Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

a to skad oni wiedza kto kiedy psa kupuje???
wielki brat patrzy czy co

Kiedyś podatek płaciłam w spółdzielni mieszkaniowej i tam też dostawałam numerek. Gospodarz każdego budynku wie, który lokator ma psa, o czym podobno informował spółdzielnię.
Przyznam się, że chyba od 3 lat nie płaciłam podatku, bo spółdzielnia przestała go pobierać. Sądziłam, że w ogóle go zlikwidowano :)
Kiedyś podobno pieniądze z podatku szły na sprzątanie trawników i na szczepienie przeciwko wściekliźnie (szczepiło się wtedy psa "państwową" szczepionką za darmo po okazaniu numerka). Nigdy z tego nie korzystałam, bo wolałam psa zaszczepić lepszą szczepionką i mieć pewność, że nie będzie po niej żadnych komplikacji. Niestety wtedy wiele psów po "państwowej" szczepionce chorowało :(

• Replies 223
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jakby szlo na sprzatanie kupek to z mila checia bym placila!
ale u nas idzie na schronisko chyba
ostatnio pani ze schroniska kwestowala w zoologu. wzucilismy jej pieniazki o pojemniczka. wychodzac ze sklepu znow sie prosi, to mowie ze juz dalam, a ona "szkoda ze nie mnie"
kurcze w sklepie bylo z 5 osob, a dalismy 10 zl to chyba mozna zauwazyc bo wiekszosc osob dawala po zlotowce. przykro mi sie zrobilo bo zrobila taka mine jakbym serca nie miala ze nie chce dac.
zal mi pieskow ze schroniska ale jakby bardziej sie starali zbierajac kaske a z podatku od pieskow np sie rozliczali (wystarczy jakies ogloszonko - kupilismy to i to i to a potrzebujemy jeszcze tego) to fajniej by wygladalo.
wiem ze materializuje ale jakbym dokladnie wiedziala na co daje kaske to chetniej bym dawala

Posted

To ja powiem inaczej! ;-)

Mieszkam na tej wsi 14 lat (od urodzenia :P ) I ani razu nie spotkalam sie z obowiazkiem placenia podatku od posiadania psa. Never! Przegladam dzis uchwaly gimny i co..? :o :o :o :o Najpierw oczy jak manadrynki a potem smiech :o :rotfl: otoz okazalo sie ze w mojej gminie OBOWIAZUJE(!) podatek od psa! :o W wysokosci 20zl od sztuki. Ino zwolnieni sa tylko ci co maja 1 psa :-? nic o emerytkach i kastratach nie wspomniano :(
Inkaso solty ma zebrac podatek od kazdego (albo zle doczyttalam :P ) w terminie do 15 maja 2005r. A co ztego jak nasz soltys ciagle nawalony pod sklepem :lol: Nigdzie nie pisze zeby placic podatek, nikt nic nie wysyl;a, nie zbiera-to niech sie wypchaja ;-) Po poszukiwaniach trwajacych okolo miesiaca znalazlam na stronie BIP PROMNA takowa uchwale. Moga mi nagwizdac-nie wiedzialam, nie widzialam, do widzenia albo puszczam dziamdzaki :evilbat: (3 w tym dwa sporawe 8) )

Posted

Gucio, mogą przyjśc i poweidzieć...nieznajomośc prawa szkodzi i walną Ci kare za 4 lata wstecz.....z urzednikami nie wygrasz...lepiej siedziec cicho dopoki im sie nie przypomni.

Co do podaku to coraz to nowe gminy i miasta załapują pomysly od sąsiadów względem podatku. tak sie zapędzili ze nitk nie bylby teraz w stanie wykazac sens i przeznaczenie podatku. Po prostu wszyscy mają to dlaczego w mojej gminie nie może być. zawsze to jakaś kasa do budżetu i robota dla SM....teraz mają juz dwa obowiązki- ścigać babcie sprzedające pietruszke i ganiać po krzakach za wlascicielami psów.

