Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

W jakim programie przygotowujecie reklamy do katalogów wystawowych? W jakim formacie je zapisujecie i w jakich rozmiarach przygotowujecie reklamę, która ma zająć przykładowo 1 stronę/ pół strony,
żeby po zmniejszeniu lub powiększeniu wszystko było wyraźne.

Podzielcie się doświadczeniem. Sporo dogomaniackim psów widziałam w katalogach :)

Posted

SZAMAN napisał(a):
W jakim programie przygotowujecie reklamy do katalogów wystawowych? W jakim formacie je zapisujecie i w jakich rozmiarach przygotowujecie reklamę, która ma zająć przykładowo 1 stronę/ pół strony,
żeby po zmniejszeniu lub powiększeniu wszystko było wyraźne.

Podzielcie się doświadczeniem. Sporo dogomaniackim psów widziałam w katalogach :)

Sądzę, że dość trudno jest dać Ci uniwersalną radę.
Przymierzając się do konkretnego katalogu wystawowego powinnaś skontaktować się z osobą zajmującą się jego przygotowywaniem. Powinnaś otrzymać niezbędne informacje o formie w jakiej należy dostarczyć materiał do druku. Myślę, że od tego należałoby zacząć.

Teoretycznie do Ciebie będzie należało przygotowanie pliku graficznego w formacie TIF, z rozdzielczością 300 dpi i o wymiarach jakie przewidziane jest dla niego w katalogu. Nie ma większego znaczenia w jakim programie to wykonasz. Najlepiej wybrać taki program graficzny, w którym poruszasz się najsprawniej.
I to byłoby najprostsze rozwiązanie.
Może się jednak okazać, że należy dostarczyć plik wykonany w innym formacie graficznym (np. grafika wektorowa) lub gotowy obraz dla konkretnej drukarki (PRN). Ja swego czasu musiałem dostarczyć gotową kliszę w skali 1:1, z której w drukarni wykonano od razu matrycę.
Ponieważ wiele zależy od technologii zastosowanej do druku katalogu, ustal niezbędne szczegóły, zanim zabierzesz się do wykonania konkretnego projektu.
Pozdrawiam.
:D

Posted

a my z kolezanka w corellu robimy:))fakt,ze wiele tym reklamom brakuje,ale...praca wlasna:)))i darmowa, bo nawet nie wiem ile sie placi dodatkowo za stworzenie reklamy-ktos wie?