anellk.lk Posted February 26, 2010 Posted February 26, 2010 zadaj pytania należnej jednostce samorząowej - Urzędowi Miejskiemu, a konkretnie Radziej Miejskiej/Gminy, w zależności jaka jednostka sprawuje nadzór :) nie wiem jak jest w Twojej gminie, jednak wiem, że są to zalezności czy mieszkasz na wsi czy w mieście, w Katowicach nalezy płacić za każdego posiadanego psa, ale gdzie pieniądze wędrują, nie dociekałam ;( Quote
kocyk Posted April 9, 2010 Posted April 9, 2010 Też mam kilka wątpliwości. Nie jestem zameldowana w Poznaniu czy powinnam płacić podatek skoro tu mieszkam tylko podczas roku akademickiego? I sprawa czipów, jako osoba niezameldowana nie zaczipowałam mojej Suzy czy straż miejska może wlepić mi mandat ??? Quote
monikapf Posted April 27, 2010 Posted April 27, 2010 Zgodnie z ustawą o podatkach i opłatach lokalnych, a konkretnie art 18 a. Rada gminy może wprowadzić opłatę od posiadania psów. Opłatę pobiera się od osób fizycznych posiadających psy. Pobiera się opłatę od osób, a nie od psów. W związku z czym ważne jest gdzie zamieszkuje ( gdzie jest zameldowany) posiadacz psa i tam płaci ( jeśli tego jego gmina wymaga) opłatę od posiadania psa. pozdrawiam Quote
Paulex Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 anellk.lk napisał(a):zadaj pytania należnej jednostce samorząowej - Urzędowi Miejskiemu, a konkretnie Radziej Miejskiej/Gminy, w zależności jaka jednostka sprawuje nadzór :) nie wiem jak jest w Twojej gminie, jednak wiem, że są to zalezności czy mieszkasz na wsi czy w mieście, w Katowicach nalezy płacić za każdego posiadanego psa, ale gdzie pieniądze wędrują, nie dociekałam ;( ja też myślałam że gmina przekazuje dalej na schronisko to co zbierze z podatków :( Quote
amensalizm Posted May 12, 2010 Posted May 12, 2010 Gminy w większości utrzymują schroniska. Ja mam schroniskowe- jestem zwolniona z opłat. Quote
owca Posted February 4, 2011 Posted February 4, 2011 ...ma ktoś informacje na temat opłat w 2011? :) Przy okazji, ciekawostki: Informacji nt. nowej uchwały porządkowej, wybiegów dla psów, psich toalet, zasad wyprowadzania psa luzem, na smyczy czy w kagańcu, zasad utrzymywania psów ras uznawanych za agresywne itp. udziela: Wydział Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej UMP, pl. Kolegiacki17, tel.: 878 55 59 Zaktualizowana mapa poboru opłat 2010: http://maps.google.pl/maps/ms?hl=pl&gl=pl&ptab=2&ie=UTF8&oe=UTF8&msa=0&msid=106873196023091124244.00046912d9a8829c2cb42 Quote
dogoman Posted May 12, 2011 Posted May 12, 2011 Nie polecam nikomu uiszczania czegoś takiego jak opłata od posiadania psa. To tak jak z abonamentem TV... tylko durnie go płacą. A ustawodawca niech się rypie............... Quote
Fafenkufen Posted May 15, 2011 Posted May 15, 2011 [quote name='dogoman']Nie polecam nikomu uiszczania czegoś takiego jak opłata od posiadania psa. To tak jak z abonamentem TV... tylko durnie go płacą. A ustawodawca niech się rypie............... Napisz proszę na jakiej podstawie mogę nie uiszczać tej opłaty i czy wiesz jakie są konsekwencje jej nie zapłacenia (w mieście Poznaniu) ? Osobna rzecz jest taka, że aby uzyskać pozwolenie na posiadanie pa z "listy" muszę mieć ten "podatek" zapłacony i nie ma zmiłuj niestety. Quote
dogoman Posted May 23, 2011 Posted May 23, 2011 Nie znam nikogo kto by uiszczał taką opłatę, podobnie jak nie znam kogokolwiek kto płaciłby abonament RTV. Na jakiej podstawię? "Rozsądnej" Quote
Heximus Posted May 29, 2011 Posted May 29, 2011 Ja mieszkam zaraz kolo kłodzka u nas podatek jest dosc wysoki ponad 70 zł, i nie wazne czy pies wykastrowany czy nie. Pieniazki wzbogacaja budzet panstwa ja przez ponad 2 lata nie placilam podatku. Powiedzialam gminie ze nie bede placila za psa skoro u mnie w miescie nie ma nawet koszy na smieci zeby wyrzucić kupke co dopiero psie toaletki. Automatycznie pies zostaje zarejestrowany po wprowadzeniu chipa. Weterynarz zglasza sam psa do urzedu. Moja suka chipa nie ma i tak wlasnie nie placilam podatku dopiero nie dawno poszlam i ja zarejestrowalam osobiscie, zaplacilam te 75 zł, ale rowniez nie ominelam gabinetu Burmistrza mowiac ze powinni sie wstydzic brac pieniadze za spy a nie stac ich nawet na woreczki bo o kawalku blachy z napisem psi pakiet to nie wspomne Quote
