vege* Posted August 28, 2013 Author Posted August 28, 2013 dziś też pięknie mijała ludzi, nawet na nich nie patrzyła :) Quote
vege* Posted August 28, 2013 Author Posted August 28, 2013 dOgLoV napisał(a):hejka ;) brawa dla Nuki :loveu: cześć :) dziękujemy :loveu: Quote
vege* Posted August 28, 2013 Author Posted August 28, 2013 agaciaaa napisał(a):Gratulacje postępów ;) Dziękujemy :loveu: Muszę kupić nowe akumulatorki do aparatu bo obecne są jakieś do doopy, czytałam w internecie, że super są Sanyo Eneloop, miał ktoś? Podobno bardzo długo wytrzymują podczas robienia dużej ilości zdjęć :) Quote
Asia&Kleo Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 Ty$ka napisał(a):Czyli jaką metodę proponujesz? Ja uważam, że wiele zależy od psa. Mój delikatny pies wystarczy jak powiem "Nie" czasem wzmocnione korektą fizyczną (tak, jestem zła i niedobra) i wtedy przestaje na chwilę, patrzy się na mnie, znów powtarzam komendę, on ją wykonuje i od razu jest k/s. I już więcej tego nie robi, chyba że czasem muszę mu powtórzyć samo "nie". Z kolei na innego psa może ta metoda nie działać... bo mój pies jak gonił ptaki to włączał mu się instynkt łowiecki (i tu pomogła korekta fizyczna), gdy gonił zwierzątka leśne to instynkt pasterki (i tu pomogło wymuszone leżenie oraz przekierowywanie emocji na kawałek futra), a na konie szczekał nie gonił (bo psy które się boją rzadko gonią obiekt strachu), ale tu faktycznie pomogło barowanie... Więc rodzi się pytanie... czemu goni? Czy dlatego, że się boi (tak jak Ty sądzisz?) - może wtedy barowanie trzeba robić? czy goni dlatego, że włączył mu się pastuchowy instynkt (wtedy siadanie, czyli hamowanie emocji czy przekierowywanie tego na np. piłkę może pomóc), a może goni, bo winowajcą jest instynkt łowiecki (i wtedy serio gonienie piłeczki, siadanie za pomocą korekty nawet oe itd może pomóc) - bo to są trzy całkiem inne przyczyny, które dają inny efekt... Najpierw, zanim cokolwiek się zaproponuje, trzeba znać przyczynę tego złego zachowania... Czyli dlaczego pies goni rower. Bardzo istotna sprawa, dzięki której można stwierdzić, czy to instynkt czy pies robi to ze strachu, chociażby przez jakieś przykre wydarzenie w przeszłości lub ze strachu przed czymś nieznanym. Nie wiem, co miałaś na myśli, ironizując, że jesteś zła i niedobra przez stosowanie korekt fizycznych ;) Że jestem temu przeciwna? Jeśli są używane prawidłowo w odpowiedniej sytuacji, nie mam nic przeciwko. Odradzam wymuszone komendy w przypadku psów lękliwych. Zwłaszcza, jak zauważymy, że wzmacniamy przez to jego niepewność. Doprowadzimy do tego, że takowy psiak zacznie kojarzyć nasze wydawanie komend z czymś nieprzyjemnym. Quote
Ty$ka Posted August 28, 2013 Posted August 28, 2013 Asiu, by nie robić OT wysyłam Ci PW. Dla ciekawskich powiem, że z pierwszym postem Jej wypowiedzi się zgadzam całkowicie, z ostatnim z kolei... no nie do końca ;). Quote
vege* Posted August 29, 2013 Author Posted August 29, 2013 Jezu, dziś jak Nuka była na spacerze z mamą rano to się w czymś wytarzała, tzn tylko położyła bo mama zaraz ją odciągnęła. Jak weszła z nią do domu to myślałam, że umrę. Śmierdziała jak stado niemytych meneli spod sklepu :mdleje: 4 razy ją szorowałam, ze 30 min mi się zeszło, boże dawno takiego smrodu to ja nie czułam :mdleje: A ona nigdy się w niczym nie wytarzała, nie wiem co jej odwaliło :mdleje: Quote