Posted

Teraz mam 3 psy i za kazdego psa mam palcic 20zl i gdzie ta kasa idzie? jakos wszedzie gowna sa-takiego-nie zaplace :x

A jak mialam 11 i by mi przyszedl po podatek-oj to bym miala przypal :evilbat:
Scieme im walne ze 1 pies jest moj a reszta babci bo pojechala do Warszawy :D

Posted

Zapraszam :D niedaleko mnie jest wolna stodola :D :lol: ;-)

Wet sam przyjezdza na szcepienia przeciw wsciekliznie normalnie lux :lol:

ja im sciemnie ze to moj szczur sprobowal pomidorowej mojej roboty i sie taki zrobil i sklonowal

Posted

W Bielsku - Białej wynosi 40zł, należy go uregulowac do 31 marca 2005r.
Zwolnione sa zwierzeta:
- z bielskiego schroniska
- nalezace do osob niepelnosprawnych, ulatwiajace im zycie
- nalezace do rolnika, maksymalnie dwa psy

Część kasy z podatków PODOBNO idzie na bielskie schronisko :roll:

• 4 months later...
Posted

a tak jest u nas :

Uchwała Nr 14/II/2002

Rady Miejskiej Jeleniej Góry

z dnia 6 grudnia 2002r.

w sprawie wysokości i poboru podatku od posiadania psów

Na podstawie przepisu art. 14 ustawy z dnia 12 stycznia 1991r. o podatkach i opłatach lokalnych (jednolity tekst: Dz. U. z 2002r. Nr 9 poz.84, zmiana Dz.U. Nr 200 poz. 1683) oraz art. 40 ust.1 ustawy z dnia 8 marca 1990r. o samorządzie gminnym (jednolity tekst: Dz. z 2001r. Nr 142 poz. 1591) uchwala się, co następuje :

§ 1

Podatnikami podatku od posiadania psów są osoby fizyczne zamieszkałe na obszarze miasta Jelenia Góra, posiadające psy

§ 2

Podatek od posiadania psów podlegających opodatkowaniu ustala się w wysokości:

40,00 zł za każdego psa

§ 3

Od podatku wolne jest, oprócz zwolnień wymienionych w art. 13 ust. 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, posiadanie psów:

szczeniąt do 6 tygodni tj. do czasu ich odchowu,

dla celów ratownictwa osób i mienia,

w roku, w którym zostały wzięte ze schroniska.

§ 4

Stosuje się zwolnienie w wysokości 50 % ustalonej stawki z tytułu posiadania jednego psa przez inwalidów, emerytów oraz rencistów prowadzących samodzielne gospodarstwo domowe, których wyłącznym źródłem utrzymania jest renta bądź emerytura.

§ 5

Obowiązek podatkowy powstaje od pierwszego dnia miesiąca następującego po wejściu w posiadanie psa, a wygasa z końcem roku, w którym nastąpiło ustanie posiadania.

§ 6

Podatek płatny jest z góry bez wezwania do dnia 31 marca każdego roku lub w ciągu dwóch tygodni od psów nabytych po 31 marca każdego roku.

§ 7

Właściwym miejscowo i rzeczowo do pobierania wymienionego podatku na drukach Urzędu Miejskiego w Jeleniej Górze są Zakłady Gospodarki Mieszkaniowej w Jeleniej Górze, właściwe według miejsca zamieszkania właścicieli psów, a ponadto Administrator Schroniska dla Zwierząt Miejskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej Spółka z o.o. w Jeleniej Górze oraz kasa Urzędu Miejskiego.

§ 8

Wynagrodzenie z tytułu inkasa wynosi 20 % zainkasowanego podatku od posiadania psów, za wyjątkiem podatku inkasowanego w kasie Urzędu Miejskiego w Jeleniej Górze oraz podatku inkasowanego od osób fizycznych w kasie zakładu gospodarki mieszkaniowej.

§ 9

Zainkasowany podatek od posiadania psów płatny jest na rachunek Urzędu Miejskiego w Jeleniej Górze w terminach miesięcznych - do dnia 15-tego po upływie danego miesiąca, a za miesiąc grudzień do dnia 28 grudnia.

§ 10

Wykonanie niniejszej uchwały powierza się Prezydentowi Miasta.

§ 11

Z dniem wejścia w życie niniejszej uchwały traci moc Uchwała Nr 566/XLII/2001 Rady Miejskiej Jeleniej Góry z dnia 13 listopada 2001r. w sprawie wysokości i poboru podatku od posiadania psów, jednakże nie wcześniej niż z dniem 31 grudnia 2002r.

§ 12

Uchwała wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Dolnośląskiego i ma zastosowanie od roku podatkowego 2003.

