Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja mysle ze wydziela zapach tylko juz sie do niego przyzwyczailas.
Na poczatku ten zapach jest wyrazny a potem juz nos go nie odroznia.
kazdy piesek ma jakis tam zapach, tak jak czlowiek czy inne zwierzaki

Posted

wiem co mowię. mam jeszcze mieszańca i czuję różnicę. może to taka specyfika pudli? ponieważ naprawdę nigdy nie czułam u niego typowego zapachu psa (oprocz po kapieli oczywiscie:) )

Posted

Yorki również nie mają typowego psiego zapachu...
Vikcia pachnie - ślicznie :wink: Albo szamponem, albo domem po prostu... czasami jak śpi na mnie, to moimi perfumami :lol: :wink:

Posted

jolaa napisał(a):
wiem co mowię. mam jeszcze mieszańca i czuję różnicę. może to taka specyfika pudli? ponieważ naprawdę nigdy nie czułam u niego typowego zapachu psa (oprocz po kapieli oczywiscie:) )

Zgadza się... z yorkami jest zatem tak samo jak z pudelkami.
Może to przez fakt, że mają włos, nie sierść...

Posted

Mój pies nieładnie pachniał tylko raz - kiedy wytarzał się w błocie. A tak normalnie to ma boski zapach :) Uwielbiam, kiedy koło mnie na poduczce, bo cały czas się go czuje.

Posted

Yorki i pudle mają włos, a nie sierść. Sierść jest natłuszczana, sama poprzez gruczoły przygotowywana do ochrony przed czynnikami atmosferycznymi. Właśnie to powoduje, że wiekszość psów (wszystkie z sierscią ) mają swój specyficzny zapach. York, pudel mają włos czyli dokładnie (bardzo podobne) to samo co człowiek. Ich zapach zależny jest od szamponów itp. Pamiętajcie yorka kąpiemy co 1-2 tygodnie natomiast psy z sierścią 2-3 razy w roku.