Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam pytanie dotyczące zawodów agility, a raczej publiczności na zawodach.

Spotkałam się z bardzo nieprzyjemną sytuacją, a mianowicie:
osoba, robiąca zdjęcia, stała w odległości około dwóch metrów od taśmy wyznaczającej ring. Druga osoba, trzymając na smyczy dwa psy stała mniej więcej kolejne dwa metry dalej.

Pech chciał, że jeden z psów biegających po torze wyłamał się i zamiast do kolejnej przeszkody (tunel) pobiegł do osób oraz psów stojących przy ringu.

Właściciel psa ma ogromne pretensje związane z tym zajściem.

Dodam, że żadne ze zwierzaków będących przy ringu nie był w cieczce, nikt nie piszczał zabawkami ani w żaden sposób nie odciągał uwagi biegnącego psa od toru oraz, że wzdłuż taśmy ogradzającej tor stały w różnych miejscach również inne grupki kibiców(czego wprawdzie kamera nie objęła)

Całe zdarzenie widoczne jest na poniższym filmiku

YouTube - Produce

Bardzo proszę o komentarze.

Posted

Zaczynasz post stwierdzeniem, że masz pytanie a ja jakoś nie mogę się tego pytania doszukać ... :cool3:

Dla mnie sytuacja jest jasna, pies biegnący po torze może po prostu nie potrafi się jeszcze do końca skupić na przeszkodach i przewodniku (nie wiem dlaczego, nie znam tego psa osobiście chociaż pamiętam z Pucharu kilka tollerów) dlatego zwiał do ludzi/psa. Zdarza się, niczyja to wina.

Nie lubię sytuacji gdzie publiczność dosłownie wisi (zwłaszcza z psami) na taśmie wokół ringu (to bardziej przeszkadza mi niż mojemu psu akurat...) ale na Pucharze nie zauważyłam takiej przesadnej sytuacji.
Zawsze wokół ringów kręciło się sporo ludzi z psami, najczęściej czekających na swoje przebiegi i uważam, że to normalna sytuacja, większość psów skupiała się wystarczająco na torze i przewodniku, olewając pieski i ludzi wokół :)

Posted

[quote name='Bzikowa']Zaczynasz post stwierdzeniem, że masz pytanie a ja jakoś nie mogę się tego pytania doszukać ... :cool3:

No fakt, pytanie brzmi: "co o tym sądzicie?"

Dziękuję za odpowiedź, mimo braku pytania.

Posted

Publiczność na zawodach na ogół bywa i oby było jej jeszcze więcej, bo to promocja tego sportu, a i zwykle biega się sympatyczniej, słysząc jakiś doping.

Pies to nie robot i czasem się zdarzy, że się czymś rozproszy, naszym zadaniem jest przygotować go do pracy w obecności innych ludzi i psów, bo tego się na zawodach agility nie uniknie.

Sunday mi kiedyś prysnęła przez taśmę, bo ktoś bystrze zaraz obok ustawił miskę z żarciem - a jest psem bardzo doświadczonym, który na ogół takich numerów nie odstawia - no ale raz się zdarzyło. Psu niedoświadczonemu, jak ten na filmiku, zdarzyć się tym bardziej mogło, niczyja to wina.

Posted

Na filmie widać, że pies-kibic stał w pewnej odległości od taśmy, może to byc 2 metry, o których pisałaś. Według mnie jest to wystarczające, jeszcze z zapasem. Przewodnik nie powinien mieć do nikogo pretensji, pies się rozproszył, pewnie jest mało doświadczony, może brakuje mu obycia na zawodach. Tę sytuację powinien zignorować.
Osobiście uważam, że ludzie mogą stać przy samej taśmie, byle nie włazili na tor, no chyba, że jest takie ustawienie przeszkód, że psu wypada wejście lub odskok w bardzo bliskiej odległości od granicy toru, wtedy można ludzi poprosic, aby się z lekka odsunęli.
Troszkę inaczej jest z psami, uważam, że nie powinni przebywać przy samej granicy toru, zwłaszcza, jeśli są aktywne, kręcą się, szczekają. To może biegającego psa sprowokować. I choć też uważam, że pies na torze ma się koncentrować na bieganiu, ale trzymałabym pieski w pewnej odległości od taśmy choćby ze względów bezpieczeństwa. Bez przesady, oczywiście, nie kilometr, ale choć trochę.

