LadyBell Posted June 13, 2009 Posted June 13, 2009 Witam. Mam problem i mam nadzieje że jakoś drodzy Dogomaniacy mi pomożecie. Mam niespełna 2 letniego Yorka. W listopadzie został zaatakowany i zraniony przez agresywnego czarnego labradora. Od tamtej pory mam z nim problemy. Z początku zaczął unikać dużych ciemnych psów - teraz unika każdego czarnego, zarówno malutkiego pinczerka jak i wielkiego belga. Jego fobia polega na intensywnym, maniakalnym szczekaniu i wręcz rzucaniu się na tego psa z zębami. Dla jego własnego bezpieczeństwa zaczęliśmy unikać czarne psy. Z czasem do fobii czarnych psów pojawiła się okropna zazdrość. Nie mam prawa dotknąć, głaskać i bawić się z innymi psami bo Koffi wpada w furię. Chce mnie mieć na wyłączność. I dotyczy to tylko psów, nigdy ludzi. Starałam się go przekonywać smaczkami ale na próżno. Mimo że był szkolony i zachowuje się bardzo dobrze to w kwestii zazdrości zamienia się w terrorystę? Macie pomysły na poskromienie złośnika? Będę wdzięczna za pomoc. Quote
mArGoSiA Posted June 13, 2009 Posted June 13, 2009 Proponuje udać się z psem do behawiorysty lub na jakieś szkolenie indywidualne albo po prostu pogadać z jakimś szkoleniowcem. Quote
M@d Posted June 17, 2009 Posted June 17, 2009 mArGoSiA napisał(a):Proponuje udać się z psem do behawiorysty lub na jakieś szkolenie indywidualne albo po prostu pogadać z jakimś szkoleniowcem. Popieram. To wygląda na nabytą agresję lękową,a "zazdrość" może równie dobrze być objawem strachu! Jakbyś zobaczyła, ze ktoś bliski głaszcze tygrysa, którego się boisz i nie chcesz podejść, to też byś się darła żeby odszedł od tego potwora... ;) Quote
LadyBell Posted June 18, 2009 Author Posted June 18, 2009 ahh chyba macie racje tylko... ja byłam z nim na szkoleniu indywidualnym i rezultat owszem był ale krótkotrwały niestety.... Quote
an1a Posted June 18, 2009 Posted June 18, 2009 LadyBell napisał(a):ahh chyba macie racje tylko... ja byłam z nim na szkoleniu indywidualnym i rezultat owszem był ale krótkotrwały niestety.... Na czym to szkolenie polegało? Jeśli rezultat był, trzeba było go wzmacniać. Ja ze swoim psem po ok. 10 miesiącach szkolenia i codziennej pracy mogłam zacząć sobie pozwalać na normalne spacery dla samego spacerowania ;) Quote
Recommended Posts