Gosiek0210 Posted January 1, 2012 Posted January 1, 2012 proponuje próbkę karmy zawsze można wypróbować Quote
Gosiek0210 Posted January 1, 2012 Posted January 1, 2012 Greven napisał(a):Ja kilka dni temu zaczęłam karmić Husse i jest tragedia. Próbek dostałam tyle, że nawet na jednym psie nie szło karmy przetestować, a co dopiero na kilku, więc kupiłam worek 20 kg. Miało być dobrej jakości za przystępne pieniędze. I faktycznie, cena ok. Ale poza tym totalna porażka. W pierwszej dobie kupy czarne, jakieś takie... no, nie będę wchodzić w szczegóły, ale wolałoby się oglądać inne. Do tego niespotykany smród i na dodatek psy zaczęły puszczać bąki, co im się w ogóle do tej pory nie zdażało. Ok, okres przejściowy, może układ pokarmowy jeszcze się nie przystosował - ale jak zmieniałam z RC na Boscha i na odwrót, nawet dość gwałtownie, z karmienia na karmienie - takich sensacji nigdy nie było. Kolejne dni i psy biją jakiś szokujący rekord, robią od 3 do 4 kup dziennie!! Na dodatek wielkich kup. I śmierdzących, że człowiek ma ochotę stanąć z wiatrem, bo aż mdli. Nadal puszczają bąki. Dodam, że do tej pory, na RC, Boschu, czy Purinie, robiły 1-2 kupy dziennie i to nieduże. Teraz odchody są wielkie, jak u słonia i czarne. Dzisiaj, po bodajże czterech dobach na Husse, jedna z suk dostała ododatkowo rozwolnienia. Mam dość, w poniedziałek zamawiam z powrotem RC, albo Boscha, jeszcze się zastanowię. Miałam nadzieję, że Husse będzie choć po części takie, jak je reklamują - że będzie się dobrze przyswajać, co najważniejsze. A mam wrażenie, że kupiłam jakieś szwedzkie Chappi i zaszkodziłam swoim psom :( To najlepszy dowód, ze sprawa ma się ta jak i u ludzi.Jedni jedz chwalą i maja sie naprawdę dobrze a drugim coś nie służy . Nie można jednak definitywnie stwierdzić ze karma jest zła może trzeba wypróbować karmy z innym składem jakiejś delikatniejszej.Domyślam się ze kupiłas worek z linii hodowlanej bo własnie one są w 20 kg workach, to jednak nic nie znaczy bo znajoma kupiła właśnie taki worek z karmą pro extra i jak dotad jest bardzo zadowolona nie ma żadnych problemów Dziwi mnie, ze tak się dzieje ale widocznie róznie reagują na rózne karmy.A co do ilości robionych kup moje czy to po Royalu, czy Eukanubie, Acanie robią taka sama ilość kup nie mniej jak co najmniej 2 a nawet trzy dziennie z tym, ze nie cuchna sa normalne takie jak mają być. Wybór oczywiście należy do Ciebie bo nie ma żadnego przymusu karmienia psa Husse powinno się karmić tym co najlepiej mu służy a to juz Ty wiesz najlepiej.pozdrawiam Quote
Gosiek0210 Posted January 3, 2012 Posted January 3, 2012 ja również jestem zadowolona z Karm Husse ....ja i moje psy oczywiście bo to najważniejsze. Karmy okazały się naprawde dobre a próbowalam róznych od Royala poprzez Eukanubę ,Acane itp mam nadzieję , że nic się nie zmieni i karmy w dalszym ciągu bądą dobrej jakosci. Moja 8 letnia alergiczka w tej chwili je karmę dla Seniora a 5 letni kundelek Prime Plus wszystko jest w jak najlepszym porządku . Quote
deangell Posted January 28, 2012 Posted January 28, 2012 ja mam dwa yorki i też zastanawiam się nad karmą Husse ale nie widzę rozmiarów tzw.krokiecików, moje sunie lubią malutkie do wiekszych nie podchodzą czy ktoś wie jakie są odpowiednie dla piesków o wadze do 2,5 kg ??? Quote
