Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam mam pytanie gdyz mam juz prawie 1.5 rocznego owczarka ktory bardzo ladnie wyglada,ale co z tego skoro nie okazuje nic z tego ze jest psem,a wiec miedzy innymi moze dla mnie to jest dziwne a tak naprawde czytajac inne posty to nawet lepiej bo wcale nie szczeka,kazdy smialo z obcych ludzi wchodzi na plac a on nawet nie reaguje,daje sie poglaskac kazdej osobie,a potem wszyscy sie smieja ale masz psa.

Posted

wszyscy sie smieja ale masz psa

Super masz psa! Mozesz być z siebie i z niego dumny, że jest taki wspaniały! A czego Ty oczekujesz od niego? I co zrobiłeś, żeby był taki jak oczekiwałeś?

Chrakter psa z wiekiem się zmienia, duże psy dorastają do 2-3 roku życia, a i potem, kiedy pies jest już dorosły- wciąż się zmienia.
Możesz iść z nim na szkolenie, pogadać ze szkoleniowcem, opowiedzieć jaki pies jest i czego Ty byś oczekiwał, ale nie licz na cud ;)

Posted

Witam!
Ja nie rozumiem w czym problem,to chyba dobrze,że pies jest miło nastawiony do otoczenia,czyż nie?Wolałbys zatem,aby Twój pies rzucał sie na inne psy bądź na ludzi?Ja też mam takiego psa,ale one tak mają-jest przylepą,łasuchem i wcale sie nie przejmuje,że to obcy ludzie, tylko jak sie go zawoła od razu jest skory do głaskania.Mój pies też prawie nie szczeka,tzn robi to ale w momencie,gdy sie bawi albo ze mną lub z innym domownikiem,lub z psami,szczeka na koty itp,ale tak,żeby stał na balkonie i ujadał to nie wogóle nie ma takiego zwyczaju.To jest tak jak z ludzmi-są spokojni i nadpobudliwi,są też tacy wypośrodkowani.Masz bardzo towarzyskiego psa i ciesz sie z tego-wielu ludzi też by chciało,aby pies jakiego mają też był taki.Pozdrawiam.

Posted

Czy Twoj pies jest bojazliwy? Boi sie ludzi lub psów? jesli nie to znaczy, ze jak bedzie trzeba to stanie w Twojej obronie, bez obaw. A zycie z takim milusinskim jak Twoj podopieczny jest łatwiejsze i zdecydowanie rpzyjemniejsze niz z agresorem, zapewnam cie o tym. (chociaz czasem chcialabym miec wscieklego psa, ehh..ale to tylko zle mysli, ktore nachodza mnie od czasu do czasu, rpzy okazji roznych sytuacji :wink: )

Posted

nie chodzi mi tutaj o to zeby miec psa agresora,tylko chociazby o to ze jak podchodze do bramy niedaleko mieszkajacego sasiada ktory tez ma bardzo ladnego owczarka to on zaczyna pokazywac kto tu jest panem na tym placu i czuje sie respekt w takiej sytuacji i tylko o to mi tez chodzi,bo tak jak pisalem do mnie moga przychodzic wszyscy a moj ON-ek nawet nie zareaguje.

Posted

Slawek, nie odpowiedziałeś na pytanie:

LAZY napisał(a):
Czy Twoj pies jest bojazliwy? Boi sie ludzi lub psów?

przeczytaj co LAZY napisał(a):
jesli nie to znaczy, ze jak bedzie trzeba to stanie w Twojej obronie, bez obaw.

slawexs napisał(a):
jak podchodze do bramy niedaleko mieszkajacego sasiada ktory tez ma bardzo ladnego owczarka to on zaczyna pokazywac kto tu jest panem na tym placu

Co to znaczy, ze zaczyna pokazywać kto jest panem? Wciąż nie napisałeś czego właściwie oczekujesz? Jak Twój pies ma się zachowywać?
Moim zdaniem Twój pies się zachowuje jak należy. Jak chcesz mieć alarm, to załóż sobie elektroniczny, najlepiej taki z bezpośrednim połączeniem z policją. 8)

Posted

no moze i tak ,tylko ze z takim przypadkiem psa jak moj czyli ze nie reaguje chociazby szczekaniem na obce osoby probojace dostac sie na posesje,to bardzo rzadko zeby nie powiedziec nie pamietam nawet zebym spotkal takiego psa,a jesli chodzi o to czy moj pies jest bojazliwy wobec innych psow to powiem ze raczej nie,z tym ze jak podlatuje do bramy zza ktorej szczeka na niego inny pies to moj wogole nie szczeknie na niego tylo sie na niego patrzy albo biega wzdluz bramy za nim.

Posted

Skoro nie ucieka jak inny pies szczeka zza bramy to bardzo dobrze! Pies jest zrównowazony i nie masz się czym martwic. Jak chcesz go nauczyc pilnowania domostwa to udaj się na szkolenie obronne.

Posted

slawexs
pies, ktory obszczekuje wszystko i wszystkich zazwyczaj jest psem strachliwym. takie wlasnie psy najlepiej nadaja sie do strozowania (NIE MYLIC Z OBRONA!). maja niski prog pobudliwosci, wiele bodzcow je niepokoi o czym zaraz daja znac - wlasnie szczekaniem.
jednak w chwili prawdziwego zagrozenia takie szczekacze zazwyczaj... biora nogi za pas :wink:
musisz tez pamietac, ze takie strachliwe, histeryczne psy sa jak nabita strzelba - wystepuje u nich "agresja pozorna". wystarczy jakis gwaltowny ruch czlowieka (np. ktos sie potknie i gibnie w ich kierunku), zeby poczuly sie zagrozone i jesli nie maja mozliwosci ucieczki (bo sa np. na smyczy, czy ogranicza je ogrodzenie) - zaatakuja. nie ma to nic wspolnego z prawdziwa wyuczona obrona! to jest reakcja histeryczna, a histerii zazwyczaj nie da sie kontrolowac :wink: takiemu psu nigdy nie mozna zaufac, trzeba stale miec nad nim pelna kontrole, inaczej moze dojsc do tragedii.

Twoj pies wydaje sie byc zrownowazony psychicznie (a u dzisiejszych ONow to naprawde rzadkosc, mozesz byc z psa dumny :D ).
jesli wiec chcesz miec psa, ktory bedzie wiedzial, jak Cie obronic, zachecalabym Cie do zrobienia z nim kursu PT (podstawowe posluszenstwo). jak juz bedziecie miec ten etap naprawde wyszlifowany mozesz isc z psem na IPO ("kurs obrony").
dobrym strozem (czyli szczekaczem) moze nigdy nie bedzie, ale za to bedzie wiedzial, jak zareagowac w chwili realnego zagrozenia. a Ty bedziesz miec nad nim w takiej chwili kontrole.
bo nie jest sztuka nauczenie psa (nawet zrownowazonego) ataku. sztuka jest ten atak kontrolowac, nauczyc psa, zeby na Twoja komende natychmiast go zaprzestal.
wydaje mi sie, ze na IPO uczy sie tez psy oszczekiwania pozoranta, wiec i do strozowania sie to szkolenie przyda.

napisz z jakiego jestes miasta, przejrzyj tematy w dziale "szkolenie" na pewno da sie znalezc jakas DOBRA psia szkole w Twojej okolicy.

Posted

Asher dobrze prawi. Moja psiaca neistety do zbyt zrównoważonych ONków nie należy. Boi się neiktórych psów i wtedy reaguje wrzaskieem, ale do momentu jak jest na smyczy i w bezpiecznej od nich odleglosci. Fakt faktem, ze potrafi tez zaatakowac, ale atak konczy sie na podbiegnieciu do wroga i kłapnięciem mordą przed nim oraz pwrót do mnie, wiec w zasadzie nie wiem co to jest.
W domu od jakiegos czasu szczeka na obcyh. Jestem jendak pewna, ze ich stanowczy ruch do przodu a ona sie cofnie. Nie wiem czy by zaaakowala, moze ale raczej w sytuacji bez wyjscia, przyciśnięta do muru, a to niezbyt fajnie, bo z jej odwołaniem moze byc wtedy roznie.
Posłucha rad asher i udaj się na szkolenie, bo wygląda na to ze masz w domu wspaniały material szkoleniowy.
P.S. jesli zlodziej nie psodziewa sie ze pies jest grozny (bo nie szczeka) to chcac wejsc na posesje moze ie wyposazy sie w trutke na psa, a wtedy psiak bedzie zywy i jeszcze gotowy do obrony.

Posted

no ja jestem z Zawiercia,tj miedzy Katowicami a Czestochowa i wlasnie w tamtym roku juz mialem poslac mojego psiaka na PT,ale okazalo sie ze jak wiekszosc ON-kow mojego rowniez chycila dolegliwosc bolu konczyn i strasznie kulal przez jakies 2.5 miesiaca to nie chcialem go nadwyrezac i teraz na wiosne mam zamiar zapisac sie ponownie,i mysle ze jeszcze nie jest za pozno jako ze moj ON ma juz 1.5 roku

Posted

tzn,jesli chodzi o inne psy to tak jak pisalem chyba gdzies wyzej poprostu podaluje do nich i je obwachuje,tak jak to jest z psami moich sasiadow,ktoe widzi przez brame i tylko podaltuje do bramy i ewentualnie za nimi biega wzdluz plotu,jesli chodzi o ludzi to bardzo czesto wyprowadzalem go na spacery wiec jako tako ludzi bardzo duzo mijal na tych spacerach.