§ 13

Uchwała podlega ogłoszeniu poprzez wywieszenie na tablicy ogłoszeń Urzędu Miejskiego oraz opublikowaniu w lokalnej prasie.

Uzasadnienie

Uchwalona w dniu 12 stycznia 1991r ustawa o podatkach i opłatach lokalnych, znowelizowana ustawą z dnia 30 października 2002r. o zmianie ustawy o podatkach i opłatach lokalnych oraz niektórych innych ustaw, zawiera w art. 14 uprawnienia dla rady gminy w zakresie ustalania wysokości stawek podatku od posiadania psów, określania zasad ustalania i poboru oraz terminów płatności, jak również zarządzania poboru podatku od posiadania psów w drodze inkasa oraz określania inkasentów i wysokości wynagrodzenia za inkaso. Rada gminy może wprowadzić zwolnienia przedmiotowe w podatku od posiadania psów.

Podatek od posiadania psów w 2002r. wynosił:

37,00 zł od pierwszego psa,

27,00 zł za każdego następnego psa.

Górna granica stawki podatku od posiadania psów w wysokości 50,00 zł , w ramach, której rada gminy ustala wysokość stawki podatku określona została w art.14 znowelizowanej w dniu 30 października 2002r. ustawy o podatkach i opłatach lokalnych.

W projekcie uchwały proponuje się przyjęcie stawki w wysokości: 50,00 zł i 35,00 zł za każdego następnego psa.

Na mocy przepisu art. 13 pkt 2 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych, podatku nie pobiera się

pod warunkiem wzajemności - od członków personelu przedstawicielstw dyplomatycznych i urzędów konsularnych oraz innych osób zrównanych z nimi na podstawie ustaw, umów lub zwyczajów międzynarodowych, jeżeli nie są obywatelami polskimi i nie mają miejsca pobytu stałego na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
z tytułu posiadania psów będących pomocą dla osób niepełnosprawnych (niewidomych, głuchoniemych, niedołężnych).
od osób w wieku powyżej 65 lat prowadzących samodzielne gospodarstwo domowe - od jednego psa ( do 31 grudnia 2002r. podatku nie pobiera się od osób w wieku powyżej 70 lat).
z tytułu posiadania psów utrzymywanych w celu pilnowania gospodarstw rolnych - pod dwa na każde gospodarstwo.
Na mocy przepisu art.14 pkt 4 ustawy o podatkach i opłatach lokalnych rada gminy może wprowadzić inne zwolnienia niż określone w art.13 ust.2.

W § 3 uchwały proponuje się utrzymanie dotychczasowych zwolnień fakultatywnych.

Zwiększenie stawki podatku od posiadania psów nie spowoduje wzrostu wpływów do budżetu z powodu wprowadzenia ustawowego zwolnienia tj. obniżenia z 70 do 65 lat wieku osób prowadzących samodzielne gospodarstwo domowe, od których nie pobiera się podatku.

W projekcie budżetu na 2003r. założono wpływy z tytułu podatku od posiadania psów w kwocie .............. tj. na poziomie przewidywanego wykonania w 2002r

pozdrawiam :)

• 2 weeks later...
Posted

podobno w niektorych miastach nie trzeba placic podatku za psa ze schroniska, w niektorych tylko w 1 roku. ja mam psa ze schroniska od tego roku , placilam za niego podatek - 35 zl, ale z tego co wiem, to nie trzeba placic podatku za psy ktore pilnują podworka

• 3 months later...
Posted

zlodziejstwo
ludzie nie placa i maja racje jakby sprzatali z sm odchody albo przekazywali na schronisko to od wsztystkich po te 20 zl a nie tak znajomy- nie placi, nie znam -placi
moze rybki opodatkuja koty fretki chomy zolwie gady etc
DEBILIZM :evil: 0X 0X 0X 0X 0X 0X 0X 0X 0X 0X 0X

Posted

annnka napisał(a):
moze rybki opodatkuja koty fretki chomy zolwie gady etc

z tego co pamietam kiedys chciano opodatkowac fiołki.... :fadein:

• 1 month later...
Posted

[quote name='badman2503']Mówi sie ze ten uczciwy jest biedny.

To że nie place podatku za psa nieoznacza ze jestem nieuczciwy. Są sytuacje w zyciu w których nawet swięty musi stanąć na bakier z prawem. Takie są czasy.
Płaciłbym podatek, gdybym widizał efekty wydatkowania tych pieniędzy.Jak na arzie takowych brak, więc będe sie zapierał rękoma i noagi by tego podatku nie placić.

