Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dogo07 napisał(a):
Cioteczki, proszę nie : :agrue:.

Tak bym chciała żeby na wszystkich dogomaniackich wątkach gdzie pomaga się potrzebującym psiakom było tak:
:calus: i tak :buzi: a czasami :drink1:.

Ale ponieważ ja jestem niepoprawną marzycielką i idealistką, i tak nie jest:bigcry:
, więc powoli wycofuję się z dogomanii, powoli bowiem chcę jeszcze kilka "moich" psiaków zobaczyć szczęśliwych w swoich domkach.

Marzycielki i Idealistki, którym się marzy zgodne współdziałanie są - tu i wszędzie - potrzebne jak chleb i powietrze...
Zostań.......

• Replies 800
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jola_li napisał(a):
Marzycielki i Idealistki, którym się marzy zgodne współdziałanie są - tu i wszędzie - potrzebne jak chleb i powietrze...
Zostań.......

I ja Cię proszę Doguniu:cool3::modla: tylu jeszcze psiakom pomożemy:razz:

Posted

Dogo - ciotki się pokłócą, potem się pogodzą...
Ale najważniejszy zawsze jest PIES. I o tym trzeba pamiętać.
Jak my się wycofamy - to co z tymi psiakami będzie??

Cały czas wsparcie dla Bonusika potrzebne.

Posted

ewatonieja napisał(a):
wrrrrrrrrrrrr

ciotki poszukujące onka chyba zapomniały o Bonusie, nie ma wieści :placz: jutro zadzwonie (od teściowej )

Nie zapomniałyśmy
Byłyśmy u Bonuska ,leżał grzecznie w boksie i czekał na koniec tego upału :evil_lol:
Obejrzałam też kupki :oops: i robali nie było

Posted

[quote name='ewatonieja']Bonus jest w lecznicy, wiec jest konsultowany, na razie po zastosowaniu tabletek nic nie wyszło, ale jak mówi szajbus pewnie wyjdzie za dzień albo dwa, pies nie jest w rewelacyjnym stanie, mógłby ważyć wiecej, do tego sa upały nie możemy zastosowac tego zastrzyku bo istnieje ryzyko ze pies na tym ucierpi,

Mam do Ciebie pytanie w związku z tym odrobaczaniem.
Czy są jakieś skutki uboczne dla psa?
Rozumiem, że jest to bardzo silny środek, nie można go zastosować również u Alberta, bo jest potwornie wychudzony i odwodniony, ale może coś wiesz więcej na ten temat? Bardzo proszę o pomoc, żebym się nie musiała "doktoryzować";) z kolejnego weterynaryjnego temaciku:evil_lol:.

Posted

Sądzicie, że on tak szybko mógł się już tych robali pozbyć??

Dobrze byłoby wiedzieć, czy może iść do normalnego hoteliku - o koszty w lecznicach są powalające...

Posted

Bonus dostał 2 tabletki standardowe odrobczanie tak mi sie wydaje to tepi robale dlatego nie m ich w kale, ale jesli to tasiemiec pchli to potrzebny bedzie zastrzyk a zaraz po poadniu tabletek nie można go dawać bo to by psu zaszkodziło

Posted

No to trzeba porządnie Bonusika wyleczyć.
A w lecznicy powinni go zbadać i określić co mu jest dokładnie i podać na to lekarstwo. Nie można sobie gdybać albo czekać co będzie.
Czy lekarz nie podał diagnozy jaki jest problem Bonusika.
Przecież jeśli to coś poważniejszego to zwykłe odrobaczanie nie wystarczy.

Posted

Dogo07 napisał(a):
No to trzeba porządnie Bonusika wyleczyć.
A w lecznicy powinni go zbadać i określić co mu jest dokładnie i podać na to lekarstwo. Nie można sobie gdybać albo czekać co będzie.
Czy lekarz nie podał diagnozy jaki jest problem Bonusika.
Przecież jeśli to coś poważniejszego to zwykłe odrobaczanie nie wystarczy.

jak nie ma robaka to jak postawisz diagnoze? potrzebny jest materiał do badania

Posted

Cytat z netu
"W trakcie diagnozowania inwazji w kale zwierząt makroskopowo można stwierdzić człony tasiemca, a w trakcie mikroskopowego badania kału same jaja pojedyncze lub skupione w grupy. Można również przypadkowo zaobserwować człony samoczynnie wypełzające z odbytu i przyczepiające się do sierści zwierzęcia w okolicy okołoodbytowej. Likwidacja inwazji tasiemcem psim u zwierząt nie jest problematyczna i przeprowadza się ją przy użyciu odpowiedniej dawki właściwego leku w porozumieniu z lekarzem weterynarii.

Zarażenie człowieka rzadko dochodzi do skutku. Może ono nastąpić (podobnie jak w przypadku zwierząt), gdy wszoł lub pchła, w ciele których znajdują się inwazyjne postaci tasiemca psiego, zostaną przypadkowo pobrane przez człowieka i dostaną się do przewodu pokarmowego, gdzie w jelicie cienkim następuje rozwój tasiemca do postaci dorosłej. Człowiek może pobrać larwę w różny sposób, a
zdarzyć się to może gdy zwierzę najpierw wyliże wszoła lub pchłę z własnej okrywy włosowej, a następnie poliże człowieka czy spożywane przez niego jedzenie lub gdy człowiek całując zwierzę połknie wszoła lub pchłę. "
[url=http://www.ziz.psy24.pl/art.php?art=2380]Tasiemczyca – czy tasiemiec psi jest gro

Posted

Witam,Szajbus wam właśnie wytłumaczyła jak mozna sie zarazić ty tasiemcem którego ma Bonus ;)... jego pełna nazwa to Dyphylidium Caninum... czyli tasiemiec psi a nie pchli...tak go nazywacie dlatego ze pchła jest jego pośrednim żywicielem...W tej chwili Bonus wyglada na całkiem zdrowego psa ..stolec jest normalny i bez pasozytów,dzisiaj dostał zastrzyk bijący tego tasiemca teraz w ciagu 48 godz bedziemy wiedzieć czy jest juz po wszystkim czy jeszcze jakies "gady " wyjda z kałem ...został tez dzisiaj zabezpieczony przeciwpchelnie.Można go juz śmiało zabrać z lecznicy ale za 10 dni dał bym mu jeszcze Prazikwantel w tabletce tak dla 100 % pewności .