Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Chyba trochę spanikowałam :wink: Salcia od razu po tym jak zauważyłam posikiwanie na legowisku wyszła na dwór, a po powrocie to się już nie powtórzyło. Ale jutro na wszelki wypadek nie bedziemy tyle łazić po mrozie :D

• 9 months later...
Posted

moj p-ies z kolei sika baaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo duzo. niestety godzine po powrocie ze spaceru potrafi mi nasikac kałuze tak wielką ze nawet ja bym tyle nie wysikała (a ma 4 kilo, wiec to niesamowite). Z tego co tu czytam to nie zapalenie pecherza. Co to moze byc???? Naprawde nie jestem w stanie wychodzic z psem 10 razy dziennie :(
czy moze byc to wynikiem podjadania sniegu na spacere? Nie jest tego duzo ale costam czasem zje (głownie jak leci z nieba:P)
coz ta zima nam nie sluzy w tym roku :( Łapy rozwalone, sikanie co chwile :( ehh

Posted

coztego napisał(a):
julita, złap mocz i zanieś do badania. Bez badania niczego się nie dowiesz.

o rety widze ze nas jakies chorobsko probuje dopasc z kazdej strony
jutro bede łapac siuski
dzis juz 2 razy w domu nalal :nonono2:
moze to ma zwiazek z tym ze po sterylce przestal znaczyc teren?
moze nie wysikuje sie do konca i to kwestia przyzwyczajenia :question:

Posted

Ja jestem na etapie leczenia psa z zapalenia nerek i pęcherza. Na początku były chore same nerki, ale po nieudolnym leczeniu weta przeszło jeszcze na pęcherz.
Zapalenie pęcherza objawia się częstym sikaniem (w dużych ilościach) i ropna wydzielina.
Na początku były wymioty, biegunka, więc zrobiliśmy badania krwi i moczu. Wyniki były bardzo złe, podwyższkna kreatynina i mocznik (kazdy wet robi przerażoną mine widząc te wyniki). Pies dostawał kroplówki, ale jak się stan pogorszył trafiliśmy na innego weta, zrobiliśmy usg i dopiero wtedy dowiedzieliśmy się o zapaleniu. Leczymy psa kroplówkami i zastrzykami i od razu widać poprawe.

Posted

julita104 napisał(a):
jutro bede łapac siuski

Powodzenia :kciuki:
Przyczyn takiego sikania pewnie może być kilka, tak czy siak- musisz zacząć od badania moczu, póki co, nie ma co gdybać. Mam nadzieję, że będzie to tylko stan zapalny pęcherza, psiak zje trochę tabletek i będzie jak nowy :kciuki:

Przy okazji- przyjrzyj mu się, czy nie pije więcej niż zwykle... Bo to też dla weta może być cenną wskazówką.

Posted

coztego napisał(a):

Przy okazji- przyjrzyj mu się, czy nie pije więcej niż zwykle... Bo to też dla weta może być cenną wskazówką.

na 100% nie, własnie dlatego jest to dla mnie zagadką
ale podzera snieg lecący z nieba, tzn poluje na niego (taka głupia zabawa, ktora sprawia mu niesamowitą radosc)

Posted

snieg bardzo wzmaga siusianie - jak Aza wyjdzie na dluzszy spacer i poje sniegu to po tych 3-4 godzinach potrafi zrobic wieeelka kaluze.
Ale z tego co piszesz Twoj pies tylko lapie spadajacy snieg, a w takim wypadku raczej bardzo duzo go nie zje, wiec nie wiem czy mozna to "zwalac" na snieg

Posted

Agnes napisał(a):
snieg bardzo wzmaga siusianie - jak Aza wyjdzie na dluzszy spacer i poje sniegu to po tych 3-4 godzinach potrafi zrobic wieeelka kaluze.
Ale z tego co piszesz Twoj pies tylko lapie spadajacy snieg, a w takim wypadku raczej bardzo duzo go nie zje, wiec nie wiem czy mozna to "zwalac" na snieg

ale on go łapie tonami
walcze z tym juz od ubiegłego roku bo wiem ze to grozi anginą ale ten osioł rzuca sie w zaspy, szału dostaje, no kocha zimę całym sobą :P
siuski jeszcze nie złapane, ale dzis ostatni dzien w pracy (potem urlop świateczny czyli harówa w domu) to albo złapie po poludniu albo wieczorem.
dzis pod całodniową opieką meza (nie daje mu az tak szalec) nie zrobił kałuży :puppydog:
wiec moze cos z tym sniegiem jednak, ale siuski złapie mimo to.

Posted

u mnie pojawił się tez problem - dziś Beta oszalała. 0,5 h po spacerze zrobiła siku w domu a 15 min. później znowu. Nie powiem wypiła w międzyczasie michę wody, dostaje tez profilaktycznie wit. C - z polecenia weterynarza (od jakiś 2 tygodni). No ale dziś przeszła samą siebie...Nie wiem czy to coś z pęcherzem - przeziębiona nie jest, bo dziś badał ją weterynarz...esz...W sumei to szczeniak, ale dawno czegoś takiego nie zrobiła...

Posted

po intensywnych testach i waszych doswiadczeniach zauwazylam niezaprzeczalne powiazanie sikania w domu z bardzo intensywnymi zabawami na sniegu.
poniewaz jestem mocno zfiksowana na punkcie moich psow i jesli one sa szczesliwe dzieki dlugim zabawom to ja tez jestem, wiec przezyje te siuski od czasu do czasu. a witaminke tez bede podawac
poki co snieg stopnial, Tofik po spacerze wielce nieszczesliwy z tego powodu - kwestia siuskow zostala odsunieta do nastepnych opadow

Posted

u mnie tez dziś jakoś spokojniej było - zero :lol: . Może to wczorajsze siuśkowe szaleństwo spowodowane było zastrzykami jakie Beta na stłuczenie dostała...