Gosiek0210 Posted February 5, 2012 Posted February 5, 2012 jezeli to yorki dorosle proponuje optimal mini, jezeli szczeniaki valp mini lub jezeli to psiaki ktore maja problem z alergia valp lamm&ris dla szczeniat. pozdrawiam Quote
psi Posted February 14, 2012 Posted February 14, 2012 Witam Zakupiłam karmę dla moich dwóch seniorków (wybrednych :() i powiem ,że jestem bardzo miło zaskoczona od razu zaczęły jeść wcześniej było tak,że patrzyły w miskę potem na mnie i ponownie w miskę a dziś nie było kompletnie zapytania co do nowej karmy :) dodam,że jadły josera.Jeśli tak będzie dalej to i kotkom zakupię husse teraz jedzą brita Quote
sceptiques Posted April 30, 2012 Posted April 30, 2012 Od niedawna jesteśmy na husse lamm&ris (wcześniej brit). Przyznam, że zamawiałam karmę z pewnym strachem (polegając na opinii znajomej oraz na przeczytanym składzie), gdyż jest to jednak spory wydatek. Sunia (15 miesięcy, mieszaniec, 17 kg) wcina karmę ze smakiem. Czasami dostaje dla urozmaicenia Pate Adult z puszki. Bąki zniknęły, kupa się poprawiła, sierść pięknie lśni. Nie ma też problemów z wagą (sunia jest wysterylizowana i zaczynała już się "zaokrąglać"). Muszę przyznać, że póki co jestem naprawdę zadowolona. Quote
bunga Posted June 8, 2012 Posted June 8, 2012 sceptiques napisał(a):Od niedawna jesteśmy na husse lamm&ris (wcześniej brit). Przyznam, że zamawiałam karmę z pewnym strachem (polegając na opinii znajomej oraz na przeczytanym składzie), gdyż jest to jednak spory wydatek. Sunia (15 miesięcy, mieszaniec, 17 kg) wcina karmę ze smakiem. Czasami dostaje dla urozmaicenia Pate Adult z puszki. Bąki zniknęły, kupa się poprawiła, sierść pięknie lśni. Nie ma też problemów z wagą (sunia jest wysterylizowana i zaczynała już się "zaokrąglać"). Muszę przyznać, że póki co jestem naprawdę zadowolona. Ja od jakiegoś czasu też karmię Husse, ale w przeciwieństwie od Ciebie to właśnie znajomi mi ją polecili. Co Ci się nie podoba w jej składzie? Dla mnie jest ok., wiele droższych karm ma gorszy skład. I co mi się jeszcze u nich podoba to to że mam ją pod drzwiami jeszcze w ten sam dzień co zamawiam za darmo :) Quote
sceptiques Posted June 8, 2012 Posted June 8, 2012 bunga napisał(a):Ja od jakiegoś czasu też karmię Husse, ale w przeciwieństwie od Ciebie to właśnie znajomi mi ją polecili. Co Ci się nie podoba w jej składzie? Dla mnie jest ok., wiele droższych karm ma gorszy skład. I co mi się jeszcze u nich podoba to to że mam ją pod drzwiami jeszcze w ten sam dzień co zamawiam za darmo :) Chyba źle zrozumiałaś moją wypowiedź. Zamawiałam tą karmę ze strachem ze względu na cenę, ale zaryzykowałam właśnie ze względu na skład i opinię, którą usłyszałam od znajomej. Po kolejnym miesiącu mogę potwierdzić, że karma jest bardzo dobra. Sierść pięknie błyszczy, sunia cieszy się zdrowiem i energią. Właściwie cena też mnie w tej chwili tak nie dobija, ponieważ worek, który kupiłam jeszcze się nie skończył (od zakupu minęły już ponad 3 miesiące) i jeszcze zostało nam kilka kilogramów. Więc wychodzi około 50 zł na miesiąc, co już nie jest taką kosmiczną sumą. :) Co prawda urozmaicam Kawci jedzenie puszkami (również Husse) i warzywami (np. marchewka), ale nawet bez tego karma starczyłaby na długo. :) Quote
