Guest papillonek Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 tak? to może też wypróbuję..........Acana chyba ogólnie jest dobrą karmą,nie? Quote
zaba14 Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 papillonek napisał(a):tak? to może też wypróbuję..........Acana chyba ogólnie jest dobrą karmą,nie? Acana to dobra karma, ale dobra nie znaczy że będzie służyć każdemu psu... ;) ja na nią nie narzekam, zamawiam dla swojej suki i dla jej brata i psy świetnie ją przyswajają ;) ale czytałam że niektóre psy mają po niej gazy, moja tez miała ale po jakimś czasie się uspokoiło ;) dodatkowo kupuje puszki z animondy i pies zachwycony ;) royala zmieniłam tylko dlatego że jakościowo według mnie jest gorszy niż Acana a cena prawie ta sama, przynajmniej u mnie ;) Quote
Guest papillonek Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 Ale acana jak na moje warunki to droga trochę niecałe 1/2 kg 12 zł.Eukanuba tańsza 1 kg 19 zł.A co jest lepsze eukanuba ,czy acana?Acana ma wersję sport&agillity to chyba się skuszę :) Quote
Yuveza Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 mnie zaskoczyło jak zobaczyłam 500g RC (westie) za 22,90zł trochę dużo.... a eukanuba za 19 zł kg? myślałam że kilo kosztuje 23zł (około) ale, wersja mini tak? a Eukanuba też ma coś agility, widziałam, no ale chyba typowo sportowa karma to Dog Chow,i ostatnio widziałam 3kg za 24zł!] ja muszę chyba jakiś light stosować, bo Dotka albo jest taka gruba albo mi się wydaję:) Quote
Guest papillonek Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 Dog chow to syf nie polecam :/ Ja kupuję eukanube na wagę za 19 zł.Tak ma coś z agility ma tez wersję z łososiem,dziczyzną i jakąś jeszcze wszystkich jestem ciekawa i acany też ;) Quote
Guest papillonek Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 Wiem,ale nie u nas :) Mam swoje sprawdzone żródła. Quote
zaba14 Posted January 10, 2011 Posted January 10, 2011 karma na wagę też jest beznadziejna ;) wietrzeje gdy stoi źle przechowywana, więc traci wartości odżywcze ;) Quote
anetta Posted January 11, 2011 Posted January 11, 2011 Husse napisał(a):Ogólnie przyjmuje się, że karmy typu senior powinno stosować się od 7-9 roku życia, w zależności przede wszystkim od rasy psa. Bardzo proszę napisać jakiej rasy jest Pani pies? Ogólna zasada jest taka, że psy małych ras żyją dłużej i starzeją się później, duże rasy żyją krócej i starzeją się szybciej. Corgi Co do drugiej części odp. to ja to wszystko wiem ;) Miałam jamniczkę, ale nie pamiętam samego przejścia z normalnej karmy na seniora. Chyba tak po prostu uznaliśmy że już czas i zaczęła jeść dla starszych. Ale to było dawno i teraz jestem ciekawa co inni myślą. Quote
Husse Posted January 11, 2011 Posted January 11, 2011 [quote name='anetta']Corgi Co do drugiej części odp. to ja to wszystko wiem ;) Miałam jamniczkę, ale nie pamiętam samego przejścia z normalnej karmy na seniora. Chyba tak po prostu uznaliśmy że już czas i zaczęła jeść dla starszych. Ale to było dawno i teraz jestem ciekawa co inni myślą. Tak jak pisaliśmy wcześniej, generalnie zalecamy stosowanie Seniora od 7-9 roku życia. W związku z tym, pomimo że Pani Corgi należy do ras małych i trzyma się dobrze;-) powoli warto byłoby go jednak przestawiać na Seniora. Podstawowe różnice: - Zdecydowanie obniżona zawartość tłuszczu (z 16% do 9%) oraz białka – pisała Pani że pies nie tyje na Optimalu który jest karmą dosyć kaloryczną – tutaj warto się chwilę zastanowić nad poziomem jego aktywności bo może się okazać, że Senior jest jednak nieco za mało kaloryczny (przy dużym poziomie aktywności pies może zacząć chudnąć). - Senior zawiera glukozaminę i chondroitynę - dodatki wspomagające funkcjonowanie stawów - Dodatek tauryny – wpływa na poprawne funkcjonowanie serca psów starszych Wiecej informacji o Seniorze: http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=109 Quote
Magdalena Kostecka Posted January 27, 2011 Posted January 27, 2011 od szczeniaka moja wyzlica wcina husse i polecam wszystkim ,karma bez konserwantow,dostawa do domu porady wszelkiego rodzaju nawet koty a mam trzy jedza i ogladaja sie czy dam wiecej Quote
