Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Temat nam sie troche zgubil :-)
Co slychac czy jeszcze jezdzicie czy rowery juz poszly do piwnic :-)
My jeszcze jezdzimy choc trasy juz coraz krotsze z powodu strasznie marznacych uszu ,naszych uszu nie psich :-)
Psom taka temp oczywiscie pasuje :-)
Zastyanawiam sie nad jakimis rekawiczkami na rower i czapka .Jak sie rozgrzeje to normalna czapka strasznie przeszkadza ,poce sie ,jak ruszam to jest mi zimno i czapka zle zastlaniajca uszy jest do bani.Moze jakies pomysly macie do podrzucenia ?
Ta smycz amortyzowana sprawdzila sie na tyle ,ze kupilam druga, dla starszej suki .Teraz obie biegaja na tych smyczach przyczepinych do kolumny kierownicy ,miodzio :-)

Posted

Romas napisał(a):

Zastyanawiam sie nad jakimis rekawiczkami na rower i czapka .Jak sie rozgrzeje to normalna czapka strasznie przeszkadza ,poce sie ,jak ruszam to jest mi zimno i czapka zle zastlaniajca uszy jest do bani.Moze jakies pomysly macie do podrzucenia ?

nie wyobrażam sobie jazdy przy niskich temp bez rękawiczek;) Od rąk się najbardziej marznie. Ogólnie mówiąc, na rower powinno sie tak ubierać, żeby po wyjściu z domu było chłodno, a nawet zimno (zależy od intensywnosci jazdy). Na mojej głowie najlepiej sprawdza się kaptur z polaru:) Jak jest koło zera lub poniżej to na polar cieńka kurtka przeciwwiatrowa, najlepiej oddychająca. Ale to już raczej bez psa;)

Posted

Musze sprobowac z tym kapturem polarowym.Chwilowo jezdze w rekawiczkach welnianych ale boje sie ,ze reka bedzie mi sie slizgac jakby co .Chcialabym miec takie z jakas antyposlizgowa wkladka od strony kierownicy.

A tak wogole kochani ,to nie wierzcie pogodzie.Dzis tak cieplo bylo, to wrzucilam tylko bezrekawnik ,golf i koszulke termoaktywna i pogrzalam rowerkiem z Bianka do lasu .No i pokrecilo mnie ,plecy mi pekaja.Bo jak sie spocilam na rowerze to ten bezrekawnik rozpielam.
Tak.... zawsze wiedzialam ,ze powiedzenie "sport to zdrowie" jest klamliwe :-)

• 2 months later...
Posted

[quote name='Marta_Ares']Jasne ze chodzi mi o to zeby pies biegł obok (albo przed) ale ja bede pedałować:lol: czyli moge moją "parówke":lol: :evil_lol: zacząc pomału przyzwyczajać do roweru.
Mam jeszcze jedno pytanie co jest lepsze w czym psu wygodniej na rower takie zwykłe szelki:

http://img475.imageshack.us/img475/2968/dscn42274tz.jpg

http://img209.imageshack.us/img209/488/dscn42280xo.jpg

czy lepiej zwykła parcianą obroże??? Co jest lepsze???? :)
Mamy takie same szelki:razz:
i na takich zelkach zamierzamy jeżdzic :razz::razz:

• 2 months later...
Posted

Kaja10014 napisał(a):
Mamy takie same szelki:razz:
i na takich zelkach zamierzamy jeżdzic :razz::razz:

Pewnie że tylko szelki nie obroża, ważne aby rozmiar był dobrany,
a potem w drogę

Posted

Moje spostrzezenie : widze czesto psy biegnace za rowerami ,to dobre dla psa i dla opiekuna,ale pies powinien biec z prawej strony roweru i nie biec w poludnie podczas wysokich temperatur.Pies moze biec 20 min ,po czym nalezy robic przerwe.Podajemy wode do picia.Przed udaniem sie z psem na ten bieg ,pies nie moze otrzymac jedzenia,tylko po biegu.Szybkosc naszej jazdy dopasowujemy do mozliwosci psa i jego kondycji.

Posted

dobrze by bylo skontultowac sie z wet.czy stan zdrowia ,a tym bardziej serca pozwala na bieg.Poza tym owczarki niemieckie maja czsto HD ,czeba zwrocic na sposob poruszania psa ,czy nie kuleje,utyka.Psy tak srednio maja widoczne objawy po 5-6 latach.

Posted

Xxxx z tymi 20 minutami to chyba jednak trochę przesadziłaś... przyzwyczajony, wytrenowany psiak spokojnie może biec dużo dłużej :razz:...
Ważne jest tylko to, żeby nie wymagać od psa od razu za dużo. Mam jedną sukę, które duuużo biega - robimy po paręnaście kilometrów z 1 przerwą [czasami dwiema, ale rzadko]... druga sunia dopiero się uczy, więc robi po parę kilometrów [jakieś 3-4] z 2 przerwami...
Obie dziewczynki tak bardzo lubią bieganie, że przed wyjściem na rower tą niewychodzącą muszę zamykać w pokoju :evil_lol:

EDIT: pies nie może już biegać, kiedy zaczyna się starzeć... u każdego psa jest to inny wiek, dlatego nikt ci nie poda żadnego konkretnego wieku :razz:... np. mój poprzedni pies spokojnie mógł by biegać aż do uśpienia - miał 15 lat [był chory, ale choroba nie wpływała na sprawność fizyczną], za to ktoś inny może powiedzieć, że jego 8-latek już biegać nie będzie mógł :razz:

Posted

prawa strona jest dobra jak jeździsz drogami z ruchem samochodowym, że się tak wyrażę ;)

wtedy odgradzasz psa rowerem od aut.. ;)

Posted

xxxx52 napisał(a):
pies powinien biec z prawej strony roweru i nie biec w poludnie podczas wysokich temperatur.Pies moze biec 20 min ,po czym nalezy robic przerwe.

czemu akurat z prawej strony i dlaczego równo 20minut?:roll: To zależy od psa i właściciela i nie powinno być określane sztywnymi zasadami;) Mój biegnie z lewej strony, bo z tej strony mam lepiej wyćwiczoną luźna smycz, a to bardzo ważne w przypadku roweru.

Posted

LeCoyyote tak jak pisała Wiq z prawą stroną chodzi o odgradzanie psa od samochodów [jeśli jedziesz np. poboczem]...

Za to czemu ma być równo 20 minut to ja też nie wiem... przecież jakbym się Birmie zatrzymała po 20 minutach to mój własny osobisty pies by mnie zjadł, że już nie biegniemy :evil_lol:

Posted

[quote name='bonsai_88']LeCoyyote tak jak pisała Wiq z prawą stroną chodzi o odgradzanie psa od samochodów [jeśli jedziesz np. poboczem]...

ok, nie pomyślałem o tym, bo nigdy nie jeżdżę z psem drogami z ruchem samochodowym;)

Posted

LaCoyotte szczęściara... ja jak jeżdżę z Birma to robię ok. 10 km poboczem [tak, ze ja jadę po twardym, a Birma biegnie po piasku/trawie :p]... Dobrze, że młoda się samochodów nie boi :roll:

Posted

Kojot to raczej szczęściarz:evil_lol:

gops, ja wiem, po co tak kombinować :evil_lol: moje idą na zwykłej smyczy przepinanej 2 szt, jedna luzem, a jak dojadę do lasu to spuszczam dziadostwo i lecą za rowerem:cool3:
jak ma 11 miesięcy to delikatnie z nią, obserwuj po prostu i nie zamęczaj narazie..