Posted

ja nie widze w ogole w czym problem, po to jest tasma by ludzie stali za nia i jesli za nia stoja to do nikogo nie mozna miec pretensji, tylko do siebie ze pies za malo jest skoncentrowany i nad tym trzeba pracowac. w koncu to zawody a nie trening i od poczatku bylo wiadomo ze BEDZIE publicznosc i BEDA OBCE psy rozpraszajace uwage i z tym sie trzeba liczyc ale polak oczywiscie zwali wine na wszystko inne tylko nie na siebie :diabloti:

pozdrowienia

Posted

shangri_la napisał(a):
od poczatku bylo wiadomo ze BEDZIE publicznosc i BEDA OBCE psy rozpraszajace uwage i z tym sie trzeba liczyc ale polak oczywiscie zwali wine na wszystko inne tylko nie na siebie :diabloti:

pozdrowienia

Z tym nie do końca się zgodzę. Bywa tak, że na zawodach sędziowie proszą o odsunięcie psów, a czasami i ludzi od toru. A sędziowie są zazwyczaj z zagranicy. W Białymstoku w ub. r. pani JV zabraniała podchodzenia z psami do taśmy na odległośc ok. 3-4 metrów. Miało być pusto, puściutko dookoła. :lol:

Posted

shangri_la napisał(a):
ja nie widze w ogole w czym problem, po to jest tasma by ludzie stali za nia i jesli za nia stoja to do nikogo nie mozna miec pretensji, tylko do siebie ze pies za malo jest skoncentrowany i nad tym trzeba pracowac. w koncu to zawody a nie trening i od poczatku bylo wiadomo ze BEDZIE publicznosc i BEDA OBCE psy rozpraszajace uwage i z tym sie trzeba liczyc ale polak oczywiscie zwali wine na wszystko inne tylko nie na siebie :diabloti:

To fakt...:-(

Posted

Z tym nie do końca się zgodzę. Bywa tak, że na zawodach sędziowie proszą o odsunięcie psów, a czasami i ludzi od toru. A sędziowie są zazwyczaj z zagranicy. W Białymstoku w ub. r. pani JV zabraniała podchodzenia z psami do taśmy na odległośc ok. 3-4 metrów. Miało być pusto, puściutko dookoła. :lol:

W Płocku też nie wolno było psom z publicznosci wchodzic do pomieszczenia gdzie był ring.
Nie mam nic przeciwko ludziom wkoło ringu, jednak uwazam ze psy powinny byc trzymane z dala, a jezeli ktoś przyjdzie z psem, to go kładzie za sobą, aby go schowac. Czesto jest tak ze ludzie kłada psy przy tasmie gdzie pies startujacy wypada z kombinacji na psa z publiki, lub robi slalom. To przy takich przeszkodach, bardzo rozprasza psa startujacego. A czesto jest tak ze pies szczeknie i własciciel nie jest w stanie temu zapobiec.
Przy jednym z ringu na Pucharze Ras, osoba siedzaca przy tasmie z psem szczekajacym i nakrecajacym sie na te biegajace została poproszona o zamkniecie psa albo odsuniecie sie od tasmy i uciszenie psa.

Posted

Witam wszystkich. Skoro komentuje się mój przebieg to postanowiłem zarejestrować się na dogomani (z avatarkiem powalczę później) i przedstawić moje zdanie w tej kwestii.

Po pierwsze, uważam, że każdy błąd psa jest konsekwencją moich błędów - tu jak widać suczo-rude rozproszenia wzięły górę i w każdych innych okolicznościach potraktowałbym to jako w 100% mój błąd wynikający z niedostateczne skoncentrowania psa na sobie.
Zgadzam się też, że i pies i przewodnik są mało doświadczeni - to były dopiero nasze czwarte zwody i jeszcze wiele detek przed nami.

W tym przypadku ciąg wydarzeń z udziałem Rody zaczynający sie ponad pół roku temu nie pozwala mi jednak wierzyć, że to wszystko to był czysty przypadek choć bardzo chciałbym żeby tak było.
Z Rodą znamy się od dłuższego czasu razem z obecną na dogo "Toller" ze względu na posiadane przez nas psy - Tollery. Niestety to kolejne forum, na którym Roda próbuje robić szkalującą nas zadymę (włączając w to tematy hodowlane, zdrowotne) właśnie ze względów personalnych. Myślę, że używanie publicznych forów do prania wewnętrznych brudów nie jest najlepszym pomysłem i świadczy tylko o poziomie użytkownika.

Gdyby w tym miejscu stał z psem ktokolwek inny, sprawy by nie było. Dlatego NIE uważam tej sytuacji za "polak oczywiscie zwali wine na wszystko inne tylko nie na siebie". Punkty karne i detki zawsze (z tym jednym wyjątkiem) tłumaczę swoimi własnymi błędami a nie psa i Ci co mnie znają wiedzą o tym.

W Łodzi namioty i obozowiska zawodników stały bezpośrednio przy taśmie ringu agility, do tego dochodzili z psami ciekawscy z ringów wystawowych i problemów z tego tytułu nie było.

Pozdrawiam

Fire & Michał

Posted

Poświadczam - Roda jest osobą od dłuższego czasu próbującą nam publicznie szkodzić, samą podstawioną sukę znamy dobrze tak my, jak i niestety nasz pies. Oczywistą sprawą jest, że dis się psu należał za zbiegnięcie, jak też oczywiste jest że nie powinien tego robić; postawienie jednak tych konkretnych osób i tej konkretnej suki w tym miejscu przypadkowe nie jest, bo to nie pierwszy raz, gdy w/w użytkownik usilnie stara się podłożyć nam nogę, tak w realu ;) jak w przenośni.