bunga Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 sceptiques napisał(a):Chyba źle zrozumiałaś moją wypowiedź. Zamawiałam tą karmę ze strachem ze względu na cenę, ale zaryzykowałam właśnie ze względu na skład i opinię, którą usłyszałam od znajomej. Po kolejnym miesiącu mogę potwierdzić, że karma jest bardzo dobra. Sierść pięknie błyszczy, sunia cieszy się zdrowiem i energią. Właściwie cena też mnie w tej chwili tak nie dobija, ponieważ worek, który kupiłam jeszcze się nie skończył (od zakupu minęły już ponad 3 miesiące) i jeszcze zostało nam kilka kilogramów. Więc wychodzi około 50 zł na miesiąc, co już nie jest taką kosmiczną sumą. :) Co prawda urozmaicam Kawci jedzenie puszkami (również Husse) i warzywami (np. marchewka), ale nawet bez tego karma starczyłaby na długo. :) Sorki, faktycznie źle ją odebrałem. Kilku moich znajomych karmi Husse i raczej wszyscy są zadowoleni, dlatego też na nią przeszedłem (a raczej mój pies). Cena faktycznie jest tylko pozornie wysoka, czasem nie wszyscy zwracają uwagę na wielkość worka. Inne firmy mają duże worki w podobnej cenie, ale one mają nie 15 a np. 12 czy 13,5 kg. Jak na razie jest ok, zobaczymy co będzie dalej. Quote
aganela Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 a ja szukam kramy w dobrym stosunku,dobra jakość,niekosmiczna cena, zaczyna mi się podobać husse,są dobre opinie o acanie, ale mój szczeniak to owczarek niem.i ma podejrzenie uczulenia na kurczaka,więc który typ byłby dla niego dobry? Quote
sceptiques Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 aganela napisał(a):a ja szukam kramy w dobrym stosunku,dobra jakość,niekosmiczna cena, zaczyna mi się podobać husse,są dobre opinie o acanie, ale mój szczeniak to owczarek niem.i ma podejrzenie uczulenia na kurczaka,więc który typ byłby dla niego dobry? Moja sunia wcina Lamm&Riss. Jest mieszańcem, ma cechy owczarka, też miewała problemy po innych karmach. Po Husse jest wszystko w jak najlepszym porządku. Nie ma alergii. Quote
aganela Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 A w jakim czasie zjada jeden wór? Jest to karma dość''ekonomiczna''? Bo jak patrzę na różne tabelki to przy jednych dla owczarka(konkretnie ma szczeniaka DONa 3,5mies) są dawkowania dla dorosłych/czasem i szczeniąt psów ok.350-400g,a na innych ok.600g. Quote
bunga Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 Niestety musisz troche popracować z kalkulatorem. Najlepszy sposób na sprawdzenie która karma wychodzi najtaniej to policzenie ile będzie Cie kosztować dzienne wyżywienie psiaka. Sprawdź ile musisz na dobę daważ psu danej karmy (bierz dolne granice), podziel wage worka przez tą dawkę (pamietaj że różni producenci mają duże worki o różnej wadze) i wyjdzie Ci na ile dni powinna wystarczyć karma. Potem Cenę worka podziel przez tą ilość dni i będziesz miała dzienny koszt wyżywienia psa. Pozornie drogie karmy mogą okazać się w sumie ciekawą okazją. Uważam że Husse tu wypada bardzo korzestnie. Quote
sceptiques Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 [quote name='aganela']A w jakim czasie zjada jeden wór? Jest to karma dość''ekonomiczna''? Bo jak patrzę na różne tabelki to przy jednych dla owczarka(konkretnie ma szczeniaka DONa 3,5mies) są dawkowania dla dorosłych/czasem i szczeniąt psów ok.350-400g,a na innych ok.600g. Ja, jak już napisałam wyżej, jeszcze korzystam z pierwszego zamówionego worka (już 3 miesiące). Kawa waży 16 kg. Dostaje 170 g karmy dziennie. Do tego, tak jak napisałam, urozmaicam jej jedzenie puszkami (również z husse), dość często warzywa (np. marchewkę, której jest fanką), czasami smaczki (jak mamy intensywny dzień nauki dostaje tylko smaczki i wtedy