AK47 Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Powinni wprowadzić podatek od odzxieży od dzieci od dokarmiania gołębi od kotów mrówek chomików a na koniec od telefonów komurkowych bo promieniują. Generalnie Państwo w beszczelny sposób wyłudza kase. Czy może muj piesek robic gdzie mu sie chcę i ja niemusze sprzątać bo płacę podatek.? Quote
dogoman Posted June 1, 2011 Posted June 1, 2011 Ja jak za coś płacę to wymagam. Więc gdybym już miał płacić takowy podatek to na pewno uczyłbym psa robienia boba na chodnik. Proponuję jeszcze podatek od oddychania. Quote
AK47 Posted July 13, 2011 Posted July 13, 2011 Ale temat powinien sie nazywac haracz od obywateli. generalnie płacić ma właściciel psa. Skąd wiadomo kto jest jego właścicielem. Przecież w książeczce zdrowia psa mozna wpisac każdego zamieszkującego gmine gdzie podatku się nie płaci a pies jest wypożyczony na okres 15 lat:) Generalnie głupi przepis. Ale jezeli za te 50 zł muj piesek moze robić gdzie chce to z chęcią się przyłączę do płacenia. A tak apropo ciekawe gdy właścicielem jest Jurii Komoczko zamieszkujący Białoruś -Panki ul Kraśnicka 156 proszę go poszukać i spytać czy to prawda :) A my go wypożyczyliśmy lada dzień ma po niego przyjechać lecz nieodbiera telefonu . :) Niewiem kiedy bedzie. Quote
monroe2011 Posted January 20, 2012 Posted January 20, 2012 kiedyś, dawno temu, u nas było tak, że jeśli pies jest ze schroniska, albo po kastracji, to podatku się nie płaci. a że moje wszystkie są, to nie interesowałam się tematem :P Quote
belfast Posted February 6, 2012 Posted February 6, 2012 Cześć może ktoś wie ile wynosi podatek za psa we Wrocławiu w 2012 roku? W 2011 r. nie ustalili stawki i nie pobierali opłaty. Quote
keksik Posted February 16, 2012 Posted February 16, 2012 w 2011 nie pobierali, więc w tym roku pewnie też nie http://www.wroclaw.pl/podatek_od_posiadania_psa.dhtml i nie jest to podatek tylko opłata Quote
Issa Posted February 18, 2012 Posted February 18, 2012 W tyk roku bez zmian; W 2012 r. opłata od posiadania psów wynosi 55,00 zł (słownie: pięćdziesiąt pięć złotych) od jednego psa. Niezapłacona w terminie opłata wraz z odsetkami za zwłokę podlega ściągnięciu w drodze egzekucji administracyjnej. Quote
nadira Posted December 30, 2012 Posted December 30, 2012 "RADA MIASTA KATOWICE UCHWAŁĄ NR II/15/10 Z DNIA 13 GRUDNIA 2010R. UCHYLIŁA UCHWAŁĘ NR XLVIII/991/09 Z DNIA 26 PAŹDZIERNIKA 2009R. W SPRAWIE OPŁATY OD POSIADANIA PSÓW OBOWIĄZUJĄCEJ NA TERENIE MIASTA KATOWICE. Powyższe oznacza, że za 2011 i 2012 rok opłata od posiadania psów jest nienależna. " skoro uchylono ustawę, a nowej nie uchwalono, czyli za 2013 rok też nie będzie pobieranych opłat? Quote
xxxx52 Posted January 1, 2013 Posted January 1, 2013 Jezeli sie ustala oplate i sie nie odwoluje ,to nie oznacza ,ze nalezy placic. U nas ustalona jest oplata ,ktora uchwalona byla wiele lat temu i ciagle ona obowiazuje z tym ,ze stawke co pewien czas gminy podwyzszaja. Mieszkam w D Quote
Aneta234 Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 A dla mnie to jest śmieszne, że trzeba płacić podatki za posiadanie psa, ludzie nawet kredyty biorą żeby sobie hodowle otworzyć, rozumiem jak ktoś ma pasję, chcę w ten sposób zarabiać pieniądze, ale bez przesady. Trpchę nie poważnie do tego podchodzimy. ;) Quote
Klara1313 Posted January 28, 2013 Posted January 28, 2013 Sluchajcie!!!! Na stronie Fundacji Mondo Cane, broniacej praw zwierzad, pojawily sie interesujace wpisy w ksiedze gosci. Zagladajcie. Pojawiaja sie codziennie nowe ale trzeba sie spieszyc bo administrator je kasuje!!!!!!! Mozna sie wiele dowiedziec..... Quote
baranek123 Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 Witam. Dowiedziałam się, że za psa, który jest wykastrowany, w Krakowie, nie trzeba płacić podatku za niego. Adoptowałam psa, który jest już po kastracji chciałam go zarejestrować przez internet, w KTOZIE, ale trzeba mieć zeskanowane pismo na temat wykastrowania psa, lecz jest to tylko napisane na umowie adopcyjnej. Czy mogę zeskanować umowę, czy muszę prosić o taką karteczkę od weta? Quote
Beatrx Posted August 8, 2013 Posted August 8, 2013 zadzwoń do urzędu i się dowiedz, jaki dokument jest potwierdzeniem wykastrowania psa. Quote
Recommended Posts