isabela Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Witam wszystkich. Jakie wymagania (oczywiscie oprocz wystaw,wieku..)musi spelnic sunia labeczka. Czy zdjecie rtg na dysplazje rowniez obowiazuje labki???I czy potrzebuje dyplomu z "polowan" i czy jest to zbedne??? Pozdrawiam Quote
golden_owner Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Rtg w kierunku dysplazji jeszcze nei jest obowiazkowe, ale mam nadzieje, ze lada dzien bedzie. Jednak kazdy hodowca, ktoremu lezy na sercu dobro rasy przeswietla swoje psy. Dyplom nie jest ani konieczny, ani zbedny. Aczkolwiek ja uwazam, ze zanim ktos podejmie decyzje o rozmnozeniu swojego retrievera powinien sie zastanowic dlaczego chce to zrobic: czy dlatego, ze jest to pies wybitny, ma spore osiagniecia wystawowe i moze wniesc cos do rasy poprzez swoj doskonaly eksterier (i oczywiscie poprawna psychike)? Czy jest wybitnym aporterem (w koncu to pierwotne przeznaczenie tej grupy ras i nie nalezy o tym zapominac)? Gdybym planowala rozmnozenie swojego psa, na pewno sprobowalabym z nim sil w konkursach retrieverow, zeby sie przekonac czy ma cos z prawdziwego retrievera (ojciec ma dyplom, ale zrobiony raczej pod wystawy, matka nie ma). Ale ja mam idealistyczne podejscie do sprawy ;) W zasadzie z obowiazkowych spraw to potrzebujesz tylko zrobic hodowlanke, ale warto chyba mierzyc wyzej. Quote
maw Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 przeswietlenie stawow biodrowych jest juz obowiazkowe!!! i chwala za to Quote
maw Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 golden_owner napisał(a):Gdybym planowala rozmnozenie swojego psa, na pewno sprobowalabym z nim sil w konkursach retrieverow, zeby sie przekonac czy ma cos z prawdziwego retrievera (ojciec ma dyplom, ale zrobiony raczej pod wystawy, matka nie ma). Ale ja mam idealistyczne podejscie do sprawy ;) a ja bym chciala w takim razie kupic od takiego hodowcy jak ty psiaka :wink: SUPER!!! Quote
golden_owner Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 Maw czy jestes tego pewna? Wiem, ze przedstawiono taki projekt na zebraniu VIII grupy, ale nie slyszalam o tym, ze takie przepisy juz weszly w zycie. Zreszta podobno pojawilo sie calkiem sporo glosow sprzeciwu odnosnie wprowadzenia tego obowiazku ze strony hodowcow :( czyli tych, ktorym powinno zalezec na rozmnazaniu zdrowych psow :( Quote
Recommended Posts