Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Jak przyzwyczaić 2 letnego psa do bardiej urozmaiconej diety , obecne je makaron z mięsem kurczaka wyłącznie chudym, inne żeczy mu szkodzą .Problem est w tym iż ne został nauczony spożywania innych pokarmów, tylko ałowe ,bułka z masłem czasem zemniaki , ryż marchew

Posted

No własnie madzia, poszerz swoją wypowiedź, "opowiedz nam swoją historię" ;)

Agnes słusznie pisze, po prostu nowości trzeba podawać w bardzo małych ilościach, jeśli nie ma efektów ubocznych to powolutku zwiększamy ilość dodatku. I zawsze wprowadzamy nowości pojedynczo!!! Jeśli pies nie jada np. warzyw, to najpierw przez kilka dni wprowadzamy marchewkę. Jak już z marchewką mamy załatwione, to zaczynamy po kilkunastu dniach np. pietruszkę itd. Żeby nie zasunąć psu kilku nowości na raz 8)

• 3 weeks later...
Posted

oh wreszcie moge odpisać. chodzi mi o to że jeśli moj psiak zje coś innego to właśnie ma sensacje ...... raz marchew może byc a raz nie , dzisiaj znowu mał rozwolnienie i ,mam nadzieje że mu w nocy nie przyjdzie znowu :roll: :cry: .a napiszcie mi prosze czy po biszkoptach może byc rozwolnienie bo czasem moi rodzice dają m je w mega ilościach np . dzisiaj przed śniadaniem zjadł 4 , po sniadeni 2 ,po obiadku też no i potem lużna kupka.... chociaż myśle że biszkopty to właśne sa na zatrzymanie, chociaż moze sie myle??

Posted

madzia_11
może mieć rozwolnienie po biszkoptach... cholera wie z czego są robione i co się do nich dodaje (jakieś sztuczne barwniki itp).
Ale nie musi być po biszkoptach.
Jeśli pies ma częste biegunki, to po pierwsze, należy z nim pójść do weterynarza, zbadać krew, kał i psa w całości 8) . Wiele chorób układu pokarmowego właśnie tak się objawia...

A jeśli okaże się, że pies jest zdrowy, tylko taki nadwrażliwy (bo np. był źle żywiony w dzieciństwie, albo przeszedł jakąś parwowirozę czy coś) to trzeba wprowadzić żelazną dyscyplinę pokarmową. Myślę, że wet Ci podpowie co i jak...
Ja na początek bym dawała psu wyłącznie ryż z gotowanym kurczaczkiem, przez kilka dni (przy takiej delikatnej diecie zwykle kupki normalnieją). Ale absolutnie nic poza tym, żadnych biszkoptów, psich przysmaków, suchych karm itd... A potem dodałabym troszkę marchewki do ryżu i kurczaczka... I znowu przez kilka dni tylko to. A potem (o ile kupki cały czas są w normie) trochę pietruszki, a potem trochę selera... Jeśli tylko pojawi się biegunka- odstawiamy "nowość".
Pies nie musi mieć urozmaiconej diety, jeśli okaże się, że jedyną rzeczą, którą trawi bez problemów jest sam kurczak z ryżem, to należy się na tym zatrzymać. Dokupisz witaminy, żeby psu ich nie brakowało i też będzie dobrze. Lepsza skromna dieta niż ciągłe biegunki.
Możesz też przejść na suchą karmę weterynaryjną dla psów o wrażliwym przewodzie pokarmowym- pogadaj z wetem!
Ważne jest, żeby pod kontrolą weterynarza sytuację opanować!

Posted

dzisiaj wypł tez troche kefiru na pusty zżołądek rano i może to dlatego :oops: ,tylko ja sobe tak myśłe czy to jest możliwe żby on mial takie sensacje jak sie powącha z jakimiś psami a w szceglności z jednym moej sąsadki na drug dzień sraczka :-? mur beton ,tanten psiak mał w dzieciństwie parawiroze ale teraz to ma jakies 10 lat?

Posted

madzia nie sadze, ze od zapachu moze przejsc jakac choroba czy rozwolnienie. Ale jak coztego napisala - warto pojsc do weta, zbadac. Moja poprzednie suczylo tez tak mialo - co jakis czas rozwolnienia, zwalalam na nowe produkty itp Kombinowalam jak kon pod gore, odejmowalam nowe rzeczy, staralam sie dawac stare i eliminowac to co szkodzilo. Ogolnie mialam "zabawe". Poszlam w koncu do weta i co sie okazalo? Chora trzustka i zapalenie jelita grubego - stad te kupki brzydkie. Nie chce straszyc, ale ostrzec, ze warto isc do weta - jesli brzydkie kupole sa co jakis czas

Posted

[quote name='madzia_11']czy to jest możliwe żby on mial takie sensacje jak sie powącha z jakimiś psami
Niemożliwe! Nawet jeśli tamten pies 10 lat temu chorował. Mój pierwszy pies też chorował na parwo w szczenięctwie i jedyną pozostałością był nadwrażliwy układ pokarmowy. Nie słyszałam, żeby jakis pies po powąchaniu się z moim dostawał biegunki ;)
[quote name='madzia_11']dzisiaj wypł tez troche kefiru na pusty zżołądek rano
No to już masz winowajcę dzisiejszej biegunki! Produkty mleczne są absolutnie niewskazane dla psów o wrażliwym układzie pokarmowym! Obojętnie czy żołądek jest pusty czy pełny...
Albo zaczniesz uważać na to co pies je i zachowasz żelazną dyscyplinę, albo wykończycie się wzajemnie (Ty psa, a pies Ciebie) ciągłymi biegunkami. 8) Dwa lub trzy posiłki dziennie składające się z gotowanego kurczaka z ryżem i odrobiną marchewki (drobniutko utartej) i koniec, żadnych przekąsek, kefirków, jogurcików, smakołyczków, ciasteczek, kosteczek...NIC oprócz kurczaka z ryżem...
Zacznij od wizyty u weta.
I przestań fundować psu przygody kulinarne. Pies naprawdę może jeść całe życie to samo, o ile jest to dla niego zdrowe i dobrze to trawi!

