Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Moja suczka jakieś 3 miesiące temu przeszła zabieg sterylizacji, który przebiegł bez zarzutów- piesek i właściciele są szczęśliwi. Ale tak mnniej więcej od tego czasu, po całkowitym powrocie do zdrowia pieska, zauważyłam, że zaczęła rzucać się na każde jedzenie jakie mamy w rękach. Jak daje jej suche jedzenie i trzymam je w ręce zanim wysypie do miski rzuca mi się na ręce i jest wyjątkowo niespokojna, to samo z karmą którą dostaje codziennie o tej samej godzinie. Wcześniej nie zwuażyłam, aż takiego łaknienia. Owszem siedziała przy stole jak jedliśmy- wiadomo jak większość psów czekała aż coś jej spadnie;) Na chrupki tez nigdy, aż tak się nie rzucała. Czy to może być spowodowane sterylizacją? Czy może mój pies ma tasiemca i powinnam zgłosić się z nim do weterynarza?

Posted

U niektórych suk po sterylizacji zwiększa się apetyt.

Czy suczka ma jakiekolwiek inne objawy poza tym nadmiernym apetytem? Może on towarzyszyć niektórym schorzeniom na tle hormonalnym, metabolicznym, np cukrzycy czy nadczynności kory nadnerczy (której ryzyko nieznacznie rośnie po zabiegu sterylizacji właśnie).

Posted

Żadnych innych obiawów nie zauważyłam. Jest aktywna jak zawsze, chętnie się bawi- wręcz powiedziałabym, że chętniej. Dlatego właśnie zastanawiałam się czy może coś takiego wystąpić... Tylko teraz nie wiem czy mam jej dawać więcej jedzenia- boje się, żeby nie była za gruba, bo potem otyłe psy mają problemy zdrowotne(weterynarz ostatnio zwrócił nam uwagę, że bardzo dobrze że dbamy o to żeby nie była za gruba). Czy podawać jej jedzenia tyle co zwyke? Czy może są takie karmy dla wysterylizowanych psóe- bo słyszałam o karmach dla kastratów - czy to to samo?

Posted

Karmy dla kotów-kastratów mają na celu m. in. zapobieganie tworzeniu się kamieni - u psów po zabiegu nie ma tej skłonności, stąd jeśli sunia miałaby problemy z utrzymaniem linii, wystarczy zwykła karma typu light lub karma dla psów doroslych w zmniejszonej dawce. Myślę, że dawki zwiększać nie należy, ale jeśli suczka ma dużo ruchu i nie tyje, to nie ma też powodu by ograniczać jej porcje. Przede wszystkim obserwuj czy nie tyje ani nie chudnie.