ania90 Posted February 5, 2011 Posted February 5, 2011 ja dostalam tylko probke i psiak zjadl ale wacham sie przy zakupie calego opakowania bo co zrobie jak nie bedzie chcial jesc? albo jak stan zdrowia sie pogorszy po niej? Quote
Boogie Posted February 6, 2011 Posted February 6, 2011 Z takim podejściem żadnej karmy nie kupisz. Skąd takie obawy? Quote
ania90 Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 Boogie napisał(a):Z takim podejściem żadnej karmy nie kupisz. Skąd takie obawy? poniewaz on ma problem z zoladkiem i jeszcze alergie pozatym kupowalam do nie dawna worek karmy np 1,5 kg albo 2 kg i albo nie chcial jej jesc albo po niektorych wymiotowal Quote
Husse Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 ania90 napisał(a):poniewaz on ma problem z zoladkiem i jeszcze alergie pozatym kupowalam do nie dawna worek karmy np 1,5 kg albo 2 kg i albo nie chcial jej jesc albo po niektorych wymiotowal Możesz napisać coś więcej: jaki to pies, w jakim wieku, na co ma alergię, na jakie karmy reagował w ten sposób, co w tej chwili je? Quote
ania90 Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 jest to York w maju skaczy 2 lata wymiotowal po: wszystkie wersje koebersa purina dla psow doroslych acane dostal total zatwardzenie i wyladowal u weta po zastrzyki nie chcial jesc: animal eco bosch proffilum orijen husse po nim bylo ok i jadl no i zastanawiam sie nad kupnem worka tylko obawiam sie tego ze bedzie jadl np pare dni a potem worek mi zostanie z tych firm dostalam probki a byly jeszcze karmy co kupilam w zoologu na wage np 0.5kg i jadl 2-5dni a potem karma stala i tydzien i nie ruszyl tego i juz zwatpilam z tym nie jadkiem aktualnie jest na royal canin demakomfort byl wczesniej na wszystkich wersjach rc ale po nim dostal plamy na brzuchu i ciagle sie drapal weretynarz zalecil demakomfort swedzenie troche ustapilo i plamki znikly no ale do karmy jakos nie jestm przekonana Quote
Husse Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 ania90 napisał(a): byly jeszcze karmy co kupilam w zoologu na wage np 0.5kg i jadl 2-5dni a potem karma stala i tydzien i nie ruszyl tego i juz zwatpilam z tym nie jadkiem Jeśli chodzi o kupowanie karmy na wagę to warto dwa razy się nad tym zastanowić - w praktyce nigdy nie wiadomo jaka karma jest rzeczywiście w środku otwartego worka, jaką ma datę ważności, ile czasu karma stoi otwarta w sklepie, etc. Czy psiak rzeczywiście nie jadł nic przez tydzień? Może jest czymś dokarmiany? Jakieś smakołyki, resztki z obiadu? Czy wiadomo konkretnie na co pies ma alergię? Quote
ania90 Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 jadl tylko miesko z puszki bez suchej karmy a tak je mieszane po rc zaczal jesc normalnie sucha karme no wlasnie od tego czasu nie kupuje juz karmy na wage tylko w orginalnych workach Quote
Husse Posted February 7, 2011 Posted February 7, 2011 [quote name='ania90']jadl tylko miesko z puszki bez suchej karmy a tak je mieszane po rc zaczal jesc normalnie sucha karme no wlasnie od tego czasu nie kupuje juz karmy na wage tylko w orginalnych workach Z tego co napisałaś pies nie ma do tej pory zdiagnozowanych przyczyn alergii pokarmowej – tzn. nie wiadomo dokładnie jaki składnik (lub składniki) diety powodują reakcję alergiczną? Żeby ustalić przyczyny alergii weterynarz powinien zalecić np. dietę eliminacyjną , plus ewentualnie tzw. próby prowokacyjne. Dopóki nie będzie wiadomo na co pies jest uczulony nie będzie wiadomo jakich składników w diecie unikać i jakiej karmy szukać. Najczęściej powodem alergii bywa mięso (zazwyczaj wołowe lub drobiowe), gluten, oleje roślinne, jaja, sztuczne barwniki, konserwanty, etc. Z tego względu poszukując karmy hipoalergicznej warto zwrócić uwagę na kilka elementów: - Karma powinna mieć ograniczoną liczbę źródeł białka – najlepiej jeśli karma będzie miała tylko jedno źródło białka zwierzęcego (jeden rodzaj mięsa) i bardzo ograniczoną ilość rodzajów białka roślinnego. - Warto, żeby pies wcześniej nie miał kontaktu z mięsem