Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Ja mam kliker Karlie, jest dość głośny, na początku Toro się bał- nie chciał za nic podejść, cofał się, chował za fotelem. Więc pozawijałam w skarpety i inne szmatki i klikałam z kieszeni. Po niedługim czasie się oswoił i kompletnie się nie boi. Ale drugi, starszy pies od początku wcale się bał.

A drugi mam jakiś gratisowy z Eukanuby, ten jest cichutki.

Cichego używam w domu, a głośnego najczęsciej na dworze.

• 2 weeks later...
Posted

Ja też mam czerwoną kostkę z Trixie - z regulacją głośności.
Na mojego Konia to i można młotkiem walić w coś i nie będzie się bał a wręcz z ciekawą miną podejdzie i powącha "O jacie,co to takie fajne ?" bo za cichy to i na dworze jest zły i ogólnie słabo go wzmacnia.Najcichszą regulację stosowałam przy początkach ze schroniskowym jamnikiem['] babci i potem stopniowo zwiększając głośność przeszliśmy na najgłośniejszy :eviltong:

Teraz sama przymierzam się kupić iClick bo nałogowo klikam a blaszka już mi się znudziła poza tym ostatnio wlazł mi paznokieć i zjechało całą płytkę zanim go wydostałam :lol: Eukanubę też mam - masakra,prędzej bym mu mogła klaskać niż nim klikać - pies mi zawsze zdążył wypluć aport kiedy on kliknął :evil_lol:

• 4 weeks later...
Posted

Mój najnowszy wynalazek. Żaneta narzekała, że nie ma trzeciej ręki do klikania więc rozbroiłem jej clicker i zamontowałem blaszkę na skórzanej uprzęży na dłoń. Można bez problemu jedną dłonią klikać i dawać smaki lub przytrzymać smycz. Niestety bez plastikowego pudełka wzmacniającego dźwięk clicker jest trochę cichszy niż przed przeóbką ale za to wygodniejszy w użytkowaniu. Niedługo popracuję nad bardziej zabudowaną wersją bo krawędzie blaszki i śruby są trochę niebezpieczne, szczególnie gdy się z kimś wita.

Posted

Ja mam i-clicka i polecam. Mój pies na początku nie mógł znieść odgłosu tradycyjnego klikera. Ogólnie, dla nieśmiałych lub wrażliwych na dźwięki psów i-click jest super.
Nie wiem, czy w Polsce są dostępne te produkty: Clik-r and Clik Stik - też używam i są fantastyczne, szybkie i ciche. A Clik-Stik to wynalazek stulecia, zwłaszcza jeśli się szkoli małego psa.

Guest Megi97
Posted

Ja jeszcze nie uzywalam klikera, ale mam zamiar go kupic.
Przeczytalam wiele tematow na ten temat i do tej pory nie widzialam ZADNEGO negatywnego komentarza;)

Jak kupie to sie pochwale:razz: i powiem jakie efekty

Posted

Megi97 napisał(a):

Przeczytalam wiele tematow na ten temat i do tej pory nie widzialam ZADNEGO negatywnego komentarza;)

Co do wad klikera to jest jedna zasadnicza, jest po prostu upierdliwy w użytkowaniu, zajmuje rękę, co w niektórych sytuacjach może być problemem, szczególnie przy wilczaku :] Ale wszystko da się przeskoczyć, tak czy inaczej.

• 5 weeks later...
  • 2 weeks later...
Posted

Podbijam!
Też potrzebuję pomocy, bo za nic w świecie nie wiem który kliker będzie najlepszy. Przeczytałam temat i wynika z tego, że i-click najlepszy, ale na mampsa.pl faktycznie już go nie ma. Tam chyba jest w ogóle największy wybór? Wolałabym ominąć Trixie.

Posted

Osobiście wolę gośne kilkery z prostego powodu: na zewnątrz gdy jest hałas pies nie ma problemu z usłyszeniem kliknięcia a gdy chcę go "przyciszyć" to po prostu klikam w kieszeni. Plus tego jest taki, że pies się bardziej nakręca i skupia na komendzie i przewodniku a nie na samym klikerze bo go zwyczajnie nie widzi. Prostym sposobem gdy nie chcemy trzymać ręki w kieszeni jest owinięcie materiałem (np chusteczką) lub włożenie klikera do małego woreczka lub sakiewki, efekt wyciszenia murowany a w razie potrzeby można "podgłośnić" urządzenie.