nie daję już karmy). Tak więc ten worek, który zamówiłam nie jest skarmiany codziennie. Jeśli chodzi o karmę Lamm & Riss Husse, to dawkowanie podane jest następujące: [TABLE="class: tableBorder, width: 100%"] [TR] [TD="align: center"][TABLE="class: tableBorder, width: 100%"] [TR] [TD="align: center"]WAGA[/TD] [TD="align: center"]2 - 10 kg[/TD] [TD="align: center"]11 - 30 kg[/TD] [TD="align: center"]+ 30 kg[/TD] [/TR] [TR] [TD="align: center"] ILOŚĆ[/TD] [TD="align: center"]20 - 13 g x kg[/TD] [TD="align: center"]13 - 10 g x kg[/TD] [TD="align: center"]10 - 9 g x kg[/TD] [/TR] [/TABLE] Zalecana dawka zależy od wieku psa i poziomu jego aktywności. Powinna być podzielona na 2 posiłki w ciągu dnia. Zawsze podawaj miskę suchej karmy z miską świeżej wody.[/TD] [TD="align: center"][/TD] [TD="align: center"][/TD] [TD="align: center"][/TD] [/TR] [TR] [TD="align: center"][/TD] [TD="align: center"][/TD] [TD="align: center"][/TD] [TD="align: center"][/TD] [/TR] [/TABLE] Quote
aganela Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 hhmmm,a więc dla dorosłego psa ok.30 kg,wychodzi ok.300g dziennie, czy psiak się tym naje?Bo wydaje mi się troszkę mało na takiego''wielkiego potwora'';) Quote
psi Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 moje zjadły worek HUSSE (seniorki mieszańce średnie) i było OK teraz są na BRIT CARE i są jeszcze lepsze rezultaty= kupy mikroskopijne, ładnie wyglądają ,zapach z pyska minimalny, ZOSTANĘ przy BRIT CARE dodam,że nie zjadają jej dużo więc też i ekonomicznie wychodzi (miseczka ich zawsze jest pełna moje psy same decydują kiedy są głodne) Quote
Olson Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 Whisky też od miesiąca jest na Husse. Zamówiłam karmę, bo potrzebowałam czegoś hypoalergicznego, w nienajwyższej cenie i z dobrym składem. Padło właśnie na Husse Lamm&Riss. Whisky to DON, z nadwagą niestety. Zjada 350g dziennie - nie ukrywam, jest głodna, ale musi troszkę zrzucić. :eviltong: Teoretycznie powinna starczyć nam jeszcze na dwa tygodnie, ale chyba nie da rady. Quote
bunga Posted June 9, 2012 Posted June 9, 2012 PSI dla mnie Brit troche kręci, nie podaje na swojej stronie składu procentowego mięsa, do produkcji używa nie świerzego mięsa ale mączki mięsnej a po za tym ma np. hypoalergiczną karmę łosoś z ziemniakami, gdzie jedynym źródłem białka powinien być łosoś a u nich w składzie są suszone jajka! To gdzie tu karma hypoalergiczna? W takich karmach nie powinno być białka z kurczaka i zbóż glutenowych a oni ładują jaja!! Quote
psi Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 bunga napisał(a):PSI dla mnie Brit troche kręci, nie podaje na swojej stronie składu procentowego mięsa, do produkcji używa nie świerzego mięsa ale mączki mięsnej a po za tym ma np. hypoalergiczną karmę łosoś z ziemniakami, gdzie jedynym źródłem białka powinien być łosoś a u nich w składzie są suszone jajka! To gdzie tu karma hypoalergiczna? W takich karmach nie powinno być białka z kurczaka i zbóż glutenowych a oni ładują jaja!! Cóż poradzić dużo osób bardzo sobie chwali BRIT CARE nie zwykłego BRITa ja również jestem z niego zadowolona psy chętnie jedzą i jak na razie wszystko OK jest, jedzą już przeszło miesiąc.Każdy musi znaleźć swoją karmę ;) Miłego dnia :) Quote
aganela Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Olson twoja Whisky na co jest uczulona konkretnie? Czyżby też na kurczaka jak moja Luna prawdopodobnie? Jakie inne karmy jeszcze dla niej próbowałaś i które były dobrego dla alergika? Quote
