Evelina Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 adda napisał(a):Evelina, zawsze ciekawiło mnie, czym w takim razie w sensie prawnym różni się konkubinat od małżeństwa? Cały dowcip powołania do życia oficjalnego konkubinatu polegał na tym, żeby takiej różnicy nie było. 8) Podstawowa wygoda polega na tym, ze nie trzeba występować o rozwód, aby się z niego wycofać. Jeśli obie strony są zgodne, że maja juz siebie dość składają deklarację w odpowiednim urzędzie i w tym momencie następuje rozwiązanie konkubinatu. Jeśli tylko jedna ze stron się rozmyśliła, musi dostarczyć odpowiednio poświadczoną decyzję drugiej stronie. Po trzech miesiącach od tego momentu następuje anulacja związku. Urzędowo zawarty konkubinat który nazywa się we Francji PACS daje obu stronom jak i dzieciom zrodzonym w czasie jego trwania identyczne prawa jak w małżeństwie, czyli prawo do dziedziczenia, emerytury itd. Może on być zawierany również przez osoby tej samej płci. Wtedy zostaje prawnie potwierdzona wspólnota majątkowa i wszelkie związane z tym sprawy. Quote
adda Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 No to fajna to jest sprawa :D Podoba mi się :lol: A powiedz mi jeszcze, czy są jakieś dane, dotyczące tego, czy więcej jest zawieranych małżeństw, czy konkubinatów? Quote
Evelina Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 adda napisał(a):No to fajna to jest sprawa :D Podoba mi się :lol: A powiedz mi jeszcze, czy są jakieś dane, dotyczące tego, czy więcej jest zawieranych małżeństw, czy konkubinatów?Nie mam akurat pod reka takich danych. Jak znajde to sie podziele :wink: Z ciekawostek dotyczacych malzenstw. Zdrada nie jest uznawana jako argument w sprawie rozwodowej. Zona moze tez meza oskarzyc o gwalt 8) Quote
adda Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 [quote name='Evelina']Zdrada nie jest uznawana jako argument w sprawie rozwodowej. :o ...fajnie... :roll: to co w takim razie może być argumentem? Zona moze tez meza oskarzyc o gwalt 8) A to chyba prawie wszędzie (nie mówię o plemionach :lol: ) Quote
Evelina Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 adda napisał(a):Evelina napisał(a):Zdrada nie jest uznawana jako argument w sprawie rozwodowej. :o ...fajnie... :roll: to co w takim razie może być argumentem? Ze zdradą sprawa jest oczywista, bo w urzędzie stanu cywilnego wierności się nie deklaruje, jedynie przed ołtarzem. :wink: Argumentem w rozwodzie może być ustanie więzi emocjonalnych na przykład. Przyznasz, że to pięknie brzmi :lol: Quote
adda Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 [quote name='Evelina']Ze zdradą sprawa jest oczywista, bo w urzędzie stanu cywilnego wierności się nie deklaruje, jedynie przed ołtarzem. :wink: Niemniej jednak nie mogę tego pojąć :o Argumentem w rozwodzie może być ustanie więzi emocjonalnych na przykład. Przyznasz, że to pięknie brzmi :lol: Brzmi pięknie :D Czyli ustały więzi emocjonalne z żoną/mężem, a zostały zawiązane z koleżanką/kolegą :lol: I mamy załatwioną zdradę :roll: Quote
Evelina Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 adda napisał(a):Evelina napisał(a):Ze zdradą sprawa jest oczywista, bo w urzędzie stanu cywilnego wierności się nie deklaruje, jedynie przed ołtarzem. :wink: Niemniej jednak nie mogę tego pojąć :o A urzednik pyta, po co para sie pobiera, albo czy przyszli malzonkowie sie kochaja ? Wiadomo, ze nie, wiec w czym problem ? :lol: adda napisał(a):Czyli ustały więzi emocjonalne z żoną/mężem, a zostały zawiązane z koleżanką/kolegą :lol: I mamy załatwioną zdradę :roll:Otoz to. 8) Quote
