Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 63
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

tak czy owak jesli znajdzie sie ktokolwiek kto wie gdzie moga być jeszcze saarloosy to będę wdzięczna za info, a może administrator tego fotum cos wie?

Posted

Również chciała bym sie dowiedzieć cos więcej o tej rasie bo w mojej księdze psów jest krótki opis tylko a po tym co przeczytałam są to bardzo wspaniałe psy może ktoś wie czy te psy są juz w Polsce :razz:

Posted

Nie jestem pewna,ale wilczak saarloosa jest chyba krzyżówką ON-a z wilkiem rosyjskim,a CzW chyba z europejskim.Nie jest to chyba prosta krzyzówka wilk+pies(ON),potomstwo takich psów bylo krzyzowane z ON-ami.Nie jestem pewna nie znam się zbyt dobzre na tych psach,ale są cudowne.Troche o nich jest w internecie mozna poczytac;)

Posted

No to jest prawdziwy pies a nie jakaś mimoza...

Nawiązując do tematu "Top Dog" - dobrze, że żaden szwecki posiadacz tej rasy nie zdecydował sie na pokazanie psa w tym programie bo widoku psa tej rasy w różowej sukience po prostu bym nie zniosła...:angryy: :mad:
To nie OT, to tylko taka dygresja...

• 1 month later...
  • 4 weeks later...
Posted

Ojej, nie wiedziałam że w Polsce są saarloos wolfhoundy:crazyeye:!Poszę, napiszcie jaki mają charakter, czy są łatwe w wychowaniu, jakie mają potrzeby?Tak z doświadczenia, z praktyki.Zawsze bardzo ciekawiła mnie ta rasa.

Posted

Dużo łatwiej spotkać CzW :) Tzn liczbowo bo CzW jest z 80szt a SW max 10 :) Więc wilczaków z 8x więcej. A charaktery? SW są bardzo płochliwe - mogą reagować ucieczką w priedawsietnyj tuman np przy tak ekstremalnej sytuacji jak próba pogłaskania. Generalnie obie "wilcze" rasy potrzebują maksimum kontaktu z rodziną a zwłaszcza z przewodnikiem swoim. I NIE SĄ łatwe w wychowaniu... Tzn mi się CzW wydają trudniejsze, ale wychowanie SW znam tylko z teorii :) a CzW z praktyki :) A jak chcesz je koniecznie obejrzeć to stawiam dolary przeciwko skarpetką że na światowej w poznaniu się jakieś pojawią :)

• 1 month later...
Posted

Widzialamna WW w Poznnaiu SW.
Koszmar a nie pies.
nawet smutno stalo sie kiedy zobaczylam jakie plochlywe oni sa i jak sami sobie pokazuja na ringu-ruchu nie ma, kontaktu nie ma tylko duzo strachu w oczach.
oprocz tego nawet w nich wilka trudno znalesc-teras to taki duzy jakis pies, ale juz nie wilk-nie am wilka ani w wygliadze ani w charakterze.

• 1 month later...
Posted

Od pewnego czasu zaczelam doglebnie intresowac sie tymi rasami... :cool3: Obydwa psy strasznie mi sie podobaja ale jesli mowicie ze SW jest plochliwy to jakbym miala wybierac wybralam bym CzW :p Spowodowane jest to tym ze mieszkam w malym miasteczku gdzie sa lasy i laki ale rowniez duzo iinych psow i ludzi-nie chcialabym stracic pieska bo sie czegos strasznie wystraszyl :shake:
Igi^MBE juz nie moge sie doczekac kiedy sie spotkamy :multi: :multi: Chce sie przekonac na wlasne oczy jaki jest CzW :cool3: ;) Do tej pory widzialam go tylko na wystawach i w Łagiewnikach na wyscigach psich zaprzegow ale nie mialam z nim bezposredniego kontaku...

• 2 years later...
  • 2 weeks later...
Posted

wiska napisał(a):
widzialam je na wystawie w lesznie (chyba nawet te od pani "z peronowki")...piekne psy. Na pewno kiedys sobie takiego sprawie ;)

Bardzo dziekuje za mile slowa... :p Jednak ze wzgledu na charakter, zdrowie i o wiele bardziej wilczy wyglad nie zmienie rasy - zostane przy czechoslowackich wilczakach :razz: - to one byly w Lesznie :p...
Saarloosow zdecydowanie nigdy hodowac nie bedziemy... ;)