A próby manipulowania użytkownikami Dogomanii w swoich własnych celach, uważam za wybitnie naganne - własne żale i frustracje z gorszych wyników suki, proponuję rozładować treningiem, a nie dalszym szlakowaniem i trollowaniem na kolejnym już forum.

Posted

Nie wiem o co ten raban ,byłam w tamtej chwili przy ringu i widzialam tą sytuację , pies zszedł z toru gdy suka stała spokojnie w pewnej odległosci od tasmy .Własciciel psa miał pretensje do włascicielki suki ,słyszałam to ,a wg mnie nie ma niczyjej winy no chyba ze wyrzucimy oglądających i zawodników daleko poza ringi.Dodam że nie znam żadnych tollerów i ich włascicieli i nikogo nie bronię.

Posted

FRODKA napisał(a):
Nie wiem o co ten raban ,byłam w tamtej chwili przy ringu i widzialam tą sytuację , pies zszedł z toru gdy suka stała spokojnie w pewnej odległosci od tasmy .Własciciel psa miał pretensje do włascicielki suki ,słyszałam to ,a wg mnie nie ma niczyjej winy no chyba ze wyrzucimy oglądających i zawodników daleko poza ringi.Dodam że nie znam żadnych tollerów i ich włascicieli i nikogo nie bronię.

Tak jak napisałam- to rozgrywki personalne;nie twierdzimy że należy się zawsze chować po katach z psami (choć nasze odstawiamy do boxów), natomiast w tej konkretnej sytuacji, sprawa jest inna, i jest to celowe działanie, do tego połączone z próbą wykorzystanie Was do bicia piany i pogrzewania atmosfery.

Posted

Toller napisał(a):

A próby manipulowania użytkownikami Dogomanii w swoich własnych celach, uważam za wybitnie naganne - własne żale i frustracje z gorszych wyników suki, proponuję rozładować treningiem, a nie dalszym szlakowaniem i trollowaniem na kolejnym już forum.

Nie znam Waszych osobistych konfliktów, ale próby manipulacji tu nie widzę :razz:

Posted

[quote name='LALUNA']A skad jest wogóle ten filmik? Kto go nagrywał?
autorka tematu :razz:

Paskuda- bo nie wiesz do czego potem Wasze wypowiedzi będą użyte, ani gdzie :diabloti:

Posted

[quote name='Toller']
Paskuda- bo nie wiesz do czego potem Wasze wypowiedzi będą użyte, ani gdzie :diabloti:

Pozwolę sobie na OT (przepraszam)

"Paskuda to drugi bokser ze mną mieszkający, a nie ja.":razz:

Posted

[quote name='Mokka']W takim razie proszę moda o zamknięcie tematu, bo szkoda naszych wypocin na mieszanie się w osobiste rozgrywki forumowiczów.

Temat zostaje zamknięty

Posted

[FONT=Verdana]Przede wszystkim dziękuję Wam za odpowiedzi.[/FONT]
[FONT=Verdana]Zależało mi na obiektywnych i merytorycznych wypowiedziach.[/FONT]

[FONT=Verdana]Jak wcześniej napisałam, sprawa była dla mnie bardzo nieprzyjemna i postanowiłam zadać pytanie postronnym osobom, co sądzicie na temat publiczności na zawodach agility.[/FONT]

[quote name='Tux']
[FONT=Verdana]Gdyby w tym miejscu stał z psem ktokolwek inny, sprawy by nie było.[[/FONT]/quote]
[FONT=Verdana]No właśnie.[/FONT]

[quote name='Toller']
[FONT=Verdana]Tak jak napisałam- to rozgrywki personalne;(…) jest to celowe działanie, do tego połączone z próbą wykorzystanie Was do bicia piany i pogrzewania atmosfery.[/FONT]

[FONT=Verdana]To nieprawda.[/FONT]

[quote name='FRODKA']
[FONT=Verdana]Nie wiem o co ten raban ,byłam w tamtej chwili przy ringu i widzialam tą sytuację , pies zszedł z toru gdy suka stała spokojnie w pewnej odległosci od tasmy .Własciciel psa miał pretensje do włascicielki suki ,słyszałam to ,a wg mnie nie ma niczyjej winy no chyba ze wyrzucimy oglądających i zawodników daleko poza ringi.Dodam że nie znam żadnych tollerów i ich włascicieli i nikogo nie bronię.[/FONT]

[FONT=Verdana]Dodałabym tylko jedno, staliśmy w tym samym miejscu i fotografowaliśmy przebiegi niemal wszystkich startujących na ringu psów i nikt nie zgłaszał zastrzeżeń.[/FONT]

[quote name='Toller']
[FONT=Verdana]Paskuda[/FONT][FONT=Verdana]- bo nie wiesz do czego potem Wasze wypowiedzi będą użyte, ani gdzie [/FONT]

[FONT=Verdana]Niby po co?[/FONT]

• Margo unlocked this topic