SZAMAN Posted February 26, 2005 Posted February 26, 2005 W jakim programie przygotowujecie reklamy do katalogów wystawowych? W jakim formacie je zapisujecie i w jakich rozmiarach przygotowujecie reklamę, która ma zająć przykładowo 1 stronę/ pół strony, żeby po zmniejszeniu lub powiększeniu wszystko było wyraźne. Podzielcie się doświadczeniem. Sporo dogomaniackim psów widziałam w katalogach :) Quote
baskomaniak Posted February 27, 2005 Posted February 27, 2005 SZAMAN napisał(a):W jakim programie przygotowujecie reklamy do katalogów wystawowych? W jakim formacie je zapisujecie i w jakich rozmiarach przygotowujecie reklamę, która ma zająć przykładowo 1 stronę/ pół strony, żeby po zmniejszeniu lub powiększeniu wszystko było wyraźne. Podzielcie się doświadczeniem. Sporo dogomaniackim psów widziałam w katalogach :) Sądzę, że dość trudno jest dać Ci uniwersalną radę. Przymierzając się do konkretnego katalogu wystawowego powinnaś skontaktować się z osobą zajmującą się jego przygotowywaniem. Powinnaś otrzymać niezbędne informacje o formie w jakiej należy dostarczyć materiał do druku. Myślę, że od tego należałoby zacząć. Teoretycznie do Ciebie będzie należało przygotowanie pliku graficznego w formacie TIF, z rozdzielczością 300 dpi i o wymiarach jakie przewidziane jest dla niego w katalogu. Nie ma większego znaczenia w jakim programie to wykonasz. Najlepiej wybrać taki program graficzny, w którym poruszasz się najsprawniej. I to byłoby najprostsze rozwiązanie. Może się jednak okazać, że należy dostarczyć plik wykonany w innym formacie graficznym (np. grafika wektorowa) lub gotowy obraz dla konkretnej drukarki (PRN). Ja swego czasu musiałem dostarczyć gotową kliszę w skali 1:1, z której w drukarni wykonano od razu matrycę. Ponieważ wiele zależy od technologii zastosowanej do druku katalogu, ustal niezbędne szczegóły, zanim zabierzesz się do wykonania konkretnego projektu. Pozdrawiam. :D Quote
orsini Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 a my z kolezanka w corellu robimy:))fakt,ze wiele tym reklamom brakuje,ale...praca wlasna:)))i darmowa, bo nawet nie wiem ile sie placi dodatkowo za stworzenie reklamy-ktos wie? Quote
SZAMAN Posted February 28, 2005 Author Posted February 28, 2005 baskomaniak: dzięki za wyczerpująca odpowiedź, rozjaśniło mi się nieco :) Quote
baskomaniak Posted February 28, 2005 Posted February 28, 2005 SZAMAN napisał(a):baskomaniak: dzięki za wyczerpująca odpowiedź, rozjaśniło mi się nieco :) Jeśli będzie taka potrzeba to pomogę dodatkowymi szczegółami. Daj znać. Pozdrawiam. :D Quote
Recommended Posts