Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 3.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

agaciaaa napisał(a):
Gratulacje postępów ;)

Dziękujemy :loveu:

Muszę kupić nowe akumulatorki do aparatu bo obecne są jakieś do doopy, czytałam w internecie, że super są Sanyo Eneloop, miał ktoś? Podobno bardzo długo wytrzymują podczas robienia dużej ilości zdjęć :)

Posted

Ty$ka napisał(a):
Czyli jaką metodę proponujesz?

Ja uważam, że wiele zależy od psa. Mój delikatny pies wystarczy jak powiem "Nie" czasem wzmocnione korektą fizyczną (tak, jestem zła i niedobra) i wtedy przestaje na chwilę, patrzy się na mnie, znów powtarzam komendę, on ją wykonuje i od razu jest k/s. I już więcej tego nie robi, chyba że czasem muszę mu powtórzyć samo "nie". Z kolei na innego psa może ta metoda nie działać... bo mój pies jak gonił ptaki to włączał mu się instynkt łowiecki (i tu pomogła korekta fizyczna), gdy gonił zwierzątka leśne to instynkt pasterki (i tu pomogło wymuszone leżenie oraz przekierowywanie emocji na kawałek futra), a na konie szczekał nie gonił (bo psy które się boją rzadko gonią obiekt strachu), ale tu faktycznie pomogło barowanie...

Więc rodzi się pytanie... czemu goni? Czy dlatego, że się boi (tak jak Ty sądzisz?) - może wtedy barowanie trzeba robić? czy goni dlatego, że włączył mu się pastuchowy instynkt (wtedy siadanie, czyli hamowanie emocji czy przekierowywanie tego na np. piłkę może pomóc), a może goni, bo winowajcą jest instynkt łowiecki (i wtedy serio gonienie piłeczki, siadanie za pomocą korekty nawet oe itd może pomóc) - bo to są trzy całkiem inne przyczyny, które dają inny efekt...

Najpierw, zanim cokolwiek się zaproponuje, trzeba znać przyczynę tego złego zachowania... Czyli dlaczego pies goni rower. Bardzo istotna sprawa, dzięki której można stwierdzić, czy to instynkt czy pies robi to ze strachu, chociażby przez jakieś przykre wydarzenie w przeszłości lub ze strachu przed czymś nieznanym.
Nie wiem, co miałaś na myśli, ironizując, że jesteś zła i niedobra przez stosowanie korekt fizycznych ;) Że jestem temu przeciwna? Jeśli są używane prawidłowo w odpowiedniej sytuacji, nie mam nic przeciwko.

Odradzam wymuszone komendy w przypadku psów lękliwych. Zwłaszcza, jak zauważymy, że wzmacniamy przez to jego niepewność. Doprowadzimy do tego, że takowy psiak zacznie kojarzyć nasze wydawanie komend z czymś nieprzyjemnym.

Posted

Asiu, by nie robić OT wysyłam Ci PW. Dla ciekawskich powiem, że z pierwszym postem Jej wypowiedzi się zgadzam całkowicie, z ostatnim z kolei... no nie do końca ;).

Posted

Jezu, dziś jak Nuka była na spacerze z mamą rano to się w czymś wytarzała, tzn tylko położyła bo mama zaraz ją odciągnęła. Jak weszła z nią do domu to myślałam, że umrę. Śmierdziała jak stado niemytych meneli spod sklepu :mdleje: 4 razy ją szorowałam, ze 30 min mi się zeszło, boże dawno takiego smrodu to ja nie czułam :mdleje: A ona nigdy się w niczym nie wytarzała, nie wiem co jej odwaliło :mdleje:

Posted

[quote name='vege*']Jezu, dziś jak Nuka była na spacerze z mamą rano to się w czymś wytarzała, tzn tylko położyła bo mama zaraz ją odciągnęła. Jak weszła z nią do domu to myślałam, że umrę. Śmierdziała jak stado niemytych meneli spod sklepu :mdleje: 4 razy ją szorowałam, ze 30 min mi się zeszło, boże dawno takiego smrodu to ja nie czułam :mdleje: A ona nigdy się w niczym nie wytarzała, nie wiem co jej odwaliło :mdleje:

Chciałabym żeby 4 mycia schodziły mi w 30 minut u Erisa. :diabloti:

Posted

FredziaFredzia napisał(a):

Ja pamiętam moją 40 minutową walkę z sosem do kurczaka :evil_lol:
Ale pachniał nim cały dzień :diabloti:

Posted

FredziaFredzia napisał(a):

Ale u Frania na pewno schodzą w 30 min :evil_lol:
Pixeloza napisał(a):
Ja pamiętam moją 40 minutową walkę z sosem do kurczaka :evil_lol:
Ale pachniał nim cały dzień :diabloti:

Wolałabym czuć sos, a nie stado żuli :diabloti:
Luzia napisał(a):
mój Pamir ma też coś koło tego ( +/- 0,5 cm) i waży 17,5-18 kg :diabloti::diabloti::diabloti:

o jezu czepiajcie się dalej :placz::mad:

Posted

dOgLoV napisał(a):
hejka ;)

cześć :)
Luzia napisał(a):
y

no to przecież właśnie to robimy, to co narzekasz? :grins:

No dobra pogubiłam się w swoich słowach :roflt:

Posted

Luzia napisał(a):
Nie no, był okres jak mój rudy ważył 22,5 - wyglądał gorzej niż ja teraz ( tak wiem - dziwne, ale da się ) :diabloti:

Bo on ma inną budowę niż Nuka, Nuka jest krótsza, taka bardziej zwarta i nabita ;)

Posted

vege* napisał(a):
Cześć :)
Aga dlaczego codziennie piszesz u mnie w galerii tylko to jedno słowo? :roflt:

przywitowuje sie :eviltong:

jak byś wstawiła jeszcze do tego jakies zdjecia to bym dodała " ładne zdjęcia " :diabloti:

Posted

vege* napisał(a):
Ale nie mam zdjęć :( Czekam na nowe akumulatorki ;)

ja planuje spacerek niedzielny w nieco inne miejsce niż zwykle ale nie wiem czy Sebek sie da namówić :niewiem: