olinafm Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 Jak zamawiacie karmę dla swoich psów, wielkości średniej (ok 10kg)? przepłacacie kupując małe worki, czy po prostu trzymacie wielkie worki otwarte przez kilka miesięcy? Czemu wszyscy producenci karm myślą że na świecie są same mikro yorki, albo potężne owczarki. Zapomnieli że są psy, ważące ok 10kg, dla których 15 kg starczy na pół roku :mad:. Ja najchętniej bym kupowała worki 7 kg, a takich nie produkują! Wie ktoś może czy w jakimkolwiek sklepie można kupić karmę (np. acana, wolfsblut) w opakowaniach ok 7 kg? Quote
pepsicola Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 ja kupuję acanę 7,5 kg w krakvecie lub animalii Quote
olinafm Posted June 17, 2009 Author Posted June 17, 2009 tylko 3 rodzaje (i akurat nie te które nas interesują) są w takich paczkach a reszta oczywiście w wielkich worach :shake: Quote
Erica Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 Ja zawsze kupuję worki 15kg i trzymam taki, szczelnie zamknięty klamrami, worek w zacienionym miejscu - RC nigdy się nic nie działo ( niedawno przeszłam na Nutrę i jeszcze nie zamówiłam wielkiego wora). Z drugiej strony nigdy nie stoją u mnie długo v- a to kuzynka chce trochę, a to mama zabiera, żeby dokarmiac psy sąsiadów na wsi. Quote
wilczanda Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 Już lepiej kupić jedną dużą pakę karmy drożej, która starczy np.na miesiąc niż małą paczkę taniej, która starczy np.na tydzień.;) Najlepiej (jak się ma ) karmę przesypać do plastikowych wiader i szczelnie zamknąć. U nas w domu tak robimy i fajnie się to sprawdza, bo karma nie wietrzeje.:multi: Rodzice dostali takie wiadra jak kupili więcej karmy. Sam facet od karmy polecił sposób z wiadrami. Takie wiadra można kupić w sklepach zoologicznych. Rodzice kupują Orijena i w tych wiadrach zamykają.;) Quote
madeleine Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 też kupuję duze opakowania. porcję na jakis tydzien przesypuję do torebek takich na 'zamek' wiec sa swieze, a reszte karmy zamykam szczelnie spinaczami :P i chowam do szafy. nie zauwazylam, zeby karma jakos wyschla, stracila zapach czy sucz zaczela wybrzydzac przy jedzeniu. :P Quote
jestem_wredna Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 Ja zazwyczaj też stosuję "trik" ze spinaczami. Duży worek to wygoda, bo kupuje się raz na kilka miesięcy i oszczędność, bo ceny nawet karm z tych wyższych półek stają się znośne. Na jakimś innym forum wyczytałam, że za śmieszne pieniądze (wg Allegro ok. 2-2,50) można kupić plastikowe wiadra z pokrywkami (chyba na kapustę) w sklepach z artykułami jednorazowymi. Takie wiadro posiada oczywiście atest zezwalający na trzymanie w nim żywności. Aż sama muszę poszukać, bo właśnie kupiłam 18kg Acany :D Quote
olinafm Posted June 17, 2009 Author Posted June 17, 2009 wilczanda napisał(a):Już lepiej kupić jedną dużą pakę karmy drożej, która starczy np.na miesiąc niż małą paczkę taniej, która starczy np.na tydzień.;) tylko u mnie duży worek (15 kg) starczy na ok. 4 mies :roll:, albo i dłużej zwłaszcza że od czasu do czasu coś psu ugotuję i potem gotowane je parę dni :cool3: Quote
olinafm Posted June 17, 2009 Author Posted June 17, 2009 [quote name='jestem_wredna']Ja zazwyczaj też stosuję "trik" ze spinaczami. Duży worek to wygoda, bo kupuje się raz na kilka miesięcy i oszczędność, bo ceny nawet karm z tych wyższych półek stają się znośne. Na jakimś innym forum wyczytałam, że za śmieszne pieniądze (wg Allegro ok. 2-2,50) można kupić plastikowe wiadra z pokrywkami (chyba na kapustę) w sklepach z artykułami jednorazowymi. Takie wiadro posiada oczywiście atest zezwalający na trzymanie w nim żywności. Aż sama muszę poszukać, bo właśnie kupiłam 18kg Acany :D Wiadro 15 lub 10 litrów do kwaszonek (658383427) - Aukcje internetowe Allegro takie? w sumie to ciekawe rozwiązanie:p bo do tej pory też używałam klipsów do papieru i przesypując po jakieś 3 kg do mniejszego pojemnika Quote
wilczanda Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 A olinafm napisał(a):tylko u mnie duży worek (15 kg) starczy na ok. 4 mies :roll:, albo i dłużej zwłaszcza że od czasu do czasu coś psu ugotuję i potem gotowane je parę dni :cool3: To w czym problem? W zależności od wzrostu psa kupuje się odpowiednie opakowanie. Jak nie chcesz takiej wielkiej to możesz kupić mniejszą i też możesz podzielić, ale do mniejszych wiaderek.:evil_lol: Quote
gayka Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 Sporo firm daje do karmy specjalne wiaderka lub puszki. Własnie zamówiłam 7 kg Acany i dostanę puszkę. Quote
Agnes Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 gayka napisał(a):Sporo firm daje do karmy specjalne wiaderka lub puszki. Własnie zamówiłam 7 kg Acany i dostanę puszkę. a gdzie dodaja puszki? to nie sa przypadkiem puszki do jedzenia...? Quote
jestem_wredna Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 Takie jak wkleiłaś też może być, albo jakieś zwykłe plastikowe. Można też jeszcze taniej, np. wiadro PLASTYKOWE 10 litrów (658753136) - Aukcje internetowe Allegro Wiaderko plastykowe 10L , białe , bimber (657381815) - Aukcje internetowe Allegro a najbardziej opłaca się pójść do sklepu z opakowaniami, bo przesyłka odpada. Pytanie tylko jakiej pojemności powinno być wiadro na np. 15kg karmy, bo przecież w tym przypadku 1l nie równa się 1kg... :hmmmm: P.S. Inwencja twórcza pojawiła się u mnie, gdy zobaczyłam na stronie Acany cenę za pojemnik na 18kg karmy... 30zł! A do tego jeszcze przecież przesyłka... Quote
moon_light Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 :evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol::evil_lol: Quote
jestem_wredna Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 [quote name='Agnes']a gdzie dodaja puszki? to nie sa przypadkiem puszki do jedzenia...? To SĄ puszki mokrego jedzonka :evil_lol::evil_lol::evil_lol: Na Allegro widziałam dużo takich promocji i skusił mnie tytuł... a potem przeczytałam treść aukcji :diabloti: Sama zamówiłam w poniedziałek 18kg Acany (która notabene dziś przyszła) i puszki ani wiadra nie dostałam. A szkoda. EDIT: A tak w ogóle to tu jest duży pojemnik http://www.dogomania.pl/forum/f99/pojemnik-na-karme-krokomierz-super-rekaw-dla-kota-na-sterylke-do-28-06-a-139719/ I cel (jak to na Dogo) szczytny :D Quote
Agnes Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 pojemniki na karme sa przede wszystkim bardzo szczelne - czy takie wiadra tez? nie wiem... co do pojemnosci - zdecydowanie 1 kg to nie 1 l w przypadku karmy - widac to po tym jak kupujesz rozne karmy i granulki sa roznej wielkosci. Czasami mi wchodzi cale 15kg i jest jeszcze miejsce a czasami wchodzi 13 kg... Quote
