bejb Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 Witajcie. Mam psa w typie sznaucera miniatury, ma 6 lat. Od małego w zasadzie nie był strzyżony-po drugim razie był tak przestraszony że pare dni przesiadział pod stołem, nikt nie mógł sie do niego zbliżyć. Teraz postanowiłam znów troche bardziej o niego zadbać i w piatek był znów u groomera. Wcześniej dałam mu na uspokojenie tabletki-niestety nie pamiętam ich nazwy... Dostawał je już na sylwestra, do domowego cięcia i nigdy sie nic nie działo. Oczywiście dostałam je od weta-takie małe, niebieskie... Po cięciu w domu przespał parę godzin, ale było wszystko ok, na spacerze zachowywał się normalnie... Wczoraj latał jak oszalały po całym domu, nie umiał sobie znaleźć miejsca, nagle sie zrywał i biegł w inny kąt. Dziś-nie chciał wyjść, chował się, a teraz-co chwilę sie przewraca :( Nie chce sie połozyć, tylko siedzi i zasypia na siedząco/stojąco i sie przewraca... Jestem z małego miasta i dzisiaj żaden wet nie przyjmuje, nie wiem co robić... Może to "tylko" lęk i mu przejdzie? Raczej niczym sie nie zatruł, apetyt ma normalny, kleszcza od około 2tyg nie miał żadnego, ale wcześniej łapał ich sporo... Quote
taks Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 Czy groomer wiedział że pies dostał środek uspokajajacy? Niestety przychodzi mi do głowy takie rozwiazanie zagadki, że groomer też coś dołozył i jest efekt jaki jest... Skoro nie masz dostępu do weta to niewiele mozna zrobic w warunkach domowych, tym bardziej, że nawet nie wiadomo jakie to leki. Zresztą na wiekszośc leków "uspokajajacych" nie ma antidotum i przedawkowanie leczy się objawowo. Jeśli jestes w stanie podać psu wiecej płynów (może masz w domu mieso to zrób lekki rosołek z "mięsną" wkładką - może się skusi i wypije) - jeśli normalnie siusia (a zakładam że tak) to taka dodatkowa porcja płynu powinna przyspieszyc wydalenie leku. No i sprawdź czy serducho bije w normalnym tempie i jak szybko oddycha i czy temperatura nie spadła -gdyby tu były jakieś wyraźne odstępstwa od normy to trzeba by wkroczyć lekami ale mam nadzieję, że jest OK. No i jak do jutra psiak się nie poprawi to oczywiście do weta koniecznie ( najlepiej tego od niebieskich tabletek - przynajmniej wyjasni się co dałaś;) i na co pies tak zareagował). A i zabierz na psi spacer chusteczkę albo kawałek papierowego ręcznika i może uda Ci się podstawić pod strumień moczu - na białym tle mozna łatwo sprawdzić czy mocz ma normalny kolor - to tak na wszelki "kleszczowy" wypadek Quote
PaulinaT Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 To może być zupełnie niezwiązane... jeśli minęło już trochę czasu i w międzyczasie czuł się dobrze, to moim zdaniem podanie sedalinu (małe niebieski tabletki ;-) ) nie ma wpływu na jego samopoczucie dzisiaj. ja bym gnała do weta... objawy są bardzo niepokojące. Quote
bejb Posted June 21, 2009 Author Posted June 21, 2009 Właśnie udało mi sie z nim przejść kawałek-na spacerze zachowuje sie całkiem normalnie! Kupa, siku w normie. Nawet pobiegał troche... Ja mam coraz bardziej wrażenie ze on po prostu... boi sie położyć :| Groomer wiedział ze pies jest na lekach uspakajających ;) Quote
taks Posted June 21, 2009 Posted June 21, 2009 niebieskie tabletki to nie tylko Sedalin;) ale jesli to faktycznie ten lek to dziwię sie, że dany tak "na zapas" przez weta :shake:- to nie jest lek do domowej apteczki i reakcje na niego bywają bardzo różne... Quote
bejb Posted June 24, 2009 Author Posted June 24, 2009 Dopiero teraz znalazłam czas żeby odpisać. Przepraszam bardzo :( Problem nie dotyczy tabletek! Pies po fryzjerze ma zapalenie napletka i tak go to boli ze unika leżenia. Ponoć jego miotowy brat cierpi na to po każdym strzyżeniu, mimo ze właściciele już prosili, zmieniali groomera, sami próbowali :( Laj jest już trzeci dzień na mocnym antybiotyku, "siusiak" wygląda już lepiej,ale pies dalej nie chce sie położyć i przysypia na stojąco :( Musze go wtedy na siłe położyć na boczku, przytrzymać, pogłaskać, podrapać za uszkiem i zasypia chociaż na chwilę. W piątek kontrola ;) Dzięki wszystkim za odpowiedzi i-jeszcze jedno-jak zmienić teraz temat? ;) Quote
Recommended Posts