które zawarte jest w karmie - Karma powinna zawierać jak najmniej składników silnie alergizujących (gluten, jaja, sztuczne barwniki, konserwanty, etc.) - Warto zwrócić uwagę na zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i 6 – mają działanie przeciw zapalne i pozytywnie wpływają na skórę i sierść. Jeśli chodzi o produkty Husse to możesz spróbować dwóch karm typowo hypoalergicznych – Lax&Ris lub Lamm&Ris. W pierwszej jedynym źródłem białka zwierzęcego jest łosoś, w drugiej jagnięcina. Obydwie nie zawierają glutenu, jaj, sztucznych barwników,etc. Więcej informacji nt. tych karm znajdziesz tutaj: http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=101 http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/?produkt=102 Lamm&Ris dostępny jest w małych opakowaniach 2kg. Weź jednak pod uwagę fakt, że do ustąpienia objawów alergicznych potrzebny jest czas (jeden, czasami dwa miesiące) i 2kg karmy może okazać się za mało. W przypadku alergii należy pamiętać, żeby bardzo rygorystycznie przestrzegać ustalonej diety: nie mieszać sposobów żywienia, karm, nie stosować smakołyków itd. Quote
Paula&Goofi Posted February 10, 2011 Posted February 10, 2011 Witam. Mam zamiar kupić swojemu psu Husse Premium Light, bo troszkę mu się przytyło. I chciałam zapytać, czy ktoś odchudzał na tej karmie i jak mu poszło? Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź :) Quote
Ptycholec Posted March 8, 2011 Posted March 8, 2011 Witam Chciałbym dołączyć się do wątku. Mam półtora rocznego teriera irlandzkiego i karmię go Husse Prima. Pies wygląda bardzo dobrze, sierść, sylwetka ok ale często puszcza gazy, co potrafi nieźle zatruć atmosferę :p. Co może być tego powodem? Quote
zaba14 Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 a długo je tą karmę? jeśli od kilku misięcy i ciągle puszcza gazy to znaczy że źle ją trawi i nie powinien jej jeść :) jeśli np. od miesiącu czy półtorej to ja bym przeczekała jeszcze jeden worek :) no chyba że gazy są bardzo częste :) Quote
Ptycholec Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 [quote name='zaba14']a długo je tą karmę? jeśli od kilku misięcy i ciągle puszcza gazy to znaczy że źle ją trawi i nie powinien jej jeść :) jeśli np. od miesiącu czy półtorej to ja bym przeczekała jeszcze jeden worek :) no chyba że gazy są bardzo częste :)[/QUOTE] W zasadzie to zjadł dopiero jeden worek, więc może rzeczywiście odczekam jeszcze trochę. Gazuje głównie gdy sobie utnie drzemkę... Quote
Husse Posted March 9, 2011 Posted March 9, 2011 [quote name='Ptycholec']W zasadzie to zjadł dopiero jeden worek, więc może rzeczywiście odczekam jeszcze trochę. Gazuje głównie gdy sobie utnie drzemkę... Zaba14 ma rację. Jeśli to dopiero początek to być może pies musi się do nowej karmy „przyzwyczaić” i mu przejdzie. Jeśli problem będzie się utrzymywał może to oznaczać, że pies źle tą karmę trawi i warto zastanowić się nad jej zmianą. Husse Prima należy do linii Premium, możesz rozważyć zmianę na któryś z produktów z linii Super Premium – są lepiej zbilansowane i mają wyższą przyswajalność niż produkty z linii Premium i tego typu problemy nie powinny występować. Produkty Husse z linii Super Premium znajdziesz tutaj: http://www.husse.pl/karma-dla-psow/karma-super-premium/ Quote
anetta Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 No i znowu ja :eviltong: Miałam przejść na Light'a ale zauważyłam że Prima Plus też jest dla starszych i z tendencją do nadwagi. No i teraz mam kwadratową głowę, czytam składy i w sumie bardzo się nie różnią. Ceną tylko :evil_lol: Z kolei Light jest premium a Prima Plus super premium, czym to się różni? Jeśli zdecydowałabym się na Light'a to można iśc dalej i za tą cenę (mniej więcej) kupić Brita, zwykły lub Care, tylko że w Care jest 12 kg żarcia :shake: Quote
Boogie Posted March 25, 2011 Posted March 25, 2011 No jak sie nie różnią, jedna ma mięso z kurczaka a druga ma mączke mięsna (zasadnicza różnica), Prima Plus ma dodatek na stawy, wyciąg z pestek winogron, aksamitki i karnitynę wspomagającą spalanie tłuszczu. Quote
Recommended Posts