madfre Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 [quote name='olinafm']Jak zamawiacie karmę dla swoich psów, wielkości średniej (ok 10kg)? przepłacacie kupując małe worki, czy po prostu trzymacie wielkie worki otwarte przez kilka miesięcy? Czemu wszyscy producenci karm myślą że na świecie są same mikro yorki, albo potężne owczarki. Zapomnieli że są psy, ważące ok 10kg, dla których 15 kg starczy na pół roku :mad:. Ja najchętniej bym kupowała worki 7 kg, a takich nie produkują! Wie ktoś może czy w jakimkolwiek sklepie można kupić karmę (np. acana, wolfsblut) w opakowaniach ok 7 kg? HUSSE produkuje karmy w 7 kg workach ;) www.husse.com karma jest bardzo smakowita dla psiaków..polecam Quote
rufus295 Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Witam. Tydzień temu kupowałem pierwszy raz w Krakvecie 16x0,5 kg (dla yorka), poprosiłem w komentarzu o wiaderko i dostałem za free(Royala, 18 litrów chyba). Co do przechowywania, to dzwoniłem do Royala i Pani powiedziała że nawet szczelnie zamknięta karma wietrzeje, w sensie jakieś kwasy tłuszczowe się ulatniają, witaminy i takie tam. Ale nie można się przecież dać zwariować, 2 miesiące postoi szczelnie zamknięta i też będzie dobrze. Gorzej jak w sklepach worki stoją otworzone nie wiadomo ile czasu, wolę mieć swoją karmę 2 miesiące w wiaderku, niż tamtą po 2 tygodniach zwietrzałą.:lol: Quote
Agnes Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 rufus295 napisał(a):Co do przechowywania, to dzwoniłem do Royala i Pani powiedziała że nawet szczelnie zamknięta karma wietrzeje, w sensie jakieś kwasy tłuszczowe się ulatniają, witaminy i takie tam. szczelnie nie, ale jesli bedzie dwa razy dziennie otwierac to pudlo to tak. Ja przesypuje co tydzien do malego wiaderka, z ktorego sypie psu codziennie karme. W pudle karma stoi zamknieta i jest otwierana co tydzien - na bank nie bedzie bardzo wietrzala Quote
jestem_wredna Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Kurczę, gdybym wiedziała, że można w Krakvecie poprosić o wiaderko w komentarzu... A ja 3 wielkie wory karmy dla 3 psów w rodzinie zamówiłam... :angryy: Quote
Agnes Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 jestem_wredna napisał(a):Kurczę, gdybym wiedziała, że można w Krakvecie poprosić o wiaderko w komentarzu... A ja 3 wielkie wory karmy dla 3 psów w rodzinie zamówiłam... :angryy: nie sadze, ze daja do kazdej karmy - jak jest promocja royala to daja, ale jak nie ma to nie wytrzasna tego pudla;) A tylko kilka firm ma swoje pudla Quote
olekg89 Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Ja kupuje karme w telekarmie na allegro i mam już 2 puszki z PPP i z Bento kronen;) Quote
Agnes Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 olekg89 napisał(a):Ja kupuje karme w telekarmie na allegro i mam już 2 puszki z PPP i z Bento kronen;) zbierasz te puszki czy jak:evil_lol: przeciez jest opcja bez puchy:eviltong: mi sie bardzo podobaja wizualnie puszki z PPP:evil_lol: Quote
rufus295 Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 Agnes napisał(a):szczelnie nie, ale jesli bedzie dwa razy dziennie otwierac to pudlo to tak. Ja przesypuje co tydzien do malego wiaderka, z ktorego sypie psu codziennie karme. W pudle karma stoi zamknieta i jest otwierana co tydzien - na bank nie bedzie bardzo wietrzala Nie szkodzi że będziesz trzymała w szczelnym wiaderku. Zauważ że opakowania Royala są pozbawione tlenu a zamiast niego jest gaz neutralny, po coś to tak robią. Quote
Recommended Posts