anushka Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 a wy co???? :o :o :o :o w "ślubnej galerii" o rozwodach piszecie??? :motz: dobre :evilbat: to tu się panny zachwycają,że też by chciały już białe sukienki i wogóle...a wy im tu już "gotowe podkłady" do rozwodu podajecie 8) :wink: Quote
00000 Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 A ja się dziwię, dlaczego rozwody nie są hucznie świętowane.... Tylko śluby... :wink: :D Wiecie, ja się ne tyle rozwodów napatrzyłam, że naprawdę ludzie się cieszą z nich jeszcze mocniej niż ze ślubu chyba :lol: Quote
adda Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 Ania-k napisał(a):a wy co???? :o :o :o :o w "ślubnej galerii" o rozwodach piszecie??? No właśnie nie o rozwodach, bo takowego nie potrzeba, ja się zachwycam tym niepotrzebowaniem :D Quote
anushka Posted April 14, 2005 Posted April 14, 2005 adda napisał(a):Ania-k napisał(a):a wy co???? :o :o :o :o w "ślubnej galerii" o rozwodach piszecie??? No właśnie nie o rozwodach, bo takowego nie potrzeba, ja się zachwycam tym niepotrzebowaniem :D :bigok: :hmmmm: ale czego??ślubu??rozwodu???faceta??? bo ja już niewiem :evilbat: Quote
adda Posted April 17, 2005 Posted April 17, 2005 Ania-k napisał(a): :bigok: :hmmmm: ale czego??ślubu??rozwodu???faceta??? bo ja już niewiem :evilbat: Wszystkiego po trochę :lol: :lol: :lol: Quote
tajdzi Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Coś tu się mało ślubnie zrobiło...to moze moje wstawie? ;) Quote
Evelina Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 Tajdzi, przepiękna fotka. Przepełniona emocjami, myślami i uczuciami. :D Mnie od razu nasunął sie taki oto komentarz : Nostalgiczne pożegnanie z panieństwem i czułe powitanie w małżeństwie :D Quote
Ariadna Posted April 18, 2005 Posted April 18, 2005 a malzonek jaki wpatrzony..."jak pies w kielbase" :wink: Piekne zdjecie :D Quote
adda Posted April 23, 2005 Posted April 23, 2005 [quote name='tajdzi']Coś tu się mało ślubnie zrobiło...to moze moje wstawie? ;) A ja dopiero teraz zobaczyłam :o Tajdzi świetnie wyglądacie :angel: Quote
Agga Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 normalnie wiem kto zaniedługo zapoda foty.... :lol: 8) Quote
malawaszka Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 Agga??? czy znowu chciałabyś nam cośik powiedzieć??? :D Quote
Wind Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 Agga napisał(a):normalnie wiem kto zaniedługo zapoda foty.... :lol: 8) Agga, no dawaj! Nie daj sie dluzej prosic ;) Quote
adda Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 A ja ostatnio dostałam mailem fotkę pt. Suknia ślubna 8) Quote
Agga Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 malawaszka napisał(a):Agga??? czy znowu chciałabyś nam cośik powiedzieć??? :D tak ja mam wam duzo do powiedzenia, ale to nie ja:P Quote
malawaszka Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 [quote name='adda']A ja ostatnio dostałam mailem fotkę pt. Suknia ślubna 8) hihihi a jaką Pn Młody ma minę jakby zerknął co tam za koronką :lol: Quote
adda Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 malawaszka napisał(a):hihihi a jaką Pn Młody ma minę jakby zerknął co tam za koronką :lol: Malawaszka, a Ty ślub już brała? Bo jak nie, to kreacja w sam raz 8) Quote
malawaszka Posted May 16, 2005 Posted May 16, 2005 adda napisał(a):malawaszka napisał(a):hihihi a jaką Pn Młody ma minę jakby zerknął co tam za koronką :lol: Malawaszka, a Ty ślub już brała? Bo jak nie, to kreacja w sam raz 8) no trzeba będzie poważnie przemyśleć taką opcję :lol: Quote
Recommended Posts