Myślę, że pisząc "gdybym widział efekty wydatkowania tych pieniędzy" masz na myśli "gdyby były one i to w całości przeznaczone na potrzeby oraz polepszenie życia zwierząt i nie tylko bezdomnych.
Jakby to było dobrze, gdyby podatki od psów ponad limit z gospodarstw wiejskich szły np. na ich sterylizację lub kastrację (o ile mniej byłoby psich tragedii również na forum) Gdyby te pieniądze z naszych podatków .......... długo można by tak snuć ten wątek .
Ja płacę podatek, ale zawsze wtedy jestem wściekła bo czuję sie okradana.
:snipersm: :oops: :angryy: Tak sie właśnie czuję.

Posted

Ja teraz nie płacę- Mila jest ze schroniska- ale za Grubą płaciła moja babcia wieele lat. Potem przez 5 lat przychodziły ponaglenia -mimo wyjaśnień, że pani nie żyje (pieska zresztą też...)!
A jak chodzi o spożytkowanie kasy to nasze schronisko nawet nie prowadzi rutynowych sterylek- muszę to teraz zrobić we własnym zakresie... Aha, ja po Mi raczej sprzątam,szczególnie w parkach, bo to bernard- i łopatka plus woreczki kosztuje ok.20 zeta, a koszy to nie ma prawie wcale. Jak byłam w Pradze, to tam mają bezpłatne woreczki z tekturką... I tak to właśnie u nas wygląda: nakazy, zakazy, ale sensu nijakiego.

Posted

U nas za podatek od posiadania psa płaci się 53 zł (Jastrzębie Zdrój). My będziemy płacić ten podatek pierwszy raz (dostałam psa w kwietniu tamtego roku, a płaci się do końca marca), u nas chyba niewielu za to płaci...

• 2 weeks later...
Posted

W Warszawie ówczesny prezydent w 2005 roku zniósł podatek od psów. W 2004 roku wynosił on 1 zł w całej Warszawie. Ale w poprzednich latach trzeba było płacic i to gminy ustalały sobie kwote np. ja na Mokotowie płaciła 34 złote a kolezanak na Zoliborzu 70 złotych :roll:
Z podatku zwolnione są psy ze schronisk (nie znalezione - trza miec umowe adopcyjną) oraz psy wykastrowane.
Ciekawe co bedzie jak się władza zmieni....
A co do SM to jeśli zatrzymaja kogos ze psem na spacerze to moga zarzadac pokazania kwitka za podatek. Jak kwitka nie ma to mandacik :diabloti:

• 6 months later...
Posted

Słyszałam, ze od posiadanego psa trzeba płacić podatek, czy to prawda?? Żadna z moich koleżankek tego nie robi, czy nie płacąc łamią prawo?? Ile wynosi taki podatek i cyz jak będe miałą psa psa, to będe musiała go płacić...? Bo w końcu większość lubi tego nie robi... A wy płacicie za swoje psy podatek?

Posted

Od psa odprowadza się podatek raz do roku, jego wysokość jest niewielka ok11zł, psiak dostaje wtedy numerek (taką zawieszke na obroże z numerkiem,) kiedy psiak się zgubi i trafi do schroniska ten numer wklepuje się do komputera i już wiadomo kto jest właścicielem zguby.

Płace podatek regularnie, wpłaca się go do Towarzystwa opieki nad zwierzątami.

Posted

u nas podatek wynosi ok.40-50 zł i żadnego numerka nie dostajemy tylko jakis świstek, i żeby zagubiony pies się odnalazł musi mieć adresówkę, tak więc gminy nie obchodzi czy pies w schronisku jest poszukiwany czy niczyj, wazne że kasa bezustannie płynie:shake:

Posted

Czyli jak to w końu jest.. Ehh w moim małym, raczej beidnym mieścieb na pewno nie dadzą mi takiego numerku :P I pewnie będzie drodzej. Hmm Czyli będe musiała to płacić? :(

Posted

Wysokośc podatku ustala gmina.(W Krakowie ok 20 zł,w W-wie -1 zł)
Niezależnie od tego,czy dostaje sie jakiś numerek,adresówkę powinien mieć każdy pies.