Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Matagi, ale mialas przygode, horror jakis. Eh szkoda slow na takich ludzi. Babka od jamniora to przynajmniej przeprosila (tak mi sie wydaje przynajmniej :wink: ) i sie tlumaczyc zaczela. Tyle ze zaczela mowic, ze ten pies taki jest i blablabla. Szkoda tylko, ze jak ma takiego psa to podchodzi do innych z nim :evil: . No trudno, ale najwazniejsze, ze wystawa udana :D .

• Replies 555
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Mam nadzieje ze sie zrobi proste - az milo pomyslec, ze kiedys BEDE WIEDZIEC ktory pies z ktorym wychodzi do porownania - biorac pod uwage klasy, oceny i tytuly...Bo na razie to dla mnie jeden chaos, dobrze ze sedzia wola numerki, bo bym wszystko przegapila. A tak z ciekawosci - jaki macie staz na wystawach? Tzn. ktory to Wasz sezon?

Posted

[quote name='agatahab']milo pomyslec, ze kiedys BEDE WIEDZIEC ktory pies z ktorym wychodzi do porownania - biorac pod uwage klasy, oceny i tytuly...
Może na początek warto poczytać Regulamin wystaw?
Zwłaszcza rozdział dotyczący nagradzania na wystawach
....
IV. Zasady nagradzania psów << do początku

1. Nagradzanie psów na wystawach organizowanych przez Związek ma charakter wyłącznie honorowy i symboliczno-pamiątkowy.
Nagrodami honorowymi są medale, rozety i puchary, względnie inne przedmioty o charakterze symboli sportowych.
Otrzymuje je na własność aktualny właściciel psa. Stosowanie nagród pieniężnych jest zabronione.

2. Na wystawach można wyróżniać psy nagrodami rzeczowymi. W katalogu wystawowym organizator zamieszcza informację o fundatorach i przeznaczeniu nagród.

3. Na wystawach organizowanych przez Związek stosowane są następujące formy nagród i tytułów honorowych:
a) Medale, rozety
W każdej klasie i rasie, z wyjątkiem szczeniąt, przyznaje się medale lub rozety dla 3 psów, które uzyskały ocenę doskonałą oraz I, II i III lokatę; za lokatę I przyznaje się medal złoty, za lokatę II medal srebrny, za lokatę III medal brązowy. Koszt zakupu medali ponosi organizator wystawy.

b) Tytuły
Tytuł „Zwycięzca Młodzieży” może otrzymać na każdej wystawie (nie dotyczy wystawy championów) i w każdej rasie pies (suka), który uzyska w klasie młodzieży ocenę doskonałą z lokatą pierwszą.

Tytuł „Najlepszy Pies/Suka w Rasie”. O tytuł ten mogą ubiegać się psy (suki) w każdej rasie z ocenami doskonałymi i I lokatą z klasy pośredniej, otwartej, użytkowej i championów, konkurując ze sobą w tzw. „porównaniu”.

Wyboru „Zwycięzcy Rasy” (ZR lub BOB - ang. Best of Breed) dokonuje się na poszczególnych ringach.
O tytuł ten konkurują pies i suka, które na danej wystawie zdobyły tytuł: „Najlepszy Pies/Suka w Rasie” oraz tytuł „Zwycięzca Młodzieży”.
Tytuł ten przyznawany jest jednoosobowo przez sędziego oceniającego w ringu psy danej rasy. W przypadku oceny psów tej samej rasy przez kilku sędziów, organizator wystawy wyznacza sędziego do dokonania wyboru Zwycięzcy Rasy.

itd...
Resztę znajdziesz na stronie http://www.zkwp.pl/index_pl.htm w dziale "regulaminy" -> Regulamin Wystaw

Posted

Yyy no ja w czerwcu będę mieć dwa lata w wystawianiu... 2003 byłam ze swoim pastuchem na 3 krajówkach, w 2004 na 3 krajówkach i na 1 międzyn. - w tym roku, to się zobaczy - jak dotąd jedna zagraniczna i jedna międzyn. tu w Polsce :) a w sobote następna a za dwa tygodnie znowu i pod koniec maja znowu :lol:

Posted

Ja wystawiam 9 sezon... chyba już dobrze ponad 100 wystaw... na niektórych prezentowałam po kilka psów...
Ale nadal doskonalę technikę, szukam nowych, lepszych sposobów jak najkorzystniejszego zaprezentowania moich psiaków i podpatruję "zawodowców".

Posted

Ja zajmuję się hodowlą psów rasowych i ich prezentowaniem na wystawach od 1988 r. Nawet nie liczę, ile to jest lat, ale dużo. Na ilu wystawach byłam - nie zliczę, gdyż archiwalne karty ocen nieżyjącej już suki są w piwnicy. Jakoś nie mam serca, aby te dokumenty wyrzucić, przecież to kawał mojego życia, no i dokumentacja osiągnięć mojej pierwszej sznaucerki - Ch.PL CYGA Skolimów. Wystawy z CYGĄ (po domowemu TEZA) to były niezapomniane chwile... eh, łza się w oku kręci. :cry:
Ka-Vanga powinna znać tę hodowlę, obecnie już nieistniejącą. To była jedna z pierwszych hodowli gigantów w PL.
Pzdr.