bunga Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 psi napisał(a):Cóż poradzić dużo osób bardzo sobie chwali BRIT CARE nie zwykłego BRITa ja również jestem z niego zadowolona psy chętnie jedzą i jak na razie wszystko OK jest, jedzą już przeszło miesiąc.Każdy musi znaleźć swoją karmę ;) Miłego dnia :) Ja także miałem na myśli BRIT CARE. Dla mnie ta karma przez to o czym pisałem raczej nie jest godna uwagi, albo jasne informacje albo kicha. Każy karmi swoje psy tym co uważa dla nich za najlepsze, albo na co go stać (niestety taki nasze polskie realia) co nie znaczy że nie powinniśmy zwrać uwagi na takie szczegóły. Mam nadzieję że Brit będzie jak najlepiej służył Twoim psom. Quote
Olson Posted June 10, 2012 Posted June 10, 2012 Chyba na kurczaka właśnie, ale sama nie wiem. :shake: Od małego jadła Pro Plana - był ok, nie drapała się, nic, ale sierść matowa. Eukanuba dla dużych ras - niemiłosierne drapanie, Ariony, Brity - po 1 kg - okropne drapanie, Josera Festival - niby ok, ale trochę z paszczy capiło - poza tym nie mam za bardzo zaufania do tej karmy, jeszcze była Bozita - ale sucz na nią kręciła nosem, gdyby nie to pewnie by została. Potem przez ponad rok jadła Acanę Adult Dog - nie ukrywam, było super! Choć kurczak tam jest. Musiałam zmienić, bo cena podskoczyła nagle o 40PLN i doszłam do wniosku, że to lekka przesada... Padło na Royal Canina dla ONów. I to było apogeum wszystkiego. Nie spodziewałam się takiej masakry. Przez pierwszy tydzień pies lekko się drapał - ale zrzuciłam winę na kleszcze i inne owady, bo akurat obroża przeciw insektom szła straasznie długo. Jednak już po założeniu pies nadal się drapał - co raz mocniej i mocniej. Poszłam do weta i okazało się, że to najprawdopodobniej alergia na kurczaka z RC. :angryy: Zamówiłam Husse, akurat chyba w środę, mnie nie było w czwartek, pani w piątek nie mogła dowieźć, czy jakaś podobna sytuacja. I nie ukrywam, że uratował mnie Bosch z jagnięciną. Kupiłam w zoologu trzy kg i drastycznie odstawiłam RC. Pies przestał się drapać. Teraz na Husse w ogóle się nie drapie, także jest super. :) Quote
aganela Posted June 15, 2012 Posted June 15, 2012 hmmm,to może właśnie kurczak.. z mojego oglądania karm,to pro plan jest właśnie z jagnieciną.A bosch był ten zwykły z jagnieciną? Póki jest mała chcę ją wychować na jakiejś''lepszej karmie''(myślę o acanie/husse/Pro plan/brit care lamb&rice/wzięłam na spróbę 1 kg acany Puppy large breed,jest ona z kurczakiem i trochę mi się nie podoba,że granulki są niezbyt tłuste-np,w fitminie,czy nawet Purinie DC są tłustsze- ale może jej nie będzie uczulać-bo z ulotki nie ma tam jakiegoś zboża,który podobno często wywołuje alergie.. ,a potem właśnie gdy urośnie przejść na bardziej ekonomiczną-boscha lub brita, moja druga sucz.chyba pozostanie na gotowanym(tzn.póki Lun.jest mała to też dostaje trochę gotowanego drobiu i nie ma zbyt wielu plam,bo 2X dziennie dostaje karmę z jagnięciną,a na wieczór ryż z mięsem),bo gotowane zwłaszcza kurczak b.tanio wychodzi(Vikka na szczęście nie ma na na niego uczulenia). A który rodz.husse Whisky dostaje? Quote
Olson Posted June 15, 2012 Posted June 15, 2012 Bosch był najzwyklejszy z jagnięciną. Obecnie Whisky zjada Husse Lamm&Riss. Zaraz zamawiam kolejny wór. :diabloti: Quote
Recommended Posts