Posted

wiecie ci weci już mne rozwalają , zawsze tyko wymyślają nie badaja i daja antybiotyki, zastrzyki,może dlatego że zawsze po 2 dniu rozwolnienie p[ędze przerażona do weta ,aha pies jadł jescze takie kości ze scięgen do żcia ,może stare były :roll: .naraze daje mu klek ryżowy z kurczakiem i czekamy co dalej :wink:

Posted

bo jak jest sensacja kupkowa to sie leci z kupka psia do zbadania :) jesli to sie pojawilo raz to wet moze dlatego dal antybiotyk, bo to mogloby byc zatrucie. Ale jesli to sie pojawia co jakis czas to to nie jest normalne. Chyba, ze chodzisz do roznych wetow to niekoniecznie wiedza co sie dzialo wczesniej i inaczej moga do tego podchodzic.
Madzia powiedz mi jedno - czy pies ma rozwolnienie ZAWSZE po dawaniu innych, nowych rzeczy? Czy to niekoniecznie wystepuje po jakims skladniku nowym wprowadzonym do diety?

Posted

madzia_11, nie pedz na razie do weterynarza, tylko USTABILZUJ DIETE SWOJEGO PSA!!!
wybacz, ale jakbym ja zjadla na pusty zolądek kefir, potem wchłonęła furę biszkoptów, wszystko zagryzłabym kością, a do tego zjadłabym jeszcze normalny posiłek, to chybabym sie przekręciła :roll:

nie rozumiem twojego postępowania - wiesz, że pies ma wrażliwy układ pokarmowy, a ładujesz w niego jakieś śmieci :roll:
dieta dla wrażliwców to zazwyczaj: ryz + kurczak/indyk + ugotowana rozciapana marchewka.
jak na takiej diecie pies nie dojdzie do siebie, to pędź do weterynarza.

ALE NAJPIERW ZACZNIJŻE TEGO PSA NORMALNIE KARMIĆ!!!

Posted

tak tez staram sie robć jednak ,moi rodzice uważaja że psiak musi dostawac jakieś ciasteczka :evilbat: :evilbat: , ja już teraz ne odpuszcze ,dieta będzie i konec , narazie daje mu kleik ryżowy z kurczakiem i jest ok .A z tym kefirem to mi wet wymyślił , ja zawsze pokazje książeczke i mówie że ma on takie a takie problemy.Ostatnio jeden kazał mi dać actimel :roll:
Tylko co do wczorajszych sensacjii mam następną teorie , psy na osiedlu maja prawie wszystkie sraczki ,jeden za drgim :evil: .Naraze poczeakm zaprowadze ścisłą dietke i zobaczymy co bedzie dalej.Jakieś 1,5 roku tem byłam z nim nawet w klinice po lekach przeszło mu jeszcze tego samego dnia i wet powiedział że poprost lubi sobe cos zjeść niekoniecznie jadalnego :-? no zobaczymy

Posted

madzia_11 napisał(a):
wiecie ci weci już mne rozwalają

To znajdź sobie takiego, który Cię nie "rozwali", trzymaj się go i daj mu szansę wyleczyć psa. I sama poproś o badania, mówiąc, że problemy ciągle wracają... Niektórzy weci wolą nie proponować dodatkowych badań, bo potem sa oskarżani o zdzierstwo i inne takie... :roll:
madzia_11 napisał(a):
lubi sobe cos zjeść niekoniecznie jadalnego :-? no zobaczymy

To pilnuj go ile się da...
A zamiast kefirów czy innego aktimelu- dawaj psu lakcid, kupuje się to w aptece, to takie "żywe kultury bakterii" w ampułce. Przy częstych biegunkach lub terapii antybiotykowej pomaga odbudować florę baktryjną jelit. Ale sądzę, że wet Ci to zaleci... :roll:

Posted

madzia_11 tak jak tu było jush powiedziane idź do weta, zrób badanka na pewno nie zaszkodzą.Powinnaś znaleźc jakiegoś dobrego lekarza bo to przecież podstawa zwłaszcza,że Twoj piesek ma 10lat.A co do produktów mlecznych, to generalnie dorosłe ssaki w tym oczywiście psy nie mają podpusczki, enzymu odpowiedzialnego za ścinanie białka, stąd mogą występować biegunki. NIe mowie,że to jedyna przyczyna problemów Twojego pieska ale przynajmniej mozesz coś wyeliminować...Napisałaś że ten kefirek to pomysł weterynarza-zgadza sie zaleca sie podawanie od czasu do czasu podawanie kefirów,biojogurtów(mimo biegunek)po to by dostarczyc troche flory bakteryjnej, zwłaszcza jezeli piesek się tego domaga np. porzez jedzenie ludzkich odchyodów(fuj!)...ale nie jest to konieczne.

Posted

co tak czy siak oznacza, ze jest dorosly - czyli MOZE nie trawic mleka i tego typu produktow - jak wlasnie kefiry itp. Pisze moze bo sa psy ktore jak najbardziej nawet w wieku 10 lat pija mleko i nic im nie jest - jesli od malego pies je serki itp i jako dorosly tez to nic mu nie bedzie, ale jesli nagle damy serek to moze byc sensacja.
Dieta to raz, ale wet dwa