vege* Posted August 29, 2013 Author Posted August 29, 2013 magdabroy napisał(a):Pachnący piesek :diabloti: Teraz jest czysta i pachnąca :diabloti: Quote
FredziaFredzia Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 [quote name='vege*']Jezu, dziś jak Nuka była na spacerze z mamą rano to się w czymś wytarzała, tzn tylko położyła bo mama zaraz ją odciągnęła. Jak weszła z nią do domu to myślałam, że umrę. Śmierdziała jak stado niemytych meneli spod sklepu :mdleje: 4 razy ją szorowałam, ze 30 min mi się zeszło, boże dawno takiego smrodu to ja nie czułam :mdleje: A ona nigdy się w niczym nie wytarzała, nie wiem co jej odwaliło :mdleje: Chciałabym żeby 4 mycia schodziły mi w 30 minut u Erisa. :diabloti: Quote
Pixeloza Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 FredziaFredzia napisał(a):Chciałabym żeby 4 mycia schodziły mi w 30 minut u Erisa. :diabloti: Ja pamiętam moją 40 minutową walkę z sosem do kurczaka :evil_lol: Ale pachniał nim cały dzień :diabloti: Quote
Luzia Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 vege* napisał(a):52 cm ;) :loveu: mój Pamir ma też coś koło tego ( +/- 0,5 cm) i waży 17,5-18 kg :diabloti::diabloti::diabloti: Quote
vege* Posted August 29, 2013 Author Posted August 29, 2013 FredziaFredzia napisał(a):Chciałabym żeby 4 mycia schodziły mi w 30 minut u Erisa. :diabloti: Ale u Frania na pewno schodzą w 30 min :evil_lol: Pixeloza napisał(a):Ja pamiętam moją 40 minutową walkę z sosem do kurczaka :evil_lol: Ale pachniał nim cały dzień :diabloti: Wolałabym czuć sos, a nie stado żuli :diabloti: Luzia napisał(a):mój Pamir ma też coś koło tego ( +/- 0,5 cm) i waży 17,5-18 kg :diabloti::diabloti::diabloti: o jezu czepiajcie się dalej :placz::mad: Quote
Luzia Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 yvege* napisał(a): o jezu czepiajcie się dalej :placz::mad: no to przecież właśnie to robimy, to co narzekasz? :grins: Quote
vege* Posted August 29, 2013 Author Posted August 29, 2013 dOgLoV napisał(a):hejka ;) cześć :) Luzia napisał(a):y no to przecież właśnie to robimy, to co narzekasz? :grins: No dobra pogubiłam się w swoich słowach :roflt: Quote
Luzia Posted August 29, 2013 Posted August 29, 2013 Nie no, był okres jak mój rudy ważył 22,5 - wyglądał gorzej niż ja teraz ( tak wiem - dziwne, ale da się ) :diabloti: Quote
vege* Posted August 30, 2013 Author Posted August 30, 2013 Luzia napisał(a):Nie no, był okres jak mój rudy ważył 22,5 - wyglądał gorzej niż ja teraz ( tak wiem - dziwne, ale da się ) :diabloti: Bo on ma inną budowę niż Nuka, Nuka jest krótsza, taka bardziej zwarta i nabita ;) Quote
vege* Posted August 30, 2013 Author Posted August 30, 2013 Cześć :) Aga dlaczego codziennie piszesz u mnie w galerii tylko to jedno słowo? :roflt: Quote
łamAga Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 vege* napisał(a):Cześć :) Aga dlaczego codziennie piszesz u mnie w galerii tylko to jedno słowo? :roflt: przywitowuje sie :eviltong: jak byś wstawiła jeszcze do tego jakies zdjecia to bym dodała " ładne zdjęcia " :diabloti: Quote
vege* Posted August 30, 2013 Author Posted August 30, 2013 Ale nie mam zdjęć :( Czekam na nowe akumulatorki ;) Quote
łamAga Posted August 30, 2013 Posted August 30, 2013 vege* napisał(a):Ale nie mam zdjęć :( Czekam na nowe akumulatorki ;) ja planuje spacerek niedzielny w nieco inne miejsce niż zwykle ale nie wiem czy Sebek sie da namówić :niewiem: Quote
Recommended Posts