowanym przez ciebie tekscie stoi jak wol, ze to oplata. Niech będzie, poprawię się, OPŁATA... I bez przesady, pytałam bardziej w formie żartu i mam świadomość, że pies to wiele wydatków, tylko jakoś nikt nie raczy po tą OPŁATĘ przyjść, jak w niektórych miastach, a jakoś tam, gdzie rejestruje się psa jest dość bardzo nie po drodze... Co do sterylizacji to nie zrobię tego Tulci, tym bardziej, że od 2 dni jest nareszcie szczęśliwą mamusią. Bo 3 razy urajała sobie ciążę z czego ostatnie to było nietrafione krycie... Co do odpowiedzialności to proszę, nie osądzajmy pochopnie, bo bynajmniej opłata za psa, a odpowiedzialność, to raczej mało ze sobą mają wspólnego... Quote
Recommended Posts