Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam wszystkich i uprzejmie prosze o rade.Zastanawiam sie nad kupnem weirmara i chcialabym sie dowiedziec paru rzeczy.Oczywiscie daje sobie sprawe ze w wiekszosci na ksztaltowanie sie charakteru psa ma wychowawanie ale nie mam zamiaru oszukiwac natury.Juz mam haszczaka i wiem ze trzeba ufac opiniom innych czyt.doswiadczonych .Moje pytanie brzmi czy jestescie w stanie odwolac swojego weirmara od pogoni za zwierzyna i jesli tak to jak szybko (a raczej jak daleko sie oddala).A drugie pytanko dotyczy samotnosci -poniewaz moj haszczak cierpi bardzo jak jest sam (nawet 5 min ,a jedyny sposob zeby go uspokoic to obecnosc drugiej ooby albo psa) slyszlalam ze weimary tez jej nie znosza.Czy niszcza dom kiedy wychodzicie?

Posted

Tak, to psy mysliwskie i jako takie maja silny instynkt pogoni za zwierzyną, w efekcie są bardzo trudne do odwołania. Znam weimarkę, która przypłaciła to zyciem pod kolami samochodu. Jeśli chodzi o oddalanie sie od wlaściciela na spacerach, to akurat raczej trzymają sie blisko czlowieka. Ale jak zobaczą zwierzynę "głuchną" i znikaja za horyzontem. Jest oczywiście na to rada, jesli ktoś toleruje teletakt.
Co do zostawania samemu w domu, to weimary miewaja z tym kłopoty, poniewaz okropnie przywiązuja się do człowieka, a jednoczesnie mają tendencje do dominacji. Zdarzaja się nie rzadko weimary z lękiem separacyjnym. Owszem bywa, ze niszczą.
To w ogóle nie są psy łatwe "w obsłudze". Trzeba miec doświadczenie z psami. Niestety ludzie zbyt łatwo dają się zwieść ich urodzie, a potem rzesze młodych psów lądują na stronach adopcyjnych rzekomo z powodu "alergii u dziecka".