Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mój pies ma 5 miesięcy i prawie wcale nie szczeka- jak się jej zdarzy raz na tydzień to bardzo dużo :roll: ale przynajmniej wiem że nie jest niemową
ale może to wynika z jakiegoś innego problemu, zauważyłam że ona bardzo często się jakby dławi i krztusi np w czasie zabawy, jak je, jk pije wodę wtedy nawet wypluwa tę wodę :(
wydaje wtedy też takie dziwne dzwięki jakby szczekanie ale takim grubym głosem
może to coś z gardłem? krtania?

nie wiem czy nie było już wcześniej podobnego tematu bo nie za bardzo działa wyszukiwanie, :oops: a jeśli był to bardzo przepraszam

Posted

moze to byc cos z gardlem, tzn jakies przeziebienie - takie krztuszenie sie to po prostu kaszel najczesciej. Moze tez jednak byc cos z serduszkiem - nie ma co panikowac tylko pojsc do weta, zeby zobaczyl jak wyglada gardlo itp

Posted

a-gnieszk-a napisał(a):
mój pies ma 5 miesięcy i prawie wcale nie szczeka- jak się jej zdarzy raz na tydzień to bardzo dużo :roll: ale przynajmniej wiem że nie jest niemową
ale może to wynika z jakiegoś innego problemu, zauważyłam że ona bardzo często się jakby dławi i krztusi np w czasie zabawy, jak je, jk pije wodę wtedy nawet wypluwa tę wodę :(
wydaje wtedy też takie dziwne dzwięki jakby szczekanie ale takim grubym głosem
Moja sunia bedac maluchem tez niewiele szczekala.
Czesto, podobnie jak Twoj pies, zachlystywala sie.
Ot tak z emocji. Przynajmniej ja to tak odbieralam.
Zawsze zwiazane to bylo albo z powitaniem, albo z zywiolowa zabawa, rowniez podczas picia - zbyt lapczywego.
W zasadzie przypominalo to kaszel.

Nic w tym kierunku specjalnie nie zrobilam. :oops:
Psinka podrosla, dojrzala i problem sam sie ulotnil :roll:
Namawiam jednak na konsultacje u weta :D

Posted

z tym szczekaniem to wet mówi że jak nie chce to nie musi- w sumie to nawet wygodne zwłaszcza że mieszkam w bloku
ale trochę mnie zastanawia to, że się zachłystuje i to nawet jak je czy pije spokojnie zapytam weta za jakiś tydzień, ale prawdę mówiąc wolę zapytać dwa razy i usłyszeć to samo niż potem żałować

Posted

No wlasnie jaki to piesek, bo to byc moze pomoze - a skoro pije i sie zachlystuje - moze miski na stojakach pomoga??? Skoro pije lapczywie to one pomoga w zaradzeniu tego - to przynajmniej przychodzi mi do glowy - niech sie inni wypowiedza co o tym sadza.

Posted

To powiem tak: brakiem szczekania się nie przejmuj, Muszkietero też długo nie dawał takich odgłosów, potem się przemógł i zdarza teraz mu się szczeknąć :)

Co do krztuszenia - wet. Yorki mają skłonność do zapaści (tak to się chyba nazywa) tchawicy czy krtani. Lepiej to sprawdzić, zwłaszcza, jeśli pies jest prowadzony na obroży (dla Yorków polecane są szelki).

Posted

[quote name='a-gnieszk-a']to jest york-taki ok 2kg
To raczej odradzam miski na stojaku ;)

Ale skoro to jest york, to może poczytaj tutaj. Jak poszukasz tu na forum to też znajdziesz topiki o zapadaniu się tchawicy, nie znam się na tym, ale dolegliwości Twojego psiaka kojarzą mi się z tym, co ludzie o tej chorobie pisali...