Posted

SH - wiesz, ja czytalam ten regulamin, tylko mi sie to wszystko jeszcze miesza, zasady przyznawania tytulow z przyznawaniem wnioskow, nawet teraz - po Twoim poscie - tam zajrzalam poczytac, wszystko jak byk napisane - ale "na goraco" na ringu to zupelnie inna sprawa, musialabym chyba na pamiec wyrabac ten regulamin, albo go nosic przy sobie zeby kuknac jak trzeba. Zobacz na przykladzie - cytuje Gwiezdnego Wyslannika z tego topiku o sedziach:
"Wystawiałam mojego psa w klasie championów był II, więc nie szliśmy potem do porównania o CACIB'a. Do porównania poszedł pies z klasy pośredniej i pies z klasy championów ( mój konkurent ). CACIB przypadł psu z klasy championów i sędzia powienien mnie wezwać do porównania o Res.CACIB'ale tego nie zrobił i automatycznie przyznał go psu z klasy pośredniej, więc podeszłam i powiedziałam, że do porównania o Res.CACIB'a powienien iść mój pies ( bo tak jest w regulamienie ) on mi przyznał racje i wezwał nas do porównania"
Tego bym w takiej sytuacji bedac nie wiedziala - choc w regulaminie, faktycznie, jak byk stoi
"Po przyznaniu CACIB-u sędzia przywołuje do porównania drugiego doskonałego psa z klasy, z której pochodzi zwycięzca i porównując taką nową stawkę może przyznać rezerwowy CACIB (Res. CACIB)."
Po prostu problem mam z przelozeniem teorii na praktyke - bo, jak pisalam, zlewa mi sie to jeszcze wszystko razem i nie pamietam dokladnie. Do tej pory moj pies byl w mlodziezy, i tamte zasady mamy opanowane - bo sa proste, wiele rzeczy odpada, bo pies za mlody... Teraz tez, po jakims czasie, ulozy mi sie to jak to jest - mam nadzieje - i wtedy juz BEDE WIEDZIEC, jak pisalam. Latwiej sie uczy przerabiajac na wlasnej skorze, niz czytajac - wiec jeszcze pare lat na ringach i nabiore doswiadczenia :)
A Wam to fajnie - od tak dawna wystawiac, to juz naprawde wiecie mase rzeczy... A macie dalej treme przed wejsciem na ring?

Posted

Agatahab ja tez tego nie znam... a narazie CACIB mi nie grozi, moje psy sa w kl.szczeniat :lol: moze z czasem sie zaznajomie sie z regulaminem, ale wiem jedno... najlepiej przyswaja sie wiedze na wystawie... patrzac co i jak, jaki pies co dostaje, ktorego wolaja do porownania itd.

A jak czegos nie ebdziesz kiedys wiedziala, to na pewno inni hodowcy Ci pomoga ;)

Posted

Agatahab - trema jest zawsze. Czasami dodaje skrzydeł, a czasami tak krępuje nogi, że wszystko idzie na opak. Ale doświadczenie jest w stanie wygrać z tremą lub przynajmniej ją zmniejszyć.
Pzdr.

Posted

[quote name='Asiaczek']Ka-Vanga powinna znać tę hodowlę, obecnie już nieistniejącą. To była jedna z pierwszych hodowli gigantów w PL.
Pzdr.
Racja, byla to jedna z pierewszych hodowli w Polsce zajmujaca sie olbrzymami :D .

Posted

wiecie moze kiedy na stronie opolskiego ZK pojawia sie wyniki??
czekam i czekam, zagladam tam kilka razy dziennie i ciagle "wkotce beda wyniki..." :roll:

Posted

Ja już powoli zapominam o tej wystawie. Tyle mam planów wystawowych i to już realizowanych, że po prostu nie mam czasu na rozpamiętywanie osiągniętych wyników w Opolu. Cóż, takie jest życie. A za rok znowu będzie Opole i znowu spotkamy się w podobnie zatytułowanym topiku...
Pzdr.

Posted

masz racje! ale wiesz... ta wystawa byla zarowno moja pierwsza jak i mojego psiaka :lol:
niezle nam poszlo, a niestety nie mam zadnego zdjecia z konkurencji finalowej :( dlatgeo tak czekam na wyniki i szczerze mowiac ciagle zyje tym sukcesem ;)

Posted

Ja do tej pory pamiętam moją pierwszą wystawę psią, na której moja nieżyjąca już suka (sznaucer olbrzym czarny) zdobyła tytuł Zwyc. Młodzieży (a stawiałam tylko na ocenę bdb!). To był Wrocław, na torach wyścigów konnych Partynice. Jazda pociągiem z koleżankami. Jest co wspominać...
Pzdr.

• 2 weeks later...
Posted

oto zdjęcia z Opola 2005, basenji :D wszystkie własnosci Asiaczka
FOTO:Lidia Pasternicka (Savannah)

CWC,CACIB,BOB
Int.Ch.Multi Ch FELMERIA FOR CHRISTMAS EVE Asiaczek

ZW.MŁ, BOJ
HERE AND THERE Asiaczek

CWC,CACIB, NPwR
Int.Ch, Multi Ch
FARIQUE FOR CHRISTMAS EVE Asiaczek

CWC,res.CACIB
Abothere's ADUNBI

Pozdrawiam!
Villarica Siberians

Posted

Savannah - jeszcze raz duże dzięki za zdjęcia. Dzielny z Ciebie zuszek, że umiałaś je tu wstawić!!!
I dzięki pozostałym za miłe słowa pod adresem basków. Cieszę, że maluchy podobają się.
Pzdr.

• 2 months later...
Posted

Czy ktoś posiada może informacje o wynikach dogów niemieckich z tej wystawy???
Jeśli tak - to ja b.b.b.b.b. proszę :)

Lub ewentualnie jak je zdobyć? Może jest gdzieś jakaś stroniczka? Ja niestety takiej nie znalazłam... może słaby ze mnie szukacz?